Реклама / Ads
0| 4280 |17.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 март

.
Вестниците пишат за това, че външният Георги Ангелов съчинил зловещите мерки; че Цветанов ще е на протест срещу Дянков; за 220 млн. за златния път, “Цанков камък” излиза платинен.
 

Външният Георги Ангелов съчинил зловещите мерки, известява 24 часа.

Не финансовото министерство, а икономистът Георги Ангелов е подозиран за автор на зловещите 28 антикризисни мерки, които взривиха държавата. Това съобщи вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който получил документа от финансовото министерство и го пусна в медиите. Правителството и министерството категорично отрекоха да имат нещо общо със скандалните предложения. Не съм автор на мерките, има 3-4, които съм предложил, но с 10-ина не съм съгласен, каза Ангелов. Той предложил доплащането при лечение, приватизацията и премахване правото на работодателите да прекратяват трудово правоотношение на основание право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според Ангелов 10-те процента облагане преди осигуровките е лоша идея, а данъкът върху пенсиите - глупост.

И данъчните на протест, пише Дневен Труд.


Цели съсловия се вдигат в събота на протест срещу антикризисните мерки, обмисляни от кабинета. От 12 до 14 ч пред Народния театър в София се събират полицаите. Но към тях ще се присъединят военни, надзиратели, служители по сигурността и дори... данъчните, научи “Труд” от синдикатите на пазителите на реда, армейците и НАП. “Да върнем МВР на хората!” - ще е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като “събрание на открито”. Очаква се в градинката да дойдат над 5000 души, включително майки и пенсионери.

Цветанов на протест срещу Дянков, оповестява Новинар.

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще участва в протеста на полицаите в събота. Той заяви, че винаги е подкрепял „колегите си, независимо от оценката, която те биха дали емоционално и до голяма степен обективно като искания”. Все пак министърът каза, че ситуацията била много по-тежка от тази, в която правителството на Борисов е встъпило в мандата. Според вътрешният министър ще се търсят механизми за компенсиране на полицаите заради решението на финансовия министър Симеон Дянков държавните служители сами да заплащат социалните и здравните си осигуровки.

Държавата би спестила от пенсионерите 45 млн. лв. на месец, твърди Новинар.

Пенсионерите от организация “2004” се събират в четвъртък на митинг пред храм паметника “Св. Ал. Невски”. За протести се готви и пенсионерската гилдия, която членува в КНСБ. Водачът й Росица Петкова обяви, че все още хората имали надежди премиерът да вземе нещата в свои ръце и да бъде подготвена истинска антикризисна програма. На управляващите и през ум да не им минава, че ще позволим да слагат данък върху пенсиите и да смъкнат от гърба ни по още една кожа, коментираха вчера възрастните хора. Сметките показват, че ако се сложи необлагаем минимум до минималната пенсия от 136,08 лв. на облагане ще подлежат около 1 млн. 684 хиляди уши, които сега взимат пари за старост над тази сума. При средна пенсия от 271 лв. и 10% данък върху нея, държавата ще прибира от тях около 45 млн. налог на месец.

Планът на кабинета разгневи народа, гневи се и Дума.

Дъжд от предупреждения за протести и стачки заваля вчера към правителството заради новите антикризисни мерки, подготвяни от управляващите. Пакетът от 28 мерки, за който ДУМА писа, разгневи както синдикатите, така и най-активните граждански организации и съсловия в страната. Майките се обявиха категорично против идеята отпускът по майчинство да се намали наполовина. Ще излезем на протест, ако подобна мярка бъде одобрена от правителството, заявиха от сдружението "Настоящи и бъдещи майки". Глас надигнаха и данъчните служители, които недоволстват от предложението на Симеон Дянков сами да поемат осигуровките си. Те смятат да протестират тази събота. По същото време пред Народния театър се събират да пушат мълчаливо служителите на МВР. Те също са бесни от това, че вместо пари за заплати получиха задължението сами да плащат осигуровки.
От "Подкрепа" и КНСБ излязоха с официални декларации срещу оповестените 28 нови мерки, планирани от финансовото министерство. Започваме преговори с членовете на синдиката и с гражданите за организирани стачки и граждански протести, предупреди лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Инфлационният праг за еврозоната е покрит, информира Дневник.


За пръв път от присъединяването си към ЕС България постигна средногодишна инфлация, покриваща критерия за членство в еврозоната. Отчетената за февруари стойност е 0.9 %, с което осреднената за 12 месеца назад стана 1.8 %, а прагът за еврозоната според данните на „Евростат“ е 1.83%. Инфлационният критерий е един от ключовите сред общо петте, които една държава трябва да покрива, за да влезе в Европейския валутен съюз. България е отличник в поддържането на двата бюджетни критерия - за държавен дълг под 60% от БВП и бюджетен дефицит под 3% от БВП.

220 млн. за златния път, “Цанков камък” излиза платинен, описва 24 часа.

Около 6 млн. евро струва километър път от общо 21 км край яз."Цанков камък", който Бойко Борисов даде като пример за корупция. Премиерът обяви, че отсечката от 22 км е фактурирана за 222 млн. лв. Третокласното шосе с цена на магистрала се прави заради язовира, който залива сегашната отсечка Девин-Кричим, и включва нов път по билото над водното съоръжение и рехабилитация на сега съществуващ от с. Лясково. По проект новият път, рехабилитираният и тунелът трябваше да струват 47 млн.евро. Към днешна дата са платени към 60 млн. евро, до завършването му ще се дадат още около 60 млн., казват запознати. Според Щефан Ципуш от "Алпине Бау", главен ръководител на строежа на пътя, поскъпването се дължи на неподходящото трасе и лошата геоложка работа.

Енергото се разпаса, четем в Стандарт.

Докато всички затягаме коланите и свиваме харчовете, Енергото отново иска да вдига цените. Трябвало да се направят инвестиции, които били изключително наложителни, оправдават се от дружествата. Парите можело да дойдат единствено от по-високи цени на тока, които да плащат потребителите. Цената, на която продават централите, обаче не се вдига. Така чистата печалба влиза в джоба на разпределителите. До 5% само може да поскъпне електричеството от 1 юли. Таванът сложи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Атанас Семерджиев. Така в цената ще се отчете инфлацията за една година и промяната в долара, обясни Семерджиев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4525 |16.03.2010 Пресата на 17 март . 0| 4492 |15.03.2010 Пресата на 16 март . 0| 4371 |10.03.2010 Пресата на 11 март . 0| 3998 |09.03.2010 Пресата на 10 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads