Реклама / Ads
0| 3939 |04.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 септември

.
Вестниците пишат за секса в президентския сайт; за депутатите-агенти; за дамските дилеми на местните избори; за съботното школо; за ласкитe на Иван Ласкин.
 

Предлагат секс в сайта на президента, радва феновете Новинар. 

Президентският сайт от месеци е пълен с линкове към порно сайтове, съобщи вчера dnes.bg. На адрес www.president.bg/mnenia.php всеки може да изкаже своето мнение по темата "Президентът предлага размяна на документ от Средновековието с "История Славяноболгарская". Там обаче има множество линкове към порносайтове, както и към интернет страници, където се продават виагра и неразрешени медикаменти. Първата подобна публикация, която може да се намери, е с дата 12 юни 2006 г., а последната е с вчерашна дата. При написване в Google на "free amateur sex" на 4-то място в страниците на български език излиза сайтът на държавния ни глава. До края на деня повечето от линковете бяха махнати.  

Вадят днес депутатите агенти, ликува Дневен Труд.

Комисията по досиетата днес трябва да оповести имената на всички български депутати от Великото народно събрание до 40-ия парламент, които са сътрудничили на Държавна сигурност. Комисията е открила между 140 и 160 “агенти” в законодателния храм за последните 17 г. Имало политици от всички парламентарни сили.

Масларова сменя политиката към пазара на труда, пише Дневник.

Държавата сменя политиката си към пазара на труда - вместо да плаща за наемането на безработни, тя ще дава пари за квалификацията им. През следващата година ще бъдат съкратени програмите за субсидиране на работодатели, които наемат нови служители, съобщи в понеделник министърът на труда Емилия Масларова. Средствата ще бъдат насочени към обучение, квалификация, професионално ориентиране и чиракуване. Причината е, че безработицата вече е достигнала средноевропейски нива - през август тя е 6.9%, мотивира се Масларова. В същото време основна пречка пред наемането е липсата на подходяща квалификация. От работодателските организации подкрепиха пред "Дневник" идеята за преструктурирането на досегашните програми, които вече са изиграли ролята си. За двете години от началото на мандата на правителството работодателите са разкрили 10 хил. нови работни места с държавни субсидии, съобщи министър Масларова. По различни програми бюджетът покрива разходите на фирмите за наемане на безработни до размера на минималната заплата и свързаните с нея осигуровки или необходимите средства за курсове за квалификация. През тази година за програми за заетост и обучение са предвидени 190 млн. лв. от бюджета на министерството. Целта е работа да получат 82 хил. души, 31 хил. от които трябва да преминат през курсове за обучение и квалификация. От 2008 г. съотношението трябва да се обърне. Домакините с Бойко, лекарките за Заимов, анализира Стандарт.

Всеки втори кредит поскъпва, установява 24 часа.

Само 5-6 банки засега увеличават лихвите, лошото е, че точно те държат повече от половината заеми. "Bчера тъща ми получи писмо от банката й, че лихвата по кредита й става 5 процента. Жената толкова се беше зарадвала, че чак ни посрещна с "шопска" и ракия. За съжаление беше разбрала писмото както в стария виц за компютрите и компотите. Банката всъщност я уведомяваше, че "базовият й лихвен процент става 5 на сто", разказа в "24 часа" читател. Базовата лихва е само една част от лихвата, която плащаме по кредитите си. Обикновено реалният процент се формира от базовата плюс надбавка.

Българите са най-евтините натовски войници, ожалва Новинар.

България е на последно място в НАТО по осигуряването на един военнослужещ. Това обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. Годишният разход за един военнослужещ в България възлиза на 2490 долара. В Румъния тази цифра е 5500 долара, във Франция - 32 000 долара. Трябва да направим въоръжените ни сили толкова на брой и такива по възможности, че да отговарят на целите ни и да са съобразени с финансовите възможности на страната, подчерта Близнаков. Той допълни, че професионализацията на армията ни ще приключи през септември. Според Близнаков в политиката на държавата в областта на отбраната трябва да има два приоритета: да се работи за развитието на ефективни отбранителни способности и за ефективно участие в общата европейска политика за сигурност и отбрана на ЕС и в политиката за сигурност на НАТО.

Домакините с Бойко, лекарките за Заимов, диференцира Стандарт.

Местните избори ще се окажат най-трудни за дамите в София. Включването в играта на кандидата на ДСБ и СДС Мартин Заимов определено ще разколебае част от женския електорат, за чийто категоричен фаворит се смята Бойко Борисов. Млад мъж с елегантен вид, асоцииран с много пари - това са козовете на банкера Заимов. Надменен до степен на арогантност изглежда в първите си изяви като кандидат-кмет Бриго Аспарухов - но и той в никакъв случай няма да е обект на възхищение само на червените бабички. Излъчването на Борисов в женските очи няма нужда изобщо от коментар - ще добавя обаче само, че той е и изключителен психолог и спец по пиар. От гледна точка на дамите внушението е за мъж, който не само умее да се представи в най-добрата си светлина, но и знае да слуша и да проявява разбиране. Достатъчно е да си спомним упреците, която всяка съпруга отправя най-често у дома, и става ясно защо Борисов е любимец на жените. Преди всичко на домакините. Кандидатурата на Мартин Заимов е приятна изненада, а и банкерът изглежда напълно конкурентоспособен. Той е контрапункт на генералския нюанс в изборите. Управлението на столицата предполага човек, който умее да борави с големи потоци пари. Защото образът на градоначалника не се изчерпва само с представата за добър хазяин и строг шериф. По отношение на женския електорат Заимов има по-голям шанс сред по-интелектуалния тип. Що се отнася до червения кандидат, номинирането на Бриго Аспарухов поставя веднага въпроса - Знае ли БСП, че той няма да спечели София? Отговорът е "Да, знае". Защо тогава го издига? Защото той е лице, което може да мобилизира твърдия електорат на партията. Трудно обаче може да разшири подкрепата заради директната асоциация с онези членове на партията, които са били в системата преди 1989 г. и благодарение на които БСП е успявала да се промъкне на добри позиции във властта. Аспарухов е символ на бившите лица на левицата, поглед повече назад, отколкото напред. И издигането му няма за цел спечелването на изборите в София, а е отговор на обвиненията, че БСП не успя да мобилизира твърдите си симпатизанти на евроизборите. Тоест кандидатурата на Бриго обслужва предимно вътрешнопартийни цели. И едно евентуално класиране за балотаж ще се приеме като успех от "Позитано". Друга много важна подцел в избора на Бриго е да се потисне, да се размие говоренето за досиетата. С издигането на Аспарухов ръководството на Столетницата казва: изобщо не ни интересува кой е бил ченге, кой мишле, проблемът не ни вълнува. Гласовете за генерала ще дойдат от хора, за които темата агенти и досиета не е значима.  

Бриго Аспарухов: Без компромати в надпреварата, цитира Дума.

Бившият шеф на разузнаването посъветвал приятелски Сакскобургготски да направи Бойко Борисов главен секретар на МВР Няма да използвам информацията, до която съм имал достъп в Националната разузнавателна служба в хода на кампанията, дори ако срещу мен се появят компромати. Това заяви вчера пред Дарик радио кандидатът на БСП за кмет на София и бивш директор на НРС Бриго Аспарухов. Това, което аз знам, е било по силата на мои държавни задължения. Тази страница е затворена и в никакъв случай няма да стане оръжие в моите ръце, допълни той. Настроен съм да не обръщам внимание на такива неща и обещавам, че няма да отговарям с подобни удари - те са непочтени, некоректни и най-малкото несериозни. Едновременно с това няма да бъда човек, който няма да има понякога и по-категоричен тон спрямо опонентите, ако те го заслужат, категоричен бе левият кандидат-кмет. По-рано пред БНТ той коментира, че има сериозен принос в развитието на кариерата на настоящия градоначалник Бойко Борисов, с когото били добри приятели. Той имаше голямо желание да се върне в системата на МВР и това стана. И аз му помогнах най-приятелски, заяви Аспарухов и обясни в отговор на въпрос, че именно той е предложил Борисов на Симеон Сакскобургготски за поста главен секретар на МВР. Разбира се, някои от неговите качества не могат да бъдат непризнати, но да се вземаш на толкова величаво и сериозно, започва да пречи на решаването на проблемите на града, коментира Аспарухов. Той обясни, че не приема смесването на по няколко функции от една личност, тъй като това пречила на състредоточаването върху задълженията на един кмет.

Трима спряха новото НДСВ, четем в 24 часа.

Трима членове на НДСВ - софиянката Даниела Дамянова, Валери Георгиев и Йордан Йорданов от Монтана, спряха новото НДСВ. Заради техни жалби съдът блокира делото за регистрацията на решенията на третия извънреден конгрес на партията. Жълтите искаха да впишат новите си име, устав и ръководство без ексминистър Антон Станков и Андрей Баташов. Но Дамянова, Георгиев и Йорданов, делегати на форума, са ги атакували в гражданското отделение на Софийския градски съд като незаконни. Жалбите им ще бъдат разгледани на 21 ноември. Вчера те не бяха в залата. Докато окончателно, т. е. на три съдебни инстанции, не стане ясно дали решенията на конгреса са законни или не, промените не могат да се регистрират Затова съдия Станислава Казакова от фирменото отделение на СГС "замрази" регистърното дело. Жалбите са под диктовка на Борислав Великов, коментираха царисти от Монтана. Великов обаче не бе открит за коментар.

Метро ще свързва НДК и "Надежда" за 6 минути, обнадеждава Дневник.

След четири години метрото в София ще има втори лъч, перпендикулярен на сегашния, обяви в понеделник шефът на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев, след като в общината започна отварянето на офертите на компаниите, които искат да го строят. Строителството ще започне от пролетта на 2008 г. от надлез "Надежда" през Централна гара, Лъвов мост, ЦУМ, НДК, хотел "Хемус" до пресечката на бул. "Черни връх" и бул. "Джеймс Баучер". Трасето ще има 7 спирки и от "Надежда" до НДК ще се стига за 6 минути, уточни Братоев. В края на 2008 г. ще започне и изграждането на по-лесната отсечка от кв. "Обеля" до кв."Надежда". И двете трасета по план трябва да са готови в края на 2011 г. За новия метродиаметър, както и за продължението на метрото от кв. "Младост" до летището, София очаква пари от Европейския фонд за регионално развитие, където вече са подадени документи. В края на годината се очаква одобрението на проектите, обяви зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. За изграждането на двете отсечки ще са нужни около 185 млн. евро. Конкурс за строителството на линията до летището ще има чак в края на следващата година. Той може да се забави заради отчуждителни процедури, казаха от общината.

На училище и в събота, ужасява учениците Стандарт.

Режат ваканцията за слаб успех, качват дневниците в интернет. Двойкаджиите в училище ще учат и в събота. Така те ще наваксват изоставането си в уроците. Революционната идея бе огласена от просветния министър Даниел Вълчев в Албена. Закъсалите ученици ще имат и по-малко ваканция през лятото. Според експерти това ще накара децата да бъдат по-старателни в клас. Ако имат слаби оценки, те ще висят в школото, докато приятелите им ритат на двора. Като начало мярката ще важи само за хлапетата от 1-ви до 4-и клас. Ако даде добри резултати, на съботно училище ще ходят и по-големите. Допълнителните часове ще помогнат на децата от малцинствата да овладеят българския. Дневниците на всеки клас и бележниците на учениците вече ще бъдат качени в интернет.

От есента в София се каца и в мъгла, четем най-сетне в 24 часа.

Не затварят пътя до пистата, а камион може да отклони лъча, който води самолетите. Самолетите, които летят към София, ще могат да кацат на летището и при лошо време. Това съобщи вчера Петър Мутафчиев, който отчете работата си за 2 г. като министър на транспорта. Очаква се от 1 октомври въздухоплавателната администрация да сертифицира във втора категория системата за сляпо кацане на аеропорта. Това означава, че при лошо време и мъгла, която позволява 30 вертикална и 340 м хоризонтална видимост, самолетите ще могат да кацат. Известно време системата ще се тества като втора категория, следващата стъпка е тя да бъде сертифицирана в "трета А категория". При нея ще се каца само при 15 м хоризонтална видимост, каза шефът на въздухоплавателната администрация Захари Алексиев.

Влакът ще “лети” от София за Бургас, пише Дневен Труд.

Пътуването с влак от София до Бургас ще бъде съкратено с час и 20 минути, след като бъдат завършени проектите по модернизацията на жп линията до морето. Това стана ясно от вчерашния отчет на транспортния министър Петър Мутафчиев за първите две години от мандата му във ведомството. Още тази есен ще приключи рехабилитацията на участъка Пловдив - Септември. Това ще позволи на влаковете да карат със 130 км./ч, а времето за пътуване до столицата ще се съкрати с 20 минути, каза Мутафчиев. Според него с още един час може да се намали жп превозът от Пловдив до Бургас след ремонт на железния път.

Иван Ласкин заби щерката на Йоско, издава Стандарт.

Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева като че ли се поддадоха на страстите, които пращят в атмосферата на фестивала "Любовта е лудост". Говори се, че двамата са неразделни в дните и нощите на варненския кинаджийски форум. Звездите на военната трупа били неразделни от сутрин до вечер. Всъщност двамата са стари приятели и отлични партньори на сцената и топлата им връзка едва ли изненадва някого. Загадката обаче остава - бойно другарство или сантиментален роман. Факт е, че двамата напоследък са свободни. Ласкин, познат на гилдията и публиката с бесния си темперамент, отдавна не живее с майката на дъщеря си. След финала на връзката си с Руслан Мъйнов щерката на незабравимата Пепа Николова не е афиширала мъж до себе си. Александра обикновено уточнява, че би искала да има до себе си стабилен партньор, а не гадже, към което изпитва съчувствие или съжаление.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4075 |30.08.2007 Пресата на 30 август . 0| 4370 |29.08.2007 Пресата на 29 август . 1| 4301 |28.08.2007 Пресата на 28 август . 0| 5090 |22.08.2007 Пресата на 23 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads