Реклама / Ads
0| 3750 |10.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 септември

.
Вестниците пишат за открития сезон на изясняване на отношенията; за подкрепата за ГЕРБ - двойно повече от БСП; за “ушите” на МВР; за това как се живее без топла вода.
 

 

Тройната коалиция откри сезона на изясняване на отношенията, характеризира Дневник.

Размяна на реплики между коалиционните партньори в управлението - БСП, НДСВ и ДПС, беляза откриването на новия политически сезон в сряда. Различията между участниците във властта за посоката в последната година от мандата проличаха в официалните изявления от трибуната. Инициативите на БСП ще са свързани със социалната ангажираност на управлението, този приоритет се споделя и от коалиционните ни партньори, обяви председателят на групата на левицата Ангел Найденов. Според него социалната политика - повишаването на доходите, намаляването на осигурителните вноски, подобряване условията на труд и грижа за хората с увреждане, ще бъде изведена "пред скоби". НДСВ е във властта, каквито и негативи да носи това за партията, за да дава политическо представителство на либералните и центристките идеи, както и на голяма част от избирателите с дясноцентристка ориентация, декларира пък шефът на царската група Пламен Моллов. По думите му, ако партията напусне тройната коалиция, избирателите й ще се почувстват предадени, защото левият модел в икономиката би върнал България години назад. 

Депутатите с тен, но без идеи, обобщава Дневен Труд.

През дългата си 40-дневна почивка депутатите натрупаха тен, но не и свежи политически идеи. Вяли предизборни слова, претоплени тези и нарушаване на добрия тон, чести почивки в търсене на законопроекти - така започна вчера новата парламентарна година. Е, имаше и битови нововъведения като нов паркет и килим в бюфета, нови чаши и чинии в стола. Депутатите заприиждаха отрано с видимо отпочинал вид, приятен загар и с освежен гардероб. Лидерът на соцдепутатите Ангел Найденов реши да създаде празнична атмосфера. И поздрави от трибуната председателя на Народното събрание Георги Пирински с 60-годишнината му. Избраниците от опозицията обаче не се включиха в ръкопляскането. За официалното откриване на политическия сезон в парламента дойдоха премиерът Сергей Станишев и повечето министри.  

ГЕРБ с двойно повече подкрепа от БСП, цитира Новинар.

Ако парламентарните избори бяха днес, 28 на сто биха гласували за ГЕРБ, 15,4 процента за БСП, 8,4 на сто - за "Атака" и 5,3 процента за ДПС. Това показват данни на национално представително проучване на агенция "Маркет линкс" за актуалните обществени нагласи през септември. За ДСБ биха гласували 2,1 на сто, за СДС - 1,9 на сто, за НДСВ - 0,6 на сто, сочат данните на агенцията. ГЕРБ бележи увеличение на електоралната подкрепа през август спрямо февруари, когато зад тях са заставали 26,8 процента от българите, обясни директорът на агенцията Румяна Бъчварова. Има спад в подкрепата за БСП и НДСВ, както и леко повишение на подкрепата за "Атака" и ДСБ, коментира Бъчварова. От управляващата коалиция само ДПС има увеличение на подкрепата си - от 4,6 процента през февруари на 5,3 на сто за август. Кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново води класацията за най-одобряваните лидери в страната и има подкрепата на 65,7 на сто от анкетираните. От 68,3 на сто през февруари до 56,3 на сто през август е спаднала подкрепата за президента Георги Първанов, който заема второ място. На трето място в класацията е премиерът Сергей Станишев с 28,3 на сто одобрение. Половината от запитаните българи искат да се проведат предсрочни избори сега, показва още проучването на „Маркет линкс". Зад идеята правителството да подаде оставка още сега заради критиките на Европейския съюз застават 58% от анкетираните. Същият процент българи не допускат варианта сегашният кабинет да остане на власт още един мандат. Като основни проблеми в страната са посочени корупцията, ниските доходи, високото ниво на престъпността, безработицата и лошото здравеопазване. Според проучването оценката, която получава правителството, е 2,76, а на 3,64 е оценена дейността на президента. Като цяло се забелязва спад в оценяването на управляващите и леко положително завишаване за дейностите на опозицията. 

“Ушите” на МВР глътнали 95 млн. лева, твърди Монитор.

95 млн. лева са били похарчени за специални разузнавателни средства от 1 януари 2006 г. до 31 декември 2007 г. Това съобщи вчера депутатът от НДСВ и шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание Минчо Спасов. Той обясни, че информацията за разходите за СРС-та е получена от МВР. Спасов определи сумата като „изненадваща" и „впечатляваща". Жълтият депутат настоя за по-пълна разбивка на разходите, която да се представи в най-скоро време на депутатите от вътрешната комисия. Спасов обясни, че все още не е ясно по колко точно разследвания са били поръчани платените СРС-та. "От сумата, която съобщих, са платени всички пера на специалните разузнавателни средства като видеонаблюдение, подслушване, следене и т.н. Част от парите са отишли и за амортизационни разходи и други", допълни жълтият депутат. Спасов обясни още, че по последни данни само 2% от поръчаните и платени СРС-та са влезли като реални доказателства в съдебната зала. Преди време бившият шеф на вътрешната комисия Николай Свинаров обясни, че само за 1 година у нас са използвани над 10 хиляди СРС-та. От тях обаче в съда са влезли едва 260, а присъди са били произнесени само по 100. Минчо Спасов предложи вчера Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да предложи мерки, които да редуцират използването на СРС. Това ще е в полза както на демокрацията, така и на бюджета, смята той. В момента СРС-тата се поръчват от новосъздадената дирекция ОТО. Тя ще замени досегашните ДОИ и ДОТИ. От нея се очаква да спре изтичането на информация от СРС-та, тъй като тя ще осигурява, разработва и прилага спецсредствата. Агентите є ще наблюдават, следят, записват и фотографират бандитите. В Закона за МВР е записано още, че ОТО ще има и собствен информационен фонд. Там ще се пазят документи от разследвания, включително и използвани СРС-та. 

Лекарите запазват стачна готовност, четем в Монитор.

Ако до края на септември не се изпълнят исканията на лекари, фармацевти и медицински сестри, цялата медицинска общност ще премине към ефективни стачни действия, включително санитарите и шофьорите в лечебните заведения. Това гласи общото решение на Организационния комитет на протестиращите в здравеопазването, което обяви на пресконференция вчера д-р Андрей Кехайов. Съсловието от месеци настоява да бъдат актуализирани с анекс от 1 септември цените за преглед при джипи и при специалист, както и клиничните пътеки. Ако това стане, прегледът при личния лекар ще струва 13 лв., а при специалист - 22 лв. Увеличението е с 20 на сто. Исканията на медиците са свързани и с повишаване на бюджета за здраве през 2009 г. и подновяване на преговорите по Националния рамков договор за догодина, в които да бъдат включени и пациентски организации. Най-напред лекари и медицински сестри ще протестират почасово, а след това ще организират общонационална стачка. Комитетът ще призове регионалните структури на синдикатите да се присъединят към исканията на медицинската общност. Само за последната седмица нови 30 висококвалифицирани медицински сестри са заминали да работят в малтийски болници, обяви зам.-председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. В момента се подготвя втора група за Кипър. Сестрите масово напускат джипитата и ДКЦ-та, тъй като заплатите им са мизерни. Фармацевтите също ще протестират, макар и да не желаят да се стига дотам, стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. 

"Булгаргаз" иска по-висока цена на природния газ, пише Дума.

"Булгаргаз" ЕАД предложи вчера на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди нова, по-висока цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2008 г. в размер на 593,53 лв./1000 куб.м без ДДС (вкл. 19,73 лв./1000 куб.м цена за пренос), съобщиха от дружеството. Увеличението от 158,73 лв./1000 куб.м (36,51%) в сравнение с действащата цена, е в резултат на увеличените цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, както следва: на мазут с 1% сяра - с 64.44 щ.д./т, или с 12,33 %; на мазут с 3,5% сяра - с 62,92 щ.д./т, или с 13,37 %; на газьол - с 90,63 щ.д./т, или с 9,73%, обясниха от "Булгаргаз". Други причини за поскъпването на природния газ са увеличение на осреднения валутен курс на щатския долар с 6,32% и утвърдената от ДКЕВР по-ниска с 98,86 лв./1000 куб.м (с 19,99%) от предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена за третото тримесечие на 2008 г. 

Как се живее без топла вода, пита Дневен Труд.

“От 17 години не отоплявам дома си с парно, а сега ще ми спрат и топлата вода”, каза пред екип на “Труд” Богдан Александров. Той живее във вход 3 на блок 359 в столичния квартал “Младост 3”. В списъка на сградите длъжници вход 2 на този блок е с 51 017,23 лева борчове към “Топлофикация”. Обща абонатна станция, а оттам и заплаха от спиране на кранчето на топлата вода свързва живеещите от двата входа. За тях не е утеха, че и в Германия сметките за топла вода и парно се плащат колективно по общ топломер.  

Тонове мъртва риба в Искъра, открил е Новинар.

Тонове мъртва риба изплуваха вчера край бреговете на р. Искър в близо 30-те км от участъка Лакатник-Реброво, алармираха местни жители. Труповете на рибите били намерени от хората и те повикали Гражданска защита. Има данни за замърсяване, но все още не са готови пробите на РИОСВ, обясниха вчера след обяд от Гражданска защита във Враца. Водата по поречието била видимо мръсна и кална. Живеещите около екокатастрофата са били предупредени да не използват водата от р. Искър за поливане и битови нужди. Най-вероятната причина за замърсяването са наноси и утайка, която се е трупала известно време и изведнъж е била изпусната от наскоро построения частен ВЕЦ в Лакатник. Въпреки предупрежденията десетки хора събираха вчера с чувал кефал, мряна и скобар. Заради изпускане на по-голямо от разрешеното количество вода вследствие на авария от ВЕЦ "Лакатник" се е вдигнала дънната утайка на реката и затова рибата е умряла, заради липсата на кислород, съобщиха от РИОСВ-София вчера. От разрешените 13 кубика вода ВЕЦ-ът е изпускал между 15 и 20 кубика в продължение на 9 часа, добавиха още от там. На мястото на екокатастрофата реката е преградена и е обособено малко езеро, в което се трупат утайките от софийските отпадни води. При плановото изпускане вчера реката станала черна и гъста като кал. 

Земеделските суровини в ЕС поевтиняват, но не и храните, съобщава Дневник.

Средните цени на зърнените суровини и млечните продукти в Европейския съюз напоследък паднаха рязко, но засегга това не е последвано от поевтиняване на стоките при крайния потребител. Това съобщи Европейската комисия в доклад, разпространен в сряда. На стоковите борси житото и ечемикът са поевтинели с 12.7 и 13.9 процента спрямо август 2007г. Цената на маслото е надолу с 20% на годишна база, а на обезмасленото мляко на прах - с 30.2%. Говеждото, свинското и птичето меса запазиха през август рекордно високи цени - с между 4.8 и 18.6 процента повече от август 2007г. заради скъпите фуражи. При крайния потребител обаче цените на храните през юли се запазват на относително високи нива - плюс 8.3% като цяло и 12.3% при хлебните и зърнените изделия. Най-голямото поскъпване на храни - от порядъка на 20% - е регистрирано в Латвия, Литва и България, допълва докладът на ЕК. Спрямо предходния месец юни поскъпването на храните в ЕС през юли е нищожно - едва 0.03% отчитат в Брюксел. "Това може би е момент на стагнация или дори на поврат в тенденцията при цените на храните за следващите месеци", допълват авторите. 

Глобите в ЕС ни застигат навсякъде, информира 24 часа.

Създава се единна евросистема за обмен на данни за шофьори нарушители. Шофьорите нарушители в която и да е страна от ЕС вече няма да могат да се скриват от наказания за прегрешения на пътя, извършени в друга страна членка. До това ще доведе одобреният във вторник доклад от транспортната комисия на Европарламента. Глобите, налагани за карането на чашка, с превишена скорост, без предпазен колан, за неспиране на червен сигнал, вече ще се събират, независимо в коя страна е извършено нарушението. 

Максим има право да кара в Русия, уточнява 24 часа.

Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който бе сниман да се качва в червено ауди в Русия, има право да управлява автомобил на територията на страната. Български съд наложи 2,5 г. условна присъда на Стависки заради катастрофата, при която загина Петър Петров от Сливен и пострада 19-годишната Мануела Горсова. Максим бе лишен и от правото да управлява кола за 4 г. Забраната обаче важи само за страни от ЕС. Стависки има руска шофьорска книжка от над 6 г., научи “24 часа”. Документът не е изваден специално след санкцията от българския съд, каквито спекулации се появиха, след като руският сайт life.ru разпространи информацията и клипче, на което се вижда, че фигуристът се качва в червеното ауди. 

Иво Андреев смени времето с пари, разкрива Стандарт.

Рокади тресат медиите дни преди старта на новите програмни схеми. Иво Андреев се раздели с прогнозата за времето на Би Ти Ви и премина в Нова телевизия. Там обаче той няма да съобщава за градушки и слънчеви изригвания, а ще раздава пари. На Андреев била поверена ролята на водещ на предаването "Всичко по 10", в което зрителите ще трябва да отгатват верните отговори в проценти. Първоначално ролята била предвидена за Димитър Рачков, който обаче ще стане лице на друга тв игра, пак по Нова телевизия. Емил Чолаков, спечелил симпатиите на зрителите с нетрадиционното представяне на сутрешната прогноза за времето на bTV, пък ще замени Иво на екрана в канала на Мърдок.  

Питат Лихтенщайн на кого е ЦСКА, твърди Стандарт.

Прокурори подозират, че Сашо Томов си е присвоил клуба Кой е собственикът на ЦСКА? Този въпрос зададе родната прокуратура на властите в Лихтенщайн. Екипът на обвинител №1 Борис Велчев е изискал справка кой стои зад офшорката, която притежава акциите на червения клуб, съобщиха за "Стандарт" магистрати. Причината е, че в хода на разследването срещу шефа на "армейците" Александър Томов изскочили факти, които карали прокурорите да смятат, че реалният собственик е Лупи, а не Прамод Митал. По документи лично Томов държи само 1 акция, а останалите 99% са на офшорка. На 27 август съдът свали банковата тайна от сметките на Томов и изпълнителния директор на клуба Александър Гарибов. Оттогава обвинителите проверяват всички транзакции от авоарите им. Прокурорите установили, че голяма част от преводите минават през Лихтенщайн.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3981 |09.09.2008 Пресата на 10 септември . 0| 4151 |08.09.2008 Пресата на 9 септември . 0| 3841 |07.09.2008 Понеделнишката преса на 8 септември . 0| 3858 |04.09.2008 Петъчната преса на 5 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads