Сряда, 22 Ноември 2017, 13:00
Frognews
1| 3098 |20.10.2017

Заедно с Гърция правим Балканска група в ЕС

.
Слага се началото на една Балканска група, съставена от държави в региона. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в съвместно изявление с председателя на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис.
Европейската перспектива за Западните Балкани е основен приоритет на българското председателство. Балканските въпроси ще получат една добра проекция в София. Казахме, че разчитаме на помощта на Гърция, която вече е била председател на Съвета на ЕС и съм благодарен на уверенията на председателя Вуцис, че ще получим такава, заяви Главчев.

„Двамата установихме, че благодарение на срещите, които напоследък са по инициатива на ръководителите на държавата – премиерите на Гърция и България, както и премиерът на Румъния, всъщност се слага началото на една Балканска група. Заедно с европейската перспектива на Западните Балкани, която е основен приоритет на бъдещето Българско председателство на Съвета на ЕС, може да се каже, че това е ядрото на бъдеща Балканска група“, подчерта Димитър Главчев, цитиран от БГНЕС.

От своя страна председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис отбеляза, че с течение на годините страната има много положителен опит в ЕС, но също и негативен през последните години, в които Гърция се намира в условия на финансов контрол от страна на европейските институции.

„Надяваме се, че догодина през август ще приключи този тежък период за страната ни. Ние се борим и се надяваме да постигнем една Европа, в която правилата, принципите и регламентите ще важат, не избирателно, а за всички. България и Гърция в нашия регион представляваме полюс на стабилност и човечност що се отнася до приемането на мигрантските потоци“, подчерта Николаос Вуцис.

„Важно преимущество на нашия регион е развиването му като енергиен хъб, който ще съчетава различни инфраструктурни проекти, с разширяване на различни видове транспортни коридори, каквито са шосейните връзки, речния транспорт и железопътните линии“, заяви той. От друга страна, според Николаос Вуцис, така наречената Балканска група трябва да бъде лост за задвижване в рамките на ЕС на демократични принципи и равнопоставеност.

„Не става въпрос за затворена регионална група, както се случва с други такива групи. Пътят за Македония е отворен и ще има подкрепата на Гърция за бъдещо включване в ЕС при положение, че се изпълнят всички критерии“, допълни Николаос Вуцис.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Валентин Златев: Над Марешки има разпънат политически чадър 11| 3627 |21.11.2017 . Светослав Малинов: Борисов систематично дискредитира парламента 6| 5266 |21.11.2017 . ”Гълъбът на мира” Борисов нахока Европа, похвали Русия и Турция, а въпросите го обслужиха 17| 8333 |20.11.2017 . Генерална промяна в Двора на Сауд? 1| 6709 |19.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах