Реклама / Ads
1| 5310 |20.10.2017 ПОЛИТИКА

Заедно с Гърция правим Балканска група в ЕС

.
Слага се началото на една Балканска група, съставена от държави в региона. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в съвместно изявление с председателя на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис.
 
Европейската перспектива за Западните Балкани е основен приоритет на българското председателство. Балканските въпроси ще получат една добра проекция в София. Казахме, че разчитаме на помощта на Гърция, която вече е била председател на Съвета на ЕС и съм благодарен на уверенията на председателя Вуцис, че ще получим такава, заяви Главчев.

„Двамата установихме, че благодарение на срещите, които напоследък са по инициатива на ръководителите на държавата – премиерите на Гърция и България, както и премиерът на Румъния, всъщност се слага началото на една Балканска група. Заедно с европейската перспектива на Западните Балкани, която е основен приоритет на бъдещето Българско председателство на Съвета на ЕС, може да се каже, че това е ядрото на бъдеща Балканска група“, подчерта Димитър Главчев, цитиран от БГНЕС.

От своя страна председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис отбеляза, че с течение на годините страната има много положителен опит в ЕС, но също и негативен през последните години, в които Гърция се намира в условия на финансов контрол от страна на европейските институции.

„Надяваме се, че догодина през август ще приключи този тежък период за страната ни. Ние се борим и се надяваме да постигнем една Европа, в която правилата, принципите и регламентите ще важат, не избирателно, а за всички. България и Гърция в нашия регион представляваме полюс на стабилност и човечност що се отнася до приемането на мигрантските потоци“, подчерта Николаос Вуцис.

„Важно преимущество на нашия регион е развиването му като енергиен хъб, който ще съчетава различни инфраструктурни проекти, с разширяване на различни видове транспортни коридори, каквито са шосейните връзки, речния транспорт и железопътните линии“, заяви той. От друга страна, според Николаос Вуцис, така наречената Балканска група трябва да бъде лост за задвижване в рамките на ЕС на демократични принципи и равнопоставеност.

„Не става въпрос за затворена регионална група, както се случва с други такива групи. Пътят за Македония е отворен и ще има подкрепата на Гърция за бъдещо включване в ЕС при положение, че се изпълнят всички критерии“, допълни Николаос Вуцис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4459 |18.10.2017 Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти . 1| 4091 |16.10.2017 Борисов:Трябва да направим КСНС за заплахите за България . 0| 5279 |14.10.2017 Балканите пак се разтресоха-трусове в Гърция, Турция и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads