Реклама / Ads
0| 4189 |31.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 април

.
Вестниците пишат за 2880 лева - таван в държавните фирми; за Великденско преселение; за 1000 роми, които взеха завод на абордаж.
 

2880 лева - таван в държавните фирми, съобщава Дневен Труд.


Шефовете на държавни дружества да са с таван на заплатите и допълнителните доходи, реши вчера кабинетът с промени в правилника за търговските дружества с държавно участие в капитала. Така управителите на държавни фирми няма да могат да вземат повече от 12 минимални заплати, което прави точно 2880 лв. Сега например шефът на “Ръководство въздушно движение” получава 12 000 лв. на месец. Неговата заплата ще намалее повече от четири пъти.

Плащаме сами ден в болнични, информира 24 часа.

Работещите ще трябва сами да поемат третия ден от болничните си, реши правителството. Идеята е част от 60-те антикризисни мерки, по които кабинетът постигна договорка с представителите на работодателите и синдикатите. Предстои в четвъртък те спешно да бъдат обсъдени от парламента, за да почне реализацията им. За да се преустановят злоупотребите с болнични, първият ден от тях ще се плаща 100% от работодателя, вторият - 60 на сто от него, а третият ще е за сметка на работника, обясни вицепремиерът Симеон Дянков. Националният осигурителен институт ще започва да покрива неизработените заради лечение надници едва от четвъртия ден. Кабинетът засега се отказва от идеята 150 хил. бюджетни служители сами да започнат да плащат от април осигуравките си, които до момента се покриват от държавата. Здравните вноски за частния сектор също няма да се пипат.

Замразиха вдовишките пенсии, пише Новинар.

Правителството замрази вдовишките пенсии и пенсиите за най-възрастните над 70 години. С приетите от кабинета антикризисни мерки управляващите за втори път отложиха покачването им. Според ангажимента на правителството вдовишките пенсии трябваше да се качат от 20 на 40% от размера на пенсията на починалия съпруг. Добавките за пенсионерите над 70 години пък се предвиждаше да се увеличат от 20 на 50 лв.

Добри мерки са бързите, известява Стандарт.

Има една илюзия, че зорът беше дотук и сега щом има мерки, всичко тръгва по мед и масло. Но тези мерки трябва да се изпълняват, и то добре. От 59 предложения 25 изискват промени в различни закони. Значи на първо време парламентът не трябва да проточва законодателната част на антикризисната програма. Ако това стане, може всичко да се окаже буря в чаша вода и да няма никакъв ефект. Проблемът не е само в мерките, а и във времето, за което ще бъдат приложени - колкото по-рано, толкова по-добре.

ЕК: Грешка е България да харчи структурните фондове само за пътища, цитира Дневник.

За да навакса в развитието си и да намали разликите със старите страни-членки, България трябва да обърне повече внимание на изследванията и иновациите, а не да се стреми да харчи парите си от еврофондовете само за пътища. Това препоръча еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан в Брюксел. Миналия петък премиерът Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че е поставил въпроса пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу по време на Европейския съвет. Според Хан обаче България не трябва да пренебрегва другите цели, за които са предназначени еврофондовете за развитие, най-вече научните изследвания.

Великденско преселение, описва 24 часа.


От четвъртък стотици хиляди тръгват да пътуват за великденските празници, а най-големи задръствания се очакват край София, предупреди КАТ. За подпомагане на движението на 1 и 2 април в посока Кулата движението на излизащите от София автомобили ще се осъществява в две сигнализирани ленти. На 4 и 5 април обратно - ще има 2 ленти за прибиращите се към столицата. На онези, които се отправят за чужбина, припомняме какво е важно да знаят за съседните православни страни, за да не им се развалят празниците. За превишаване с над 80 км/ч в Сърбия вкарват в ареста за 15 дни. В Гърция за подкуп на пътен полицай съдят по бърза процедура. В Румъния винетката е валидна само срещу показването на касовата бележка, удостоверяваща закупуването й. Ако пътувате в Македония не забравяйте зелената си карта - без нея няма да ви пуснат. Добре е да имате и здравна застраховка, която граничните полицаи понякога търсят.

1000 роми взеха завод на абордаж, съобщава Дневен Труд.


Поне хиляда роми в Бяла Слатина обградиха и нахлуха вчера в машиностроителния завод "Мизия" в ромската махала на града. С камъни и яростни викове те посрещнаха дошлите да въдворят ред полицаи. Циганският бунт бе предизвикан от предприетото от ръководството на завода изнасяне на машините и съоръженията, които години наред са обект на ромските набези. От оставения почти без охрана обект се крадеше всичко, което може да се продаде. На 5 януари тази година заводът, който произвежда сменни приспособления за електро- и мотокари, спря окончателно работа, защото бе откраднато цялото електрозахранване.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |30.03.2010 Пресата на 31 март . 0| 4715 |29.03.2010 Пресата на 30 март . 0| 4173 |24.03.2010 Пресата на 25 март . 0| 3969 |23.03.2010 Пресата на 24 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads