Реклама / Ads
12| 4374 |23.03.2021 НОВИНИ

Комисията по досиетата пусна списък на кандидат-депутатите с агентурно минало

.
Източник: БГНЕС
Обширен доклад на Комисията по досиетата освети имената на кандидат-депутатите с агентурно минало две седмици преди изборите. В списъците фигурират някои вече известни имена, но изплуват и нови лица, работили за Държавна сигурност.
 

В листите на БСП има най-много имена на депутати, които са бивши агенти. След тях са ДПС и ВМРО. По едно-две имена се появяват в листите на ГЕРБ, “Изправи се! Мутри вън”, “Има такъв народ”. Агенти няма в листите на “Демократична българия”. 


Комисията по досиетата е длъжна по закон да провери листите на всички партии и коалиции и да оповести имената на лицата, работили за Държавна сигурност. Проучени са архивите за 2620 души от общо 5962 кандидати. Останалите са родени след юли 1973 г. и не подлежат на проверка според закона.


В доклада има 14 имена от листите на БСП. Някои от тях вече са известни, какъвто е случая с Румен Гечев, например, както и щатният служител на Първо главно управление Таско Ерменков. Останалите са - Емил Георгиев, Иван Вачев, Иван Димитров, Тодор Костадинов, Ценко Стоянов, Бойко Клечков, Иван Търпоманов, Иван Борисов, Крум Тодоров, Сашко Лозанов, Тодор Тодоров, Христофор Дочев. 


В листите на ДПС 7 кандидат-депутати са бивши агенти. Това са Рамадан Аталай, Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Сандо Захариев, Стоян Стоянов, Стоян Димитров и Янко Янков.


ВМРО също е включило вече познати имена на бивши служители на Държавна сигурност - председателят на партията Красимир Каракачанов, известен като “агент Иван”, неговият медиен съветник Александър Урумов, както и мигриралият от БСП Боян Чуков. Изплува името на Христо Смоленов, Георги Георгиев, Дарин Кинов, Стефчо Борисов.


В листата на ГЕРБ едно лице е бивш служител на ДС. Това е Йосиф Кюркчиев, известен в миналото като “агент Ивйло”.  Такава е ситуацията и в партия АБВ, както и в “Републиканци за България”, където също е открито едно лице с агентурно минало.  


Трима са бившиите агенти в листите на партията на Слави Трифонов, които са вече известни - Иван Хиновски, Николай Радулов и бившият военен разузнавач Румен Попов.


Двама са бившите сътрудници на ДС в листите на “Изправи се! Мутри вън” - Марияна Сарафова и Христо Илиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4083 |20.03.2021 Единият от задържавите за шпионаж у нас - пуснат под парична гаранция . 12| 4698 |19.03.2021 Три години по-късно и 50 млн. лв: Пуснаха движението в тунела ”Витиня” . 15| 3960 |16.03.2021 Борисов призна: Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини . 2| 3040 |09.03.2021 КС допусна за разглеждане искането на Радев да се тълкува фигурата ”специален прокурор”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads