Реклама / Ads
0| 4134 |10.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 септември

.
Вестниците пишат за оставките в БСП при кметски провал в София; за това колко ни струва местният вот; за някои цени, които падат и за други, които се вдигат; за “мистър гей Балкани”.
 

Илияна Йотова: При провал в столицата се подават оставки, заявява в интервю за Дневен Труд Илияна Йотова, евродепутат от левицата.

Два месеца преди номинацията кандидатурата на ген. Аспарухов беше обсъждана на най-високо ниво в БСП. Желанието на ген. Аспарухов да се кандидатира беше лично негово. Решението му и подкрепата от ръководството на БСП бяха посрещнати изключително добре. Тръгваме в кампанията, за да спечелим, последните няколоко избора показват, че можем да печелим привърженици, твърди Йотова. Според нея, ако БСП остане трета в София, няма да има план “Б”, а ще има оставки.

Син клуб зад Бойко, пак цепна СДС, информира 24 часа.

Подкрепа за Бойко Борисов като единствена възможност София да не падне в ръцете на БСП декларира вчера Националният дискусионен клуб на СДС. Само това е начинът десните да спечелят местните избори, да предизвикат предсрочни парламентарни и да се изрежат “метастазите на неокомунизма” и “путинизацията”, тоест олигархията в България. Това пише в обществен договор, който подписаха вчера с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя Цветан Цветанов шефовете на дискусионния клуб в СДС Григор Малев, на Съюза на репресираните Иван Станчев, на Българска християнска коалиция Красимир Момчев, на Нова СДП Васил Михайлов и създателят на клуб “Сенатор” Людмил Бешков.

ГЕРП: В един коловоз сме заедно с ГЕРБ, цитира Дневен Труд.

“Ние с ГЕРБ сме в един коловоз. И евентуално на втория тур на местните избори ще се подкрепим взаимно.” Това заяви вчера учредителят на ГЕРП (Граждани за европейско развитие и просперитет на Симитли) Васил Геренски по Нова тв. Той обяви, че организацията му не дублирала партията на Бойко Борисов. Тя не била кръстена БСП - Българско сдружение за просперитет, или ДПЗ, само защото на учредителите не им хрумнало. После Геренски даде съвет на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също бе в студиото, да не се доверява на “глашатаите си”. Цветанов слушаше мълчаливо и накрая заяви, че не са виновни хората, които регистрират подобни партии, а законодателството, което им позволява това.

Плащаме над 18,5 млн. лв. за местния вот, изчислява Дума.

Разходите за изборите вероятно ще бъдат 18,5 милиона лева, прогнозира вчера министърът на държавната администрация Николай Василев. Той допълни, че до няколко дни ще внесе в Министерския съвет план-сметката за провеждането на местния вот. Министърът обясни, че разлики в сумата могат да се появяват от това на колко места ще има втори тур на изборите на 28 октомври. Василев съобщи още, че се водят преговори с едно-две министерства за намаляване на посочените от тях разходи, но не пожела да уточни за кои става дума. По думите му най-много разходи заявяват общините, като обикновено в исканията си завишават два-три пъти парите, които им трябват. Василев информира, че възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии няма да бъдат променяни в сравнение с последните избори. Междувременно стана ясно, че само две фирми са играли на конкурса за изработване на печати за СИК за местните избори - това са ЕТ "Татяна Иванова - АНГРА" и "Неона" ООД, съобщи председателката на комисията за оценка на офертите Весела Янова. Предложено е министър Василев да подпише договор с "Енеона" ООД, която е оферирала цена от 3,83 лв. за печат. За изборите ще трябва да се изработят 12 900 автоматични печата с уникален петцифрен номер. Следващата обществена поръчка, открита от МДААР, е за доставка на пликове за гласуване. Предвижда се да бъдат изработени около 12 милиона непрозрачни плика - около 7 милиона за първия тур и резерв от 5 млн. за втория тур. Крайният срок за подаване на офертите по нея е 21 септември.

"Газпром" иска контрол над "Южен поток" в България, информира Дневник.

България не приема предложението на "Газпром" контролираната от руската държава компания да има мажоритарно акционерно участие в смесеното дружество с "Булгаргаз", което предстои да бъде създадено. То трябва да изгради и експлоатира на наша територия газопроводите от проекта "Южен поток". Основната причина за тази позиция се корени в опасенията за руски претенции за собственост върху газопроводите при евентуално мажоритарно участие, съобщи за "Дневник" правителствен източник, пожелал анонимност. Срещу руската оферта за 51-процентен дял в новата компания възразява Министерството на икономиката и енергетиката.

"Топлофикация - София" иска абонатите да върнат свалените радиатори, съобщава още Дневник 

"Топлофикация - София" иска в новите общи условия на дружеството за битовите потребители да се запише, че столичани, които са премахнали радиаторите си, са длъжни да ги монтират отново. Това обяви в понеделник шефът на фирмата Петко Милевски, когато представяше пред общинската инженерна комисия проекта на нови общи условия. В момента е записано, че връщането на свалени радиатори е препоръчително. Според столичните общинари е невъзможно гражданите да бъдат задължени да възстановят радиаторите. Новите общи условия за потребителите на столичната "Топлофикация" ще влязат в сила, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ги одобри.

Държавата продава дела си в парното, пише Стандарт. 

Държавният дял в "Топлофикация София", може да бъде продаден, научи "Стандарт". Експерти от икономическото ведомство и лично министър Петър Димитров са се срещали с представители на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са кредитори на столичното дружество по заеми с държавна гаранция. "Пресмятаме какво ще загубим и какво ще спечелим, ако се отървем от акциите", обясниха източници от министерството, пожелали анонимност. Държавата държи 42% от най-голямото топлофикационно дружество в страната. Мажоритарен собственик е столичният общински съвет с 58%. При отпускане на кредита преди години от ЕБВР са поставили като задължително условие в "Топлофикация София" да влезе частен инвеститор. Но до днес изискването не е изпълнено. Това е и причината дружеството да загуби около 15 млн. евро от кредита.

Свалят цените на олиото с внос на нерафинирано, обнадеждава 24 часа. 

Ако цената на слънчогледа продължи да расте от сегашните 650 лв. на тон, вероятно ще се наложи да внасяме нерафинирано олио. Това заяви шефът на производителите на растителни масла Видьо Видев. При по-скъпа суровина крайният продъкт щял да скочи над 3 лв. за литър в магазините, а тогава ставало труднопродаваема. Не е възможно у нас олиото да се продава на на по-ниски от международните цени, защото то веднага ще бъде изкупено и изнесено, обясни Видев.

Хлябът поскъпва отново през октомври, ужасява Новинар. 

Евтиното зърно, което предстои да бъде внесено от Казахстан, временно ще задържи сегашната цена на хляба. Това каза Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите. Според експерти зърното ще струва 400 лева за тон с ДДС, а българското се продава по 430 лв. за тон. В момента килограм хляб излиза около 1,40 лв. в зависимост от региона, където се произвежда, очаква се цената му да достигне 1,60 лв. най-рано през октомври. Поевтиняване може да се очаква, ако цената на суровината падне със 100 лв. на тон.

Учителите стачкуват 1 час на 15 септември, оповестява Дума.

Независимият учителски синдикат към КНСБ и синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са препотвърдили готовността си за ефективни стачни действия във връзка с исканията на работещите в системата за увеличение на заплатите им. На 15 септември в цялата страна от 9 до 10 ч. ще има едночасова предупредителна ефективна стачка на учителите, съобщи председателят на КНСБ Желязко Христов. Между 17 и 24 септември педагозите предвиждат молебен за спасяване на образованието, мълчаливо бдение, автошествие, ден на мълчанието в класната стая. За 24 септември е насрочена еднодневна ефективна стачка, протести ще има на 25 и 26 септември. Синдикатите започват серия от контакти с представители на парламентарната опозиция и със значимата извънпарламентарна опозиция. Те настояват за бърза среща с президента Георги Първанов и призовават за солидарност работещите от другите сектори на икономиката, които протестират срещу ниското си възнаграждение. Вчера синдикалистите и ръководството на просветното министерство обсъждаха исканията на учителите над два часа, а след срещата стана ясно, че разговорите ще продължат на 12 септември.

Училището само 9 дни, пише и 24 часа.

Учебната година ще е само 9 дни. След като стартира на 15 септември, тя ще приключи до 24-и, понеделник, когато започва безсрочна ваканция заради стачка на учителите. 20-и е обявен за "ден на мълчание в клас".

Учителската стачка става обща, добавя по темата Монитор.

Учителите, горските служители и социалните работници ще се обединят за обща стачка, ако управляващите не седнат да преговарят с тях и не изпълнят исканията им, заплашиха синдикалисти вчера. Правителството ни тика към обща стачка със своето високомерие, преяждане с власт и самонадеяност. Това заяви вчера председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Протестите на учителите, социалните работници и горските служители ще се слеят, ако кабинетът продължава да не разговаря с хората по проблемите им, добави синдикалистът. Вчера на открито заседание представителите на всички областни организации гласуваха за обявяване на ефективни протести.

Учениците се чувстват гениални и уникални, научаваме от Новинар.

Повечето млади хора имат високо ниво на самооценка и не изпитват съмнения, че са гениални и уникални. Това показват резултатите от проучване сред учениците в 14 столични училища, които бяха представени вчера от психолога Красимир Калпаков по време на пресконференция за проекта "Не на страха и агресията в училище". При близо 30% от младежите се наблюдава така нареченото саморазрушително поведение, съобщи още психологът. Това се случва, защото те не знаят как да използват енергията, която притежават, смятат експертите. Същата е причината и за създаването на зависимости, в резултат на което всеки 4-ти е използвал психотропни вещества, обясни Калпаков. В тази връзка по проекта ще бъде изграден Център за развитие и усъвършенстване с цел превенция на агресията в училище. Той ще бъде създаден в 107-о ОУ в София. Центърът ще има координационна и обучителна функция. На разположение на учениците ще има киносалон, зала за семинари, компютърна зала, оранжерия, фитнес зала и други. В него при желание на училищата ще бъдат обучавани учителите по какъв начин да въздействат на учениците, за да се достигне до намаляване на агресията.

Георгиевски иска делба на Македония, цитира Монитор.

Ако Косово получи независимост, албанските екстремисти ще нападнат Македония след пет години, прогнозира от плажовете на Черно море бившият македонски премиер, сега български гражданин Любчо Георгиевски, предаде македонската телевизия А1. От българския курорт Созопол Георгиевски поискал Македония, която според него вече функционирала като федеративна държава, да бъде разделена, като градовете Тетово, Дебър и Гостивар, като чисто албански, да се паднат на албанците. В македонската част почетният председател на ВМРО-Народна партия иска да останат Скопие и Струга, като за него те били наполовина албански, посочва медията. В своите най-черни сценарии Георгиевски повтарял и поддържал тезите на българските националисти, които от дълго време твърдели, че единственият начин Македония да оцелее като държава е да се присъедини към България, коментира А1. Говорейки за балканска конференция на високо ниво, на която да се постигне съгласие за етнически чисти държави като единствено трайно решение на Балканите, Георгиевски призовал, освен по две сръбски, албански и хърватски държави, в региона с подялбата на Македония да функционират и две български държави, посочва А1. Георгиевски се оплакал пред български медии, че в Македония е обвиняван в българофилство и нарекъл Македония Ливан, а регионът му приличал на Близкия Изток. Не отговорил на въпроса как се чувства като гражданин на България, отбелязва А1.

Визови проблеми провалили “Мистър гей Балкани”, забавлява Монитор.

Над 500 гейове и травестити се чакат догодина през октомври, когато известният варненски травестит Елза Парини организира гейпарад в морския град. Хомосексуалисти от цял свят вече са заявили участието си, а към него провявали интерес и туроператорски фирми. Един самотен гей харчи като за тричленно семейство, мотивира идеята си за гейтуризъм Елза Парини вчера във Варна и съобщи, че от близо две години във Варна съществува гейорганизация "Идея", която замисляла мащабни прояви за хомосексуалисти. Планираният по време на празниците на гейовете от 3 до 9 септември конкурс "Мистър гей Балкани" пропаднал заради визови проблеми на участниците от Сърбия и Македония, които не успели да получат визи. Словенският участник пък бил повален от летен грип, а гърците се дръпнали от участие в моследната минута. Въпреки това гейове от всички европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Иран, Ливан и ОАЕ са посетили празниците във Варна. Финансови проблеми мъчели националния гейотбор по футбол. 13 000 евро не стигат за участие в световното първенство за обратни в Аржентина.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4686 |04.09.2007 Пресата на 5 септември . 0| 3939 |04.09.2007 Пресата на 4 септември . 0| 4075 |30.08.2007 Пресата на 30 август . 0| 4369 |29.08.2007 Пресата на 29 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads