Реклама / Ads
6| 8793 |09.05.2017 ПОЛИТИКА

Връщане към „бай чепик”* с ”въшкарниците”**?

.
Назад - към ”въшкарниците”
Интервю с мен публикувано в... Така започва последната публикация в блога на Александър Сиди. В следващите редове авторът говори за себе си в трето лице. „Интервюто с мен...” е от август миналата година.
 
Тогава г-н Сиди е бил общински съветник от ВМРО в Пловдив. Днес г-н Сиди е депутат от ВМРО в Народното събрание. В блога си Сиви твърди, че се занимава с политика над 15 години. За толкова години би трявало да е научил поне елементарното: Не се явявай неподготвен публично. По какъвто й да било въпрос или тема. 

На 8 май този „патриот” се опита да аргументира идеята за военно обучение в училищата, казармено обучение от 9,00 до 17,00 часа  и наборна служба. Не му се получи. Толкова незряло и немотивирано говорене отдавна не беше се случвало. Дори водещите изпитаха в неловкото положение да му подказват, че потъва. Сиди да се надява, че някои българи са били махмурлии от Гергьовден, а други са тръгвали от родните места към градовете и не са го гледали. Бе тъжно да се наблюдава как опоненът му – адв. Николай Хаджигенов го схрусква за закуска с елементарни въпроси, на които майната-войвода не можа да противопостави и една смислена дума.

 

Когато и без това съмнителна теза бъде отстоявана от неподготвен човек, тя се превръща в провал. Провал и за авторите. Ръководството на ВМРО да спре изявите на Сиди, ако иска да запази поне отчасти доверието на своите избиратели. Идеята за връщане на казармата е толкова несъстоятелна, че единственият аргумент да ни я пробутват би могъл да е отвличане на вниманието от текущи скандали, които компрометират вежни участници във властта. Какъвто най-вероятно е случаят...

 

Добре е и самият военен министър Каракачанов да не избързва с изхвърлянията как сме щели да произвеждаме сами военни кораби и бронирани машини за пехотата, защото нещата от Швейк и Василий Тьоркин завиват към Кафка и Бекет. Да беше се поинтересувал каква е съдбата на някогашния завод „9 май” край Червен бряг и тогава да говори.

 

Националистите очевидно си представят участието във властта като телевизионна изява по темата колко гадни са циганите и бежанците/мигрантите. Изтъркано, слаби тези, липса на модерност и идеи, нула алтернативни варианти. Как ще се въведе военното обучение в Американския колеж в София, например. Там устройството на автомат „Калашников” ли ще изучават или на американската М-16?

 

А как ще бъдат докарани в казармите българчетата, които растат и се образоват в чужбина? Със самолети от Чикаго ли ще ги докарват или сами ще си плащат пътя... А юношите от частните училища? В какви войски, например, ще бъдат обучавани неграмотните роми? В трудови или КЕЧ? В ХХI век?! На кои армейски стрелбища ще се учат да стрелят „мотивираните да защитават родината младежи”, че не се сещам? На двата полигона плюс Атия, където се провеждат бойни стрелби, понякога с партньори от НАТО? А кой ще гарантира, че няма да се върнат и извращенията?

 

Толкова е тъпо, че не заслужава дори внимание. Освен ако „патриотите” не си признаят, че им е обещано нещо, заради което пускат в употреба глупотевината с казармата, за да заглушат важните новини... Или са им обещали техни фирми да шият „въшкарниците”, да осигуряват кетеринга, муниции и да преподават „висш патриотизъм” на младите набори срещу добър хонорар... Ако продължават в този дух, накрая ще си изпросят истинските думи и определения, с които трябва да се коментира подобно безумие.

 

От няколко дни се чуват призиви новото правителство да получи своите 100 дни шанс и тогава да бъде критикувано, ако има за какво. Добре, но членовете на кабинета и придружаващите ги депутати също трябва да се постараят: поне да ограничат гламавите сцени и участия на свои представители в интелектуално непосилни сцени. Ще спечелят най-вече партиите.

 

Атанас Бонев

 

*”Бай чепик” е обръщение към младите бойци в армията, когато тя бе наборна. Използвани са още „бай х.й”, „к..е”, „млад дихател” и др.

**"Въшкарници" - кафевите шаячни униформи от близкото минало.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7372 |11.04.2016 А. Стефанов за Фрог: Апетити за връщане във властта има Цветанов . 0| 6082 |22.03.2016 И. Бояджиев за Фрог: Атакуваха Белгия заради Декларацията на ЕС и връщането на мигрантите . 8| 9829 |22.12.2015 Завръщането на Дарт Вейдър от Боянските сараи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads