Реклама / Ads
0| 4280 |20.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 април

.
Вестниците пишат защо министрите сънуват кошмари; за това, че кризата ни изправя пред личен избор; че променят закон заради "Биг брадър".
 

Дянков: За осем месеца са съкратени 10% от чиновниците, цитира Дневник.

Промяна в заплащането и съкращения на чиновници предвижда административната реформа на кабинета. Документът е бил обсъден на днешното заседание на правителството, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Целта е да направим държавната администрация по-стегната, по-гъвкава и по-ефективна, посочи той. Съкращенията в администрацията продължават, като предстоят реформи в МВР, БАН и други звена, посочи Дянков. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е представил на днешното заседание реформата в МВР. Какво обаче е казал министър Цветанов ще разберете от стенограма, каза Дянков в отговор на журналистически въпрос. Цветанов не присъства на брифинга. Досега единственото министерство, което не е направило съкращения от смяната на властта, е МВР. От 1 април започна реформата в Министерството на отбраната, като до 25 май трябва да бъдат съкратени 460 души, припомни министър Дянков.

Защо министрите сънуват кошмари?, пита в 24 часа В. Найденов.

Oнзи ден италианското списание E-gazette сравни Бойко Борисов с Уго Чавес, президента на Венецуела. Промитите мозъци в България смятат това за голяма обида. Но във Венецуела Чавес е национален герой - той неизменно печели изборите от 1998 г. до ден днешен. През 2002 г. група офицери му спретнаха преврат, арестуваха го, но после се уплашиха от народа и сами го пуснаха. До 1998 г. Венецуела в много неща приличаше на България - всички големи монополи и национални богатства бяха приватизирани от чужди „инвеститори", печалбите се източваха и страната нямаше никакъв шанс за развитие. Чавес ренационализира петролните находища, електрическите компании, телекомуникационната компания и други подобни предприятия, които на практика събират задължителни данъци от населението. В резултат бедността намаля от 42,8% на 33,9% и продължава да намалява, брутният продукт на Венецуела достигна растеж от 12 на сто. Венецуела на практика беше колония, но вече е независима държава с огромен авторитет в цяла Латинска Америка, Азия, Африка и Океания. Та подобно на Чавес сега и Бойко Борисове изправен пред дилема - дали иска да го обичат в метрополията, или в България?
Това е избор между комфортния провал и стръмния, болезнен път към успеха. За да продължи да печели избори, той трябва да избере борбата и болката. И той инстинктивно налучква по-скандалния път, изненадвайки и елита, и себе си. Възходът на Бойко Борисов може да се разглежда като историческа необходимост. Затова трябва да гледаме на последните му изяви в историческа перспектива - много неща в неговото говорене и правене напомнят Дьо Гол, Цезар, Чавес, Франклин Рузвелт, та дори и нашия северен съсед Бъсеску, който излезе едноличен победител в тежки битки с румънската политическа олигархия.

Кризата ни изправя пред личен избор, пише в Дневен Труд С. Сакскобургготски.

Напоследък като че ли агресията, арогантността, нетолерантността, конфронтацията, отрицанието, спасяването поединично отново са станали част от всекидневието ни и от представата ни за правилно и нормално. Но не са и не бива да са. Нормалните обществени отношения са добронамереност, взаимозачитане, уважение и диалогичност. Икономическата криза не е повод за отдалечаването ни от тези принципи нито в семейството, нито на улицата, нито в политиката. Иначе личните притеснения на хората могат да се превърнат в колективен страх и липса на житейски хоризонт. Това ли искаме за себе си и за страната си? Точно в кризисни моменти голямата отговорност на политиците е да зададе цивилизован тон на междуличностните и междуинституционалните отношения, със зрялост и търпение да открие решенията, които могат да мотивират. Не е ли това смисълът на политиката заради който хората дават доверието си на политиците? Във всеки момент целите и резултатите са по-важни и трябва да имат по-траен ефект от моментните лични емоции и междуличностните напрежения. Но е важен и пътят, по който постигаме тези резултати. И цената. Дали резултатът ще е добър, ако търсим решенията с удряне по масата с риск да я счупим? Или ще постигнем повече, ако обединим обществената си енергия чрез разумен диалог и общи цели? Не е ли време да сменим чипа на деструктивното с чип на градивното - всеки човек поотделно и обществото заедно? Като народ и държава ние вече доказахме, че можем да постигаме целите си, когато сме обединени около тях. За по-малко от десет години България успя да се завърне в европейското семейство, стана страната с най-ниски данъци в Европа, постигна забележим икономически растежи отбеляза едно от най-ниските нива на безработица в 27-те страни на ЕС. Хората започнаха да вярват повече във възможностите си, да се чувстват по-сигурни и стабилни, да си връщат самочувствието. Това бе смисълът на участието на НДСВ в управлението на страната ни. Не е ли това по-добрата формула на доброто управление?

Татяна Дончева представи "Д21" и обеща да не прави партия, засега, съобщава Дневник.

Бившият депутат от БСП Татяна Дончева обеща да не прави от "Движение 21" ("Д 21") партия, засега. В същото време съобщи, че до две седмици ще се оттегли от председателския пост на БСП в Габровска област, който заема вече десет години, но ще остане член на партията. Пред около стотина души, от които поне половината журналисти, в една от трите най-малки зали на НДК - зала 4, Дончева даде днес старт на новия си граждански проект "Д21". С уговорката, че са поканени само журналисти, главни редактори и издатели, Дончева избягваше въпросите за това кои са хората, дошли да чуят за новата й инициатива. Сред тях бяха журналистката и бивш говорител на Държавната агенция "Национална сигурност" по времето на Петко Сертов - Зоя Димитрова, както спортният журналист и пресаташе на футболния клуб "Левски" по времето на Томас Лафчис - Иво Димитров. "Тогава аз бях юрисконсулт на "Левски", Иво е от Габрово, оттам се познаваме", обясни Дончева присъствието на съпруга на главния редактор на в. "Галерия" (свързван с бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров) Кристина Патрашкова.

Данък “лукс” от 1 юли. Съдът: Не е законно, информира Дневен Труд.

Решението на правителството да въведе данък “лукс” от 1 юли тази година противоречи на тълкуване на Конституционния съд (КС), показа справка на “Труд”. Промените в Закона за местните данъци и такси, които са част от 60-те антикризисни мерки на правителството, вече са внесени в парламента. Според тях ще се дължи двоен данък сгради за имоти с данъчна оценка над 300 000 лв., както и двоен годишен налог за леки автомобили и мотори с имуществена застраховка над 70 000 лева. Три пъти по-висок данък ще плащат собствениците на яхти, самолети и вертолети, които не се използват със стопанска цел. Малко вероятно е по-високите налози да тръгнат от юли, защото кампанията по плащането им е стартирала. А през 1996 г. Конституционният съд се е произнесъл, че гражданите трябва да знаят предварително размера на данъците, които ще плащат. Тълкуването на КС тогава е по искане на 52-ма депутати от 37-ия парламент, атакували промени в закона за местните данъци и такси. В мотивите на съда пише: “Нормите, с които се въвеждат данъчни задължения или утежнения, трябва да бъдат създадени преди времето, за които те се отнасят. Това важи и за годишните данъци, какъвто е данъкът върху сградите. Гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците и техния размер, които те ще плащат.”

Мима от Дряново влезе в историята, промени и НК, ликува Новинар.


Кучето, което по ирония на съдбата остана без четирите си крака през март, защото неизвестен изверг го осакати, ще остане в историята. Не само заради това, че успя да разтупти хиляди сърца у нас и по света, а и защото след гаврата с нея последваха и промени в Наказателния кодекс. Мима, кучката, която чака да й бъдат сложени протези в Германия, стана и причината политиците да забравят своя цвят и да бъдат единодушни за нови промени в закона. Затвор от една до три години и глоба от 5000 до 15 000 лева ще бъде наказанието за всеки, който умъртви или причини тежко трайно увреждане на животно. Това реши правителството, като прие промени в НК в сряда на редовното си заседание. Промените са насочени към защитата предимно на кучета и котки и не се отнасят до ритуалното жертвоприношение на селскостопанските животни, както и до умъртвяването на животните, предназначени за храна, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. По думите му наказанието може да нарасне до пет години затвор и 30 000 лева глоба, в случай че лицето е извършило престъплението при утежняващи вината обстоятелства.

Променят закон заради "Биг брадър", четем в Новинар.

Специална глава в новия закон за закрила на детето да закриля малчуганите от вредно медийно въздействие. Това поиска шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков. Повод за призива му е участието на деца в реалити предаването "Биг брадър фемили". Той ще предложи да бъдат разписани ясни правила в какъв тип предавания да могат да участват деца, "за да не се появяват нови феномени от типа на последния "Биг брадър". Шефът на комисията възложи на СЕМ, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане да предложат в двуседмичен срок какви промени трябва да бъдат включени в новия закон за детето.

Тотото -1 теглене, но +1 джакпот, уведомява 24 часа.

За последно днес най-популярната игра на тотото “6 от 49” ще е с три тегления. С решение на управителния съвет те стават само две от неделя. Ако никой не прибере натрупания джакпот от близо 200 хиляди днес, той ще бъде събран с този на третото теглене. Залогът обаче остава 60 стотинки. В същото време се въвежда джакпот в Тото 1 за познати 13 срещи.
“Предпочетохме да не ощетяваме своите редовни играчи, като увеличим залога, и заради това преминахме на този вариант. В повечето страни игрите са точно с 2 тегления”, обясни изпълнителният директор на тотото Дамян Дамянов. “Всичко се прави, за да се увеличи атрактивността. Изчисленията показват, че така сумата ще нараства два пъти по-бързо. А много хора започват да играят едва когато джакпотът мине милион”, обясни още Дамянов. Преди това същото бе направено и в другите две игри “5 от 35” и “6 от 42”. БАН вече е разработил три проекта за модернизация на тотализатора. “Най-вероятно ще изберем този, според който софтуера да се прави в България, а терминалите да бъдат внесени отвън. След това ще търсим банка, която да ни даде заем за около 15 милиона. Не направим ли обаче модернизацията до 2011 година ще има доста сериозни проблеми”, прогнозира Дамянов. В тотото все още не е пристигнало окончателното решение за облагане на печалбите с 10% данък. “Такива примери има в Европа, но там пък има и гарантирана минимална печалба. Според мен тройките и четворките не трябва да се пипат. Защото при два лева печалба не можеш да си купиш веднага нов фиш, а трябва да дадеш от себе си. А това привлича доста хора да играят”, допълни още той.

Frognews.bg
New layer...
New layer...
New layer...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4208 |20.04.2010 Пресата на 21 април . 0| 4761 |19.04.2010 Пресата на 20 април . 0| 3873 |18.04.2010 Понеделнишката преса на 19 април . 1| 4128 |15.04.2010 Петъчната преса на 16 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads