Реклама / Ads
0| 4687 |04.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 септември

.
Вестниците пишат за опасния чар на "певците" пред ДС; за китайците, виновати за скъпия хляб; за приятеля на Станишев - кандидат-кмет на сините; за идващия у нас Кеймбридж.
 

Kосмонавт и поп пеели за ДС, изброява ги Стандарт.

Опасен чар свързва 139 депутати от 1990 г. насам. Те са били агенти на Държавна сигурност. Всеки десети от парламентаристите ни през последните 17 години се е трудел на времето за ДС, установи комисията по досиетата. Актьорът Тодор Колев бе голямата изненада в папките. Легендарният господин за един ден - Пурко, е един от депутатите с картонче. Човекът, изиграл по неповторим начин главния герой в "Опасен чар", доносничел за службите по времето на социализма. Той бил известен на Държавна сигурност като агент Петров. Вербуван е две години преди началото на демокрацията. Преди 7 години пък Тодор Колев е поискал документите за работата му към ДС да бъдат унищожени. Комисията по досиетата "улови" опасния му чар, тъй като той бе един от 400-те депутати във Великото народно събрание, които в зората на демокрацията създадоха конституцията на страната. Старозагорският митрополит Галактион също блесна с картонче. Агент Мишо бе депутат от СДС в 36-ото народно събрание. Наскоро Галактион се прочу като ръкоположи в Италия бизнесмена от БИАД Слави Бинев за архонт. И първият български космонавт Георги Иванов е работел за Държавна сигурност като агент Николов. Той бе депутат във Великото народно събрание. Ченгетата го вербували през 1962 година. Истинското му име е Георги Какалов. Месеци преди полета на 10 април 1979 г. е решено, че космонавтът трябва да смени фамилното си име и днес е известен като Георги Иванов. Преди 28 години той и Николай Рукавишников бяха изстреляни в орбита около Земята с космическия кораб "Союз-33". В Космоса останаха 1 ден, 23 часа и 1 минута. За Георги Иванов комисията по досиетата е открила собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководилите го щатни служители и други. Бившият премиер Жан Виденов пък започнал да работи за ДС на 29-годишна възраст. Досущ като Рене от "Ало, ало" той бил съдържател на явочна квартира в Пловдив. Подвизавал се с псевдоним Дунав. Жан Виденов бе сред депутатите във ВНС, бе народен представител в 36-ото и 37-ото НС. В отчета на комисията фигурира и името на президента Георги Първанов, тъй като секретният сътрудник с псевдоним Гоце бе депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание. Вицепрезидентът Атанас Семерджиев пък е бил известен в определени тесни кръгове с псевдоним Славейчето. Лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил вербуван на 20 години.

И Тодор Колев го имаше даже... , продължава рефрена Дневен Труд.

Цигуларят проф. Димо Димов и актьорът Тодор Колев са имената от областта на културата, които бяха обявени вчера за сътрудници на ДС. Актьорът от филмите “Господин за един ден”, “Опасен чар” и “Двойникът” е бил агент с псевдоним Петров към VI управление, II отдел. А пееше: “Аз работих в транспорта...” и “Тодор Колев го нямаше даже...” Вербуван е на 11 март 1987 г. от служителя Стефан Тенев. Колев е бил депутат във ВНС и съветник в посолството ни в Канада (1992-1993). Вчера следобед на телефона на актьора се включваше автоматичен секретар на турски език. Проф. Димо Димов е бил агент с псевдоним Дангов в отдел “Задгранични паспорти”, II отделение. Бил е вербуван от Павел Патриков на 25 март 1982 г. “Благодаря за добрата новина! За първи път чувам и такова нещо няма, разбира се”, каза вчера проф. Димов от Созопол. Там в момента тече 23-ото издание на “Аполония”, чийто основател е той. “Те са вербували целия народ. Какво е писал Патриков, аз не знам. - продължи Димов. - Той раздаваше паспортите. Тогава, за да излезеш в чужбина, паспортите се раздаваха в съответната служба. Така че ще ми бъде много любопитно да го видя това досие. Агент Дангов не ми говори нищо. Навремето, когато подавахме документи за излизане в чужбина, задължително ни вкарваха в едни стаички и ни разпитваха къде ще пътуваме и какво ще правим.” Проф. Димов е бил е министър на културата (1990-1991) и депутат в 38-ото НС. От 2001 до 2005 г. е бил посланик в Дания.

"Атака" вкарала най-много агенти в 40-ия парламент, добавя по темата Новинар.

18 действащи народни представители са работили за бившата Държавна сигурност. Най много ченгета в парламента са влезли с листата на коалиция "Атака". Принадлежност към бившата Държавна сигурност от партията на Сидеров са имали Ваньо Хърков, Георги Георгиев, Станислав Станилов, Тодор Батилов, Станчо Тодоров. Независимите Петър Берон и Йордан Величков, които първоначално бяха в групата на "Атака", също имат картончета. Останалите депутати от 40-ото Народно събрание, водени на отчет в ДС, са Ахмед Доган, Юнал Лютфи, Лютви Местан и Рамадан Аталай от ДПС, Георги Юруков, Пламен Ранчев, Марко Мечев, Стоян Витанов и Добромир Задгорски от БСП, Красимир Каракачанов и Бойко Ватев от ВМР. Сътрудник на Второ управление на Държавна сигурност е бил и евродепутатът Евгени Кирилов, който до май месец тази година беше народен представител от БСП.  

Китайците виновни за скъпия хляб, открива Стандарт.

Петър Димитров ще бори цените с внос на бесарабски българи Китайският народ надува цените на сиренето и хляба у нас. Гениалното прозрение е на министър Петър Димитров. Той обясни, че заради икономическия бум китайците са се замогнали и се отказват от ориза. Азиатците минават на хляб и макарони, както и на нетрадиционни за Далечния изток храни като масло и сирене. Това повишава търсенето им и международните цени скачат. Поскъпването не подминава и България. Икономическият министър има и нова идея как да бори скъпотията. Това ще става с внос на бесарабски българи, които да бачкат за малко пари в селското стопанство. Сега работниците искали поне по 400 лева заплата, което оскъпявало сиренето и кашкавала.

Над 60% от млякото идва от сивия сектор, пише Монитор.

Сивият сектор е основна причина за повишението на цените на млечните продукти, а да се говори за бъдещо поевтиняване на млякото и млечните произведения е нереалистично. Шефът на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров заяви, че поскъпването при млечните продукти, произведени от легални предприятия, е не повече от 30%. Като основната причина за това от браншовите организации посочиха, че два пъти се е увеличила цената на сухото мляко и това дава отражение върху цените на крайните продукти в търговската мрежа. Според Зоров не е реално да се говори за някакво понижение в следващите месеци, защото настъпващият период есен-зима се отличава с по-малко добив на мляко. Изкупните цени на млякото, които в момента са между 45 и 65 стотинки, ще останат непроменени или много малко ще се повишат, каза Зоров. И уточни, че сега млякото у нас се изкупува на цени, които са над европейските. По думите му легалните предприятия не са тези, които правят спекулата на пазара с млечни произведения, а предприятията от сивия сектор, които са вдигнали цените с над 30 до 40%.

Минималната пенсия става 102 лева, възрадва Дума.

Намалява вноската за фонд „Безработица” Минималната пенсия ще се увеличи от 93 лв. на 102,85 лева, а социалната пенсия за старост ще нарасне от 69,30 лв. на 76,23 лв. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе под председателството на вицепремиерката и министърка на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Участие в заседанието взеха още министърът на финансите Пламен Орешарски и министърката на труда и социалната политика Емилия Масларова, представители на работодателските и на синдикалните организации. Те обсъдиха както индексирането на пенсиите с 10 на сто, така и намаляването на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври 2007 г. С 1 на сто ще падне вноската за пенсия и така за хората, родени преди 1 януари 1960 г., тя ще стане от 23 на 22 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. - от 18 на 17%. Предвижда се с 2 на сто да намалее вноската за фонд “Безработица”. Досега тя беше 3%, а от октомври ще бъде 1%, решиха още социалните партньори.

Дядото на Заимов скара професори, твърди Стандарт.

Бил ли е дядото на десния кандидат за кмет на София съветски агент или не ? Ген. Владимир Заимов скара професори историци, след като синият лидер Пламен Юруков хвърли бомбата от екрана на Нова телевизия: "Направихме консилиум с професор Бакалов и други историци. Генерал Владимир Заимов не е бил никога съветски шпионин. Той не е сътрудничил на съветското разузнаване". Версията бе камък в градината на Бойко Борисов, който ден по-рано се възмути, че десните в София издигат за кандидат внук на генерал -съветски шпионин. Столичният кмет припомни, че неговият дядо е убит от комунистите. Историците обаче изпаднаха в смут от твърденията на Юруков, който по образование е философ. "Не съм специалист по нова българска история, посъветвах се с проф. Георги Марков и казах на Юруков: няма запазени документи за шпионажа на Заимов." Така проф. Георги Бакалов разясни изненадващата историческа версия пред "Стандарт". Проф. Марков обаче контрира, че СДС шефът "малко е преиначил нещата". Като убеден славянофил и наполовина руснак по майка ген. Владимир Заимов е против прогерманската политика на цар Борис III в навечерието и по време на Втората световна война. Затова и участва в заговора на Дамян Велчев от 1936 г. за сваляне на монархията. Заради това е уволнен от армията. Когато Германия напада СССР през 1941 г., Заимов използва познанствата си с действащи наши генерали - например с началник-щаба на армията ни Константин Лукаш. Двамата играели с обща компания бридж, Заимов-дядо се ослушвал за всяка изпусната информация за германските войски и чинно я снасял на комунистите у нас.

Сините издигнаха приятел на Станишев за кмет, разкрива Монитор.

Обсъжданият от БСП и издигнат от СДС и ДСБ кандидат за кмет на София Мартин Заимов е близък приятел на премиера Сергей Станишев. След като десните се спряха на банкера червената евродепутатка Илияна Йотова обяви, че социалистите също са обсъждали неговото име преди време. "Това са глупостите на Илияна Йотова. Не знаехме, че в БСП са го обсъждали. Те могат да си обсъждат всеки и това не означава нищо. Заимов е знакова фигура за прехода и е доказал своите качества. И да познава Станишев какво от това", коментира пред "Монитор" тъмносиният депутат Евгени Чачев. Той не пожела да разкрие коя от двете партии е предложила кандидатурата на Заимов, защото това не било от значение, но бе категоричен, че бившият подуправител на БНБ не е имал никакви отношения с БСП. Йотова също отрече на "Позитано" 20 да са знаели, че Заимов и Станишев са приятели още от детството си. Столичният кмет Бойко Борисов изтъкна, че на изборите от едната му страна ще стои ген. Бриго Аспарухов, като наследник на бившата ДС, а от другата - внук на генерал, герой от бившия Съветски съюз. Той подчерта, че Заимов е удобен кандидат, защото при балотаж сините и червените ще се обединят срещу него. Борисов каза още, че не очаква подкрепа от НДСВ.

Млади учени на протест срещу упадъка на образованието, научаваме от Новинар.

Представители на Движение на младите учени в БАН и университетите "2х&3х" излязоха вчера на протест. Те обикаляха три пъти сградата на Народното събрание в знак на несъгласие с отношението на държавата към образованието и науката у нас. При всяка обиколка протестиращите казваха част от молитва за промяна на отношението на държавата към учението. Според тях науката и образованието в България са на много ниско ниво и продължават да упадат. Ако продължава това положение, България ще остане без учени, защото те ще избягат в чужбина, казаха младежите. Протестиращите бяха направили плакати, на които пише "Спрете екзекуцията! Подсъдими - образованието и науката в България; вина - излишни; присъда - лишаване от бъдеще". Някои от младежите бяха сложили на вратовете си въжета, наподобяващи на бесило, на което бяха закачени табелки: "Бездуховност", "Алчност", "Апатия" и други.

България - с най-голямото дарение във фонда "Бенгази", осведомява Новинар.

Опрощаването на либийския дълг към България, който е в размер на 56 600 000 долара, и внасянето му в Международния фонд "Бенгази" е най-голямото дарение до този момент. Това заяви вчера председателят на фонда Марк Пиерини пред Дарик радио. Организацията изплати през юли т.г. компенсации на семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази в размер общо на 460 млн. долара. Тази сума беше взета на заем от либийския Фонд за икономическо и социално развитие, тъй като фондът не разполагаше с нея, призна Пиерини. Сумата ще бъде възстановена на Либия, когато съберем даренията, обясни той. Същевременно вчера Българският лекарски съюз връчи на д-р Здравко Георгиев удостоверение за членство в организацията, с което му признава правото да практикува отново у нас.

Повдигнаха обвинения срещу Максим Стависки, информира Дума.

Окръжната прокуратура в Бургас повдигна две обвинения срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки по член 343 от НК за предизвикване на пътно-транспортно произшествие по непредпазливост с причиняване на смърт на един човек и тежка телесна повреда на втори. Това съобщи за БТА прокурор Калина Чапкънова. Стависки вчера беше разпитан като свидетел в Районното полицейско управление в Приморско. Катастрофата стана на 5 август вечерта край река Ропотамо. При нея загина Петър Петров (23 г.) и тежко пострада Михаела Горсова (18 г.). При шофиране с несъобразена скорост Стависки навлязъл в насрещното движение и се е ударил челно в автомобила на Петров. Проба установи, че Стависки е шофирал с 1,1 промила алкохол в кръвта.

Руснаци вече изкупували имоти по морето ни, четем в 24 часа.

Не се пазарели за цената, но искали високо качество. Новите купувачи на ваканционни жилища по морето у нас са от Русия, Румъния, Беларус и Казахстан. "Само преди година 80% от сделките за продажба се сключваха с англоговорещи. Днес статистиката сочи точно обратното - едва 20% от сделките по Черноморието са реализирани от жители на Великобритания."

Кеймбридж идва у нас, радва се Дневен Труд.

Световноизвестният Кеймбриджки университет ще открие филиал у нас, в който ще се обучават медицински сестри. Те ще завършват учебното заведение като бакалаври, съобщи вчера пред “Труд” министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той добави, че в България ще пристигне група учени от университета, която ще напише методиката за обучението на желаещите нашенки да станат сестри. “Ще можем да приемем примерно първите 500 кандидат-студентки още през учебната 2008-2009 г.”, каза министърът. Но преди това държавата трябва финансово да обезпечи обучението им.

Летище Франкфурт съблича по 2 пъти българи, сигнализира 24 часа.

Евродепутатът Евгени Кирилов алармира Брюксел, че се нарушават правата на пътници от страната ни. На франкфуртското летище ни накараха два пъти да минем през скенерите, два пъти ни провериха багажа, два пъти ни събуха обувките и ни свалиха коланите на панталоните. Това разказа евродепутатът Евгени Кирилов, който летял с български самолет към София на 12 юли заедно с колегата си Филиз Хюсменова и още двама родни евродепутати.

Чакаме петрол и казахски долари след визитата на Калфин, надява се Дневен Труд.

С надежда за инвестиции от казахския бизнес у нас в енергетиката, транспорта и туризма приключи посещението на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин в Казахстан. След срещите си в Астана той посочи, че е впечатлен от “агресивната” инвестиционна политика на страната. Причина за това бил резервът от 40 млрд. долара (5 трилиона казахски тенге), които Казахстан трябва да вложи в проекти. Примери за големи инвестиции на Астана в ЕС имало в страни като Германия и Румъния. Един от най-сериозните сигнали за възможността поне част от тези пари да бъдат инжектирани в родната икономика бе потвърждаването на интереса на Астана към участие в изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис лично от президента Нурсултан Назарбаев. Това стана по време на срещата му с Калфин вчера. “В интерес на България е тръбата да бъде максимално натоварена с нефт. Казахстан ще продължи да увеличава износа на петрол и очевидно има интерес от неговия пренос”, обобщи родният дипломат №1.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3939 |04.09.2007 Пресата на 4 септември . 0| 4075 |30.08.2007 Пресата на 30 август . 0| 4370 |29.08.2007 Пресата на 29 август . 1| 4301 |28.08.2007 Пресата на 28 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads