Реклама / Ads
0| 4761 |19.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 април

.
Вестниците пишат за операция “Ох, боли” за хора на Станишев; за това, че гласят човек на ГЕРБ за поста на Гуцанов във Варна; че Мургина щяла да се изкара герой на соцтруда.
 

Операция “Ох, боли” за хора на Станишев, съобщава Дневен Труд.


Новата шефка на здравната каса Жени Бумбарова-Начева, бившия зам. здравен министър Емил Райнов и Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев, от вчера са клиенти на Софийската градска прокуратура. Срещу Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Райнов е обвинен, че заедно с Битолски са поискали над 17 млн. лева от шефове на фармацевтичния дистрибутор “Търговска лига”. Вчера министър Трайчо Трайков даде на съд и сделката за Пловдивския панаир. 17 млн. лв. подкуп искали хора на Станишев. Шефката на здравната каса Жени Начева, бившият зам. здравен министър Емил Райнов и ексшефът на политическия кабинет на Сергей Станишев Веладин Битолски от вчера са клиенти на Софийската градска прокуратура. Срещу Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Райнов е обвинен, че заедно с Битолски е поискал над 17 млн. лева от шефове на фармацевтичния дистрибутор “Търговска лига”. Обвиненията срещу тримата произлезли в рамките на разследването срещу здравния министър в оставка Божидар Нанев и на шефката на бюджетния отдел във ведомството Димитрина Николова. Начева попаднала под ударите на закона за това, че в периода февруари-май м.г., когато е оглавявала бюджетна дирекция в НЗОК, е превишила властта си и незаконно и еднолично е разпоредила корекция в бюджета на районната каса в Сливен. Така е бил завишен лимитът на местната болница “Х. Димитър”, без да са налице основания за това. Така здравното заведение се облагодетелствало с 800 хил. лева. Второто обвинение срещу нея е за това, че през март т.г. неправомерно е разпоредила на РЗОК в София-град да се платят средстваза извършена дейност над месечните лимити на болница “Токуда”. Плащането е за дейност, извършена през юли и септември 2009 г., и е на стойност 327 300 лв. През март Начева е разпоредила на РЗОК в София-град да бъдат платени 511 917 лв. над месечните лимити и на ВМА-София за дейности, извършени през февруари 2010 г.

Цайса искал помощ от ДАНС срещу “24 часа”, оповестява 24 часа.

Бивш митнически началник, наричан Цайса, живее от месеци в собствената си къща в лъскавия гръцки курорт Аспровалта. Преместването било след операция "Октопод". Цайса бил комшия в Гърция с друг митничар с агентурен псевдоним Январь и братя Маргини. Къща в курорта имала и убитата митничарка Шинка Манова. Затова мястото било наричано "митничарско селище". Според запознати Цайса избрал южната ни съседка през февруари тази година. Засега никой от МВР или ДАНС не го е търсил, но човекът предпочел да се покрие за всеки случай, смятат информирани. От февруари Цайса е изключил почти всички от 7-те си мобилни телефона и не отговарял дори на приятелите си. Страх го било от арест. Повечето му мобилни телефони били или с гръцки, или с австрийски карти. Къщите в Аспровалта били предпочитани от висши митничари. Те ги записвали на имената на съпруги, приятелки или родители. Така официално нямали недвижимо имущество, което да декларират. За някои от собствениците на луксозните имоти се твърди, че имали и тайни банкови сметки в южната ни съседка. Именно чрез тях купували недвижими имоти. В същия курорт имали вили и представители на родния ънъдрграунд, някои от тях вече покойници, други зад решетките с различни обвинения и дела. Не липсвали и имоти и на митничари от по-дребен калибър, твърдят източници на "24 часа".

Гласят човек на ГЕРБ за поста на Гуцанов във Варна, четем в Новинар.

От ГЕРБ ще издигнат кандидатурата на Николай Апостолов за шеф на Общинския съвет във Варна, съобщи заяви депутатът и лидер на местната организация на партията Павел Димитров. Смяната се налага след ареста на досегашния председател на съветниците Борислав Гуцанов. Кандидатът на ГЕРБ ще получи подкрепата от всички партии без тези на ДПС и БСП, увери Димитров. По думите му общинарите от "Атака", местните партии ГЛАС и "Нашият град" ще подкрепят Атанасов за поста без никакви условия. Димитров обясни, че стига да има мотиви, не е нужно да се чака 3 месеца, за да се стартира процедурата за смяна на шеф на Общинския съвет. „Мотиви ще се намерят”, коментира още Димитров. Очаква се Гуцанов да бъде сменен до средата на май.

Ах, морето да не изяде и концесионерите?, пита Дневен Труд.

Люти проверки вървят за концесионерите на плажове в началото на сезона. Защото искаме да сме добре и сигурни, излегнати върху пясъка. Тази година морето изяде част от ивицата. Дали ще върне заграбения плаж и кога - никой не знае. В същото време: на брега капанчетата са забранени, чистотата трябва да е стриктна, част от плажа да е безплатен, да има морски коридори за джетове и банани, водните мотори да имат дистанционен стоп, душовете да са изправни, WC-ата да са прилични, да гъмжи от спасители и новото - всеки плаж да е с досие... А наемът, разбира се, да се внася в срок. Да не изяде морето и концесионерите, би трябвало да се запита държавата. Защото на стопаните от претенции май им идва множко. Чудно ли е, че 34 плажа само в Бургаско са без наематели? Та да не станат всички ивици без пари, но да не смеем да стъпим там.

Костов: Подкрепяме кабинета, но сочим и грешките, цитира Новинар.

ДСБ застава зад политиката на правителството и премиера Бойко Борисов, заяви в Пловдив лидерът на партията Иван Костов по време на национално съвещание на партията. Той подчерта обаче, че управляващите трябва да бъдат по-активни и категорични при опитите за излизане на страната от икономическата криза. Костов заяви още, че няколко министри от кабинета на Сергей Станишев трябва да понесат отговорност. "Напълно одобряваме действията на ГЕРБ при спешните реформи, които предприемат при търсенето на наказателна отговорност на министри и приближени на тройната коалиция“, категоричен беше Костов. ДСБ прие специална резолюция, в която приоритет имат стопирането на организираната престъпност и корупцията. От ДСБ обаче изразиха и недоволство от извършването на реформите и обявиха, че ще увеличат своята настойчивост към управляващите в тази насока. Според Екатерина Михайлова реформите на ГЕРБ са непопулярни и са много тежки, особено здравната и пенсионната. Признаваме извършеното, но и винаги ще посочваме грешките и неправилните стъпки, заяви още Костов.

Мургина ще се изкара герой на соцтруда, казва в интервю за 24 часа Г. Кадиев.

Г-н Кадиев, възможно ли е бившата данъчна шефка Мария Мургина да е била предадена от Станишев заради проверката на Алексей Петров, както твърди тя в интервю за “168 часа”? Може ли данъчни проверки на фигури, свързани с властта, да навлекат уволнение и дори дело на данъчен шеф?

- Цялото интервю е неистина след неистина, да не кажа глупост след глупост. Още малко и ще се изкара герой на социалистическия труд. Били паднали приходите след нея, била демотивирана администрацията заради нейното уволнение. Спомня ли си г-жа Мургина събираемостта на ДДС от НАП през 2007-а, защото аз помня? Минус 158 милиона лева. Добре че бяха митниците да покриват. Спомня ли си как грубо и нагло мачкаше една териториална директорка да си подаде оставката, ако не оправи ревизиите на днешния депутат от ДПС Гюнай Сефер? Спомня ли си как оправи задълженията на данъкоплатец номер 1 Валентин Захариев, от което държавата загуби над 2 млн. лева от лихви? Впрочем това "оправяне" е и с подписа на един току-що назначен директор на дирекция в МФ. Само че Дянков е над тия неща.
- Вие искал ли сте й оставката от Станишев всеки 6 месеца?
- Поисках уволнението й един-единствен път в доклад до Орешарски през юли 2006 г. заради оказван натиск върху служители на дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да смачкат ревизия, при загуба за бюджета от над 3 милиона лева. Никакви последствия, с което и почна раздалечаването ми с Орешарски. Що се отнася до Станишев, за двете си години като зам-министър, нито веднъж не съм прескочил министъра на финансите, за да клепам него или някой друг пред премиера. Така просто не се прави. В изключителни случаи съм писал доклади до премиера, например при назначаването на зам.-шефа на митниците Румен Божинов. Или по проблеми с безмитни магазини и данък хазарт. Единствената ми среща със Станишев беше в деня на оставката ми и не стана въпрос за Мургина.
- Но тя твърди, че “не е от БСП и не прикрива техни хора, което очевидно е проблем за Кадиев"?
-Храни куче, да те лае... Мургина е СДС кадър, предложена беше от Орешарски. Бил съм срещу нея не заради това, а защото мислех и продължавам да мисля, че не отговаряна изискванията за такава позиция. Да напомня, че предложеният от мен кандидат беше служител на Делойт, но го “изпържиха” и Мургина се намести - естествено и с подкрепата на БСП и нейния председател, тогава и премиер. И сега видиш ли Кадиев и БСП й виновни. И кого точно съм искал от нея да прикрива, би ли била така добра да разкрие? Мургина е част от проблема на НАП, не част от решението. Лошото е, че метастазите от нейното управление и до днес стоят и ГЕРБ не си мърдат пръста. От което вече страдаме всички, защото НАП тотално се проваля в събираемостта.

Плевнелиев си строи лично шосе, твърди Дума.

Частно шосе към луксозната си вила на Черноморието си прави регионалният министър Росен Плевнелиев, съобщи бургаският вестник "Десант". За намерението на министъра на Бойко Борисов, който се прочу с хвалбите си, че е свръх имотен милионер, алармираха жители на Черноморец. Според тях от няколко дни през безлюдните поляни край селището се прокарва път, който води единствено до вилата на Плевнелиев. Единственият коментар на кмета на Черноморец Добри Добрев е, че пътят не може да се прокара просто така, а е необходим подробен устройствен план. Той обаче призна, че знае, че на мястото се вършат "някакви строителни дейности, но от частна фирма". Пътят, който регионалният министър си строи, ще води директно от вилата му до Черноморец. Сега единственото трасе е прашна пътека. 3-етажната луксозна вила на самите скали между къмпинг "Черноморец" и града е излязла на Плевнелиев едва 254 258 лв., научи ДУМА. Министърът обаче има още един имот за лятна почивка - на Бяло море. Плевнелиев е платил малко над 1 млн. и 369 хил. лв. за къща на гръцкия остров Халкидики.

Летищата в София, Пловдив и Бургас са отворени, съобщава Дневник.

Въздушното пространство над Югозападна България е временно отворено за полети до 21.30 ч. на 19 април, съобщиха от летище София. До 14.30 ч. на аеропорта са кацнали самолетите от Москва, Рим, Виена, Истанбул, Тел Авив, португалския Фуншал, според справка в разписанието на летището. Излетели са самолети за Виена, Москва, Истанбул, Мадрид, Рим. Анулирани остават полетите до Лондон, Букурещ, Атина, Брюксел, Мюнхен, Франкфурт, Варшава, Париж, Цюрих и Дортмунд. От столичният аеропорт съветват пътниците да следят непрекъснато новата информация, която излиза, защото обстановката се променя непрекъснато. Министерството на транспорта съобщи, че в 10 ч. са отворили за шест часа и летищата в Бургас и Пловдив. Полетът на "България Ер" от София до Варна засега остава анулиран. Летище "Варна" остана затворено до късния следобяд.

България е цялата във вулкани, но те са застинали, уведомява в Дневен Труд. ст.н.с. Радослав Наков, зам.-директор на Геологическия институт на БАН.

- Г-н Наков, облакът от исландския вулкан заплашва ли ни пряко? Какво казват вашите колеги от института по вулканология в Исландия за дейността на Ейяфятлайокутл?

- Исландският вулкан не ни заплашва пряко, въпреки че неговото действие създаде проблеми. Но пак казвам по отношение на България той не представлява никаква опасност. Вулкани изригват често, но не засягат нашето всекидневие. Те са като земетресенията - знае се, че ще се случат, но не кога и как.Сега проблемът дойде от голямото количество пепел. Едно от най-големите изригвания в последните 150 г. е това на вулкана Кракатау в Индонезия през 1883 г. Тогава взривът се е чул чак в Австралия на около 5000 км, а пепелта се е задържала в атмосферата 1 година и е обиколила цялото земно кълбо.
- Появи се теория, че този вулкан ще продължи да изхвърля пепел в продължение на 60 години.
- Това никой не може да каже. По една случайност познавам вулканолога, който в Исландия наблюдава действието на Ейяфятлайокутл, той не дава такива прогнози. Само описва неговата дейност от 20 март. Става дума вероятно за някаква интерпретация. По принцип вулканът всеки път е различен - може бързо да изригне и веднага да се успокои, може дълго да “работи”...
- Какво се изхвърля в атмосферата при такъв взрив?
- Изхвърля се лава, която, най-общо казано, е стопена скала. Основният й състав е от силикатни материали, оксиди и елементи като силициев двуокис, натриев и калциев окис. Те не са опасни. Става дума просто за прах, каквато дишаме всеки ден. Почти същото е като жълтата прах, която идва от Сахара и пада върху колите ни. Няма токсини. Става дума за естествена природна прах. Не е радиоактивен облак. Размерът му обаче ни пречи и шокира.

Транспортните министри на ЕС решиха да намалят забранената за полети зона около облака, пише Дневник.

Транспортните министри на страните от Европейския съюз се договориха да намалят размера на зоната около облака вулканична пепел, в която полетите са забранени, съобщи Ройтерс. Те бяха поставени под сериозен натиск от изнервените авиокомпании, губещи 250 млн. долара на ден. "На национално и европейско ниво решихме да започнем стъпка по стъпка да нормализираме въздушния транспорт без да правим компромиси със сигурността," заяви германиския транспортен министър Петер Рамзауер пред телевизия N24. Според дипломат от ЕС, мерките трябва постепенно да започнат да влизат в сила от 09:00 часа българско време (06:00 GMT) във вторник сутринта. Европейската комисия съобщи, че вероятно ще одобри облекчаването на мерките за да намали финансовия удар, който авиолиниите поемат.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3873 |18.04.2010 Понеделнишката преса на 19 април . 1| 4128 |15.04.2010 Петъчната преса на 16 април . 0| 3932 |14.04.2010 Пресата на 15 април . 0| 3985 |13.04.2010 Пресата на 14 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads