Реклама / Ads
0| 4035 |24.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 юли

.
Вестниците пишат за накисването ни с омекотител; за това, че България е наказана с 825 млн. евро; за командира от Челопечене, ощетил хазната с 350 000 лв.; за хайката за прякори; за чистката във властта.
 

 

Накисване с омекотител, метафоричен е Дневен Труд.

С умела редакторска работа Еврокомисията промени острия тон в черновата на доклада си за България и министрите на правосъдието и на вътрешните работи го възприеха като “балансиран и справедлив”. Промените в текста означават огромен кредит на доверие към правителството на Сергей Станишев, коментира пред “Труд” добре информиран източник от комисията. Въпреки това се отнемат акредитациите на две агенции по програма ФАР - във финансите и регионалното министерство. 

България наказана с 825 млн. евро, обобщава 24 часа.

Eвропейската комисия спря 825 млн. евро помощи за България заради подозрения в злоупотреби, измами и конфликт на интереси, както и лошо управление на еврофондовете. Прекратяват се плащания за €560 млн. евро по програма ФАР, предназначени за строеж на инфраструктура и за догонване на ЕС, 144 млн. по ИСПА за пътища и 121 млн. по земеделската програма САПАРД. Част от парите бяха блокирани по-рано. Отрязаната сума се равнява почти на една четвърт от всички предприсъединителни фондове. Правителството получи срок до ноември да се поправи, за да не загуби окончателно помощта. София има сериозни проблеми с реформата в съдебната система, с постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и с управлението на фондовете, се казва в приетите от Еврокомисията доклади по механизма за проверка и сътрудничество и по разходването на еврофондовете. “Когато България подобри финансовия контрол, решението ще се преразгледа, но трябва да докажете, че структурите за управление на финансовите средства работят ефективно, защото това са пари на европейските данъкоплатци”, заяви говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер. Едновременно за първи път в историята си Евросъюзът реши да отнеме акредитацията на 2 държавни агенции - Националното звено за финансиране и договаряне към МФ и агенция ФАР към строителното министерство, на които се забранява да плащат €310 млн. по одобрени проекти, както и да приемат и подписват договори за нови за още 250 млн.  

Брюксел: Темида ви закопа, цитира Стандарт.

Нямате нито един мафиот зад решетките, а корумпираните държавници изобщо не се разследват. Това ни каза Брюксел вчера, след като прие поредния мониторингов доклад за развитието на страната ни. Еврокомисарите са най-недоволни от съдебната система у нас. Първи в списъка с критиките са малкото осъдителни присъди на мафиоти, както и на хора от властта, за които има подозрения за корупция. Според документа Наказателният ни кодекс е изключително остарял и на практика вече не работи. Що се отнася до НПК - за него е нужна пълна промяна, за да действа ефективно. Важни дела се връщат в прокуратурата заради дребни процедурни пропуски. Забавянето на съдебни процеси е често явление и няма процедурни гаранции, които да спрат този процес, критикуват ни още Брюксел. Според евроекспертите капацитетът на магистратите и съдебните органи е слаб. Полицията пък не разполага с достатъчен и добре обучен персонал или оборудване за разследването на сложни случаи. Ограничен е и напредъкът в компютризирането на системата. 

Чистка във властта след евродоклада, оповестява Монитор.

Таен план с мерки за повишаване на ефективността при усвояване средствата от еврофондовете у нас предвижда чистка във властта. В документ, който е изготвен от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, са отразени критиките в публикуваните вчера доклади на Европейската комисия за реформите в правосъдието и вътрешните работи и за управлението на европарите. Както и мерките, с които властта възнамерява да отговори на очакванията на Брюксел за подобряване на борбата срещу корупцията, организираната престъпност и целесъобразното разпределяне на средствата по европейските програми. Разпространеният сред представители на управляващото мнозинство план за действие, върху който тройната коалиция ще умува през почивните дни на разширено заседание в Банско, съдържа три точки, увери се "Монитор". Първата от тях предвижда законодателни промени, които предполагат ремонт на законите, имащи пряко отношение към порочните практики, заради които ЕК блокира милиони евро по европейските фондове. Втората точка ще реши организационните изменения, които ще бъдат предприети в системата за усвояване на европарите. Тази мярка цели повишаване на административния и комуникационен капацитет на ангажираните с фондовете структури. Най-радикалната мярка, която почти сигурно ще предизвика разгорещен дебат между коалиционните партньори, е третата, предвиждаща кадрови рокади във властта. Депутати от мнозинството разкриха пред вестника, че най-вероятно нещата няма да се разминат с падането на нечия глава на зам.-министър или шеф на изпълнителна агенция. Очакванията били да изгорят и министри. 

Управляващите заговориха за персонална отговорност, пита Дневник.

Ще поеме ли някой отговорност за критиките от Еврокомисията - тази тема влезе в сряда в дневния ред на мнозинството. Управляващите заговориха за кадрови промени, но дадоха да се разбере, че те надали ще засегнат министри. Въпреки че слуховете за сериозен ремонт на кабинета и за освобождаване на четирима министри се засилиха, те бяха отречени от ръководствата на трите партиите във властта. Докато в НДСВ и ДПС преобладават мненията за необходимост от министерски оставки, в левицата смятат подобна стъпка за опасна. Няма да има предсрочни избори, персонални промени в правителството биха били необосновани, заяви от Плевен бившият вътрешен министър Румен Петков. От Варна премиерът Сергей Станишев обяви, че няма да хвърля жертви на вълците. Единственият депутат, който в сряда открито поиска оставките на Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, беше социалистът Георги Близнашки. 

Хайка за прякори, възвестява Стандарт.

Слагат на мушка бели якички, Демби и Маргините. Хайка за прякори тръгва у нас в отговор на евродоклада. Прокуратурата започва акция "Мафията в ареста", обяви главният прокурор Борис Велчев. И отсече: "Надявам се в следващите месеци да има прелом в борбата срещу организираната престъпност." Този път ще ударим босовете, обясни в интервю за "Стандарт" обвинител №1. На мушка в операция "Решетки" ще са както тарторите от подземния свят, така и белите якички. Предстоят разпити на заподозрени за далавери с имоти. Според източници на "Стандарт" от МВР следващите в списъка са Димитър Вучев-Демби, Янко Ваташки-Лудия. Братя Маргини ще бъдат разследвани за пране на пари. 

ДАНС привика на разговор Златко-Баретата, пише Дума.

Златомир Иванов, по-известен като Златко- Баретата, бе привикан за няколко часа вчера в едно от поделенията на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Иванов е бил поканен на разговор в службата и с него е разговаряно по въпроси на националната сигурност, заяви по-късно говорителката на ДАНС Зоя Димитрова. Тя обясни, че Баретата не е задържан и не е арестуван. По повод разпита главният прокурор Борис Велчев заяви, че ДАНС има самостоятелни правомощия, които са дадени по силата на закона. Обвинител номер 1 беше категоричен, че те имат оперативни функции, които често пъти са различни от това, което прави прокуратурата. Адвокатът на Иванов Лъчезар Таков съобщи пред Нова телевизия, че Златко-Баретата е бил посетен около 7 ч. сутринта от служители на ДАНС и е бил отведен за справка. Адвокатът бил потърсен от съпругата на Иванов. Тя разказала, че не е имало показни акции на полицейска бруталност при идването на ДАНС. Не са чупени врати и не било стреляно по кучето, както се е случвало при предишни задържания на Баретата. Според Таков задържането на Златко-Баретата в ДАНС най-вероятно е по делото за взривовете в Челопечене, тъй като името му бе замесено в случая. Срещу Баретата в момента няма нито едно висящо дело. 

Ексшеф на "Софийски имоти" обявен за издирване, обявява 24 часа.

“24 часа” го откри по телефона. Той не знаеше, че го търсятЕксшефът на “Софийски имоти” Тошко Добрев е бил обявен за общонационално издирване в понеделник. Причината е, че той е бил призован по телефона от дознателя в началото на юли, за да му бъде повдигнато обвинение, но не се явил. Оказало се, че е заминал в чужбина и не отговарял на телефона, който е оставил за връзка на разследващия, обясни прокурорът Пламен Панайотов. Добрев се е върнал наскоро за 2 дни в България и пак е излетял за Германия, въпреки че знае за призовката, каза прокурорът. “24 часа” откри от първи опит вчера по телефона Добрев, който обясни, че е в чужбина от 2 месеца с кратки прекъсвания. “От вас научавам, че ме търсят”, категоричен бе той.

Командирът от Челопечене ощетил хазната с 350 000 лв., съобщава Дневен Труд.

“Командирът на поделението в Челопечене майор Мирослав Митов е изтъргувал месингови гилзи на по-ниска цена. Така е нанесъл щети на държавата за 350 хил. лева”, обяви вчера военният министър Николай Цонев пред журналисти. Той и шефът на Генщаба ген. Златан Стойков показаха на медиите един от най-големите складове за боеприпаси на армията около Пещера. “Фирмите, които са търгували с материали от боеприпаси в Челопечене, са спазвали коректно правилата, предложени от поделението”, подчерта два пъти Цонев. Друг обаче бил въпросът дали тези правила са били изгодни за държавата. 

Гинеколози и хирурзи били най-подкупни, обобщава Дневен Труд.

Най-подкупните лекари са гинеколозите, хирурзите и кардиолозите. Това показват резултатите от проучване сред 1447 българи над 18 г. Изследването беше представено вчера от института “Отворено общество”. Най-често рушвети се дават в големите болници, и то за достъп до известните лекари в тях. Според проучването за една година българинът е извадил от джоба си за лечение 160 млн. лв. В тази сума не влизат пари за здравни вноски, за лекарства, консумативи и зъболекарска помощ. А от 160-те милиона лекарите са взели 75 млн. лв., без да издават документ. Фискален бон (за останалите 85 млн. лв.) е бил даван, когато пациентът например е плащал за избор на екип или за екстри по време на лекуването си - ВИП стая, по-скъпи упойки и др.За съжаление болните подават сигнали за корупция едва след като вече са броили пари на ръка. Според подадени жалби до Икономическа полиция излиза, че най-често подкупи вземат неврохирурзите, уролозите, а отскоро и анестезиолозите. Анкетираните са на мнение, че корупцията може да се намали с увеличаването на заплатите на лекарите. А като втора мярка докторите да спрат да искат пари на ръка е всеки заловен рушветчия да бъде оповестен публично в медиите. Мотивът е, че ако се разчита на съдебната система, то възмездието няма да дойде скоро, обясниха социолози. 

Рекордно участие на жени на олимпиадата, обявява Дневник.

До началото на олимпийските игри в Пекин има повече от две седмици, а те вече поставиха рекорд. Тази година процентът на жените спрямо всички участващи спортисти е най-високият в историята - 40.8. За да се стигне до тази статистика, се измина дълъг път. На първите съвременни олимпийки игри в Атина през 1896 г., когато сред участниците не е имало нито една жена, идеологът барон Пиер дьо Кубертен твърди: "Олимпийски игри с жени биха били некоректни, непрактични, безинтересни и неестетични. Убеден съм, че този форум трябва да е запазен за еманацията на мъжкия атлетизъм, на базата на интернационализъм, изкуство и феърплей. За награда на техните постижения жените могат да ги аплодират." На следващите игри в Париж през 1900 г. представителките на нежния пол са само 21, което представлява 1.9% от всички участници.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3934 |22.07.2008 Пресата на 23 юли . 0| 3904 |21.07.2008 Пресата на 22 юли . 0| 3908 |16.07.2008 Пресата на 17 юли . 0| 4324 |16.07.2008 Пресата на 16 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads