Реклама / Ads
0| 4208 |20.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 април

.
Вестниците пишат за мошеници “набират” служители в ООН; за това, че гимназията става платена; че веригите за храни са новият Клондайк в кризата.
 

НОИ плаща за болест след 4-ия ден, съобщава 24 часа.

Националният осигурителен институт ще плаща болничните твърдо след 4-ия ден, обяви социалният министър Тотю Младенов. Синдикати и работодатели да се разберат как точно да си разпределят първите три, отсече той. Дебатът продължава в сряда в надзора на НОИ. Профсъюзите настояват да няма ден, който да не бъде платен за работника. Последната оферта на правителството е първият ден да е за сметка на работника, а вторият и третретият да се плащат 100% от работодателя. Такава практика има във всички европейски страни, ние не можем да правим изключение, коментира Младенов. Екзотични били всякакви предложения този ден да се включва към неплатения годишен отпуск.

Мошеници “набират” служители в ООН, мамят ги с 10 бона, пише 24 часа.

Мошеници "жилят" високообразовани хора с между 4000 и 6 000 долара, като провеждат фалшив конкурс за работа в ООН и измъкват пари от "спечелилите" златната работа. Жертви на новата измама са станали вече стотици европейци, сред които и много българи. От Организацията на обединените нации знаят за проблема и предупреждават всеки, който се обърне към тях, за потвърждение на обявата. Заради кризата експерти предричат, че потърпевшите ще се увеличат лавинообразно, подмамени от привлекателната оферта.

Гимназията става платена, установява Дневен Труд.

Учениците над 16 г., които учат в държавните и общинските училища, да плащат такси за образованието си, е записано в проектозакона за училищното обучение. Той бе представен вчера от министър Сергей Игнатов за обществено обсъждане. На практика това означава, че от 9-и до 12-и клас ще се учи срещу такси. Сега образованието е безплатно от 1-ви до 12-и клас и е регламентирано като такова в конституцията. “Явно е допусната грешка в документа, затова е проект и ще го обсъждаме, каза министър Игнатов. След което уточни, че даже има идея без пари да учат деца от страни от третия свят и вероятно “оттам дошло объркването на текстовете”.

И с двойка ще се минава в горен курс, узнал е Новинар.

С годишна оценка Слаб (2) по един предмет ученици ще могат да минават в горен клас. Това предвижда законопроект за училищното образование, изготвен от образователното министерство. Общият успех по останалите предмети трябва да е най-малко Добър (4). Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева обясни пред "Новинар", че по този начин се въвежда т.нар. условно преминаване в горен клас. Според нея може да има различни причини за слабата оценка, като например проблем в семейството или предметът да не е интересен. Ученикът обаче ще трябва да положи успешно поправителен изпит по въпросния предмет до Коледа на следващата учебна година. Ако не успее, ще трябва да повтори класа.

Веригите за храни - новият Клондайк в кризата, описва Дневник.

Предприемачи от различни браншове се пренасочват към вериги за хранителни стоки, привлечени от сравнително запазените обеми на продажбите в сектора въпреки кризата в съчетание с предлагането на търговски площи на добри цени и на добри локации в големите градове. Новите играчи са от различни сектори - от търговия с канцеларски стоки, през продажба на мебели до финансови инвестиции. Големите вериги също обявиха, че тази година ще насочат инвестициите си в малкия и удобен квартален магазин, който е на една ръка разстояние от дома.

Тази пролет кърлежите носят по две зарази, предупреждава Дневен Труд.

Кърлежи плъзнаха из градини и паркове. Всички запуснати, неокосени и необработени с препарати тревни площи са опасни за здравето на хората, тъй като паразитите носят много болести. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация на микробиолозите. Кърлежите пренасят бактериални (като марсилска - т. нар. средиземноморска треска, лаймска борелиоза и др.) и вирусни инфекции като кърлежовия енцефалит. Вторият вид са по-редки, но са с много тежко протичане и лош изход от заболяването.

Строят писта за Шуми край София, уведомява Стандарт.

Феновете на Михаел Шумахер у нас скоро ще сменят дивана пред телевизора с място на трибуната. Старото военно летище в Доброславци ще се превърне в писта за състезания от Формула 1. Проектът за гигантското спортно трасе бе представен при посещението на премиера в Катар и Кувейт и шейховете проявили сериозен интерес към инвестицията. До края на месеца в Министерския съвет ще се гласува решението за създаването на българо-катарска инвестиционна компания с капитал 500 милиона долара. Големите преимущества са, че пистата ще е само на 4,8 км от Околовръстния път на София. Близостта на летището също е плюс, а наличието на ток, вода, канализация и газопровод улеснява изграждането и експлоатацията на спортното съоръжение.

Има скрити договори! 9 г. не се отчита всичко, казва в интервю за 24 часа Валери Димитров, председател на Сметната палата.

- Проф. Димитров, защо Сметната палата не е одитирала здравната каса, както твърди прокуратурата?

- Не знам какво точно е казано, но правим най-малко два одита годишно на здравната каса. Одитираме отчета за изпълнението на бюджета и заверка на годишния финансов отчет за предходни години. За тази година те предстоят. От 2005 до 2009 г. сме извършили общо 15 одита на касата. Сред тях са не само споменатите, но и такива на финансовото управление, и на изпълнението на дейности в нея. Докладите за тях са изпращани, освен на министъра на здравеопазването, и на здравната комисия в парламента. Докладът за финансовото управление на касата за 2008 г. е изпратен и на министъра на финансите, на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки в частта за нарушенията на тези поръчки. Наскоро изпратихме и един доклад на прокуратурата - този на Районната здравноосигурителна каса в Плевен. Искам да уточня обаче, че ние не можем да правим специализирани медицински преценки при одитите, тъй като не разполагаме с медицински експерти. Затова не можем да се произнесем примерно кое лекарство и кое лечение е по-подходящо.
- Сериозен ли е проблемът със скрития дефицит? Как така се крие огромната сума от 2 млрд. лева?
-Проблемът е, че централният бюджет се отчита на касова, а не на начислена основа. Това означава, че в отчета не влиза всеки поет финансов ангажимент, а само тези задължения, които са платени. Практиката е отдавна и за нея отваря вратичка едно ръководство за сметкоплана от 2001 г. Според него за осчетоводяване на възникнали задължения МФ трябва да издаде отделни указания, но 9 години то не е станало. Така всеки е отчитал задълженията, както е сметнал за необходимо. Имаме наблюдения, че бюджетните организации по-често избират да не осчетоводяват договори, по които предстоят плащания и които следва да се отразят задбалансово. Проблемът е сериозен, защото ако не са осчетоводени задължения по договори, не може да се добие реална представа за бъдещите плащания.

Дянков фалира "Информационно обслужване", осведомява Дума.

От месеци финансовият министър Симеон Дянков тласка към фалит държавната фирма "Информационно обслужване", твърдят служители на фирмата. Те дори са създали група в социалната мрежа "Фейсбук". Групата се подвизава под наслов "Да помогнем на "Информационно обслужване" да си върне обратно договора С МФ". Причина за протеста е фактът, че ИО печели само един от четирите лота по технологичното обслужване на системите на МФ, стана ясно от резултатите от търга преди време. По този начин ИО остава без около 54 млн. от общо 90-те млн.лв. приходи през последните години.
Загубата на договора с МФ ще доведе до 50% съкращения. Така държавната фирма няма да бъде в състояние да участва наравно с частните компании в сектора на IT-технологиите. Протестиращите обаче обвиняват в пълно бездействие своя директор и бивш прокурист Чавдар Тодоров, че не може да подсигури фирмата с договори. Преди време беше обявено, че частните фирми са предложили в пъти по-ниски цени, с което на практика са пробили с дъмпинг офертата на ИО. Обявяването на резултата от търга бе забавено с месец, за да бъдат проверявани обосновките по всички лотове.
Първият лот е спечелен от "Парафлоу комюникейшънс", другите спечелили са "Сименс кантракс парафлоу", "Стоун сиенсис" и "Ви Си Ей ДЗЗД", в който влизат "Абати", "Верео" и "Сиела софт пъблишинг", както медиите публикуваха преди време.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4762 |19.04.2010 Пресата на 20 април . 0| 3873 |18.04.2010 Понеделнишката преса на 19 април . 1| 4128 |15.04.2010 Петъчната преса на 16 април . 0| 3932 |14.04.2010 Пресата на 15 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads