Реклама / Ads
40| 11959 |16.03.2016 ПОЛИТИКА

Трима главни прокурори в Европа с оставки, Цацаров се назлъндисва

.
Сотир Цацаров
Трима главни прокурори в Европа подадоха оставки - на Румъния, Украйна и Молдова. Направиха го без каквито и да е колебания през февруари т. г. заради общественото недоволство срещу работата им и липсата на успехи в борбата с корупцията. В същото време у нас не минава и месец без протести срещу обвинител №1 у нас Сотир Цацаров по подозрения, че е част от задкулисните заигравки с политико-мафиотския модел # КОЙ, че е неговата основна бухалка срещу опонентите му, както и че стои в основата на фалирането на КТБ.
 
Първият главен прокурор, който „изгърмя” е румънският Тибериу Ницу, въпреки положителните оценки на ЕК за северната ни съседка. Това стана в първите дни на февруари. Скандалът се разрази покрай разследване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Службата поиска свалянето на имунитета и започването на наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Опря е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР), както и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта. Той е уличен в злоупотреба със служебно положение, защото при своите пътувания е използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията. Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги".

Украинският президент Петор Порошенко изненада всички с решението да поиска оставката на обвинител №1 Виктор Шокин в средата на миналия месец. "Тази сутрин имах среща и обстоятелствен разговор с главния прокурор. Предложих на Виктор Николаевич да подаде оставка. Той внедри реформите, които Главната прокуратура на Украйна оказа съпротивление с десетилетия: липсата на общ надзор на прокуратурата, създаване на Национално антикорупционно бюро и Държавно бюро за разследване и т.н. Това е от една старана. От друга - за съжаление, не успя да завоюва доверието на обществото. Именно за това на дневен ред стои оставката на главния прокурор", съобщава лаконично Порошенко.

Десет дни по-късно същата участ спохожда и главния прокурор на Молдова Корнелиу Гурин. Решението си той обяви лично по време на заседания на парламента. „Считам за важно да се започнат реформи в прокуратурата без каквито и да е подозрения и обвинения, особено на върха на ведомството”, заявява Корнелиу Гурин. Най-любопитното е, че плановете за реформа в Молдова предвиждат да се проведе борба с корупцията и да се реорганизира банковия сектор, който се оказа в центъра на голям корупционен скандал – източването на 1 млрд. долара.

Освен всенародно недоволство, видни личности, политици и общественици открито критикуват Сотир Цацаров. „Главният прокурор се държи като супервайзер на ЕК. Той се държи като в Ганкиново кафене. Той говори за Христо Иванов, за Радан Кънев, а има да отговаря за това защо нищо от посоченото в предишния доклад не е изпълнено“, заяви наскоро бившият премиер на страната Ренета Инджова. Ексвътрешният министър Румен Петков отива доста далече с репликата си: „Главният прокурор се държи като престъпник. Доказват го събитията около скандала в Костинброд в деня за размисъл на парламентарния вот, бездействието на главния прокурор след тиражираните сигнали за купуване на гласове, политически натиск, търговия с влияние и злоупотреба с власт на евровота. Действията на главния обвинител го превръщат и в съучастник на престъпление по сигнал от кмет на село за кражби на държавно имущество, където е замесен висш държавен служител”.

 Шефът на ВКС Лозан Панов деликатно обясни преди дни: „Съществуват принципни различия в позициите между мен и главния прокурор, но това не са личностни противопоставяния”. Сред критиците съвсем очаквано се наредиха бившият министър на правосъдието Христо Иванов и депутатът от РБ Радан Кънев. И двамата са на мнение, че Сотир Цацаров е безконтролен и прави каквото си иска. В цялата прокуратура се намери човек, който застана с лицето си и заяви, че главният прокурор системно не изпълнява служебните си задължения. Става дума за следователят от столичното следствие Бойко Атанасов, който поиска оставката на Цацаров. Така разследващият магистрат шокира обществото с твърдението си, че в следствието има шпиц-команда, която тенденциозно разследва политици, водейки срещу тях дела като неизвестни извършители. Атанасов посочи няколко конкретни дела, които ясно потвърдиха думите му. Доказателство, че нещата в прокуратурата не вървят както трябва е и факта, че тя удари дъното по обществено доверие през последните две години от непоносимо жалките 6%.

Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7561 |29.07.2015 Да подкрепим главния прокурор: ВАП трябва да остане . 12| 7423 |19.11.2014 Цветанов: Главният секретар на МВР да е с профила на Калин Георгиев . 30| 6226 |07.10.2014 Трима от ГЕРБ ще водят преговори за съставяне на правителство . 18| 9523 |17.06.2014 Извинение: Няма оставка на зам.-главния прокурор Б. Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads