Реклама / Ads
0| 3715 |19.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 20 юли

.
Вестниците пишат за Борисов, Меркел и невидимият Щраус; за вътрешен преврат, разтресъл "Атака"; за Станишев и вълците в БСП.
 

Амнистията спаси покровители на евроизмами, научаваме от Дневник.

Законът за амнистията облагодетелства висши чиновници, покровителствали измами с европейски средства по метода на "разсеяността" и чрез бюрократично размотаване. Гарантирана безнаказаност например получават служители във фонд "Земеделие", които в полза на избрани фирми нарушители бавят исканията за възстановяване на пари от САПАРД и така им дават възможност да изхарчат неоснователно получените субсидии. Не подлежат на наказателно преследване и тези, които не са регистрирали навреме нередности по проекти и са дали шанс на некоректни бенефициенти да спечелят ново финансиране от ЕС. На порочните практики в администрацията се е натъкнала прокуратурата при серия от разследвания на големи нарушители.
По подобни случаи безпроблемно може да се докаже т.нар. неумишлена безстопанственост. За това престъпление е достатъчно да се установи, че чиновникът не е бил достатъчно бдителен и така е причинил финансови загуби за България и ЕС. Законът за амнистията, който действа от края на април, прави всички тези престъпления ненаказуеми, ако са отпреди 1 юли 2008 г. Тежките злоупотреби с евросредства обаче бяха извършени именно в защитения период, тъй като през пролетта на миналата година финансирането по САПАРД беше наказателно замразено от Брюксел.

Бюджетът на НОИ изтънява бързо, пише Дневник.

С около 135 млн. лв. повече е изплатил Националният осигурителен институт (НОИ) за болнични и майчинство за първите шест месеца на 2009 г. спрямо същия период за миналата година. От 1 януари до 30 юни разходите само за помощи за бременност и раждане са надхвърлили 149 млн. лв., което е с 58 млн. лв. повече спрямо 2008 г., показват данните на НОИ. Увеличението се дължи на удължаването на срока, през който се получава обезщетение - преди година той беше 315 дни, а сега е 410. Освен това обезщетенията нарастват и защото се изчисляват върху по-високи заплати, както и заради увеличената раждаемост. Средният осигурителен доход е нараснал с почти 80 лв. и през май 2009 г. е стигнал 556 лв., обясниха от института. Статистиката сочи, че сумата за болничните е нараснала с над 30 млн. лв., въпреки че изплатените обезщетения са със 137 хил. по-малко, а някои от тях продължават да се превеждат от миналалата година. От НОИ твърдят, че ръстът се дължи на миналогодишните плащания и на увеличения осигурителен доход.

Снимка: Борисов, Меркел и невидимият Щраус, подлага на анализ 24 часа.

Двамата навярно биха могли да си говорят и на руски, ако се наложи. Горе-долу връстници, отраснали през дълбокия реален социализъм в най-верните съветски сателити. Днес - изявени консерватори с ясен европейски ангажимент. Такъв обобщаващ текст може да се прикачи към поредната снимка на Бойко Борисов с германската канцлерка Ангела Меркел, щракната на конгреса на ХСС в Нюрнберг. Снимка, която бъдещият български премиер ще добави към колекцията си "Аз и видни личности", спомената не без ирония от репортер на френския "Монд" наскоро. Дотук добре. Какво обаче означава тази снимка за спомен в полето на политическото? Ако подредим едно до друго три копия от петъчната фотография, те биха могли да получат три съвсем различни заглавия:
- "Борисов търси контакт с най-влиятелния правителствен ръководител в Европа"
- "Меркел е благоразположена към ГЕРБ като член на ЕНП"
- "Борисов е благодарен на германските консерватори за помощта"
Първата интерпретация на срещата не предлага изненади. Бойко Борисов съвсем правилно се вслушва в политическия си инстинкт, който му подсказва бързо да отвори топла връзка към сегашната (а след изборите през септември навярно и бъдеща) канцлерка. Тук няма какво толкова да се анализира, достатъчно е обичайното изброяване: Германия стабилно крепи Европа, Меркел е уникален магнит на уважение, доверие и респект вътре в ЕС, Германия е най-важният европейски партньор на България, плюс историческите връзки, плюс икономиката, плюс туризма, плюс...

Станишев и вълците в БСП - в окопна война, анализира Дневен Труд.

В събота по обед Станишев, както го посъветва предшественикът му Първанов, поиска вот на доверие. Получи го. Но не от конгреса, който го е избрал, а от Националния съвет на БСП, който пък по думите на Близнашки Станишев си е подбрал. Дончева нарече вота “бутафория”, Гущеров - “падение”. Тя напусна политиката, той хвърли оставката си като член на НС. Пирински “размаза” Станишев като авторитарен лидер, Лилов го “цапардоса” като загубил достойнството си човек. “Вълци в агнешки кожи”, върна им топката член на НС на БСП. В БСП започва дълго и горещо лято. Станишев срещу вълците. Рекапитулацията след съботния пленум е 1:0 за Станишев. Той - с вот, те - без оставката му. Развръзката ще дойде на 18 октомври - на поредното издание на 47-ия конгрес на столетницата. Три месеца на окопна червена война под артилерийска обсада. Станишев ще защитава управлението си като успешно, вълците ще го замерят с позорните изборни резултати. Той ще се брани с тезата, че оставката му означава бягство от отговорност, те ще го нападат с мотива, че оставането му е липса на мъжество. Той ще вади цифри за доброто му правителство, те ще питат докога “БСП ще я управляват некадърници, кариеристи и мошеници” (Янаки Стоилов). Ще се сипят тежки квалификации. Лични престрелки. Ще се сее омраза. Ще избуява ненавист.
До изтощение. Дежа вю
БСП няма да се разцепи, но влиянието й ще продължи да ерозира, а за кадрите й настъпват тежки времена. Както стана след провала на Виденов. Тактиката на Станишев е ясна. Не иска да остане в историята като втория Виденов. Панически бяга от сравнение със злополучния си предшественик. Затова на всяка цена ще защитава управлението си. И няма да се оттегли. Стори ли го - би било личното му признание за провал.

Вътрешен преврат разтресе "Атака", съобщава Новинар.

Скандали отново разтресоха редиците на "Атака". Вчера недоволни атакисти свикаха извънреден сбор на партията, на който искаха да гласуват промени в устава. Целта е „Атака” да не се ръководи от един лидер, а от няколко съпредседатели, защото на парламентарния вот председателят Волен Сидеров е нарушил устава. Листите, представени в районните избирателни комисии, са съставени и подписани еднолично от лидера, без да са обсъждани от Централния сбор, твърди бившият депутат от Сливен Митко Димитров. Според Димитров са нарушени основни принципи в политиката и представителността на председателя на партията. Някои от националистите изразиха недоволство, че основна точка в дневния ред не е оставката на Волен Сидеров. "Иска се оставка на Волен Сидеров. Оттук нататък обаче по-интересното ще се случва в парламента", заяви пък Георги Димитров, който остана извън Народното събрание и преди изборите напусна парламентарната група на "Атака". Той прогнозира, че след 2 месеца ще започне разпад на сегашната парламентарната група на партията, като добави, че тогава ще трябва „да се дава отчет на народа".

"Атака" прегърна ГЕРБ безрезервно, известява Дума.

Единствена "Атака" остана лоялен партньор на ГЕРБ и вчера декларира пълна подкрепа за правителство на Борисов. Освен това хората на Волен Сидеров обещаха да подпишат безусловно меморандума на партията. Това стана ясно след консултации в Народното събрание между десницата в парламента вчера. По обяд се разбра, че Синята коалиция и РЗС отказват да се присъединят към програмния документ, но ще гласуват кабинета на ГЕРБ. И двете десни формации се разграничиха от меморандума заради участието на "Атака". Според Иван Костов от ДСБ и Димитър Абаджиев от РЗС можело да подпишат само двустранни споразумения с хората на Борисов. Синята коалиция остави открехната вратичка за общи съвместни действия в бъдеще, докато РЗС излезе с декларация, в която дава гратисен период на ГЕРБ от 180 дни, за да се докаже. От името на "Атака" Волен Сидеров заяви, че дава своите гласове за кабинета на ГЕРБ без да иска в замяна министерски постове. Синята коалиция не може да прави общи политики с "Атака", коментира Иван Костов и подчерта, че партията на Сидеров била антиреформаторска и антиевропейска. От ГЕРБ изразиха готовност да подпишат отделно споразумение с всяка една от десните партии, като оставиха време за размисъл на останалите до понеделник.

Яне сърдит на Борисов, канил човек на РЗС в кабинета, оповестява Новинар.

Предложение за министерско кресло в кабинета на Бойко Борисов към член на РЗС вчера разбуни духовете в партията на Яне Янев. Бъдещият премиер Бойко Борисов лично се обадил на член на РЗС и му предложил министерски пост, съобщи вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Борисов не само се обадил по телефона, но и пратил SMS. Това не е европейски, а своеобразен "царски" подход за разбиване на политическата система, срещу който сме работили, посочи Янев. И допълни, че партията му не желае да бъде съпричастна към такъв вид политическа комуникация. От РЗС не уточниха на кого е предложено министерското кресло, нито в кое ведомство е то. По непотвърдена информация обаче това е Димитър Абаджиев, а постът, който му се е предлагал, е зам.-министър на правосъдието.

Фонд „Земеделие” уж движи проектите, ама не, описва 24 часа.

Изборите удариха яко фермерите, които подготвят и подават проекти по Програмата за развитие на селските райони. Оказва се, че никой не придвижва документи, подадени от януари до май към фонд "Земеделие" и те отлежават в местните земеделски служби. Има нареждане от София да се занимаваме само с преки плащания на субсидии, обясни служител от служба в Южна България. Неофициално високопоставен източник от правителството потвърди, че не се спазва тримесечният срок и тези, които са подали проекти от януари до март, ще чакат те да бъдат разгледани пред септември. Тогава щяло да има и вероятно ново ръководство на фонда. "Има забавяне, но то е в няколко дни на местно ниво", твърди Емил Дърев, зам.-шеф на фонд „Земеделие". Той потвърди обаче, че повечето екипи били заети наистина с проверките и обработката на преките плащания на площ. Над 9500 проекта са подадени досега по Програмата за развитие на селските райони, това е над 3 пъти повече, отколкото за целия 7-годишен период на програма САПАРД, каза зам.-шефът на фонд "Земеделие" Емил Дърев. Във фонда дори били изненадани от огромния брой и не разполагали с ресурс те да бъдат обработени бързо. Например над 5500 били заявленията за субсидии по мярката „млад фермер", а имало пари само за 4100. Затова и над 1000 млади стопани ще останат без подпомагане. Сигурно се чака смяната на власттта, но ние губим от забавянето, оплакаха се пред "24 часа" земеделски производители.

Черен уикенд, обявява Дневен Труд.

Инцидент спря и почерни 40-ото юбилейно издание на рали “България”. На практика състезанието приключи малко след началото на втория състезателен ден. Швейцарецът Брайън Лавио с “Пежо 207” не успя да вземе завой и се заби в дърво. При удара на място загина неговият навигатор Флавио Гугелмини. Инцидентът стана към 8,30 ч на 15 км след старта на седмата скоростна отсечка. Няколко минути по-късно за катастрофата сингализира чешкият пилот Ян Черни, който бе в следващата кола по трасето. Състезанието бе спряно. Пътят, където стана инцидентът, е изключително тесен и на мястото няма покритие нито на мобилен телефон, нито на GPS системи. Линейката пристигна след броени минути. Лекарите обаче само констатираха смъртта на навигатора Гугелмини, а пилотът Лавио бе откаран с наранявания, но без опасност за живота. “Брайън сам се измъкна от смачкания автомобил - разказа Черни. - Линейката пристигна доста бързо. Трябваше обаче да се изчака, за да се изтеглят останалите състезателни коли. Може би след 10-ина минути линейката замина с пилота на катастрофиралия екипаж. Преди това се опитах да сваля от раменете на Гугелмини ханса, но тогава разбрах, че вече е късно - нямаше пулс. Каската му беше спукана на няколко места.” Около час комисарите на състезанието и наблюдателите на Международната федерация по автомобилизъм заседават как да продължи състезанието или надпреварата да спре. В 11,16 ч ралито окончателно е спряно и се решава за класирането да се счита валидно подреждането от предишния ден.

ДЖАКО Е БИЛ УБИТ, шокира Стандарт.

Смъртта на поп иконата Майкъл Джексън се превърна в разследване на убийство. Поредните подробности от аутопсията му доказват това твърдение. Малко преди да издъхне, Краля е бил инжектиран със свръхдоза от болкоуспокояващото "Дуприван", твърди токсичният анализ. Полицията веднага излезе със становище, в което твърди, че започва криминално дело за убийство, и очаква семейството на Джако да повдигне обвинение срещу заподозрян. Само преди седмица сестрата на Майкъл - ЛаТоя, заяви пред медиите, че брат й е бил убит. Вече се търси виновникът, поставил фаталната инжекция.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3720 |16.07.2009 Петъчната преса на 17 юли . 0| 4500 |15.07.2009 Пресата на 16 юли . 0| 4257 |14.07.2009 Пресата на 15 юли . 0| 4180 |13.07.2009 Пресата на 14 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads