Реклама / Ads
72| 14511 |20.08.2023 ПОЛИТИКА

Сталинист ли е протежето на Радев, сочено за политолог? Май да

.
Ако не беше Червената армия и Сталин лично да се ангажира България да не бъде разпарчетосана, нямаше да има модерна българска държава и това е исторически факт. Настоящите управляващи се опитват да отрекат част от българската история, за да вземат решения за нейното бъдеще.
 

Думите са изречени от политологът Слави Василев в ефира на bTV тази сутрин. Василев е сочен за “политологът на Радев” и винаги усилено се опитва да брани държавния глава. Наклонът към Сталин не е изненадващ, но е още едно доказателство за позицията на българския президент, която стои зад фасадата на “националния ни интерес”. 

 

С него не се съгласи Георги Харизанов, анализатор, който доскоро ръководеше “Евронюз България” и основател на близкия до ГЕРБ "Институт за дясна политика".

 

“Тъй като говорите за Сталин и за неговата роля за оцеляването на България, след салфетката в Ялта, в която България се разпределя в руската сфера на влияние - политиката на Сталин по отношение на България е много интересна, когато човек погледне какво се е случвало в Пиринска македония 1945, 1946 и 1947 г. и как първо са искали тези хора да се отрекат от българските си корени. Българският комунистически режим по нареждане на Сталин е бил тези хора да се отрекат от корените си, а после ги бие втори път да се нарекат пак българи”, заяви Харизанов. 

 

Броженията между двамата бяха предизвикани около споровете за премахването на Паметника на Съветската армия. Според Слави Василев, Радев и други близки до президента лица, както и такива с поглед към Руската федерация настоящите управляващи искат да заличат част от историята ни. 

 

“...Българските граждани не желаят да живеят в държава, управлявана от безродници, които искат да пренапишат миналото на народа, за да му отнемат визията и котвата, която му позволява да се движи в бъдещето. Управляващите искат да пренапишат историята, за да променят чипа на хората, които да не могат да се ориентират откъде идваме и накъде отиваме”, заяви Слави Василев. 

 

“Историята е котва, но тя не дава възможност да се движиш. Хубаво е тя да е истинска, а не да е менте. Много хора казват, че трябва да си пазим историята и да пазим паметника, на който пише, че сме благодарни на някаква армия, че ни е освободила. От какво? Втората световна война започва след пакта “Рибентроп-Молотов”. Сталин и Хитлер я започват. Не сме изстреляли един патрон по тази армия, а тя идва и ни окупира, налага ни несъществуващи репарации, които изплащаме години”, обясни Харизанов. 

 

“Тази русофобия, която се налага…”, опита се да опонира Василев. 

 

“Каква русофобия? Няма никакви фобии, това са факти, господин Василев”, отсече Харизанов.

 

Сталин и съветското ръководство припомнят многократно , че “победена България“, която не е изпратила и един войник на Източния фронт,  трябва да обезщетява СССР като издържа разположените на нейна територия многохилядни части на съветската армия - независимо от острия дефицит на храни след опустошителната суша през 1945 година, пишат в материал от “Дойче веле” по повод първия том от изданието “Политическа история на съвременна България”, в който е включена съхранявана в Държавна агенция “Архиви“ информация, една трета от която се публикува за първи път.

 

Историкът проф. Евелина Келбечева, която е и съавтор на филма “Второто освобождение”, е категорична, че България не е била освободена, а окупирана от Червената армия до 1947 г. Финансово това ни струва 133 мрд. Близо три четвърти от БВП отива за Червената армия. През България минават сумарно 600 хил. военнослужещи от Червената армия, а самото нападение над България и окупацията започва с войска, която е близо четвърт милион, с целия черноморски флот и с над 1000 самолета.

 

Сталин се налага като един от най-безсърдечните диктатори и легендарен лидер на руските болшевики. Налага сталинизмът като продължение на марксизма-ленинизма, след смъртта на самия Ленин. Сталинизмът е сочен като “машина на терора” и се различава от версията на Ленин за преследване на народните врагове. Сталин разчиства от противници самата партия, която в крайна сметка проваля плановото развитие на социалистическото общество. Класовата борба се увеличава. Сталин осъжда и избива хиляди комунисти, видни партийни членове на ръководни позиции в Съветската държава и висши военни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5046 |01.02.2023 Мартин Димитров: Не може да продължават служебните кабинети на Радев, идва нова политическа ситуация . 4| 5839 |19.12.2022 ”Алфа Рисърч”: За избирателите отговорни за кризата са и депутатите, и Радев, и правителството . 0| 19505 |01.05.2022 Провокативно: Обръщението на президента Радев, с добавена конкретика и откровеност . 49| 5613 |03.02.2021 Гърневски: Г-н Радев, Вие сте позор, оттеглете се от втори мандат!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads