Реклама / Ads
0| 4062 |25.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 26 април

.
Вестниците пишат за това, че Борисов уреди част от дълга на Сирия; че сменят прокурори по “Софийски имоти”.
 

Борисов уреди част от дълга на Сирия, четем в Новинар.

17 млн. долара, или 24% от дълга на Сирия към България ще бъде върнат до месец. Това предвижда споразумение между двете правителства, подписано в Дамаск. Сумата ще бъде преведена на Министерството на финансите. Премиерът Бойко Борисов благодари на сирийския си колега Мохамед Наджи Отри, като подчерта, че страната ни получава най-високия процент от всички държави, към които Сирия има задължения. Българският министър-председател изтъкна, че с това посещение се възстановяват традициите между двете държави. Според него бързо трябва да бъдат възстановени връзките във въздушния транспорт, а българските фирми трябва да се върнат в Сирия. "Имаме огромни традиции в инфраструктурата, техническия надзор, строежа на метрото, енергийните мощности, проектирането", подчерта Борисов. Според него във въпросните сектори България може да осигури работни места и влияние в региона. Подписаните споразумения в областта на икономическото сътрудничество, на физическото възпитание и спорта и за международен сухопътен транспорт на пътници и стоки пък дадоха основание на външния министър Николай Младенов да заяви, че България се завръща при стари партньори и нови приятели.

Абсурд е, че за 20 г. всичко е било кражба, казва в интервю за 24 часа Н. Нейнски.

- Г-жо Нейнски, защо организирате конференция за бъдещето на АЕЦ “Белене”? Поканили сте днес в парламента представители на правителството, НС, дипломати, евродепутати. Дали форумът няма да е поредната “говорилня”?

- Целта е да се припомнят фактите, свързани с проекта. “Белене” е една от най-горещите дискусии у нас, но все още на много хора им убягват фактите. На кръглата маса трябва да си зададем правилните въпроси. Искаме да дадем възможност за максимално отворен дебат, в който да се включат всички заинтересовани. От една страна, управляващите, които рано или късно трябва да вземат решение за централата, от друга - опозицията, която досега е решавала, експертите, неправителственият сектор. Важно е присъствието на посланиците на ЕС, Русия, САЩ. Срещата е отворена и за медиите, чрез които хората ще получат информация.
- Кои са правилните въпроси за АЕЦ „Белене”?
- Първият е за икономическата рентабилност на проекта, какво ще струва на България, какво сме похарчили, какви неустойки бихме платили, ако се откажем. Какво е отношението към предлагания от Русия заем и какви последствия би имал в дългосрочен план. В момента вицепремиерът Симеон Дянков категорично твърди, че не можем да си позволим този проект. Но други гласове в кабинета дават зелена светлина на централата. Поне за мен не е ясна позицията на властта. Премиерът обяви, че ще продължим проекта при наличието на сериозен европейски инвеститор. Това а беше съобщено след срещата му с еврокомисаря по енергетика г-н Йотинген, но ще очакваме от правителството повече информация. Факт е, че има разноговорене и противоречиви мнения. Те варират от това, че този проект е икономически изгоден, до тезата, която защитаваме в СДС, че електроцентралата ще ни зароби финансово и ще преформулира целите ни. Важен е въпросът, свързан със сигурността, рисковете на енергийната зависимост, сеизмичните проблеми. Една от причините за замразяването на АЕЦ “Белене” преди години бяха сериозните опасения от земетресения в района. Третият кръг въпроси са свързани с геополитиката. “Белене” ще бъде първата руска атомна централа в държава- членка на ЕС, с всичко произтичащи от този факт последици.
- По-малък ли е сега европейският натиск върху България по повод строежа на “Белене” и евентуалното руско финансиране? Спомняме си колко активни бяха от Брюксел за закриването на реактори на “Козлодуй”.
- ЕС е особено чувствителен на темата сигурност. Освен екологичната сигурност тя предполага гаранции за енергийните доставки за членовете на общността. България е може би най-зависима в енергийно отношение. Ние имаме интерес да диверсифицираме и източниците, и трасетата. Да имаме максимална взаимовръзка с държавите от ЕС. Проблем е, че все още общата енергийна политика на съюза не е факт и това прави ситуацията много по-двусмислена и несигурна за страна като България. Все още нямаме солидна основа, на която да се опрем, за да гарантираме категорично националния си интерес. Разговарях с комисаря Йотинген, който пожела да поздравя конференцията. Поиска на следващата сесия на Европарламента през май да го запозная с резултатите от дискусията и да поговорим за бъдещето на енергетиката ни.

Сменят прокурори по “Софийски имоти”, съобщава Дневен Труд.

Над 10 от бившите ръководители на “Софийски имоти” ще бъдат обвинени в умишлена безстопанственост. Ексуправниците на общинското дружество ще бъдат привлечени към отговорност за 4 неизгодни продажби на имоти в центъра на столицата в периода 2003-2005 г. Според прокуратурата сделките са сключени на цени, много по-ниски от пазарните им оценки, а произлезлите от тях щети са за над 2 500 000 лв. “Нахално е бил потъпкан и мораториумът за разпореждане с общинско имущество”, казаха прокурори. Освен бившият шеф на “Софийски имоти” Тошко Добрев, голяма е вероятността в клиенти на прокуратурата да се превърнат и наследникът му на поста Олег Костадинов, и предишният председател на борда на директорите Юрий Юнишев, заявиха от държавното обвинители. Днес в СГС ще продължи мегаделото “Софийски имоти”. Двама от прокурорите обаче вече няма да се явяват на процеса. Верджиния Димитрова преминала в Софийска апелативна прокуратура, а колегата й Пламен Георгиев оглави спецекип в прокуратурата.

Цветанов: Членът на ВСС Иван Димов, напуснал заради Красьо, е в една организация със съветник на президента, цитира Дневник.

Бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Димов, напуснал заради случая с лобиста, станал известен като Красьо Черничкия, участва в една неправителствена организация с юридическия съветник на президента Сашо Пенов и със задържания при операция "Октопод" Николай Велков. Това съобщи в предаването "На четири очи" по Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите на Цветанов НПО-то, в което Димов участвал, е било регистрирано като организация със стопанска цел, в каквато според Закона за съдебната власт той не е имал право да участва. Чрез това сдружение Димов е получил финансиране по оперативната програма "Административен капацитет" и дори е сключил договор с члена на ВСС Анелия Мингова. Цветанов даде този пример като аргумент в полза на настояването му членовете на ВСС да бъдат проверени от спецслужбите., срещу коет опък възрази съдебният съвет.

Румен Петков очаква разпускането на ВСС, бил последният правозащитен орган, четем в Дневник.

Бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев" и настоящ депутат от БСП Румен Петков прогнозира, че една от следващите стъпки на управляващите ще бъде да разпуснат Висшия съдебен съвет, съобщи "Фокус". На пресконференция, посветена на нарушаването на правата на гражданите, Петков обясни прогнозата си с това, че "съветът остава последната институция, която отстоява правата на хората". Унижението е част от ежедневната политика на това правителство, заяви той. Четири пети от ръководствата в МВР и местната администрация са сменени, допълни бившият министър на правосъдието в кабинета "Виденов" и член на БСП Младен Червеняков. Според него резултатите от това са неработеща администрацията и страх. Петков разкритикува акциите на МВР и коментарите на сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов, според когото "едва с това управление е започнала борбата с организирана престъпност". Петков даде множество примери за това, че голяма част от арестуваните при шумните акции на МВР, впоследствие биват освобождавани от съда.

Ако си длъжник на КАТ, оставаш без книжка, информира Новинар.


От КАТ предупреждават, че всеки, който не си е платил задълженията от актове и фишове, няма да получи или няма да може да си поднови книжката. Очаква се тази година на доста хора да им се наложи да си извадят нови книжки, тъй като старите им изтичат. Това обясни зам.-шефът на Охранителна полиция Алекси Стратиев пред "Новинар". Това е записано в Закона за движение по пътищата. Доста хора обаче не познават добре този закон, познават само частта за санкциите и нарушенията, обясни още Стратиев. Да се плащат по 10 лв. за всеки километър над 50 вече превишени километра, пък е едно от предложенията на КАТ за промени в закона. Това се налага заради факта, че доста от водачите не си дават сметка, че превишението от 50 км над разрешеното и превишение от 70 км над разрешеното не е едно и също. А законът ги третира еднакво. Защото, ако те хванат на участък, в който е разрешено да се движиш с 50 км/ч, а ти караш със 100, то тогава плащаш глоба от 250 лв. и могат да ти отнемат книжката за един месец. Ако при същото ограничение те хванат да караш със 120 км/ч, санкцията е същата. Според експертите промяната е наложителна. Ако тя влезе в сила при превишение със 70 км/ч, нарушителят ще плаща 250 лв. за първите 50 км/ч плюс 200 лв. за 20-те км "горница". От КАТ предлагат още да се премахне отнемането на книжката като вид санкция, а да остане само драстичната глоба. Това обаче ще може да става само при първо нарушение. При рецидив отнемането на шофьорската книжка остава.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4141 |22.04.2010 Петъчната преса на 23 април . 0| 4276 |20.04.2010 Пресата на 22 април . 0| 4203 |20.04.2010 Пресата на 21 април . 0| 4748 |19.04.2010 Пресата на 20 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads