Реклама / Ads
7| 12020 |13.03.2017 ПОЛИТИКА

Трансперънси: България на челно място по корупция в света

.
Международният страж Transparency International казва, че 11 от 12 балкански страни се възприемат като ”силно корумпирани” и че Косово, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, България и Сърбия имат ”ендемична корупция” в своя публичен сектор.
 

Това е в съответствие с индексът за възприятие на корупцията на групата. Той дава оценка на 176 страни и територии, от 0 до 100.

 

Словения, Хърватска, Румъния, Черна гора и Гърция се справят зле, но са най-напред на Балканите. Четири от петте бележат по-добри резултати от средната оценка (43), но все пак получават най-ниската оценка за корупция.

 

Transparency International каза "овладяването на политиците взимащи политическите решения е една от най-широко разпространените форми на политическа корупция" в региона.

 

"Корпорации, медийни мрежи и частни лица оказват неблагоприятно влияние върху закони и институции с цел оформянето на политика, на правна среда и на икономика  облагодетелстващи техните интереси", се казва в доклада.

 

Няма недостиг на такива примери на Балканите. В Косово бившият премиер на транспорта и телекомуникациите едновременно управлява организиран престъпен кръг.

 

Бе разкрито, че министърът на сигурността на Албания е бизнес партньор на наркобосът и убиец Насер Келменди.

 

В Сърбия, бивш съветник на националната сигурност на страната е партньор на лидера на организираната престъпност в Черна гора.

 

В България, контрольорът на тайните служби едновременно контролира голяма част от медиите в страната. Счита се, че той дирижира и поглъщането на една от най-големите банки в България от организираната престъпност.

 

България, за съжаление, успява да се класира сред най-корумпираните страни в света, докато все още поддържа своето членство в Европейския съюз (ЕС).

 

Други страни членки на ЕС Дания (Място: 1 / рейтинг: 90), Финландия (3/89), Швеция (4/88), Холандия (8/83), Германия (10/81), Люксембург (10/81) и Белгия (15/77) се нареждат сред най-некорумпираните в света.

 

"Страните стремящи се да се присъединят към Европейския съюз ... се нуждаят от установяване на функционираща основни институции за защита на демокрацията и върховенството на закона", се казва в доклада. "Създаване на ефективна система за борба с организираната престъпност и корупцията се счита за основа за постигането на тези цели, за да се противодейства на инфилтрацията на политическата, правната и икономическата системи."

Transparency International резултати за възприятие на корупцията - 2016

 

Държава                      Място              рейтинг

Косово                          95                     36

Македония                  90                     37

Босна и Херцеговина 83                    39

Албания                        83                     39

България                       75                     41

Сърбия                           72                     42

Гърция                           69                     44

Черна гора                    64                     45

Румъния                         57                    48

Хърватия                        55                    49

Словения                       31                    61

 

Източник: Transparency International

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4763 |12.03.2017 Игнат Раденков: Цацаров залага на карта България . 12| 11248 |12.03.2017 Експосланик Хил: По времето на Живков България търгуваше с оръжия и наркотици . 6| 5950 |12.03.2017 Протестиращи "връщат" отец Паоло Кортези в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads