Реклама / Ads
0| 3934 |22.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 юли

.
Вестниците пишат за окопната война на коалицията; за това, че БСП избра смесената избирателна система; за трета "хвърковата чета" срещу престъпността; за фалитите на по 3-4 хотела седмично.
 

 

Коалицията се стяга за окопна война, твърди Дневник.

Какъв отговор трябва да даде София на Брюксел - това ще обсъждат Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски на среща в близките дни. Те ще разговарят след днешното огласяване на доклада на Европейската комисия и преди разширеното заседание на управляващата коалиция в Банско през уикенда, съобщиха представители на БСП, НДСВ и ДПС, близки до лидерите. Очакванията в мнозинството са, че коалиционните партньори ще препоръчат на премиера да направи смени в правителството, но "без да му извиват ръцете". Лидерът на НДСВ вече намекнал на Станишев в телефонен разговор, че е необходима подмяна на министри, но обещал, че няма да разваля коалицията, разказа социалист, ползващ се с доверието на министър-председателя. Ако при всеки критичен доклад от Европа правителството подаваше оставка, щеше да има избори всяка година, заяви във вторник секретарят на БСП Антон Кутев, след като Изпълнителното бюро на партията обсъди проектодоклада на Еврокомисията и доклада на Европейската служба да борба с измамите (ОЛАФ). В първата официална оценка на социалистите за документите се посочва, че "България и Румъния са изкупителна жертва на процеси, които вървят в рамките на Европейския съюз".

Брюксел омекнал, намалява ни глобата?, запитва Дневен Труд.

Критичните евродоклади за България се смекчават в последния момент преди огласяването им днес, научи кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев. Редакциите от вчера предвиждали намаляване на сумата, която можем да загубим, от 610 млн. евро на 200 млн. евро. Отпадало и предупреждението, че рискуваме влизането в Шенген. “Не вярвам в окончателните доклади да видя нещата, прочетени в медиите. Щета върху физиономията на България има и основният проблем е изтичането на информация от Еврокомисията”, каза в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин. 

Брюксел ни даде две захарчета, добавя по темата и Стандарт.

Две захарчета ни даде Брюксел в последния момент, за да преглътнем по-лесно горчилката от жестоките критики и спрените пари. Комисарите записаха късно снощи в доклада за България специална похвала за затварянето на безмитните магазини. Другата червена точка е, че самолетите ни вече ще могат да летят свободно над Европа. България губи 610 млн. евро. Секирата остава в окончателния доклад, съобщиха за "Стандарт" източници от Брюксел. Ако до 30 дни кабинетът не направи екшън план за борба с корупцията, бандитите и злоупотребите с европари, ще се наложи дори да връщаме суми на ЕС. Изпълнението на мерките трябва да бъде отчетено още през септември, когато експерти на ОЛАФ ще ни проверят. В очакване на санкциите властта онемя вчера. Не вярвам в крайния вариант да видя някои от нещата, които видях в медиите, каза сухо дипломат номер 1 Ивайло Калфин.  

Александър Божков: България ще е страната с най-малко усвоени европари, казва за Новинар бившият вицепремиер.

 

- Г-н Божков, как ще се отрази замразяването от Брюксел на средства от еврофондовете на българската икономика?

- Лошо ще се отрази, и то в най-различни аспекти. Според мен обецата на ухото ни ще бъде болезнена и дълго ще виси там, защото не виждам възможност нещата да се оправят бързо. Основната причина, поради която се получават проблемите с европейските пари, е, че ние работим по същия безотговорен начин и с българските пари. Една и съща администрация, едни и същи политици, едни и същи министри не могат да се раздвоят, не могат да мислят по два начина. Разходната част на българския бюджет се харчи тотално безотчетно с изключение на чисто формалното изпълнение на законовото изискване да се представят платежни документи. Какво става с тези пари? За какви цели се използват? При кого отиват? Никой никога не разбира какъв е резултатът от тяхното използване. Изведнъж идват едни европейски пари и се оказва, че те трябва да се харчат по съвсем друг начин, както би трябвало да се харчат и българските левове. По тази причина не виждам възможност скоро да се оправят нещата. Манталитетът на политическото ръководство на държавата и на администрацията е да се харчи безотговорно, като си мислят, че тези европейски изисквания са маниакални, които ние като много умни непременно ще намерим начин да заобиколим. Там е истинският проблем. Това, от което България има нужда в момента, е да промени начина си на мислене за изразходване на евросредствата и тогава нещата ще са нормални и естествени, по правилния начин. Но такова желание няма нито в Народното събрание, нито в изпълнителната власт. 

Прокуратурата предлага трета "хвърковата чета" срещу престъпността, съобщава Дневник.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков и главният прокурор Борис Велчев влязоха в задочен спор кой носи отговорност за борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана по време на дискусия за нов Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Според Велчев към прокуратурата се насочват негативи, които не са свързани с отговорностите й, като, "формално погледнато", в доклада на Европейската комисия няма никакви критики към институцията. "Щом има отрицателни оценки за държавността, то ние ще поемем част от вината", каза още Велчев. Миков от своя страна заяви, че прокурорите не са достатъчно ангажирани в процеса на разследването, което е обща отговорност, и отговорността за неговото качеството трябва да се подели. Главният прокурор и Миков се разминаха и във вижданията си по отношение на лансираната от Велчев идея за създаването на ново междуведомствено секретно звено за борба с организираната престъпност. Според Велчев това е заложено като препоръка в доклада на ЕК и основната цел на подобна структура ще бъде под шапката на прокуратурата да се организират ДАНС, МВР, митническите и данъчните служби. 

БСП избра смесената избирателна система, съобщава Дума.

България и Румъния били изкупителна жертва на някои процеси в ЕС, смята секретар на ИБ Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП се е обединило около идеята за въвеждането на смесена избирателна система със силен мажоритарен елемент, заяви след вчерашното заседание на бюрото председателят на националния предизборен щаб на партията Евгений Узунов. По неговите думи БСП ще предложи мажоритарните кандидати да се предлагат от политическите партии, а гласовете за политическата сила и мажоритарните кандидати да се обединяват при броенето. Социалистите са се спрели на два варианта за изборно делене на страната. При първия се запазват досегашните 31 многомандатни района. При втория се предвижда да се формират 69 района на основата на около 100 000 души с право на глас във всеки. По повод на актуалната тема с докладите на Еврокомисията и ОЛАФ секретарят на ИБ Антон Кутев заяви, че България и Румъния донякъде са изкупителна жертва на ставащото в Евросъюза. Според него голяма част от проблемите, за които се говори в доклада на ЕК, до голяма степен се дължат и на нашата администрация, но със сигурност имало и проблеми от конюнктурна гледна точка вътре в рамките на ЕС. "Това обаче не ни дава право да не се съобразяваме с докладите на ЕК и да набележим максимално най-бързо мерките за решаване на проблемите, поставени от тях", допълни Кутев.  

Шефката на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова: Фалират по 3-4 хотела седмично, цитира Дневен Труд.

Банки търсят купувачи. По три-четири хотела фалират всяка седмица, данните в Държавната агенция по туризъм (ДАТ) са от банки, кредитирали инвеститори и хотелиери, които не са в състояние да обслужват дълговете си. Това казва в интервю за “Труд” Анелия Крушкова, председател на ДАТ. Десетки хотели са обявени за продажба, но купувачи няма. Заради борчове ще преминат в ръцете на финансовите институции, но дали те ще ги продадат, щом собствениците не са успели, е риторичният въпрос на Крушкова. Според нея България следва пътя на Испания, където държавата изкупува фалиралите хотели и ги събаря, за да прави зелени площи. Платихме скъпо да циментираме курортите и да унищожим природата, сега ще плащаме да я възстановим.  

Никой не иска да ни вози с влака, информира 24 часа.

Изтича договорът на БДЖ, друг не пожела да вземе лиценз за превозвач. Теоретично БДЖ може да спре да вози пътници в края на годината. Тогава изтича договорът на железниците с държавата и ще бъде обявена нова обществена поръчка и може да се яви и нов превозвач. Народни представители обсъждат вариант да бъде поискано отнемане на лиценза на БДЖ за превози. Проблемът е, че нямало други желаещи да извършват пътнически превози. Чужди жп компании не могат да возят пътници по наши релси, поясни пък шефът на жп администрацията Симеон Ананиев. Евросъюзът още не е постигнал съгласие по това примерно французи да возят пътници в Германия или белгийци у нас. Това вероятно ще стане след 2017 г. Нищо не пречи обаче чужди компании да се регистрират у нас и да извършват пътнически превози. Преди това трябва да бъдат лицензирани. Досега обаче дори консултации не са правени за лиценз за пътнически превози, каза Ананиев. А срокът за разглеждане на документите е 4 месеца.  

Договорени цени и на пилешкото, пише Дума.

16 фирми от бранша бяха глобени с 300 хиляди лева Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на 16 фирми от птицевъдния бранш за договорка на цените на пилешкото. Това става, след като наскоро бяха наложени глоби за ценови споразумения на пазара на олио, на застраховката “Гражданска отговорност”, а има и съмнения за такива при горивата. Комисията е наложила санкции за близо 300 хил. лв. КЗК се е самосезирала заради съмнения, че рязкото увеличение на цената на едро на пилешкото месо в началото на август 2007 г. е станало с активното участие на Съюза на птицевъдите в България и “Градус” ООД, Стара Загора. Вярно е, че Съюзът на птицевъдите е провеждал срещи на членовете си за обсъждане на ценовата политика, но това не означава, че обвиненията за картел са състоятелни, коментира председателят на съюза Борис Стоименов. Птицевъдите са заканиха да обжалват решението на антимонополната комисия. 

Общината на война с “рекламните хулигани”, обявява Новинар.

От септември по уличните стълбове или дървета в София вече няма да виждате табелка “Кърти, чисти, извозва”, "Евтино море в Резово" или женски задни части с послание “Ауспусите с най-добрия звук”. Причината е, че Столична община обяви война на “рекламните хулигани” – фирмите, които слагат рекламните си табели навсякъде без разрешение. Идеята е на главния архитект на столицата Петър Диков, който заедно със Столичния инспекторат се е заел да изчисти града от незаконната реклама. Истината е, че по улиците виждаме табели отпреди 1989 г. и е време да променим това безобразие, каза Диков. Общината има подкрепата и на двете асоциации за външна реклама, с които са се договорили за взаимопомощ. До края на годината в София ще има само законна реклама, закани се Диков.

Звънят и режат входната врата, разкрива 24 часа.

Бандата на 21-годишния гастрольор ги продава за скрап. Семейства в отпуск се оказват без входна врата на жилището си, ако тя е от желязо. Необичайните удари в столични квартали са направени от банда, оглавена от 21-годишния старозагорец Георги М. Първите удари нанесли в Зона Б-5, където обикаляли многоетажни блокове, звънели на апартаментите и ако липсвал СОТ или стопаните не отваряли, атакували. Изрязвали пантите на вратата и я демонтирали, а после я продавали за скрап. Почеркът бил разпознат при десетки жалби, но до вчера Трето РПУ събрало доказателства за няколко кражби на Георги.  

100 хиляди коли горят за застраховки, осведомява Стандарт.

Над 100 хил. автомобила ще бъдат спрени от движение, научи "Стандарт". Причината е, че нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Мярката ще влезе в сила до няколко месеца, след като окончателно заработи системата за контрол за сключването на задължителната автозастраховка, съобщи Ралица Агайн, зам.-шеф на Комисията по финансов надзор. Тогава собствениците на МПС-та без полица ще получат писма, с които ще бъдат приканени да си купят. Ако не го направят в срок от 14 дни, КАТ ще спре колите им от движение. Към края на юни валидна застраховка "Гражданска отговорност" имат 83,6% от автомобилите у нас, което е под изискваните от ЕС 90%. Така незастрахованите коли са неколкостотин хиляди и всички те ще получат покани да си купят незабавно полица, заяви Агайн. 

Фалшиви банкноти от 20 лева се въртят в страната, разпознава ги Монитор.

През последните седмици в Българската народна банка са постъпили данни и копия на възпроизведени български банкноти, за които не е искано писменото разрешение на БНБ, съобщи пресцентърът на Националната банка. Фалшификатите на възпроизведени български банкноти са идентични по ширина и дължина на банкнота в обръщение от купюр 20 лева и са близки до нея по изображение. Независимо че не съдържат холограма, микротекст, сериен номер, осигурителна нишка, те могат да заблудят мнозина. Във връзка с тези случаи БНБ е сезирала Главна прокуратура и полицията. БНБ приканва всички да бъдат внимателни и да проверяват банкнотите, които попадат в тях. При съмнение е добре банкнотата да се сравни с друга, за която е сигурно, че е истинска. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3905 |21.07.2008 Пресата на 22 юли . 0| 3908 |16.07.2008 Пресата на 17 юли . 0| 4324 |16.07.2008 Пресата на 16 юли . 0| 3938 |14.07.2008 Пресата на 15 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads