Реклама / Ads
1| 3912 |22.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 март

.
Вестниците пишат за данък „лукс” – малко прах в очите на бедните; за боя с Гърция и Турция за туристи; за ДДС сюрприз: 22%.
 

22 % ДДС, ще продават и НДК, оповестява Дневен Труд.


Данък добавена стойност да стане 22%. Лихвата за неплатени данъчни задължения да се вдигне двойно - от 10 на 20%, колкото е за неплатени осигуровки. Това са част от мерките в антикризисния план на правителството, който в понеделник беше връчен на работодателите и синдикатите, а във вторник ще се обсъжда в националния тристранен съвет. Проектът съдържа 43 мерки, половината от които са на синдикатите и работодателите, другите - на финансовото министерство. Предвижда се освен бърза разпродажба на миноритарни дялове в държавни дружества за продан да бъдат обявени “Топлофикация София” и Националният дворец на културата.

ДДС сюрприз: 22%, пише Дневник.

Изненадващо за синдикати и работодатели ден преди официалното обсъждане на антикризисния пакет правителственият екип предложи ДДС да се увеличи от 20 на 22% за период от една година. Промяната на косвения данък, която ще се отрази в поскъпване на всички стоки и услуги, е записана във финалния антикризисен вариант от 43 мерки. Повишаването на ДДС е най-драстичната мярка за справяне с негативните ефекти на кризата в списъка на финансовия министър Симеон Дянков, разпратен до синдикалните и работодателските организации. Повечето представители на бизнеса и някои макроикономисти я определиха като поредния удар срещу икономиката и нов стимул за бизнеса да мине в сивия сектор.

За имот над 100 000 лв. 3,2, а не 1,6% данък сгради, съобщава 24 часа.

Двоен данък за мощни коли и скъпи имоти и тройно по-висок за яхти предвиждат предложени от финансовото министерство промени. Документ е озаглавен "Мерки за подкрепа на българската икономика". Това означава, че сегашните 1,6 промила върху данъчната оценка за луксозен имот в София ще станат 3,2 промила. За мощна кола над 121 квт сегашният максимум е по 3,69 лв. за всеки киловат отгоре и може да стане над 7,20 лв. От документа става ясно, че според разчетите на финансовото министерство, очакваният ефект за допълнителни приходи в хазната е поне 1,4 милиарда лева. След вчерашния ден различията между синдикати, работодатели и правителство, вероятно ще се задълбочат.

Данък „лукс” – малко прах в очите на бедните, твърди Дневен Труд.

„Всяко правителство, което реши да облага лукса, получава овациите на мнозинството. Българинът така или иначе ще “гризне дървото”, но когато се обложат богатите, ще има по-малко негативна реакция за това, което се стоварва върху него”, пише в анализ за „Труд” бившият финансов министър Стоян Александров. Според него когато се предприемат непопулярни мерки, като психолого-политически ход е добре да има и такъв елемент. „Трябва да разглеждаме идеята за данък “лукс” в този аспект и не трябва да се очаква някакъв огромен фискален ефект като следствие от тази идея. Това е малко прах в очите на хората, защото българинът по принцип мрази богатите”, е мнението на Стоян Александров.

Пълним дупки с 1 млрд. евро от Брюксел, информира Стандарт.

1 млрд. евро да бъдат пренасочени за ремонт на шосета и кърпене на дупки, вместо да бъдат заделяни за европроекти, които няма да звършим в срок. За това ще преговаряме в Брюксел, обяви строителният министър Росен Плевнелиев. Парите ще бъдат пренасочени от оперативни програми, чиито мерки нямат шанс да бъдат приключени в рамките на действието на програмите до 2013 г., обясни той след срещата си с посланниците у нас на страните от ЕС. Така вместо страната ни да пропусне да усвои приготвените пари по оперативните програми, можем да обновим изцяло шосетата си. Това е и най-силната антикризисна мярка, подчерта Плевнелиев.

Здравната каса наказва мъртъвци за неплатени вноски, четем в Новинар.

Над милион и шестстотин хиляди българи са с прекъснати здравноосигуриелни права. Това сочат данни на НАП към 31 януари тази година, изнесени на сайта на НЗОК. Според информация на приходната агенция за една година броят на хората без здравноосигурителни права е нараснал с почти 700 000. Според НАП обаче изнесената цифра не е коректно разтълкувана от касата. В нея са включени починали лица, които все още не са заличени от списъците. Там са и българите, които работят и се осигуряват в чужбина, както и чужденците у нас, които плащат вноски в собствените си страни. В цифрата влизат и хората, които въобще нямат личен лекар.

На бой с Гърция и Турция за туристи, известява 24 часа.

Поне 2000 лв. ще се върже през тази година седмица на морето на стандартно тричленно българско семейство. Толкова трябва да приготви, ако иска да почива на Черноморието без лишения в активния сезонюли-август. Показват го обявените вече почти от всички хотели цени за този сезон. Сумата включва само престоя в хотела. Горе-долу същите пари ще са нужни и за почивка в по-евтините и достъпни дестинации на Северна Гърция или Турция. "Цените, които предлагат хотелите в трите страни, са почти изравнени за различните категории", коментира туроператор, който предлага пакети и за България, и за двете ни южни съседки.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4280 |17.03.2010 Пресата на 18 март . 0| 4525 |16.03.2010 Пресата на 17 март . 0| 4492 |15.03.2010 Пресата на 16 март . 0| 4371 |10.03.2010 Пресата на 11 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads