Реклама / Ads
4| 7010 |20.09.2022 ПОЛИТИКА

На Путин не му върви. Ердоган пак го остави да чака

.
На руския президент Владимир Путин изглежда никак не му върви. Може би заради ретроградния Меркурий. Може би заради продължаващата и особено успешна контраофанзива в Украйна, която обръща хода на войната, започнала след инвазията на Кремъл. Може би защото Русия остава все по-изолирана на международната политическа и икономическа сцена и то до толкова, че е нужна промяна във философията и обръщане на изток. А може би и защото за втори пореден път тази година турският президент Реджеп Ердоган накара Путин да чака.
 

Датата е 16-ти септември. Тогава турският президент и руският му колега се срещнаха в Самарканд, Узбекистан по време на конференцията на Шанхайската организация за сътрудничество. За втори път обаче на Путин му се наложи да почака, преди да се срещне с Ердоган, а сюжетът се разгърна по познат ни вече сценарий - руският държавник стои неловко изправен пред руското и турското знаме, а камерите го снимат. 

 

“Какво е това?”, пита Путин видимо объркан и развеселен събеседник, който остава извън обектива на камерата. През това време руският държавник прави и леко подигравателни движения.

 

“Това” всъщност е типична за мюсюлманския етикет прегръдка, която си разменят съветникът на президента Ердоган Ибрахим Калън и друг участник в срещата. Според турския етикет напълно непознати мъже се приветстват един друг с ръкостискане, но ако вече се познават или искат да подчертаят близки отношения, тогава правят прегръдка, при която докосват взаимно скулите си.

 

Очевидно руският държавник се е чувствал особено неловко да седи и да чака за втори пореден път турския си колега преди среща и очевидно това не му се отразява никак добре. Някои потребители определят поведението му като неадекватно, други питат няма ли лекар, а трети са обидени от подигравката с мюсюлманските обичаи и традиции. 

 

В края на юли Путин и Ердоган се срещнаха в Техеран. Кадри в социалните мрежи показаха как Путин се върти от крак на крак, прави физиономии пред камерите в продължение на близо 60 секунди. 

 

Това беше непознат терен за руския лидер, който си създаде репутация, че кара останалите му колеги от политическата сцена да чакат нарочно, (понякога и часове) при планираните преговори. Може би обаче Путин трябва да започне да свиква. 

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4770 |19.09.2022 Подоляк: Среща Зеленски-Путин е безсмислена, докато няма изтегляне на Русия и репарации . 0| 10224 |12.09.2022 Игор Федик: Загубата на руската армия в Изюм, Купянск и Балаклия е като Сталинград за Путин . 0| 4365 |01.09.2022 Христо Иванов: ”Газпром” не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин . 0| 6298 |24.08.2022 Иван Кръстев: Войната показа, че съществува украинска нация, различна от руската, и неин баща е Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads