Реклама / Ads
0| 3841 |07.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 8 септември

.
Вестниците пишат за тежките схватки за "трохите" от излишъка; за президентските уроци по родолюбие за 250 хил. лв; за бебетата в епруветка вместо старци на море.
 

 

Предстоят тежки схватки за "трохите" от излишъка, пише Дневник.

Близо 3 млрд. лева е общата сума, която министерствата и институциите на бюджетна издръжка са поискали от излишъка за дейности, обособени в четири пакета - социален, инвестиционен, за техническо оборудване и модернизация. Това показва обобщената от финансовия министър справка на предложенията им за допълнителни разходи, с която "Дневник" разполага. На заседанието на съвета на управляващата коалиция в края на миналата седмица обаче ръководствата на трите партии са се обединили около виждането, че от излишъка ще бъдат изразходвани най-много 1.2 млрд. лв, разказаха участници в срещата. Извън тях от преизпълнението на бюджета ще бъдат заделени 500 млн. лв. за финансиране на евроангажименти на България, като тези пари няма да минават през одобрение от парламента, а ще бъдат изразходвани директно от правителството. В петък управляващите сформираха работна група, която да предложи конкретните пера и суми, в които ще бъдат вложени средствата от излишъка. Очаква се разчетите да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание до 20 септември. 

Сергей Станишев: Няма да дадем път на реваншизма, цитира Дума.

Тези, които искат оставки, сами не са си свършили работата, каза премиерът БСП е партия, която изпълнява обещанията си. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев пред петте хиляди симпатизанти на БСП, събрали се в местността Копривките на областния събор на левицата. Станишев допълни, че това невинаги става бързо, тъй като това са проблеми, трупани с години. “Ще направим нужното, за да гарантираме социалния мир и да се погрижим за пенсионерите по достойнство”, бе категоричен премиерът. “Днес отново всички сме заедно и трябва да кажем ясно на разрушителния триумвират Костов, Борисов и Сидеров, че няма да дадем път на реваншизма, няма да им позволим да дестабилизират държавата”, каза още Станишев. По думите на премиера е много елементарно някой, който не си е свършил работата, да иска оставка на правителството, което му прави Околовръстния път, строи метрото в столицата с държавни пари в значителна степен, което му решава проблемите с боклука. Станишев определи това като “Смешна работа! Балкански политици!”  

Президентски уроци по родолюбие за 250 хил. лв., обявява Дневник.

Правителството ще изхарчи близо 10 млн. лв., за да отбележи подобаващо 100-годишнината от обявяване на независимостта на България. Държавният глава Георги Първанов, който е и патрон на тържествата, ще изнесе "Урок по родолюбие" в 100 български училища, ще се включи и в "дискусия на открито за съвременния прочит на независимостта". За двете инициативи ще бъдат изразходвани общо 250 хил. лв. В бюджета за тържествата, публикуван в Държавен вестник, са включени 86 мероприятия на министерства и отделен списък с инициативи по общини. Честванията започват този месец и ще продължат до април догодина. Само за закриването са отпуснати 1 млн. лв. за "празнична програма с голям популярен концерт и фойерверки" в София. Почти половината от бюджета е заделен за медийно партньорство - 1.9 млн. лева за отразяване на събитията и излъчване на реклама, 2 млн. лв. за популяризиране на България и на честванията чрез "водещи световни медии" и още над 700 хил. лв. за изработване на рекламна визия, видеоклипове, брошури, банери и рекламни материали. 

България и Румъния рискови за инвестиции през 2030 г., научаваме от Дума.

През 2030 г. новите страни-членки на Евросъюза вече няма да са толкова привлекателни за инвестиции. Това сочи изследване на Центъра за изследване на демографското развитие в Росток, пише "Дойче Веле". Според изследването през последните години новите страни в съюза преживяват стопански подем. Това се дължи най- вече на ниските данъци и ниските трудови възнаграждания, както и многото преференциални облекчения, които са станали причина много фирми от Западна Европа да създадат филиали и нови предприятия в държави като Чехия, Словакия или Унгария. Тази тенденция обаче няма да продължи вечно. Според студията на Центъра за изследване на демографското развитие през 2030 година региони като Виена или Западна Австрия ще бъдат по-атрактивни за инвеститорите, отколкото страните от Източна Европа. Основният недостатък на наскоро присъединилите се страни към ЕС е ниската производителност на труда в сравнение със средните показатели на старите страни-членки. Друга причина за това развитие е постоянното застаряване на населението, като някои региони в новите страни-членки на ЕС са застрашени от обезлюдяване. Липсата на висококвалифицирани кадри също допринася за тази негативна тенденция. Румъния и България са обозначени като високорискови, докато перспективите пред региони като Виена например или Тирол в Австрия са изправени пред добри перспективи.  

Бебета в епруветка вместо старци на море, съобщава Новинар.

Безплатните пенсионерски почивки, ако въобще има такива, няма да се плащат с пари от бюджетния излишък, категорични са от ДПС и НДСВ. Идеята на коалиционния партньор БСП да прати 5000 възрастни на море не може да бъде реализирана с парите на данъкоплатците, нито пък могат да бъдат обективно определени хората, които ще се възползват от ваканциите, смятат зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев и председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. За сметка на това обаче пари от излишъка ще бъдат отпуснати за националната програма за ин витро оплождане, за лечение на редки заболявания, както и за фонда за лечение на деца. С пари от бюджетния излишък ще бъдат финансирани три опита за изкуствено оплождане на хиляди бездетни двойки. На заседанието на съвета на коалицията не са обсъждани конкретни параметри и затова не е ясно колко пари ще бъдат отделени за бебетата в епруветка. За момента обаче се обмисля вариант за отпускане на 20 млн. лв., с които да стартира програмата. Тя трябва да бъде изготвена и одобрена от правителството до края на есента. Един от вариантите, който се обсъжда, е програмата да осигури 100 % финансиране на лечението на безплодието при бедни семейства и частично заплащане на хормоналното лечение за бездетни двойки с по-големи доходи. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3858 |04.09.2008 Петъчната преса на 5 септември . 0| 3942 |03.09.2008 Пресата на 4 септември . 0| 4042 |02.09.2008 Пресата на 3 септември . 0| 3934 |02.09.2008 Пресата на 2 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads