Реклама / Ads
11| 24037 |02.03.2020 ПОЛИТИКА

Шоуто, което Ердоган ни разиграва, е заради зелената светлина от Тръмп

.
Ивета Чернева
Шоуто, което Ердоган реши да разиграе точно сега, е в голяма степен резултат от зелената светлина, която американският президент Тръмп му даде през октомври да навлезе в Сирия, премахвайки американските войски от пътя му.
 

Това са връзки между събитията, които стават явни, в новата ми книга "Тръмп, европейската сигурност и Турция", която излезе на 1-ви март.

 

Oще когато Белият Дом излезе с изявление на 6-ти октомври миналата година, че американските сили се изтеглят от пътя на Турция, ни стана ясно, че нищо добро не ни чака.

 

Ердоган си влезе в Сирия като цар и започна да си разиграва коня. Преди няколко дена даже обяви, че провинция Идлиб в Сирия вече е турска територия. 33 убити турски войници в Сирия са нищо в сравнение с това, което Ердоган е спечелил.

Нагли са амбициите му да продължава да очаква помощ в Сирия от европейско и американско НАТО и да блокира плановете за сигурност на Балтийските републики в НАТО като поредния шантаж.

 

Военна помощ за Турция от НАТО никога няма да се материализира. За член 5-ти не може да се говори. Все пак Турция навлезе в Сирия, а не обратното. Затова и член 4 за свикване на консултации е най-многото, на което Турция може да се надява, и тя вече го използва миналата седмица.

 

Турски говорител обяви, че над 100,000 са бежанците, които Турция е пропуснала към Европейския Съюз. Ердоган заплаши, че „милиони“ идват. Когато другите лостове не са дали успех за Ердоган, на ход са бежанците. Това е шоуто, което гледаме сега.

Борисов ще се опита да служи като посредник между ЕС и Турция днес в Анкара и през следващите дни.

 

Последната ми мисъл е към тези, които не обръщаха внимание на турското навлизане в Сирия. Все пак ставаше въпрос само за кюрдите, нали така. Защо на българина трябва да му пука? Поредният епизод с бежанците е в директна връзка със зелената светлина на Тръмп към Ердоган. Това стигна и до нашия праг.

 

Ивета Чернева



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5438 |15.10.2019 Европейската дипломация трябва да търси българския дипломатически канал към Ердоган . 1| 5847 |15.10.2019 Бивш консул в Турция: Ердоган рекетира Запада заради милионите за бежанците . 14| 8493 |21.09.2019 Цветанов: До Борисов останаха хора, които казват това, което иска да чуе, а не истината . 5| 6886 |24.06.2019 Георги Димов: Катастрофална загуба претърпя Ердоган на изборите в неделя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads