Реклама / Ads
3| 7782 |23.12.2021 ПОЛИТИКА

Проф. Слатински подписва празен чек на Кирил Петков, но му дава и съвети

.
Николай Слатински
Засега се отнасям със симпатия към Кирил Петков. Направо съм склонен да му подпиша празен чек. Затова стискам палци да успее. Всъщност, оценявам шансовете му за успех като 40%, а това не е никак малко.
 

Кирил Петков е още много нов в политиката, очевидно доста ключови проблеми не са му достатъчно ясни. Това не е беда. Особено на фона на функционално неграмотния човек, който ни бе премиер цяло десетилетие.


Ще ми се да кажа нещо като добронамерена критика и безкористен съвет към Кирил Петков.


От наблюденията, които имам към този момент оставам с впечатлението, че той не се готви старателно към срещите, които му предстоят. Вероятно е все още във фазата (аз някога бях също в нея), когато знае малко по стратегически въпроси, а когато човек знае малко, той смята, че знае много. И колкото повече ще научи и ще знае, толкова по-малко ще смята, че знае.


Предполагам, че поради новите ветрове, които веят в министерствата и новите метли, които по новому метат там, редица професионалисти в държавната администрация са парализирани, ослушват се и не знаят ще останат ли или не, какво да правят и какви позиции да заемат, какви документи да изготвят.
Освен това в държавната администрация за последното десетилетие се е натрупала значителна маса слабо компетентни, зле подготвени и просто неставащи за нищо полезно „експерти“.


Ето защо допускам, че Кирил Петков може би не получава нужните анализи, справки, становища и опорни точки, с които да се подготвя за срещите си. Заедно с това, обаче, имам усещането, че той не чете внимателно или даже не му остава време да чете всички тези, подготвяни за него преди съответните срещи такива анализи, справки, становища и опорни точки.

 

В този смисъл моите съвети са следните:

 

1. Кирил Петков и най-близкият му екип да изискват строго, безкомпромисно, настоятелно и категорично да получават необходимите за провежданите срещи анализи, справки, становища и опорни точки! И ако не ги получават или ако тяхното качество е ниско, да настояват за по-добри материали, а ако въпреки тези настоявания не ги получават, да се освобождават незабавно от лицата, предложили несъстоятелни текстове! Незабавно! Срещите на премиера трябва да бъдат подготвяни възможно най-професионално, това е висш пилотаж на управленската експертиза.


2. Кирил Петков и най-близкият му екип да прочитат преди провежданите срещи внимателно и задълбочено получените от експертите анализи, справки, становища и опорни точки, да се стараят да вникнат в тях, да провеждат кратки мозъчни атаки на базата на тези материали и да си изработят стратегия на позиции и поведение по време на всяка една среща. На такива срещи не бива да се импровизира! Не, че не бива, но импровизации могат да се правят само при натрупано значително количество и съществено качество като политик, стратег, лидер, държавник – нещо, от което засега поради младостта и неопитността си Кирил Петков е доста далеч. А и най-добрата импровизация е тази, която много внимателно е подготвена предварително.

 

Николай Слатински




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6252 |03.11.2021 Проф. Даниел Вълчев за мерките: Няма разлика дали ходиш на дискотека или в университета . 12| 7199 |02.11.2021 Николай Слатински: Каквито ни управляващите, такова и обществото ни. Олеле! . 19| 19346 |28.07.2021 Христо Иванов: ДБ подкрепя за министри в кабинета на ИТН Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков . 22| 11054 |29.06.2021 Проф. Антоний Тодоров: „Има такъв народ“ е инструментът за начало на промяната
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads