Реклама / Ads
0| 4132 |20.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 21 ноември

.
Вестниците пишат за това, че кризата върна политиката; за цигарата-само навън; за 13-тата заплата за половин държава; за вдигането на джамия в София.
 

 

Кризата върна политиката, обяснява Дневен Труд.

Няма съмнение, че вече започналата предизборна борба няма да се диктува от традиционните досега политически хватки – компромати, контракомпромати, ченгеджийски истории, агенти и доносници. Странта се намира в друга ситуация – сред вълните на световната финансова криза, заплашваща да се превърне и в икономическа. Досега избирателите мрънкаха на фона на неизменно нарастващото материално благосъстояние. Политиката битуваше в абстрактната сфера на морала – кой как го разбира и доколко е склонен да го разтяга. В условията на криза нещата се променят. Политиката от разговор за морал се превръща в дебати за пари, работни места, сигурност. Накратко, връще се на своето изконно място.

Натискат борсата да спре, пише 24 часа.

Лихварите изпълзяха Дали да спре временно търговията на фондовата борса, ще обсъждат в Комисията за финансов надзор пенсионните фондове, инвестиционни посредници и управляващи дружества. Идеята възникнала след резките спадове и покачвания на индексите. И докато борсата бележи невиждани през последните 5-6 г. спадове заради кризата, небанковите институции, които дават кредити, пък масирано започнаха да рекламират.

С цигара само навън, уведомява 24 часа.

Тотална забрана за пушене на закрити обществени места въвежда и България. Това е предвидено в проект за изменение на закона за здравето, който бе одобрен от правителството. От 1 юни 2010г. се забранява тютюнопушенето на закрити обществени и работни места, съобщиха от правителствената информационна служба. Забраната обхваща офиси, ресторанти, барове и дискотеки, където вече няма да има дори обособени места за пушене, допълниха от кабинета. Дименето с цигара ще е разрешено само на открито или у дома.

Вълна от съкращения в български компании, заради кризата, предрича Новинар.

Българските и чуждите предприятия продължават да търпят загуби заради финансовата криза. Вчера стана ясно, че приблизително 120 работници или една пета от всички заети в монтанския производител на акумулаторни батерии "Монбат" ще бъдат съкратени. От управата на компанията са заявили, че на работниците и служителите ще бъдат изплатени съответните обезщетения. Това е поредното съкращение на персонал в българските предприятия. До този момент подобна стъпка предприеха "Агрополихим", "Оловно-цинков комплекс", "Стомана индъстри", "Дружба"-Разград, "Чугунолеене" и други. Кризата отказа и австрийската металургична компания "Фьост Алпине" да строи нов стоманодобивен завод. Преди време от компанията планираха да строят за 5 млрд. евро завод в България, Румъния, Турция или Украйна.

Банките - по-строги за ипотечните кредити, информира Дневник.

Банките са въвели по-сериозни изисквания към клиентите при отпускането на ипотечни заеми в последните седмици, показа проучване сред кредитни консултанти. Промените са различни за различните банки и се изразяват в намаляване процента на финансиране при покупката на имот, изискване за по-голямо самоучастие от кредитополучателите, намаляване на съотношението между месечната погасителна вноска и оставащия доход и др. Някои кредитни институции въвеждат като задължително условие заплатата на клиента да се превежда по сметка в банката. При ипотечните кредити някои банки са ограничили финансирането до 60-70% от оценката на имота, като само за по-големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас отпусканата сума стига до 80%. До неотдавна имаше кредитни институции, които финансираха на 100%.

13-та заплата за половин държава, прогнозира Стандарт.

13-та заплата ще има. Но само за половината българи. Напук на кризата повечето кметове са спестили за коледни премии. Министрите обаче изостават. 13-та заплата ще има в Пловдив, Бургас, Добрич. Варна и Благоевград засега остават без премии. Ще преразгледаме бюджета през декември и ако намерим пари, ще раздадем нещо отгоре, обещаха от общините. Без бонус за празницие остават полицаи и чиновници, съобщиха от ведомствата на Михаил Миков и Николай Василев. За разлика от тях Даниел Вълчев се е погрижил учителите да вземат полагащите им се три премии. Служителите в Министерски съвет също ще се облажат. Отличник в кабинета се оказа Весела Лечева. Тя обеща не само коледна, но и новогодишна добавка, ако бюджетът на спортното ведомство го позволи.

Шефът на ОЛАФ: Между 10 и 100 млн. евро са злоупотребите с европари, цитира Дума.

Между 10 млн. и 100 млн. евро са злоупотребите с европейски пари. Това заяви вчера генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, който бе на еднодневно посещение у нас. По думите му в България ще бъдат предприети действия, за да могат да се ползват разследванията на ОЛАФ като доказателствен материал. Това може да стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Брюнер посочи, че е важна активността на страната ни през следващите месеци. "След три месеца ще има доклад за напредък. Дискусията ми с премиера, с г-жа Плугчиева ще бъде продължена. Надявам се, че ще има положителни промени в областта на правосъдието, но и персонални структурни промени", каза Брюнер.  

Френско-германски спор, кой да ни продаде кораби, оповестява Пари.

Изненадващо рекламно послание в медиите разбуни за пореден път духовете около и без това щекотливата тема за превъоръжаването на военноморските сили. Немският корабостроител Люрсен отправи директна оферта към правителството да достави две корвети за нуждите на ВМС на цена, много по-ниска от другите корабостроителници. Това става в момент, в който се водят преговори с избрания победител в специалната обществена поръчка - френската Армарис. Според запознати с преговорите цената на двата корвета Gowind, за които преговаря адм. Минко Кавалджиев с французите, е 533 млн. евро, като Армарис са склонни да намалят цената, ако махнат част от оборудването. Източниците на в. Пари твърдят, че офертата на Люрсен е със 100 млн. евро по-ниска.

Вдигат джамия в София, четем в Дневен Труд.

Главното мюфтийство планира да вдигне втора, макар и по-малка джамия в София. Сегашната е построена през 1567 г. Тя е срещу Централните хали. Идеята е новият мюсюлмански храм да е в кв. “Малинова долина” в комплекса, станал известен като Българската Медина. “Ако проектът отговаря на законите, не можем да им откажем”, каза столичният кмет Бойко Борисов.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4108 |19.11.2008 Пресата на 20 ноември . 0| 3892 |18.11.2008 Пресата на 19 ноември . 0| 4542 |17.11.2008 Пресата на 18 ноември . 0| 4040 |16.11.2008 Понеделнишката преса на 17 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads