Реклама / Ads
0| 4181 |05.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 април

.
Вестниците пишат за Борисов, който казва: Дано да сме стигнали дъното на кризата; за това, че се губят платени здравни вноски; за 80 000 коли на границата с Гърция.
 

Световната банка: Липсата на реформи подхранва дефицитите в Източна Европа, цитира Дневник.


Новите членки на Европейския съюз, сред които е и България, не могат да се надяват на трайно икономическо възстановяване преди втората половина на 2011 г. Повечето от тези страни още не са реформирали адекватно държавните си финанси и това допълнително увеличава бюджетните им дефицити. Това са част от изводите на Световната банка в доклад, посветен на източноевропейските икономики за периода от 2007 до края на 2009 г. Според институцията поне половината от ръста на общия бюджетен дефицит се дължи не на циклични фактори (свързани с рецесията), а на структурни (неефективното харчене на държавни пари).

Борисов: Дано да сме стигнали дъното на кризата, четем в Новинар.

"Надявам се това да е дъното на кризата". Това заяви премиерът Бойко Борисов. Въпреки това той подчерта, че ако приетите миналата седмица антикризисни мерки нямат ефект и не бъдат намерени допълнителни буфери, положението щяло да стане по-лошо. За пореден път Борисов подчерта, че мерките, гласувани от кабинета, не са антикризисни, а кризисни, тъй като тройната коалиция не е предприела нищо срещу кризата. По повод призива на президента Георги Първанов премиерът да отговаря за Алексей Петров, тъй като двамата са били приятели и са имали обща фирма, Борисов заяви: „Ето това е разликата точно между мен и тях. Който е престъпил закона, си носи своята отговорност, независимо дали преди 25 години сме спали в една стая, когато сме били по спортните лагери. Нарушил ли е някой закона, или по-точно службите поднесат ли ми документи за реализация на когото и да е в държавата, аз пиша отгоре „Да”.

Губят се платени здравни вноски, съобщава 24 часа.

Грешки на системата с данни за здравното осигуряване изхвърлят изрядни платци, признаха от Националната агенция по приходите след сигнали от читатели на "24 часа".
Наши студенти, които учат в чужбина, масово се оказват с прекъснати здравноосигурителни права за месеците, когато държавата по закон е длъжна да покрива вноските им. Хора, работили в чужбина, се жалват, че въпреки подадените декларации се оказват неизрядни. Грешките обикновено са заради пропуски на чиновници, но накрая потърпевшите се оказват длъжни да доказват правото си. Те трябва да съберат всички възможни документи и да посетят лично офис на НАП. Ако липсват, може да се окаже невъзможно да се възстановят изгубените данни и засегнатият ще трябва да плати отново липсващите вноски.

Делят болниците на 3 категории, информира Дневен Труд.

Болниците вече ще се делят на три категории, т. нар. нива на компетентност. Така щяло да спре източването им заради обикалянето на пациентите от доктор на доктор и болните щели да попадат веднага при специалисти, които ще ги излекуват. Новата класация на болниците е записана в промените в Закона за лечебните заведения. Най-високо ще е третото ниво на компетентност, каквото ще получат само високотехнологични болници. Става дума за тези, в които се извършва модерно лечение като операции чрез роботи, трансплантации и др.

Съд оряза текстове от бюджет 2010, пише Дневен Труд.

Правителството няма право по свое усмотрение, без гласуване от парламента да намалява разходите, заложени в Закона за държавния бюджет за 2010 г. Това следва от решение на Конституционния съд с председател Евгени Танчев, с което чл. 17 от Закона за бюджета е обявен за противоконституционен. Отмененият текст предвиждаше при влошаване на икономическите условия Министерският съвет да намалява размера на предвидените в закона разходи и трансфери без санкция от парламента.

Хапчетата ни най-скъпи на Балканите, оповестява Стандарт.

Гърция, Турция и Румъния са топдестинации за фарма туризъм. Там хапчета винаги има, цените им са добри, а аптекарите - отзивчиви, ако имаш рецепта. Най-изгодно при съседите се продават антибиотиците, аналгетиците, лекарствата за ин витро, алергия и диария, както и мазилата за ставни болежки. Над 1,5 млрд. лева дават българите за лекарства от джоба си всяка година. Във фармацевтичния бизнес у нас пък се въртят около 3 млрд. лева годишно. Всяка седмица туроператори от Пловдив организират автобуси за групите, които пътуват в чужбина за лекарства. Тръгват предимно възрастни хора, за да си набавят евтини аналгетици. В групите има и близки на болни, които търсели животоспасяващи лекарства, изпаднали от позитивния списък в България. На свободния пазар в родните аптеки те струват луди пари и се намират трудно.

80 000 коли на границата с Гърция, видя 24 часа.

Над два пъти се е увеличил потокът от преминаващи границата с Гърция по празниците през 4-те пункта, съобщи шефът на Регионална дирекция "Гранична полиция" комисар Тодор Георгиев. От началото на почивните дни през пунктовете преминали около 80 000 автомобила. Според Георгиев трафикът е колкото предишния Великден въпреки кризата. Увеличението е най-голямо през ГКПП Златоград. Много гърци избират района на Златоград и Пампорово за екскурзии и пазаруване, тъй като им излиза по-евтино. Нашенци пък масово минавали границата, за да ходят на риболов по гръцките реки.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4190 |31.03.2010 Пресата на 1 април . 0| 4204 |30.03.2010 Пресата на 31 март . 0| 4715 |29.03.2010 Пресата на 30 март . 0| 4173 |24.03.2010 Пресата на 25 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads