Реклама / Ads
16| 4770 |21.06.2024 ПОЛИТИКА

Тодор Тагарев: Пиар упражнение е, че двама души ще ни представят на срещата във Вашингтон

.
Тодор Тагарев
Няма такова нещо като двама да са представителите на една и съща страна в такава среща. Обикновено на тези срещи има една делегация за всяка страна, а около масата има само един стол за България и който седи на него, той представлява страната и той се изказва. Пиар упражнения е, че двама души ще ни преставят на срещата на НАТО във Вашингтон. Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.
 

Така че каквото и да говорят у нас, че двама ще ни представляват, не е така - един ще е. А в делегацията вече могат да са и други хора, коментира той. Останалите стоят отзад, могат да подсказват, но не и да говорят от името на България, допълни той.

 

При нашия кабинет ние не чакахме парламентът да вземе решение, Министерският съвет взема решението, както е по Конституция. Там текстът е императивен, не се коментира изобщо. Това, че президентът е главнокомандващ, няма никакво отношение към темата, посочи бившият военен министър.

 

Днес чухме много импровизации за пред президента, които нямаха отношение към това, кой ще ни представя на срещатга на НАТО, каза още Тагарев.

 

Решенията на срещата се обсъждат месеци наред, подготвят се, обикновено няма изненада. За нас основното е изпълнимостта на регионалните планове за отбрана, които бяха приети на срещата във Вилнюс. Другият важен въпрос е за войната на Русия в Украйна и необходимостта да помагаме на Украйна. Предполагам, че ще се запази решението във Вилнюс – помощта да е докогато е необходимо и колкото е необходимо. Може би ще се вземе решение за предвидима във времето помощ, като ще бъдат определени и финансовите параметри, коментира Тодор Тагарев, като уточни, че решенията се вземат с консенсус.


По думите му модернизацията на армията ни върви много добре в последните 2-3 г. По време на двата кабинета на "Продължаваме промяната" разходите за отбрана се повишиха номинално с 60%, а като процент от БВП с 1/3. Това създава много по-добри условия от тези досега за набиране на хора и модернизация на въоръжението. Българската армия вече е по-добре оборудвана, отколкото преди няколко години. Следващата година трябва да пристигнат и самолетите Ф-16, и бойните машини "Страйкър", отбеляза бившият министър на отбраната.

 

Според него трябва да има задължителна военна подготовка, за да има страната ни мобилизационен резерв. Подготовката трябва да продължава поне 5-6 месеца и трябва да обхване някои категории български граждани, като например хората, които искат да са на държавна служба, каза Тагарев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3543 |21.06.2024 Проф. Даниел Вълчев: в България посвикнахме, че това, което се казва вчера, не е същото днес . 15| 3864 |19.06.2024 Първи изказвания в новия парламент - от правителство на споделената отговорност до нови избори . 7| 4216 |18.06.2024 Журналистът Емилия Милчева: Николай Марков си вдига цената, искайки среща с Борисов, а не с преговорния екип . 48| 10683 |16.06.2024 Радан Кънев с тежки думи: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads