Реклама / Ads
0| 4133 |07.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 юли

.
Вестниците пишат за това, как пести Генерала; за това, че 40 млрд. в икономиката са узурпирани от политици; че Мургина вдигнала жилище за 527 хил. лв.; че Костов натиска за трима министри.
 

Как пести Генерала, установява Дневен Труд.

С няколко изречения лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов спести на държавата близо 9,3 млн. лева. Ако продължава така, едва ли ще имаме проблеми с бюджета, шегуват се вече в партията му. Със сигурност ще закрия министерството на бедствията и авариите, това на Гергана Паси, защото така или иначе не знам за какво отговаря. На Плугчиева - също. Това заяви Борисов пред журналисти в нощта след изборите. Само с тези думи той запази в хазната едни 6,6 млн. лв. - по 900 000 лв. от Плугчиева и Паси, както и 4,8 млн. лв. от министерството на Емел Етем. Това показват грубите изчисления на “Труд” колко харчат всяка година екипите на трите министърки. Ще оставя по един заместник областен управител. В големите градове като София - по двама. Цяло 80-процентно съкращение чака сегашните заместник-губернатори. Те заедно с екипите си гълтат всяка година от бюджета грубо по 1 607 760 лв .,а сега ще можем да си спестим от тази сума 1 286 208 лева.Ще има по двама заместник-министри. Само в мегаминистерствата - по трима. Излиза, че членовете на политическите кабинети в министерствата ще бъдат орязани с около 60%. Настоящите заместник-министри струват на данъкоплатеца близо 2 461 120 лв. А с намаляването им ще запазим от тези пари 1 476 672 лева.
И не само това:
Представителите на държавата в бордове ще получават по една заплата.
Тук Бойко Борисов не спомена каква заплата - минимална или определена от съответния борд. Не знаем и колко са видните бордоваци. Спестяването няма да се отрази директно на бюджета. Но е отдавна чакано от обикновените българи, които недоумяваха досега как всеки партиен активист средна ръка изведнъж забогатява, щом се докопа до властта.
Намерения за съкращения в администрацията имаха и предишните две правителства, но реално премахнаха незаети щатове.

Погват ведомствата на ДПС, съобщава Новинар.

Ще бъде направен пълен преглед на всички сделки и проекти, извършени от администрацията, ръководена от членовете на партията на Ахмед Доган през изминалите четири години. Това каза вчера експертът на ГЕРБ Мирослав Найденов, чието име се споменава като евентуален земеделски министър. Проверката има за цел да установи дали има нарушения при подготвянето и одобрението на проекти, обясни Найденов. Той допълни, че ако бъдат открити доказателства за нередности, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Найденов коментира още, че от ГЕРБ са подготвили списък от мерки в областта на земеделието. Първо се очаква да се потърсят възможности за възстановяване на спрените пари по САПАРД. През миналата година бяха замразени 280 млн. лв. от Европейската комисия заради констатирани злоупотреби по проекти. Друга антикризисна мярка за спасяването на земеделието е да бъде създаден гаранционен фонд, с който да се гарантират кредитите на стопаните, които са изтеглили, за да модернизират фермите си. Найденов обясни, че ще потърсят възможности по-голямата част от средствата за този гаранционен фонд да бъдат осигурени от Световната банка.

Костов натиска за трима министри, твърди Монитор.

За трима сини министри в бъдещия кабинет "Борисов" натискали Иван Костов и Мартин Димитров, научи "Монитор".
Лидерите на Синята коалиция настоявали социалното министерство да се оглави от бившия шеф на НОИ Йордан Христосков, а председателят на групата на ОДС в 38-ото народно събрание Екатерина Михайлова и ексдиректорът на разузнаването Димо Гяуров да бъдат кандидатите за шефското кресло в правосъдното ведомство. Според запознати Костов и Димитров щели да поискат и още едно министерство. Засега те обмисляли да предложат за шеф на екологичното ведомство Евдокия Манева, която заемаше същия пост в кабинета "Костов". Разговорите между ГЕРБ и Синята коалиция са започнали вчера, но само на неформално ниво. Очаква се същинските совалки за кабинет да започнат днес. Лидерът на ДСБ Иван Костов потвърди, че се е чул с Бойко Борисов и са се разбрали за старта на преговорите. Според източници на "Монитор" председателят на синята партия щял да заеме шефското кресло в Народното събрание.

40 млрд. в икономиката са узурпирани от политици, установява в интервю за 24 часа Иво Прокопиев, собственик на "Икономедиа" АД - издател на в. "Капитал" и в. "Дневник"

- Стабилно мнозинство и кабинет следват от изборите, г-н Прокопиев. Опасявате ли се още от наслагване на финансова върху политическа криза?
- Мисля,че вотът на избирателите е достатъчно ясен и категоричен за съставяне на стабилно правителство, базирано на достатъчно голямо мнозинство. По същество бившите опозиционни партии заедно имат дори конституционно мнозинство, така че могат да се обмислят и много по-радикални реформи.
- Трябва ли все да си водим млади, амбициозни българи отвън и да ги правим министри?
- Политическата система и държавното управление трябва да са пропускливи за нови хора. Качествените хора отвън, отвътре, от бизнеса, от неправителствени организации, трябва да могат да влизат и да излизат свободно в нея. Само така може постоянно да разчитаме на добър управленски потенциал. Иначе старият политическия елит е капсулован, вече е изпразнен от идеи и е много уморен. Няма енергията да прави реформи. Затова и хората така решително потърсиха промяна на статуквото.
- Да правим ли мегаминистерства? Например да слеем икономика, енергетика и екология? Опасен или добър ще е такъв експеримент?
- България е много малка държава. Не й трябва голяма, а малка, работеща администрация. Работата на държавата е да предоставя административна услуга, а не да създава заетост. Смятам че е правилно, ако броят на министерствата се съкрати. Също правилно би било, ако към управлението на държавната собственост се подходи професионално, а не политически. Министерствата трябва да правят политика, неутрална към всички икономически оператори, включително и тези, които са държавна собственост. В момента в икономиката има заключена стойност от поне 30-40 млрд. евро, която е узурпирана от политиците. Тя не произвежда доход, не работи за данъкоплатците и пенсионерите. Единственото, което ражда е неефективност и корупция. Тези активи не са на политиците, те са на българските граждани, затова трябва да се управляват прозрачно и ефективно, както се управляват частните публични компании.

Мургина вдигнала жилище за 527 хил. лв., разкрива Дневен Труд.

Внушителен апартамент от 434 кв. м в София с гараж от 31 кв. м към него си е купила бившата данъчна шефка Мария Мургина. Това става ясно от годишните декларации на властта пред Сметната палата за придобитите имоти и пари през 2008 г., които бяха оповестени вчера. В момента срещу бившата данъчна №1 се води разследване за покровителстване на фирми длъжници към хазната. Жилището на Мургина е оценено на 501 295 лв., а гаражът - на 26 172 лв. "Парцелът е мой и заедно с мъжа, с когото живея, преди 6 години започнахме да строим апартамента", каза снощи пред "Труд" Мургина. Тя посочи, че в декларацията е вписана данъчната оценка на имота, но всъщност пари за него не са плащани накуп. Средствата за строежа заделяла през последните години от доходите си, които съвестно били обявявани пред Сметната палата. Цената излиза 1155 лв./кв. м. Не толкова добър инвеститорски нюх е проявило семейството на шефа на БНБ Иван Искров. Преди Нова година, когато все още само се говореше за имотен балон, неговата съпруга Гинка е станала собственик на 163 кв. м апартамент в столицата. Декларираната цена на придобиване е 200 хил. лв., или 1226,99 лв./кв. м. Неизгодна сделка в сравнение с тях двамата е сключил министърът на икономиката Петър Димитров, който е купил апартамент от 100 кв. м в София. Според декларацията той е платил 156 хиляди лв. за имота, или 1560 лв./кв. м. Върху жилището има и ипотека - 23 500 евро. Придобивката на Димитров обаче не е толкова скъпа на фона на правосъдната министърка Миглена Тачева. Със селска къща с двор се е сдобил военният министър Николай Цонев. За имота в с. Медвен с 98 кв. м къща той е платил 40 000 лева.
Много по-добър предприемач от министрите се е оказал зам. вътрешният министър Калин Славов. През м. г. той е купил 102 кв. м жилище в София срещу скромните 62 648 лв., или 619,19 лв./кв. м. На обратния полюс е зам.-министърът на външните работи Тодор Чуров, който е платил 264 033 лв. за 74 кв. м апартамент в столицата. С ново жилище от 111 кв. м се е сдобил и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обаче не е броил и една стотинка за него - получил го е като обезщетение срещу отстъпено право на строеж.

Новите управляващи започнаха с лъжи, пише Дума.

Новите управляващи започнаха с икономическите лъжи още преди дори да са съставили официално кабинет. Посоченият лично от Бойко Борисов за бъдещ финансов министър Симеон Дянков пред БНТ се опита да сплаши българите, че в бюджета се очертавал дефицит. Младото кметско юпи коментира, че преди два-три дни е видял дефицита за май, който бил много по-голям, отколкото правителството говорело. Общо взето, до средата на юли вече на годишна основа правителството ще е в дефицит, което означава, че втората половина на годината поне по сегашните предвиждания, ще вървим надолу. Следващото правителство, разбира се, много бързо може да направи някои неща и ние сме готови веднага да направим някои промени - и за увеличаване на някои приходи, и за намаляване на някои разходи. Но това, което ни очаква, предполагам, е доста по-лошо положение, отколкото в момента виждаме в цифрите, понеже голяма част от цифрите от април не се публикуват, каза още Дянков. В предположения за дефицит в бюджета се оплете и неговият партиен шеф Бойко Борисов, който още в изборната нощ започна да говори по тази тема, но без да провери цифрите.

500 000 за декар насред пътя, изчислява 24 часа.

Как може бързо и лесно човек да стане богат у нас? Като има късче земя, но то да попада на трасето на магистрала. Тогава за няколко квадрата могат да се вземат и милиони, показва проучване на "24 часа". 200 евро на кв. м за празен терен, ограден с телена мрежа, ядосали много премиера Сергей Станишев и председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев, припомнят занимаващите се с пътните проекти. На толкова е оценен от съда имот на покойния Иво Карамански, който е точно на трасето на последните 3 км на магистрала "Марица" при Капитан Андреево. Правителството отчуждава 1,22 дка земя, която е оценена на 67 815 лв. След решението на съда обаче сумата вече е 477 000 лв. За толкова пари на квадрат можете да си купите градинката пред НДК, казва Николай Нинов, шеф на отдел "Отчуждаване" в Националната агенция "Пътна инфраструктура". Той вади планове, справки и папки с решения. Истинска съдебна драма се е заформила с последните 3 километра на "Марица". Терените по първите 70 км от магистралата са отчуждени за 3 млн. лева. За въпросните последни 3 излиза, че държавата трябва да плати над 6 милиона. Там 11 терена - общо 16,995 дка, които са в регулация, се притежават от 7 фирми и лица. Оценители, наети от пътната агенция, са определили за всичките цена от 2,54 млн. лв. Някои от собствениците обаче водят дела срещу оценката, други вече са ги спечелили.

Министър П. Димитров - Мистър Гаф, пише в 24 часа Младен Мутафчийчски, председател на Съвета на директорите на “СЛЪНЧЕВ БРЯГ” АД.

До 2 седмици вероятно ще имаме ново правителство. Това са още две седмици на власт за старото. Много опасен период.
Честито на ГЕРБ, която доказа, че надеждата за промяна умира последна. Отива си една коалиция, за която избирателят не прие, че е на негова страна. Въпрос на анализ е изброяването на причините за оскъдната подкрепа, която получи БСП на изборите. Пък и не е моя работа. Но е очевидно, че зад провала надничат лицата на определени хора във властта. Те още са на ключови постове, макар и в оставка. Съдейки от досегашните им действия, е редно да се очаква в оставащите дни да се опитат да сътворят нови безумия. Което вече е наша работа. Петър Димитров е почти без конкуренция за титлата Мистър гаф. Ще кажете, че вадя нож на умряло куче. Не е така. В оставащото време до сдаването на властта редица висши чиновници не подреждат папките за сдаване, а кроят планове за последно лапане. Секунди преди края на мандата си министър Петър Димитров забърка грандиозен скандал, свързан с вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница. С негова заповед отпадна дипломатическият статут на сградата на българския Център на промишлеността в Москва.
Досега всички правителства се бореха да запазят сградата, но ето този човечец реши да я пусне в мътните води на нечестната приватизация. Стана ясно, или поне такава е една от основните версии, че мотив за безпрецедентната стъпка на министерството е от “битово-партиен” характер, без значение какви щети се нанасят на държавата. Медии съобщиха, че решението е взето, за да бъде спасена Малина Божинова, снахата на висшия БСП функционер Георги Божинов, която е шеф на въпросния Център на промишлеността. Освен "червената" снаха в центъра работи и братовчедка на съпругата на Георги Божинов, кумци на младите Божинови, и, както се оказва, повечето от 18-те служители там се чувстват като у дома си, защото са просто роднини. Срещу Малина Божинова са изпратени сигнали до премиера Станишев, до шефа на ДАНС Петко Сертов и главния прокурор Борис Велчев. Твърди се, че тя събира безотчетно и под различен предлог нерегламентирани суми от близо 90-те фирми с договори за наем в административното тяло на сградата. Друго обвинение е, че в опита си за разправа с някои от фирмите тя е използвала "услугите" на руски спецчасти, които били повикани в края на февруари 2009 г. да проверят наематели на сградата. Това става в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В конкретния случай българският посланик в Москва Пламен Грозданов не е бил уведомен. През април ДАНС е образувала проверка по сигналите. Резултатите са предадени в прокуратурата, но оттам са поискали нови уточнения. А промяната фактически премахва дипломатическия имунитет на центъра, което го превръща в лесна плячка за нездрави апетити.
С присъщия си приповдигнато-непрофесионален стил, който на моменти преминава в глуповато дърдорене, министърът ръси обещания за нови грандиозни проекти. В предизборната си кампания в Добричко той обяви триумфално, че чуждестранни инвеститори са заявили намеренията си за изграждане на ветропаркове с обща мощност 5000 мегавата. Това било бъдещето. Според НЕК обаче министърът просто се опитва да ограничи инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ - вятър, слънце, вода и биомаса) с исканията си да въведе лимити за строителството им. Тази теза лансира изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян. Той предложи Петър Димитров да определи максималните мощности от вятър и слънце, които могат да се изграждат в България. До момента предложението на НЕК не е получило подкрепа от енергийното министерство. В същото време са заявени 10 500 мегавата мощности от ВЕИ, които електрическата компания не е в състояние да присъедини. За да изпълни заявките за присъединяване на вятърни и соларни централи, тя трябва да инвестира 350 млн. лв. Димитров мълчи по въпроса. Министър Гаф не отваря и дума за екологичните проблеми с безразборното строене на перки за ток, казано най-простичко. В Европа вече са обезпокоени от смъртта на хиляди прелетни птици, които попадат в смъртоносната полоса на вятърните електроцентрали. Много мини е заложил Петър Димитров за следващото управление и с “Кремиковци”. Само през последните месеци комбинатът е натрупал нови 110 млн. дългове към “Булгаргаз”. Общата задлъжнялост е над 2,5 млрд. лв. Но чудовищното творение на родната металургия не спира. Какво от това, че всички кандидат-купувачи дойдоха, огледаха и си тръгнаха ужасени. Димитров повтаря едни и същи мегаломански постулати колко: комбинатът е нужен на държавата, на българския народ. Проблемът сега ще бъде прехвърлен на новото правителство, което трябва да търси изход от батака. Ще потърси ли то обаче отговорност от Димитров? Предстои да узнаем.
Министърът се зае и с най-големия български курорт Слънчев бряг. След като Комисията за финансов надзор спря безумното решение инфраструктурата на комплекса да се прехвърли безвъзмездно на община Несебър, сега в ход е нова, меко казано, странна идея. Държавата притежава 75% от курорта. Димитров обаче е решил да подари този дял на Несебър, като за целта МС на едно от последните си заседания трябва да вземе решение да джироса държавния дял. Всъщност става дума за подличко нарушение на закона. Само през последните години дружеството “Слънчев бряг” АД е инвестирало в курорта над 90 млн. лева. Построена е нова инфраструктура, подменена бе електропреносната мрежа, създадоха се паркове и алеи, ремонтираха се тротоари, паркинги и т.н. При това тези средства са само от такси, а не от приватизация, както нескопосано се изказа преди време Димитров. Той дори не е разбрал, че от раздържавяването на хотелите в дружеството не е влязъл нито лев. Тези “дреболии” не го интересуват. Важно е да е направи далаверка с 300 дка в курорта, които са оценявани за около 120 млн. лева. Защо да не бъдат лапнати като подарък за „довиждане”...
За целта министър Гаф разчита на колективната безотговорност: пробутва сделката в МС, после се скрива в НС.
Цивилизовано поведение би било правителството в оставка да върши оперативната работа по функциониране на държавната машина и да не предприема повече управленски инициативи като тези на министър Петър Димитров. Разбира се, това засяга и останалите ведомства. Цивилизовано би било, но дали ще се случи?

Намесиха Куркински в скандал с фолкпевицата Петра, нищи 24 часа.

Фолкпевицата Петра се завръща в България и по парчето си "Динамит" ще снима видеоклип, на който режисьор ще е Мариус Куркински. Това обявиха вчера пиарите на изпълнителката на "Хищна хиена". Малко по-късно сайтът на "Всеки ден" опроверга съобщението - след като се свързали с Куркински, разбрали, че той имал разговори с Петра, но отказал ангажимент, защото нямал интерес към фолкжанра. Пиарите на блондинката настояли, че контактът между двамата ще се осъществи.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |06.07.2009 Пресата на 7 юли . 0| 4132 |01.07.2009 Пресата на 2 юли . 1| 4238 |30.06.2009 Пресата на 1 юли . 0| 4267 |29.06.2009 Пресата на 30 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads