Реклама / Ads
0| 4148 |18.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 февруари

.
Вестниците пишат за замразяване на заплатите; за невиждана криза с боклука; за топлото време и високи сметки за парно; за 500 000 безработни през март.
 

 

Троен съюз срещу кризата, тръби Стандарт. 

Троен съюз ще бори кризата. Бизнесът, БНБ и държавата си подадоха ръка за спасяване на икономиката. "Ще отстояваме запазване на всяко работно място", обеща премиерът Сергей Станишев. Той представи мащабен държавен план срещу срива на икономиката по време на форум с участието на президента Георги Първанов, бизнеса, банкери и кметове. 190 млн. лв. за разкриването на 50 000 нови работни места заделя държавата. Тя ще вложи и 5,6 млрд. лв. в различни проекти, обясни премиерът. Още 5 милиарда, но специално за сигурността на банките, поиска шефът на Стопанската камара Божидар Данев. Тя препоръча замразяване не на заплатите, а на премиите. Каквото и да се случи, няма да експериментираме, ще запазим валутния борд, гарантира управителят на БНБ Иван Искров.  

Брюксел препоръча замразяване на заплатите, пише Дневник.

България да замрази ръста на заплатите в бюджетния сектор, препоръча в сряда Европейската комисия. Препоръката дойде ден след сигнала на синдикатите, че правителството в София замисля подобен ход и 24 часа преди правителството да приеме постановление, което съдържа стъпки в тази насока. Според Брюксел замразяването на бюджетните заплати ще има ефект и в частния сектор, а целта е да се увеличи конкурентноспособността. В документа се отбелязва още, че планираното увеличение на пенсиите от април и юли т.г. ще доведе до увеличаване на публичните разходи и при спад на приходите ще се стигне до бюджетен дефицит, което ще задълбочи кризата. Препоръките са част от обновената оценка на Еврокомисията за конвергентната програма на страната, която включва бюджета за 2009 г., антикризисните мерки и макропараметрите за 2010 и 2011 г. Еврокомисията иска още София да оптимизира публичните разходи и да форсира усилията си за намаляване на големия дефицит по текущата сметка. Третата препоръка е България да продължи със стабилната фискална политика и да удържа разходите, за да ограничи външните дисбаланси и да противодейства при възможен недостиг на приходи. 

Глътка въздух за длъжниците на банките, възвестява Новинар.

Банките може да станат много по-толерантни и да изчакват по-дълго време клиентите, които имат затруднения при изплащането на заемите си, съобщиха за „Новинар” експерти от БНБ. Това ще стане възможно, след като централната банка промени една от наредбите си. Проектът на документа предвижда да се увеличи срокът, който търговските банки дават на длъжниците си, преди да им наложат наказателни лихви или да им отнемат дома за просрочване на вноските по заемите. В момента кредитните институции изчакват само 90 дни при просрочен заем, преди да го оскъпят или пък да задвижат процедурата по отнемане на имота. Ако промените станат факт, банките ще дават толеранс от 6 месеца на длъжниците си. Това е мярка, която ще облекчи хората в условията на икономическа криза, казаха от централната банка. По думите на управителя на БНБ Иван Искров, ако български кредитни институции изпаднат в големи финансови затруднения, държавата може да ги национализира.  

"Антимафия" сезира ДАНС за нови ДДС измами, информира Дума.

Два нови сигнала за източване на ДДС по престъпни схеми е внесла в ДАНС парламементарната комися "Антимафия". Това обясни вчера пред ДУМА председателят Бойко Великов. Той обясни, че става дума за местни престъпни групи, които се облагодетелствали от фиктивен износ. Възможно било тези две групи да са свързани с по-сериозното източване на ДДС, заради което беше сменен преди седмица и шефът на НАП Мария Мургина. Бойко Великов обясни, че комисията отдавна е наясно с проблемите, които станаха известни напоследък и на обществеността. Още преди две години комисията е получила сигнала и направила свое проучване на въпроса около проблемите в НАП-Силистра. Според Бойко Великов е въпрос на време да се изясни истината около НАП, но подчерта, че комисията ще продължи своя парламентарен контрол и по въпроса за източване на ДДС, защото това е само една от многото по принцип корупционни схеми, познати не само у нас. Няма данни да е изтекла информация от разследването към заподозрени по случая в НАП. Това каза главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС вчера. Той коментира информация от ДСБ по случая с оставката на шефката на Агенцията по приходите Мария Мургина, че тя била предупредена от прокурор за готвен неин арест. Според Велчев обаче, ако има теч на информация, този факт би трябвало да е засечен от специалните служби. Той допълни, че няма как да е осветена операция, която не е била планирана. 

И ФБР извади далаверите на Христо Ковачки, съобщава Атака.

Федералното бюро за разследване проверявало шефа на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки за мащабни финансови измами, твърди БГНЕС. В края на миналата година ФБР е информирало българските служби, че бизнесменът Христо Ковачки е участвал във финансови измами. Американските агенти са предоставили огромна по обем документация в подкрепа на това тежко обвинение, твърдят разследващите престъпления и финансови измами в България. У нас Ковачки е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери. В момента той е на свобода срещу парична гаранция от 200 000 лева. Според прокуратурата негови фирми са участвали в източване на ДДС в периода 2005-2007 г. Разследващите далаверите в Националната агенция по приходите, заради които шефката й Мария Мургина подаде оставка, смятат, че именно Ковачки е един от олигарсите на властта, които са източвали ДДС.  

Прокуратурата проверява 180 договора, сключени от разследвания военен шеф, осведомява Дневник.

Прокуратурата проверява 180 договора за нарушения, сключени от зам.-директора на агенция "Социални дейности" към военното министерство Стоян Стоянов. Това каза в сряда зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той уточни, че няма данни за щети, нанесени от управлението на Стоянов, който е известен с прякора "Стуци". От прокуратурата съобщиха, че срещу Стоянов има още две проверки, свързани с дейността му в министерството. По думите на Първанов се проверяват и договори за възлагане на строително – монтажни работи. В понеделник от Софийската военноокръжна прокуратура съобщиха, че Стоянов, който от 1999 г. до 2008 г. беше несменяем шеф на изпълнителна агенция "Военни клубове и информация", е разследван за злоупотреба с власт и служебно положение. Там той отговаряше за резиденция "Лозенец", Военния телевизионен канал, вестник "Българска армия". Миналата година, няколко месеца след като встъпи в длъжност военният министър Николай Цонев извърши реформи и сля всички звена в една мегаагенция - "Социални дейности", където Стоянов запази правомощията си и беше назначен като заместник-директор. Преди два дни от прокуратурата уточниха, че Стоянов е разследван за нередности при обществени поръчки и около изграждането на военния комплекс на бул. "Скобелев" в столицата, известен като военното НДК. Досъдебното производство е образувано преди два месеца по ревизионен доклад за агенцията, поръчан от министър Николай Цонев. Най-тежката санкция за злоупотреба с власт е от 3 до 10 години затвор.  

Нещо за крадене в София - има 4 схеми, разкрива 24 часа.

30 000 квадратни метра от най-апетитните зелени терени в София са били откраднати по 3 различни схеми от имотната мафия. Те се оценяват на 20 млн. лв. Още 11 декара градинки в Бояна са били присвоени по четвърти начин. Всички схеми са по модел, станал вече популярен като “Драшков-брат” - измама с окрупняване на имота, кражба с подмяна на документи в архива, присвояване след кражба на фирма и незаконно придобити терени с обстоятелствена проверка. За откраднатите златни земи по 10 случая, гръмнали през м.г., Икономическа полиция на Шесто РПУ вече е събрала доказателства и е изпратила материалите в прокуратурата. 

Махат Сашо Дончев от тръбата през май, оповестява Монитор.

До края на май директният договор за доставки на газ с "Газпром" без трите фирми посредници, сред които и "Овергаз" на Сашо Дончев, трябва да е факт. Такива са плановете на държавната компания "Булгаргаз". Те бяха оповестени вчера по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия. На него изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов даде информация за разговорите на газова тема, проведени в Русия при последната официална визита на президента Георги Първанов. Тогава българският президент Първанов и руският премиер Владимир Путин постигнаха съгласие за отпадането на посредниците от доставките на синьо гориво. Според Димитър Гогов, ако до май контрактът не е парафиран, то поне трябва да са съгласувани текстовете в него. До 28 февруари или най-късно до 10 март "Булгаргаз" ще изпрати на предпочитания си партньор - руската "Газпром експорт", българския вариант на проектодоговора. 

Илия Божинов Инициатор на “Българска левица”: Как да остана в БСП с толкова олигарси, цитира 24 часа.

"БСП бе превзета, всъщност купена от социалдемократите, защото този десен завой стана с един сериозен материален интерес", заявява в интервю за 24 часа Илия Божинов. "БСП? бе купена за много! Съдейки, че такива като Георги Гергов влязоха в нея, очевидно парите са били сериозни. За да бъда социалистът, който си представям, че съм, не мога да стоя повече в БСП с това ръководство. Няма как да правим обща политика с Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Асен Гагаузов, Петър Димитров, включително и със Сергей Станишев", твърди Божинов. Според негот те водят партията надясно и работят много тясно с една група олигарси. "Знам, че повечето хора в БСП мислят като мен. Не можахме отвътре, затова ще създадем нова лява партия, която да действа като коректив отвън", казва още в интервюто за 24 часа инициаторът на "Българска левица".

Политологът Огнян Минчев: Лошо ако оспорят изборите, пише Дневен Труд.

“Най-лошото, което може да се случи на българската държава и общество, е да има оспорване на парламентарните избори”, обяви вчера политологът Огнян Минчев от “Прозрачност без граници”. Това ще доведе до криза на държавата като цяло и ще постави под въпрос качеството на членството ни в ЕС. До подобен сценарий можело да се стигне, ако не се вземат мерки срещу купуването на гласове. В последния евродоклад за него за първи път се говори като “практика” и е включено в графа “корупция по високите етажи на властта”, отбелязаха от “Прозрачност без граници”. Оттам се оплакаха, че месец след подписването на обществен договор с мерки срещу изборната търговия управляващите бездействат. Създаването на регионални преброителни центрове е едно от ключовите предложения в него, които БСП и ДПС отхвърлят. “Ако това, което се прави на избори в смесените райони, е либерализъм, то Либералният алианс може да вземе и “Атака”, обяви още Минчев. 

"Алфа рисърч": Енергийният и вътрешният министър са рекордьори по отрицателни оценки, научаваме от Дневник.

Две ключови тенденции доминират началото на 2009 за българските граждани: - Поредицата от кризисни събития, с които започна настоящата година. - Задълбочаващото се разочарование от управлението на страната Още преди седем месеца доверието в правителството се стопи до минималните граници между 8% и 10%, поради което събитията от януари не повлияват номиналната стойност на рейтинга му. В началото на февруари той остава 9%, а отрицателните оценки за дейността на кабинета се покачват леко от 54% на 56%. Това обаче съвсем не означава, че кризисните ситуации не се отразяват на обществените нагласи. Напротив, разочарованието от управлението се задълбочава, намирайки израз в подчертано висока критика към съответните ресорни министри: Газовата криза скова значителна част от икономиката и населението на страната и в резултат индексът за дейността на енергийния министър Петър Димитров достигна рекордна за него отрицателна стойност (-16.2 пункта). "Силовият" подход на полицията по време на гражданските протести и в отношението към задържани в районните управления носи своеобразен отрицателен рекорд (-8.5 пункта) и за вътрешния министър Михаил Миков. Озадачаващите за много граждани "разкрития" за състава на произвежданите у нас млечни продукти предизвикват остра критика и към дейността на земеделския министър Валери Цветанов (-10.2 пункта). Проблемите в сферата на здравеопазването засилват неудовлетвореността от работата на здравния министър Евгений Желев до -11.5 пункта, още преди взаимните обвинения в корупция между заместника му и Търговска лига да добият публичност. Едновременното наслагване на негативни за управлението събития и на критични обществени нагласи би трябвало, в идеалния вариант, да предизвика нарастваща подкрепа за неговите политически опоненти. С неубедителното си представяне обаче опозицията все още не успява да мотивира разочарованите избиратели, а електоралният й потенциал е съпътстван от значителна за мащабите му неустойчивост. 

Жельо Бойчев: Ще има невиждана криза с боклука, цитира Дума.

София пак в патова ситуация, заключиха политици и общински съветници Намираме се на прага на безпрецедентна криза с боклука в София, каза по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по околна среда и води Жельо Бойчев, председател на групата общински съветници от БСП. Според него гражданите ще изпаднат в ситуация да излязат и да няма къде да си хвърлят сметта. В момента нямало фирма, която да е в готовност да свърши цялата дейност по събирането на отпадъците на града. Бойчев разказа, че са говорили за общински оператор, но той не можел да се подготви за 10 дни. Той посочи, че още през 2008 г. са изтекли четири от петте концесионни договора, а решението за откриване на обществена поръчка е взето през юли, като победител е обявен чак през ноември. По думите на Бойчев, за да се осъществи сметопочистването на районите, се изисква определен обем техника, персонал и контейнери за смет. Сегашният концесионер е обявил, че ще прибере своите контейнери, а организацията на работа на новия концесионер, според него, ще отнеме минимум няколко седмици. Според общинския съветник от "Атака" Борислав Стоянов ситуацията, в която е изпаднала столицата, се дължи на неадекватната работа на администрацията на Столичната община. Над 100 млн. лв. ще струва пакетирането на столичния боклук през следващата година, бе мнението на общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев. 

Ще каже ли някой на хората какво ги чака, пита Силвия Йотова в Новинар.

Основният аргумент срещу провеждането на изборите през лятото е, че ще съвпаднат с отпускарския сезон и това ще бъде причина за ниска избирателна активност. Никой обаче дори и не споменава, че не ваканционно настроение, а невиждана безработица ще бележат изборите тази година. Отчаянието и безизходицата, в които ще се намират стотици хиляди семейства, може да се окажат непредвиден фактор за политическата класа. Цял месец ни занимават със съдържимото на сиренето и пресния салам. Три дни народът живя с уж тайната сватба на Соломон Паси и евроминистърката Гергана Грънчарова, която беше разказана „под секрет” на цели страници във вестниците и с пълни подробности за жакетчето на булката, шейните и джиповете по снежните родопски склонове, рогата по стените в тъй наречения екологичен лодж под Перелик, годежа в Занзибар и какво ли още не. Министерства, политически лобита и отделно взети олигарси пръскат немислими пари за абсурдни ПР кампании, резултатът от които в повечето случаи е съмнителен. В същото време никой не прави нищо, за да подготви хората за икономическото цунами, което ще ги завари напълно беззащитни. Информацията за заплахата от задаващата се криза идва на парче под формата на суха статистика, която като че ли се отнася за някоя друга планета. И нито една институция не се наема да обобщи размера на бедствието. Орешарски е зает с батака около ДДС и протежето си Мургина. Петър Димитров още реанимира след газовата криза. Синдикатите… всъщност те никога не са имали нищо общо с работещите, та няма какво да чакаме от тях. Отделни браншове предлагат мерки, които обаче ще бъдат спасителни само за тях. Политическите партии също излизат с някакви антикризисни програми, но говоренето им е толкова дехуманизирано, че в действителност не достига до гражданите. Затова и никой не дава пет пари какво се задава. Особено в големите градове, където моловете са все така пълни с безгрижни души, ровещи в упоение из преоценените маркови парцали.

Министерство храни секта, възмущава се Стандарт.

Министерството на държавната администрация е изпращало служители на курсове по мениджмънт, организирани от сциентолози. Представители на една от най-опасните секти в света, която не е регистрирана у нас, са обучавали 15 души от ведомство. Курсовете са се провели в края на август и началото на септември миналата година. Това съобщиха за "Стандарт" два източника от властта, независимо един от друг. Скандалът гръмна вчера в предаването "Здарвей България" на Нова тв. За "удоволствието" е плащало министерството на Николай Василев. Курсовете обаче са посещавани и от служители от други държавни ведомства. Имало и е командировки в Белгия, откъдето е и човекът, организирал обучението. Той се казва Марк де Турк, управляващ на фирма "Идеас България". Тя предлага курсове по мениджмънт, пиар и справяне с кризисни ситуации. В сайта й ясно е посочено името на основателя на сциентоложката секта Рон Хъбард: "Открийте формулите за успех и мениджмънт инструментите, основани на трудовете на Рон Хъбард". Никой от държавните служители обаче не се е замислил, че парите на данъкоплатците отиват директно в една от най-страшните секти. А цените на фирмата не са никак ниски. В един от сайтовете е посочена сумата - 325 лв. без ДДС на калпак.

Село скочи срещу сметките за ток, оповестява Дневен Труд.

Крайдунавското село Долни Цибър, Монтанско, се вдигна на протест срещу енергоразпределителното дружество “ЧЕЗ България” и тримесечното отчитане на тока. “Инкасатори в селото не стъпват. Плащаме по два месеца някакви измислени суми, а на третия ни стоварват огромни сметки”, жалват се местните жители. Те сформирали инициативен комитет начело с местния ходжа Хаджи Дауд. След това поканили представители на енергокомпанията и местната власт на разговор за проблемите, но от ЧЕЗ не дошъл никой. В Долни Цибър живеят 1700 души. Бедните са много, но всички си плащат тока. Искаме обаче да са ни ясни правилата, заяви кметът Камен Димитров. Жителите на Долни Цибър и кметовете на всичките 7 села в община Вълчедръм са съставили и изпратили в ЧЕЗ протокол с няколко искания. Първото е до края на февруари да се проведе среща в селото с компетентни представители на енергодружеството за обсъждане на проблемите. Второто - компанията да премине към ежемесечно отчитане и плащане на тока и за сметка на ЧЕЗ да се извърши проверка на електромерите, тъй като много хора се оплакват от завишени сметки. Ако от ЧЕЗ не се отзоват, ще блокираме пътя Видин-Лом-Козлодуй, заканиха се местните хора. 

Топло време - високи сметки за парно, коментира Монитор.

Новината за високите сметки за парното на софиянци през януари сякаш вече не изненадва никого, защото явно нещата в столичната топлофикация са неспасяеми. Вярно е, че цената на монополното отопление след Нова година скочи, но е истина и че времето бе доста топло в определени дни. И какво установяват софиянци, когато навън е почти пролет? Радиаторите им не греят, защото терморегулаторите ги изключват, но вертикалните тръби са също толкова горещи, колкото и когато навън е минус 10. Явно в топлофикация не са чували за Закона за енергийната ефективност. Целта им е не да се стимулират хората да пестят енергия, а да се увеличат общите загуби на сградите. Там вече играят секретните формули за изчисляване на потреблението и сметките се гласят на максимални стойности. В такъв случай е редно да попитаме защо се купуват и монтират нови абонатни станции, след като от програмата в компютъра на топлофикациите умишлено се изключва опцията за намаляване на топлоподаването при по-висока външна температура? Докога с парите на абонатите ще пълнят нечии сметки в австрийски или други чуждоземски банки? По време на газовата криза столичната топлофикация работеше с мазут, който е много по-евтин заради срива на цените на петрола в света. Интересното е как след началото на април, когато и природният газ силно ще поевтинее, от топлофикация ще се оправдават за надутите фактури. Може би с високите разходи за адвокатската защита на някои от бившите си шефове. .  

Безработните стават 500 000 през март, вещае Атака.

Над 8500 души са излезли на пазара на труда само за първия месец на годината, безработицата от 5.4% се е повишила до 6.5 на сто. Това призна социалният министър Масларова на започналия вчера в София икономическия форум. Тя заяви, че на тази етап ще се стимулират работодателите да запазват и разкриват нови места. Безработицата, прогнозира Масларова, ще се задържи на това ниво. Според синдикатите обаче тя ще достигне двуцифрено число - най-малко 15 %. От "Подкрепа" прогнозираха, че на пролет над 500 000 ще останат на улицата и отново поискаха ясна антикризисна програма.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3982 |17.02.2009 Пресата на 18 февруари . 0| 4308 |16.02.2009 Пресата на 17 февруари . 0| 4464 |15.02.2009 Понеделнишката преса на 16 февруари . 0| 3869 |12.02.2009 Петъчната преса на 13 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads