Реклама / Ads
0| 4823 |22.07.2015 ПОЛИТИКА

Задимя кафе между ГЕРБ и ДПС и за съдебната реформа

.
Борисов и Местан
Нов законопроект за промени в Конституцията е бил раздаден на партиите по време на председателския съвет в Народното събрание днес. Той се състои от три точки, по които има съгласие от повечето политически сили, но не съдържа много от първоначалните идеи на управляващите за съдебната реформа. Ако той събере подкрепата на 180 депутати, ще бъде внесен в парламента утре, а сегашният няма да бъде гласуван.
 
Това беше идеята, която лидерът на ДПС Лютви Местан лансира във вторник. Ден по-рано председателят на АБВ Георги Първанов също се обяви за оттегляне на сегашния законопроект.

От думите на премиера Бойко Борисов след края на съвета стана ясно, че партиите са се обединили около три промени - разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, увеличаване на ролята на инспектората и пряк избор на членовете на съвета от съдийската и прокурорската колегии. Това са и трите точки в новия проект. Не е изяснен обаче въпросът какво ще е съотношението между членовете от парламентарната и членовете от професионалната квота.

В момента предложението за прокурорската колегия е 6 от членовете да са по предложение на парламента и 6 от магистратите, а за съдийската - съответно 8 на 5. Опозицията обаче не е съгласна и иска в съдийската колегия разделението да е 8 (от съдиите) на 6 (от парламента), а в прокурорската - 6 (от прокурорите) на 5 (от парламента).

Предстои Реформаторският блок да реши дали са съгласни с новия вариант. Ако това стане, най-вероятно законопроектът ще бъде внесен утре в Народното събрание с подписите на 180 депутати. След това обаче ще се чака становище на Конституционния съд дали тези промени в конституцията въобще са допустими, заяви още Бойко Борисов, показвайки, че е приел още едно от условията на ДПС. Евентуалното гласуване на промените може да стане най-рано в края на парламентарната ваканция през август или в началото на септември. Според Конституцията внесеният проект трябва да бъде разгледан най-рано един и не по-късно от три месеца след внасянето му.

Новият проект на практика изоставя някои от основните идеи, които бяха заложени във внесения през май текст, който трябваше да бъде гласуван в петък. При договорките са отпаднали предложенията за явно гласуване при кадровите назначения, скъсяване на мандата на ВСС и въвеждането на механизми за отчетност на държавното обвинение. Юристи коментираха пред „Капитал", че „вкарването" на прекия избор на членове на съвета от магистратската квота е димка, защото то така или иначе е предвидено в сега действащия Закон за съдебната власт.

Преди председателския съвет премиерът се срещна с БСП и БДЦ, а Реформаторският блок - с ДПС. „Позицията на БСП по промените в Конституцията остава непроменена", заяви председателят на социалистите Михаил Миков след срещата си с премиера Бойко Борисов тази сутрин. Според лявата партия нямало основание за конституционни промени, без преди това да е направен сериозен анализ на всички закони.

Изненадващо Борисов заяви, че не е могъл на отговори на въпросите на Миков защо се правят промените и с какво ще допринесат за по-добро правораздаване, освен кариерното израстване на магистратите. „Оказа се, че съм бил подведен, че много работа се е свършило, а всъщност само се е говорело и политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", беше изказването на премиера, публикувано по-късно и във Facebook профила му. Според него основните теми - бързина, качество, скорост на съдебния процес и справедливост, се залагат в следващите години. „Ще положим всички усилия мнозинството да направим тези промените, доколкото ни стигат силите", допълва все пак Борисов.

Разговорът на премиера с „Български демократичен център" също не произведоха особен резултат. Явор Хайтов заяви, че формацията ще подкрепи декларацията, изготвена от Данаил Кирилов и Димитър Лазаров от ГЕРБ. Идеята за такъв документ дойде от срещата между Борисов и лидера на АБВ Георги Първанов в понеделник. На нея беше обсъден вариант АБВ да подкрепи поправките на първо четене, но при условие, че преди това бъде приета декларация от парламента, в която да се поемат ангажименти спорните текстове да бъдат ревизирани между първо и второ четене.

Преди председателския съвет съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че има възможност за сближаване на позициите за промените в конституцията. „Ако има сближаване на позициите, всеки ще отстъпи за нещо, но ние няма да се отдръпнем от дълбоката структурна реформа на ВСС, защото в момента това е гнездото на всички проблеми", добави Кънев, цитиран от „Дневник". По-рано сутринта пред ВTV той заяви, че Реформаторският блок е направил много компромиси за съдебната реформа и няма накъде да отстъпва. „Ние сме стигнали до абсолютния минимум, от който, ако слезем още надолу в дълбочина на реформата, от нея няма да има абсолютно никакъв смисъл, освен да ходим да лъжем в Брюксел, че сме направили реформа. Само че тези хора отдавна не пасат трева, когато става дума за България", заяви той.

Реформаторският блок ще заседава по новите предложения за конституционни промени днес следобед.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5019 |21.07.2015 Станишев: Международни наблюдатели в Скопие далеч преди изборния ден . 0| 7830 |20.06.2015 Петър Москов: Няма да се въртите като топка между болниците . 18| 5267 |05.04.2015 Станишев: Изборът между Европа и Русия е фалшива алтернатива . 9| 5024 |26.03.2015 Миков: Правителството застава между парите и хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads