Реклама / Ads
89| 12711 |28.10.2010 ПОЛИТИКА

След 20 години Първанов готви нов 10-ти ноември

.
Слави Трифонов, Меглена Кунева, Пламен Димитров, Мария Капон, Велислава Дърева и Велизар Енчев са сред спряганите имена, които били в черновите на президентското бюро.
 

Политически проект на президента Георги Първанов ще бъде анонсиран на 11 ноември, съобщи Медиапул. Година преди да напусне "Дондуков" 2 след втория си мандат, той смята да направи критична равносметка на настоящото управление и да обяви нуждата от нова политическа алтернатива, която обаче да не идва от партиите, а от гражданското общество. Гражданският проект ще се превърне в политически по-късно, вероятно за местните и президентски избори.

Най-значимият политически резерв на Първанов са червените кметове и общини. Намерението му е там, където БСП има силни позиции, да "извади“ най-доброто и така да се афишира като "единствената алтернатива“ на управляващата ГЕРБ. Държавният глава разчита на кметове с утвърдено влияние и "прилежащи" бизнес структури – като Славчо Атанасов в Пловдив и Костадин Паскалев в Благоевград.

Гражданският характер на проекта трябвало да се "гарантира" от творци и общественици с леви и патриотични убеждения като Иван Гранитски и компания, които вече са засвидетелствали лоялност и преданост към Първанов, но също така са направили пробив и в общини, чието управление не е червено, но пък е спонсорирало техни лични творчески проекти.

Централен интелектуален субект в президентския проект щяла да бъде русофилската професорска партия "България за всички" с лидер Димитър Томов - писател и дългогодишен директор на университетското издателство "Св. Климент Охридски". В нейното ръководство участва политическият психолог Людмил Георгиев, доскорощен съветник на Ахмед Доган и член на националното ръководство на ДПС.

Президент е решил да заложи на две от най-изявените жени в политиката - Меглена Куне и Миглена Плугчиева, които все още запазват мълчание. Първанов щял да разчита и на новия лидер на КНСБ Пламен Димитров. Той ще заложи на формации от дясноцентритското пространство като движение "Гергьовден“ с лидер Петър Стоянович, земеделците на Стефан Личев, Единна народна партия на Мария Капон, "алтернативното" ВМРО на Славчо Атанасов и др. Самата Мария Капон се включи тази сутрин в Нова ТВ и отговори уклончиво на въпроса на Саръиванов дали ще се присъедини към Първанов. От думите й обаче по-скоро стана ясно, че Капон няма да има нищо против да участва, ако бъде поканена. Обмисляло се и начин, по който към новото движение да се привлече и шоуменът Слави Трифонов.

Според информирани източници в бъдещата формация щяло да има и националистическо крило, представлявано от хора като Велизар Енчев, което успешно да конкурира "Атака". Очаква се в проекта да участват и бившият депутат и лидер на ПД "Социалдимократи“ Николай Камов, журналистката Велислава Дърева и др.

Мнозина в БСП са на мнение, че Първанов би имал тяхната подкрепа, но само ако идеята не е разцепване на партията.
Той е поискал като привърженик да се афишира единствено Стефан Данаилов, преговарял с различни представители на БСП – евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин, депутатите Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Андрей Пантев и др. Вече се заговори, че към новата формация имало отправена покана и към Алексей Петров и лидера на РЗС Яне Янев поради сходни интереси с Първанов. Станишев на свой ред бил бесен, защото виждал предстоящото претопяване на БСП в една обща коалиция с новата партия на президента, който има голяма вероятност да се превърне в килър на столетницата. Към финансовия екип на настоящия държавен глава има голяма вероятност да се присъедини Димитър Иванов и Кръстьо Петков, както и кръгът около тях.

Датата, на която ще стартира проектът, също не е случайна. Според някои анализатори Първанов искал да подчертае, че готви нов 10-ти ноември 20 години по-късно. Други пък си обясняват избора на датата с победата му над Петър Стоянов през 2001 г. В студената вечер на 11 ноември 2001 г. партийните централи са в шок. Първанов води на първия тур на изборите за държавен глава, а соченият за почти сигурен победител Петър Стоянов трябва да търси подкрепа в стана на „разбитото като хазари ОДС” с едничката надежда да изцеди допълнително електорални гласове и с божията помощ да обърне резултата. Първанов се надява да успее да повтори магията на 11 ноември и да остане в политиката след края на втория си мандат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7715 |08.10.2010 Бриго иска да е президент; бил от Перник като Г. Димитров и Г. Първанов . 107| 14107 |04.10.2010 Виденов се връщал в политиката, искал дуел с Първанов . 25| 6500 |02.10.2010 Станишев и Първанов в другарска прегръдка за изборите догодина . 46| 10397 |28.09.2010 Парамов го няма при Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads