Реклама / Ads
0| 3970 |11.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 септември

.
Вестниците пишат за хвърчащата инфлация; за нов сблъсък между "Атака" и Петков; за предизборния подарък за кметовете; за най-важния урок на учителите; за дълголетието на донжуановците.
 

Горивата задърпахa инфлацията още нагоре, информира Дневник.

Инфлацията в България е на път да надхвърли всички прогнози, ако сегашният рекорден темп на поскъпването заради лошата реколта и новите цени на електроенергията се "подкрепи" и от близо 11% увеличение на природния газ от 1 октомври, за което във вторник настоя "Булгаргаз". Ден преди Националният статистически институт да обяви официалните данни за инфлацията експерти прогнозираха пред агенция "Блумбърг" 1.4% ръст на цените през август в сравнение с юли и 9.9% увеличение спрямо същия месец година по-рано. Увеличението на електроенергията от 1 юли веднага се отрази в темпа на поскъпването, който за месеца удари седемгодишен връх. Прогнозата за август е най-висока за последните шест години. Заради поскъпващите плодове и зеленчуци и нарастващите разходи за горива тази година не наблюдаваме характерния за август спад в цените, коментира пред "Блумбърг" Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Поскъпването на природния газ се отразява пряко в цените на топлинната енергия и на таксиметровите превози, както и в себестойността на продукцията на металургичната, химическата, керамичната промишленост и др. Евентуален скок в цената на синьото гориво със сигурност ще допринесе към и без това силния инфлационен натиск върху българската икономика, коментира пред "Дневник" Андриана Младенова от Института за пазарна икономика. Според нея непосредственият ефект ще се изрази в увеличаването на инфлацията с още 1-2 процентни пункта до края на годината.  

Разузнавач N1: У нас има спящи терористични клетки, четем в Сега.

Те могат да бъдат активизирани при неблагоприятен сценарий за Косово или за ответен удар заради нашите контингенти в Ирак и Афганистан. На територията на балканските страни, в това число и в България, е много вероятно да има спящи терористични клетки. При конкретни условия в зависимост от позицията на дадена държава по определен проблем или криза те могат да бъдат активирани. Това предупреди вчера директорът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Изказването бе направено пред Петия форум по сигурността в Югоизточна Европа в деня, в който светът отбелязваше 6 години от терористичните атаки срещу САЩ през 2001 г. Според Киров ангажирането на страни от Югоизточна Европа, сред които и България, в антитерористични коалиции и наличието на техни контингенти в кризисни райони с активно присъствие на терористични структури като Ирак, Афганистан и Ливан създава предпоставки, рискове и заплахи от евентуални ответни удари. Разузнавач № 1 смята, че най-активен и рисков потенциал за дестабилизация на обстановката в региона е нерешеният статут на Косово. Киров е специалист по региона и е работил в Сърбия и в Албания. Според него поредното отлагане на решението на казуса с Косово засилва вероятността Прищина едностранно да провъзгласи независимост. "Последващото й признаване от редица страни ще увеличи риска от усложняване на обстановката и на Балканите", смята Киров. Съществувала и голяма вероятност при неблагоприятен ход - забавяне, отлагане, неясни формулировки на статута, да се активизират радикалните албански искания и в Македония. "Вече имаме такива сигнали", коментира още Киров. Евентуалното разделяне на Косово е най-рисково за регионалната сигурност, смята директорът на НРС.

Джакпот за кметовете, обявява Стандарт.

Кабинетът реши да направи предизборен подарък на кметовете. Патентният данък да влиза в общинските хазни догодина, предложи финансовият министър Пламен Орешарски след заседание на парламентарната група на БСП. Така в градовете ще бъдат налети около 80 млн. лева допълнително. Освен това общинските съвети сами ще определят размера на налога, след като държавата посочи долен и горен праг. На кмета ще се отчитат едноличните търговци, които имат оборот под 50 000 лева, занаятчиите, златарите, дребните хотелиери, автосервизите, както и компаньонките. За градоначалниците ще е по-лесно да събират патентните данъци, отколкото за държавата, коментира Орешарски. Шефовете на общини аплодираха предложението на финансист №1. "Браво на министрите", написа с SMS Бойко Борисов, който е в Брюксел.

Наистина ще имаме доста кандидати за кметове, казва в интервю за 24 часа левият шеф Михаил Миков.

На последното заседание на Висшия съвет предложих след тези избори да погледнем по-сериозно на темата. Прекъсването на мандатите не е добро за партията, не е добро и за избирателите, които са дали доверие на определен човек в местната или законодателната власт. Така че кандидатирането на народен представител за кмет или на кмет за народен представител трябва да става само при определен ред, с решение на ВС. Липсата на подобен регламент създава доста проблеми, казва Миков.

Юруков: ГЕРБ изяде подадената ръка на СДС, цитира Дневен Труд.

“СДС протегна ръка към г-н Борисов. За съжаление партия ГЕРБ тръгна да изяде тази ръка”, каза вчера пред БНТ синият лидер Пламен Юруков. Той заподозря, че Бойко Борисов е организирал седесарите, които го подкрепят, тъй като били “икономически зависими от него.” “Тези хора си търсят нова хранилка и пожелавам на Борисов да си ги вземе на гръб, да ги отведе в Нубия, те знаят пътя”, допълни Юруков по адрес на “отцепника” Васил Михайлов с прякор “Нубиеца”. Синият лидер припомни, че преди евровота същите хора не искаха да легитимират ГЕРБ вдясно, защото бил част от комунистическата номенклатура. “Но те са такива - където им се покаже сиренцето, натам скачат”, обобщи Юруков. “Не ни притеснява цепенето на СДС, това няма да отблъсне избиратели от номинацията на Мартин Заимов за кмет”, коментира шефът на щаба на ДСБ Петър Москов. Тъмносините обявиха приоритетите си за новия парламентарен сезон. Те искат изслушване на премиера Сергей Станишев за стратегията за образование. ДСБ е против плоския данък и увеличението на общата осигурителна тежест до 42%, каза Иван Костов.

Избирателят вече гледа ползата си, смята Дума.

По отношение на местния вот избирателят вече става прагматичен и това се наблюдава най-вече в средния и малкия град. Това означава, че гражданинът вече на слуша приказки, а сключва договор с властта, заяви в интервю за агенция "Фокус" социологът Андрей Райчев. Според него тече процес на европеизация на избирателя, който е положителен. Той прогнозира, че това ще е и най-яростният вот от гледна точка на предстоящото получаване на пари от еврофондовете. Според социолога предстоящият вот е демонстрация на сила за ГЕРБ. Причината е, че въпреки че те са вторите им избори, едва след тях те ще влязат реално във властта. Затова за герберите е много важно да го направят самостоятелно и с максимални резултати. Райчев посочи, че в подобна ситуация е и БСП. Задачата пред социалистите е да покажат, че са силни в средата на мандата на управлението си, което е най-трудният период. Социологът беше категоричен, че водещите партии на изборите ще са именно ГЕРБ, БСП и ДПС. Той прогнозира, че за представителите на Доган в местната власт ще гласуват между 300 и 500 хиляди души. В момента около 23% от избирателите твърдят, че биха подкрепили ГЕРБ, а 18 на сто - БСП, допълни Райчев. Той подчерта, че критерият за спечелени избори на местния вот е броят общински съветници за партията, а не кметът.

Сокола мобилизира “ятото” за изборите, научаваме от Дневен Труд.

Пълна мобилизация за местните избори е поискал от съпартийците си лидерът на ДПС Ахмед Доган. Вчера ръководството на движението се събра за първи път след дългата политическа лятна ваканция. ДПС очаква доста оспорвана предизборна кампания, разказаха участници.

Нов сблъсък между "Атака" и Петков, описва Дневник.

Година и половина след инцидента с лидера Волен Сидеров на магистрала "Тракия" МВР и "Атака" влязоха в нов сблъсък. От ведомството на Румен Петков обявиха във вторник, че евродепутатът от партията и доскорошен избраник в Народното събрание Десислав Чуколов е заплашвал и псувал полицаите, изпратени при инцидента с него в русенската дискотека "Канела" през юли. Това стана в обширно съобщение на пресцентъра на министерството, в което се оповестяват резултати от вътрешната проверка по случая. Ден по-рано резултатите бяха анонсирани от Петков като типичен пример за "мачкане" на полицаи. Чуколов отвърна, че МВР изпълнява предизборна политическа поръчка срещу най-голямата опозиционна партия - "Атака". Инцидентът с Десислав Чуколов стана на 21 юли. Тогава МВР съобщи, че народният представител е сигнализирал в полицията за нанесен му побой. Той бил с кръвонасядане на лявото око, но не подал жалба и отказал медицинска помощ. Ден по-късно Чуколов заяви, че е бил ударен от мъж, говорещ на турски език. Той обвини в неадекватно поведение полицаите, които вместо да търсят извършителя, се занимавали със снемането на неговата самоличност и му задържали личната карта за половин час. По думите му шефът на русенската полиция комисар Светослав Първанов му предложил да не подава жалба и да потулят случая. Прокуратурата в Русе образува проверка по случая, а МВР започна паралелно разследване

Учителите узряха за най-важния урок, анализира Мартин Карбовски в Стандарт.

През 1980 година учителката ни събра в часа на класния и ни каза така: "Не си мислете, че ако нещо се случва в Полша, това означава, че тя няма да остане социалистическа страна. Полша винаги е била и ще бъде в комунистическия лагер, а това, което става сега там, е дело на шепа радикали." Колкото и да бях малък, запомних този момент с едно: ококорих се - от учителката си разбрах, че в Полша става нещо много интересно. Освен това отворих в речника и видях значението на думата "радикали", което всъщност много ми хареса. Днес е същото - на 15 септември учителите трябва да съберат учениците в клас и да им кажат: Не си мислете, че нашите искания са за да забогатеем или защото сме слаби и отритнати като професия от обществото. Ние се борим за правата си и се надяваме да ни разберете. Това, което се случва днес, е дело на нашата свободна и гражданска съвест. Това е урок, който трябва да научим заедно - когато едни хора се борят за правата си, другите трябва да ги подкрепят. Със сигурност има лека наивна надежда и в онази учителка от 80-те, и в днешните учители. Но ако едно време ни преподаваха урока, че нещата са непроменими, то днес даскалите трябва да предадат най-важния урок на децата ни - как да променят света към по-добро и как да отстояват правата си. Това не го можем и не се учи никъде. Учителите трябва просто да щадят най-малките, за да им дадат един истински 15 септември. След това да престанат да влизат в клас. В името на едно просто нещо - ако даскалите с тези пари влизат в клас, то те няма да са истински учители.

ДСБ не са съгласни с образователната стратегия, пише Новинар.

Демократи за силна България ще поискат дебати и изслушване на премиера в Народното събрание за това как се изпълнява Стратегията за образование. Това съобщи вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. Тъмносините ще търсят общи действия с останалата опозиция в парламента, за да бъдат насрочени тези разисквания. Трябва да се види какво не е наред, дали проблемът е в приетата стратегия за образованието или в нейното изпълнение, обясни Костов. Според него правителството водело по надменен начин диалога с учителите. Основната задача на ДСБ през новия политически сезон ще бъде да се противопоставят на предлаганите от управляващите данъчни промени, които ще се обсъждат в парламента, каза още лидерът на партията.

И "Кремиковци" започва стачка, става ясно от Новинар.

Работниците в металургичния комбинат "Кремиковци" са в стачна готовност, заяви председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Ние поглъщаме въздуха, който бълва "Кремиковци" над София, но сме загрижени и за хората, които работят там, подчерта той. Исканията на протестиращите са няколко. Те настояват за увеличение на заплатите с 15 на сто. В момента средната заплата в комбината е 600 лева. Работниците искат комбинатът да им осигурява необходимите предпазни дрехи и ръкавици, които често си купуват сами. От Стачния комитет на "Кремиковци" заявиха, че искат да се смени собственикът на предприятието, който не е направил нищо и не е инвестирал нито лев в развитието му.

Газът скача с 11%, попарва 24 часа.

Топлофикациите вече смятат колко трябва да се вдигне парното. Газът да скочи с 10,78%, поиска вчера "Булгаргаз". Увеличението е с 34,46 лв., а новата цена, за която настоява компанията, е 353,98 лв. Колко ще поскъпне синьото гориво обаче, ще определи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Мотивът да се иска поскъпване на природния газ през последното тримесечие е повишението вече пети месец на алтернативните петролни продукти на международните пазари - мазут с 1% и с 3,5% съдържания на сяра и газьол.

Доверието в съда се връща, радва се Дума.

Българският екшънплан ще е в ЕК до октомври, заяви министър Гергана Грънчарова Съдилищата са по-независими от икономически и политически натиск, както и от въздействие от организираната престъпност. Това става ясно от проучване на социологическата агенция “Алфа рисърч”, проведено сред 3000 граждани в съдебни институции в цялата страна. Сред интервюираните 38,5% в Пловдив, Варна и Бургас казват, че очакват справедлив процес. На това мнение миналата година са били 22,4 на сто от хората. В началото на октомври България ще предостави на Европейската комисия плана за действие с основните цели на реформата в областта “Правосъдие и вътрешен ред”. Това обяви вчера министърката по европейските въпроси Гергана Грънчарова. В момента върху екшън-плана активно се работи и във вътрешното, и в правосъдното министерство, допълни тя.

Радар и за неплатени глоби и данъци, открива 24 часа.

Компютър с камери засича всичко за колата и шофьора. Борден компютър за вграждане в полицейски и охранителни автомобили лови автоматично нарушители на пътя. Умната машина английско производство бе сред най-атрактивните експонати на откритата вчера международна изложба "Защита и сигурност 2007".

Донжуановците живеят 100 г., възрадва Стандарт.

10 оргазма месечно намаляват риска от рак на гърдата Активният полов живот е предпоставка номер едно за отлично здраве и дълъг живот - този извод напоследък налагат експериментите, проведени от различни медицински екипи в света. Основните фактори, които обуславят доброто здравословно състояние, са рационалното хранене, достатъчното физическо натоварване и отказът от цигарите и алкохола, би казал всеки лекар. От известно време обаче светила на световната медицина правят леко отстъплeние: спортът е важен, но понякога можем да минем и без него, спиртът в умерени дози е полезен, а ако искате да сте столетници, наблягайте на секса. Примери за това - колкото искате. Видният кардиохирург Кристиан Барнард, който навремето направи първата в света трансплантация на човешко сърце, усилено се занимавал със секс до смъртта си през 2001 г., когато е на 79-годишна възраст. В книгата си "50 начина да съхраним сърцето си здраво" той подчертава, че "...самотните хора имат всички шансове да увредят "машинката" си и да умрат доста по-рано от своите семейни връстници, защото се предполага, че правят любов по-рядко". Световноизвестният доктор съветва мъжете непременно да прибягват към виаграта, ако имат проблеми с потенцията. Някои навярно биха погледнали доста скептично на възгледите на знаменития кардиолог. Но едва ли биха пренебрегнали резултатите от най-новите научни изследвания. А те сочат, че рискът от инфаркт и инсулт при силните създания, които правят секс 3-4 пъти седмично, е два пъти по-малък в сравнение с връстниците им, които пренебрегват креватната гимнастика. Данните са получени при проучване на секс активността на 2870 британци

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4134 |10.09.2007 Пресата на 11 септември . 0| 4686 |04.09.2007 Пресата на 5 септември . 0| 3939 |04.09.2007 Пресата на 4 септември . 0| 4075 |30.08.2007 Пресата на 30 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads