Реклама / Ads
0| 4401 |26.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 август

.
Вестниците пишат за премиерската забрана на „замразявам” и „спирам”; за предложението ООД да се учредява с 2 лв. минимален капитал; за ценен имот на В. Златев в списък за крадене.
 

След Борисов най харесват Цветанов, Вежди, Б. Димитров, класира 24 часа.

ГЕРБ очевидно още изживява звездния си миг - всеки втори българин подкрепя новата управляваща партия. Премиерът Бойко Борисов чупи рекорда на царя в началото на мандата с 64% доверие и е номер едно в челната десетка на политиците. Това показва проучване на BBSS Gallup International месец и половина след парламентарните избори. Обратното - БСП изживява една от големите си електорални кризи със своите 13,8 на сто симпатизанти през август. Еспремиерът Станишев обаче е загубил само 4% подкрепа в сравнение с юли и има 20% одобрение. Сравнително стабилни са резултатите на ДПС и “Атака”, които по принцип са известни с твърдите си електорати. Под бариерата са парламентарно представените РЗС и Синята коалиция. НДСВ не надхвърля и процент, а Симеон Сакскобургготски е на опашката с доверие от 3%. Кабинетът “Борисов” стартира с 43% доверие - доста повече от 27-те на сто одобряващи кабинета на тройната коалиция през септември 2005 г. и по-малко от резултата за правителствата на Иван Костов и на Симеон Сакскобурготски, които завършват първия си месец с по 51% доверие.

Премиерът забрани „замразявам” и „спирам”, известява Новинар.

Забранил съм да се употребяват думите „замразявам” и спирам”, каза в сряда премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета, по време на което бе одобрена средносрочната фискална рамка. Според първоначалния проект на документа през следващите години минималната пенсия и заплата нямаше да се увеличават. След обсъждане в националния съвет за тристранно сътрудничество обаче е взето решение, че заплатите няма да се вдигат до средата на следващата година, когато отново ще бъдат преразгледани финансовите възможности за увеличение. Пенсиите на най-възрастните хора и тези, които са останали сами, пък ще се вдигнат още от началото на годината.

Замразиха заплати и пенсии, контрира Дума.

Размерът на пенсиите и заплатите ще се запази на досегашните нива до средата на следващата година, стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов и министърa на финансите Симеон Дянков. На нея бе представена финансовата рамка за следващия 4-годишен период, която министрите от кабинета приеха вчера. Общо 720 млн. лева са предвидени в бюджет 2010 за пенсии. Средносрочната фискална рамка за периода 2010-2013 г. сочи увеличаване само на добавката към пенсиите за трудова дейност на преживелия съпруг/съпруга от 20 на 40% и поетапно въвеждане на ежемесечна добавка за старост към личната пенсия или към сбора от пенсиите на лицата над 75-годишна възраст до 50 лв., но и тя ще бъде диференцирана. През 2010 г. ще се запазят и достигнатите за 2009 г. номинални размери на работните заплати в бюджетния сектор, а за 2011-2013 г. ръстът им ще се осигурява чрез предвидения растеж на БВП и намаляване на осигурителната тежест за Фонд "Пенсии". Дали ще има увеличение на пенсии, заплати и социални плащания ще се обсъжда едва след 15 юни 2010 г. Догодина няма да бъдат намалявани обезщетенията за безработица. Увеличението на пенсиите се дължи на нас, думичките "замразяване" и "спиране" са забранени, обобщи премиерът.

Кабинетът предлага ООД да се учредява с 2 лв. минимален капитал, съобщава Дневник.

Минималният капитал за учредяване на дружество с ограничена отговорност да бъде намален от 5000 лв. на 2 лв., предвиждат предлаганите от кабинета предложения за промени в Търговския закон. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. "С промените се създава по-благоприятна законова среда за стартиране на бизнес и у младите хора се стимулира желанието и нагласата да бъдат предприемчиви", се посочва в съобщението. В момента България има едно от най-високите нива на минимален капитал в света. Докладът на Световната банка "Как се прави бизнес" я определя като държавата с 36-ия най-висок капитал от 181 държави. С по-висок минимален капитал са страни като Монголия, Ливан, Мозамбик, Конго, Бенин, Сирия. Близо 100 държави имат нулев минимален капитал. Сред тях са Австралия, Канада, Ирландия, Израел, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур, Хонконг, Франция и Малайзия, допълват от пресцентъра на кабинета.

Освободен е директор, забавил критичните писма от Еврокомисията, пише Дневник.

Вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков уволни директора на изпълнителната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" Райка Онцова, съобщи правителствената информационна служба, която уточнява, че това е станало след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Онцова не е уведомила вицепремиера навреме за писмата от Европейската комисия, с които Брюксел поиска спешни мерки за отстраняване на пропуските в оценките на съответствието на четири от оперативните програми. За това, че такива писма са пратени, стана ясно от изявлението на говорителя на Еврокомисията Денис Абът в понеделник. Днес пресслужбата на кабинета уточнява, че те са от 12 и 13 август, пратени са чрез европейската информационна система, а адресати са изпълнителният директор на агенцията "Одит на средствата от ЕС" и управляващите органи на оперативните програми.

Европа съди България за сметта на София, информира Дневен Труд.


България може да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз в Люксембург през октомври за продължаващи нарушения на общото законодателство в областта на околната среда, съобщи вчера еврокомисар Меглена Кунева. Българският данъкоплатец може да бъде наказан с болезнени глоби за това, че София няма съответстваща на европейските стандарти система за съхраняване и преработка на отпадъците. На 30 септември колегиумът на комисарите се събира на редовното си месечно заседание по процедурите за нарушения срещу различните страни членки. Очаква се ЕК да обяви решенията си за България в началото на октомври, каза Кунева. Евентуалното дело може да трае колкото досегашната процедура - 2 г., а размерът на възможната глоба не може отсега да се предвиди. Това би бил първият случай на започнато дело срещу страната в близо тригодишното й еврочленство. Глобата се изчислява по сложна формула, отчитаща сериозността, продължителността на нарушението, както и БВП на държавата. Процедурата за нарушение за софийския боклук започна на 17 октомври 2007 г. По правило първите две фази би трябвало да траят 4 месеца, през които страната има възможност да отстрани нарушенията. Брюксел е проявил далеч повече търпение в този случай.

Евгени Ангелов: Затрупан съм от жалби по европроекти, казва в интервю за Дневен Труд зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

- Бизнесменът Младен Мутафчийски обяви, че му е искан огромен подкуп за одобряване на проект по оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Запознат ли сте със случая, г-н Ангелов?

- Знам, че по сигнала работи прокуратурата. Ние нямаме повече информация. Но половината от кореспонденцията, която получаваме, са жалби и оплаквания, свързани с тази оперативна програма. Бюрото ми буквално е затрупано от такива оплаквания и сега търсим причините, тъй като явно има голямо обществено недоволство.
- От какво се жалват фирмите? Има ли други оплаквания от бенефициенти, че са им били искани пари чрез трети лица за одобряване на проекти?
- Обикновено се жалват, когато не са спечелили и когато мислят, че процесът е минал непрозрачно. Обобщили сме 4-5 проблема. Основният е, че според участниците има противоречия и неясноти в разпоредбите на дирекцията, която ръководи усвояването на европейските средства, както и в дейността на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. Фирмите не са били наясно какви са процедурите и как се оценяват техните оферти. Това е създавало предпоставки да се смята, че проектите се оценяват субективно. И сега ние трябва да проверим до каква степен това е вярно.
- Разбра се, че служители са работили като консултанти по програмата. Каква е била схемата, по която са действали?
- Имаме индикации за две схеми. Едната е, когато някой, който консултира министерството или Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, се явява от другата страна като бенефициент или като консултант на бенефициента. Това явно е конфликт на интереси. Втората насока, по която работим, е, когато бивши служители на министерството, работили по конкурси и процедури, напускат и кандидатстват с проекти по тези програми.

Ценен имот на В. Златев в списък за крадене, оповестява 24 часа.

Изключително ценен имот на пъпа на София е бил в списък за крадене, но МВР е успяло да осуети фалшифицирането на документите за продажба. Двуетажната сграда, която е собственост на "Агрохолд" - фирма на Васил Златев, баща на известния бизнесмен Валентин Златев, се намира на ул. "Сан Стефано". Мошениците направили фалшиво пълномощно от името на Васил Златев и само реакцията на полицията и прокуратурата предотвратила измамата. В ареста са 7 души, сред тях и адвокат Силвия Илиева. Бандата била вече продала и жилище на възрастни столичани. Банда измамници се опитали да продадат с фалшиво пълномощно сграда, чийто собственик е фирмата "Агрохолд" на Васил Златев, баща на бизнесмена Валентин Златев, научи "24 часа".

Тестът след VII клас ще е в две части, уведомява Дума.

След VII клас учениците ще се явяват на изпит по български език и литература (БЕЛ) и по математика с тест по всеки от двата предмета, който ще се състои от две части - първата ще е т.нар. външно оценяване, а втората ще служи за прием в профилираните гимназии и паралелки. Това съобщи министър Йорданка Фандъкова вчера, след като представи намеренията на екипа си пред парламентарната Комисия по образование и наука.
Изпитите по БЕЛ и по математика ще бъдат оценявани на регионално ниво, докато другите тестове за външното оценяване по природните и по хуманитарните предмети ще се оценяват в самите училища, уточни зам.-министър Милка Коджабашиева. Във втората част на теста по БЕЛ и по математика въпросите ще са с по-голяма трудност, но и двете части ще са само върху материала от задължителната подготовка в училище. Засега в ОМН обсъждат вариант времето за решаване на първата част на теста да е 60 минути, а за втората - 90 мин, уточни Коджабашиева. Това ще бъде уточнено с учебно-изпитните програми, които трябва да бъдат одобрени до 31 януари 2010 г. До 30 март пък министерството трябва да съобщи датите за изпитите, но това може да стане и по-рано за улеснение на учениците, обясни зам.-министърката. Всички изпити и оценяването трябва да са приключили до 11 юни преди получаването на свидетелствата за VII клас.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4245 |25.08.2009 Пресата на 26 август . 0| 4146 |24.08.2009 Пресата на 25 август . 0| 15830 |23.08.2009 Понеделнишката преса на 24 август . 0| 4197 |21.08.2009 Пресата на 21 август, петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads