Реклама / Ads
0| 4204 |30.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 31 март

.
Вестниците пишат за това, че кризата може да възроди концесиите без търг или конкурс; че свинският грип тръшна тежко Божидар Нанев; че ГЕРБ обмислят отзоваване на общинските съветници.
 

Кризата може да възроди концесиите без търг или конкурс, известява Дневник.


Правителството обмисля да върне концесиите без търг или конкурс с цел да се ускори отдаването на пристанища болници и магистрали. Това стана ясно по време на годишната конференция "Управление и развитие на стратегическата инфраструктура", организирана от вестниците "Капитал" и "Строителство Градът". Подготвят се промени в Закона за концесиите, които ще бъдат обсъдени на днешното оперативно заседание на кабинета, като част от антикризисните мерки, съобщи Цвета Каменова, директор на дирекция "Икономическа и социална политика". По думите й промените в закона ще бъдат в няколко насоки. Едната промяна в закона предвижда връщането на възможността концесии да се дават чрез състезателен диалог или по обявление с договаряне. Двете процедури съществуваха в закона допреди близо две години, но бяха премахнати по настояване на лидера на СДС Мартин Димитров и тогавашния председател на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев от ДПС. Мотивите за премахването им тогава бяха възможностите за корупция и вратичките за непрозрачност, които отваряха те. Така в момента единствената възможна процедура за концесия е откритата процедура чрез конкурсното начало.

От тристранката: Съкращения само във ведомствата, които досега не са уволнявали, цитира Дневник.


Съкращения на разходите за издръжка с 10% ще се проведат в министерствата, които досега не са съкратили персонала си. На ведомствата, провели съкращения, ще бъдат орязани на оперативните разходи с изключение на тези за заплати. Това съобщи вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът и синдикатите продължават обсъждането на антикризисния пакет. Те са се разбрали да променят прага, от който вещи и имоти ще се смятат за луксозни и ще бъдат облагани с новия "данък лукс". Ставка не е обсъждана, но облагането ще зависи от данъчната оценка - 300 хил. лв. за жилище и 70 хил. лв. за автомобил.

Грешка убиец имало и в конституцията, известява Дневен Труд.

Фатално вмешателство в конституцията водело до избори до дупка за президент, разкрива пред “Труд” шефът на “Дакси” Георги Крушков. За щастие през 2001 г. грешката убиец в сайта на Народното събрание била хваната в електронната версия на основния закон. Тя и още 43 нередности веднага били коригирани.
А в нормативни актове са се появили “допълнителни” две точки. Така че скандалното промушване в “Държавен вестник” от 23 март т. г. на поправка в закона за контрол на наркотичните вещества, уви, е пореден гаф.
Шок! Избори до дупка в менте конституция
Скандална поправка в закона за контрол на наркотичните вещества излезе в “Държавен вестник” от 23 март т. г. без указ на президента. Оказва се, че не става въпрос за прецедент, а за пореден случай на хаос в обнародването на текстове на нормативни актове.
- Г-н Крушков, вие издавате електронно копие на “Държавен вестник”. Имало ли е и друг път нерегламентирано вмешателство в текстове на закони?
- Един от първите случаи, които ни шокираха, беше, когато открихме, фалшифицирана версия на конституцията, и то на сайта на Народното събрание. Тогава, 2001 г., регистрирахме 44 грешки в текста на основния закон, главно козметични - Отечество с малка буква, Народно събрание - също, отговоря, вместо отговаря. Но една от тях беше “грешка убиец”. Става въпрос за чл. 93, ал. 4, визиращ избора на президент. Оригиналният текст е: “Ако никой от кандидатите не е избран, в седемдневен срок се произвежда нов избор.” Но в сайта на парламента и на президентството този член гласеше: “Ако някой от кандидатите не е избран, в седемдневен срок се провежда нов избор.” Разликата е огромна, защото във всеки избор ще има някой, който не е избран. Значи на всеки 7 дни трябва да има нови избори до дупка! Абсурд.
- Кой е направил грешката?
- Тогава ходих при Емилия Друмева, председател на правната комисия на Народното събрание. Реакцията й беше неадекватна, отговори ми: “Че да не сме го правили ние този сайт на парламента.” Първо свалиха фалшивата конституция от сайта на президентството. Сега техните юристи се правят на велики, но на сайта им беше качена английска и българска версия. Английската беше вярна с оригинала, защото са я превеждали заклети преводачи, докато в електронното копие на “Държавен вестник” бяха вкарани всичките 44 грешки.

От дебати “3 в едно” към пропуснати възможности, съобщава Дневен Труд.


Три дебата фокусират вниманието на обществото ни днес - действията срещу престъпността и корупцията, мерките срещу кризата и отстраняването на президента. Обикновено тези теми се разискват поотделно, но вероятно в сряда в сградата на НС те плътно ще се преплетат. От това някой може да спечели предимства в текущата политика, но ще бъде пропусната възможността за информирани политически дебати по неотложни въпроси. Мотивите за предсрочното прекратяване на мандата на президента очертават границите на позициите на ГЕРБ и подкрепящите я в парламента партии. Главното обвинение, заради което ще бъде сезиран Конституционният съд, е във връзка с публикуваната стенограма от срещата с Дянков. Освен това Първанов ще бъде обвинен, че е нарушил много разпоредби на конституцията. Ще го упрекнат по-специално, че е използвал президентската институция за партийни цели при съставянето на тройната коалиция, че е допуснал корупция в процедурата по придобиване на българско гражданство. Критики той ще чуе и за скандалните сделки в армията, както и за атаките си срещу правителството. В отговор БСП, влязла в ролята и на адвокат на президента, ще развива темата за липсващата антикризисна програма. Тя сигурно ще подчертае противоречивите ходове и действия на ГЕРБ, за непоследователността на икономически мерки, социалната им цена и влиянието им върху стопанския живот в страната, за загубата на време, темпо и енергия. Президентът Първанов вече даде тон, като иронично нарече искането за своето отстраняване “единствената реална антикризисна мярка на правителството”. Нещо повече, привържениците му ще представят това искане като приближаване към политическа криза, която ще задълбочи икономическата.

Свинският грип тръшна тежко Божидар Нанев, известява Новинар.

Макар и след края на епидемията свинският грип "тръшна" и здравния министър Божидар Нанев. Заради договори за доставка на антивирусния препарат тамифлу прокуратурата повдигна обвинения срещу министъра. Държавното обвинение смята, че Нанев е подписал два контракта, с които е нанесъл щети в размер на почти 2,5 млн. лв. Сигналът за нарушението е дошъл от ДАНС и от няколко фармацевтични компании. Според прокуратурата тамифлу е бил закупен на завишена цена, а доставката е била направена близо месец и половина след обявяването на грипната епидемия. 20 дни преди подписването на договора за доставка здравното министерство получило по-изгодни условия за доставка на антивирусния препарат от резерва на Националната здравна служба на Великобритания. Въпреки това здравният министър и шефката на дирекция "Бюджет и счетоводство" Димитрина Николова предпочели да сключат контракта с компанията "Рош България" ЕООД. Общата стойност на двата договора е за близо 6,5 млн. лв. Закупени са 200 000 броя тамифлу, за които обвинението твърди, че са със срок на годност до 2014 г. "Рош България" обаче уточниха, че срокът е до 2016 г.

Нанев си отива, Борисов - пак в бяло, твърди Дума.

Здравният министър д-р Божидар Нанев официално подаде оставка вчера. Повод за решението му e обвинение на Софийската прокуратура срещу него. Премиерът Бойко Борисов веднага се опита да излезе от неудобната ситуация и коментира: "Когато казах, че текат разработки и срещу министри, имах предвид точно разследването срещу министъра на здравеопазването". "Казах и винаги съм казвал, че ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки", заяви Борисов, след като стана ясно, че още в понеделник привечер е разбрал от главния прокурор Борис Велчев за договорите на МЗ за противогрипни препарати.

Днес министър, утре вече обвинен, четем в 24 часа.


Не е за вярване - действащ министър, на 8 месеца власт, е обвинен от прокуратурата. За неизгодна сделка. И премиерът, вместо да брани Божидар Нанев, го прикани да подаде оставка. За 20 години и десетина кабинета през тях сме свикнали министрите да са недосегаеми дори когато около някой от тях така мирише на корупция, че цяла България го сочи с пръст. Свикнали сме и премиерите да ги бранят (да не ги хвърлят на вълците, както е приказката). И по правило прокурорите започват да разследват някого едва след като министър-председателят го уволни. Не преди това. Новият механизъм вдъхва надежди за борбата с корупцията. Е, ние знаем, че технологията на властта изисква, когато стане напрегнато, да се търси клапа за изпускане на парата. Факт е, че кризата доста е припарила под краката ни. Не знаем обаче дали това има принос за светкавиците, стоварили се изведнъж върху министерската глава.

Станишев пак на разпит, казва в интервю за 24 часа Николай Кокинов, софийски градски прокурор.

- Г-н Кокинов, разследвате 148 договора за 2,158 млрд. лв. на 13 министерства от времето на тройната коалиция, на практика целия кабинет. Бившият премиер Станишев ще бъде ли викан за показания?

- Всички лица, които са ни необходими, ще бъдат извикани. Ако трябва, включително и бившият министър-председател. Казвам това не с някакво лошо чувство - просто всеки български гражданин има задължението да свидетелства, когато бъде призован - в това няма нищо срамно, нищо лошо. Живеем в правова държава и който е необходимо, ще бъде извикан.
- Откога са договорите?
- 2007, 2008, 2009 г.
- Защо точно период?
- Защото такъв сигнал ни е подаден от инспектората на Министерския съвет. Засега сме ограничени в този период, мисля, че достатъчно е обширен.
- Имаше ли въобще проверка по този сигнал?
- Проверка на практика нямаше, защото сигналът съдържаше достатъчно данни за извършени престъпления. Безсмислено е да правим проверки, при положение че можем да използваме целия инструментариум на наказателния процес с образуването на досъдебно производство. В хода на една проверка не можем да назначим експертизи.
- Все пак можеше първо да се прегледат документи, да се сверят със законодателството, да се снемат обяснения. Смятате ли, че не е порок и не показва предубеденост това, че веднага се образува дело?
- Не е порок, нито предубеденост, разбира се. Никъде в НПК няма думата проверка, пише: ако има достъчно данни, се образува досъдебно производство. Понякога правим проверки, но в този случай сметнахме, че не е нужно.
- Платени ли са някакви суми по тези договори?
- Мисля, че не са платени.
- Ако не са, тогава значи няма вреди за бюджета.
- Сумите са дължими. Сключваш договор, който не е подплатен с финансов ресурс. За да го платиш, трябва да извадиш от друго перо в бюджета - в този смисъл винаги ще има вреда. Констатирани са нарушения на законите за държавния бюджет и за обществените поръчки.

ГЕРБ обмислят отзоваване на общинските съветници, пише Новинар.

Общинските съветници да могат да бъдат отзовавани при несъгласие с решенията на партията, от чиято листа са избрани. Такава идея обмислят управляващите от ГЕРБ, обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова по време на кръглата маса за промените в изборното законодателство. По думите й в конституцията се забранява депутатите да бъдат отзовавани. Такава изрична забрана обаче не била записана за общинарите. Общински съветник ще може да се отзовава, когато е решил да напусне групата си и не е съгласен с нейните решения. Тогава обаче ще трябва да напусне общинския съвет и няма да може да остава независим общинар. Другият вариант е самата партия, от която общинският съветник е избран, да вземе решение за отстраняването му. Трета опция за отзоваване е при нарушение на Закона за обществените поръчки.
Причините, поради които ще се отстраняват общински съветници, обаче тепърва ще се уточняват, допълни Фидосова.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4715 |29.03.2010 Пресата на 30 март . 0| 4174 |24.03.2010 Пресата на 25 март . 0| 3969 |23.03.2010 Пресата на 24 март . 1| 3912 |22.03.2010 Пресата на 23 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads