Реклама / Ads
0| 3969 |23.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 24 март

.
Вестниците пишат за токов удар за 316 млн. евро; за това, че Борисов обеща да извади България от блатото за година и половина.
 

Токов удар за 316 млн. евро, съобщава Стандарт.

Енергийна афера е ужилила държавата с милиони евро. Тя е започнала при министър Милко Ковачев в царското правителство и е продължила при наследниците му Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Става въпрос за договор от 2004 г. за износ на ток, сключен от Националната електрическа компания с мистериозна швейцарска фирма EFT AG. Тя купува ток на по-ниски цени дори от вътрешния пазар, а после продава в чужбина с огромна печалба. Между 2004 и 2007 г. са изнесени общо 8,8 млрд. киловатчаса за 316 млн. евро. Частниците са прибирали по 50 000 евро на месец.
Прокуратурата е започнала разследване на аферата през 2009 г. Засега проверяваме бившите шефове на НЕК Васил Анастасов и Любомир Велков, но ако се появят улики срещу тримата министри, ще повдигнем обвинение, заяви прокурорът по делото Пламен Панайотов. По време на разпитите Анастасов признал, че "всичко става със знанието на министерството". Аферата, за която трима министри на енергетиката са на мушка, е на стойност 316 млн. евро.

Доган май взел хонорар за проект, готов преди 40 г., известява 24 часа.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1,5 млн. лв.за проект, разработен с пълни подробности още преди 40 години и за още три хидроенергийни проучвания. "Още от 1970 г. е проектът за прехвърляне на води от Места към каскадите "Белмекен-Сестримо"или "Доспат-Въча" и още тогава всички подробности са изяснени - къде и колко да са високи стените, откъде да минават тръбите за прехвърляне на водата, абсолютно всичко." Това съобщи Любка Качакова, зам.-министър на екологията в предното правителство. В доклада, в който ръководената от нея работна група, даде предложение на бившия премиер Сергей Станишев как да се управляват водите в страната, проектът за деривация от Места към басейна на Марица отново е бил включен. "Не сме ползвали обаче никакви външни консултанти, използвахме старите разработки”, гарантираКачакова.

Борисов обеща да извади България от блатото за година и половина, пише Новинар.

"Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да измъкна държавата от блатото. Стягаме се, работим, търпим. Ако не – другите са готови да си продължават далаверата". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в катарската столица Доха. „Ще режем заплатите, ще режем администрацията, ще намаляваме бюджетните разходи, данъкът „Лукс” – всички тези мерки ще работят. Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията”, отсече премиерът. Той е категоричен, че вдигането на ДДС на 22% е "задължителна възможност". Налогът можело да се намали, ако държавата тръгне да излиза от кризата. Обмисля се поощрение за фирмите, които не вдигнат цените след повишаването на ДДС. Борисов каза, че те може да получат безплатна реклама в националните медии.

22% ДДС - само в пакет с реформи, оповестява Новинар.

По-висок ДДС - само в краен случай и задължително в пакет с реформи на държавните разходи. Това послание от макроикономисти и бизнесмени получи вчера финансовият министър Симеон Дянков при обсъждането на финалния пакет от мерки на правителството за противодействие на бюджетния дефицит и съживяване на икономиката. Според участници в срещата основните критики към пакета от мерки са били за липсата на ясни идеи как да се съкратят държавните разходи.
Ако правителството и парламентът решат да увеличат ДДС от 20 на 22%, то трябва да е само за една година и в същото време да се проведат реформите, които трайно да намалят разходите в здравната система, пенсионната система, МВР, отбраната, така че да се повиши ефективността на похарчените от държавата средства.

Със 132 лв. семейство плаща сметката, твърди 24 часа.


Вдигането на ДДС от 20 на 22%, ще "отхапе" допълнително по 11,00 лева месечно и 132 лв. за година от дохода на всяко българско домакинство, сметнаха експерти. Преди ден стана ясно, че в антикризисните мерки, подготвени от финансовото министерство, е предвидена възможност за увеличение на ДДС за една година. Това означава, че при сегашната ставка от 20% семейството плаща 99 лв. на месец за косвения данък. При вдигане на налога до 22% ставка вече ще дава 110 лева. Вдигането на данъка ще се усети най-осезателно при големи покупки или пазаруване на луксозни стоки - коли, апартаменти и др. При по-евтините - хляб, сирене, зеленчуци и др., новата ставка би трябвало да добави към цената им от 2 до 10 стотинки.

Европа: Похвално е, че искате, жалко - че не смогвате, цитира Дневен Труд.

Еврокомисията (ЕК) насърчи България за политическата воля да реформира правосъдието и вътрешните си работи и да се бори с корупцията и организираната престъпност. За пореден път обаче тя констатира, че намеренията на властта не са превърнати в резултати, поради което механизмът за проверка и сътрудничество остава в сила за неопределено време. “Механизмът е ценен инструмент, поддържащ реформите в действие, прекратяването му е във ваши ръце”, коментира говорителят Марк Грей. Главен прицел на критика в обявения вчера междинен доклад е съдебната система, чиято по-нататъшна реформа ЕК сочи като “национален приоритет”.

“Виваком” обяви: БНТ не си плаща ефира, да я спрем ли?!, научаваме от Дневен Труд.

БНТ може да спре. Причината - телекомът “Виваком” (бившата БТК) обмисля всеки момент да спре ефира на държавната медия. Главният секретар на оператора Михаела Калайджиева потвърди новината: “Наистина от август миналата година БНТ не си плаща за пренос на програмите. Натрупан е дълг от 8,2 млн. лева”. “Виваком” си иска парите и се готви не само да спре тв сигнала, но и да съди медията. Надяваме се да не стигаме до крайната мярка да спрем сигнала, но търпението ни се изчерпва, коментираха от “Виваком”.



Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3912 |22.03.2010 Пресата на 23 март . 0| 4280 |17.03.2010 Пресата на 18 март . 0| 4523 |16.03.2010 Пресата на 17 март . 0| 4492 |15.03.2010 Пресата на 16 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads