Реклама / Ads
0| 4525 |16.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 март

.
Вестниците пишат за отношенията между "Дондуков" 1 и 2 като цирей; за чудовищни мерки, които готвел кабинетът; за 1.5 млрд. евро за пътищата, за да няма кръпка до кръпка.
 

Марин нарече отношенията между "Дондуков" 1 и 2 като цирей, информира Новинар.


"Циреят ще набъбва и ще бъде необходимо повече време да се спука и да се излекува." Така вицепрезидентът Ангел Марин коментира във вторник отношенията между държавния глава Георги Първанов и управляващата партия ГЕРБ. Според Марин искането на ГЕРБ за стартиране на процедура за отстраняването на Първанов е "проява на нежелание срещу желанието, изказано от държавния глава, споровете да бъдат извадени на политическото поле, вместо да се отправят словесни престрелки и унизителни епитети". Марин участва в откриването на саркофаг във Велико Търново в памет на 110 търновски боляри, избити по заповед на турския султан Баязид след падането на средновековната българска столица при османското нашествие през 1393 г.

Антикризисен сатър за всички, вещае Дневен Труд.

Няма прошка за никого - правителството подготвя мерки за намаляване на дефицита в бюджета, които приличат на антикризисен сатър. Той удря наред - слага данък върху пенсиите, праща в принудителен неплатен отпуск бюджетни служители, налага данък общ доход, преди да се удържат осигуровките, съкращава наполовина дните за платеното майчинство. КТ “Подкрепа” и КНСБ, които разполагат с чернова на подготвяния документ, настръхнаха. Авторите му - финансовото министерство, се оправдаха, че тези мерки са временни, а вариантът, с който разполагат синдикатите, бил работен. Социалният министър Тотю Младенов каза, че не е виждал подобен документ, но нищо не можело да се приема, преди да е минало през обсъждане в тристранния съвет. В специално изявление за “Труд” премиерът Бойко Борисов каза: Искам да чуя мнението на хората и тогава ще решаваме. Принудителен неплатен отпуск за всички бюджетни служители, прихващане на данък общ доход, преди да се удържат осигуровките, данък върху пенсиите. Това не е лош сън или творение на развинтена фантазия, а проект на антикризисни мерки на правителството. “Труд” разполага с документа, който според вицепрезидента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов бил чернова на гласените от кабинета мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. Но това не го правело по-малко “ужасяващ”. “Това е абсурдно, идиотщина. Мерките са насочени към нискодоходните групи, От тези с дебелите задници никой нищо не иска да вземе”, коментира Манолов.

Чудовищни мерки готви кабинетът, твърди Дума.

Облагане с 10% на всички пенсии, а работещият пенсионер да не получава пенсия или да получава до половината от размера й. Въвеждане на задължителен 2-седмичен неплатен отпуск през 2010 г. за цялата бюджетна сфера. Намаляване наполовина на срока за обезщетение за бременност и раждане от 410 на 225 дни. Това готви на българите правителството в пакета от "мерки за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална програма за 2010 г." ДУМА разполага с чернови вариант на мерките, разработвани в Министерството на финансите. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който потвърди автентичността на документа, нарече идеите "чудовищна идиотщина, ще се граби от бременни, пенсионери и служители в бюджетната сфера". Специално за ДУМА, която успя да се сдобие с неофициалните проекторешения, Димитър Манолов потвърди, че е получил данните от свой изключително достоверен източник от министерството на Дянков. Ако управляващите се отрекат, ще си посипя главата с пепел като враг на демокрацията, подлец, лъжец и какво ли не, каза Димитър Манолов и допълни, че ще бъде изключително щастлив това да стане.

Завод плаща заплата 35 лв. и кашон с блузи, оповестява 24 часа.

35 лв. и по кашон с блузи и пуловери вместо пълни заплати получиха работниците от доспатското предприятие "Нитекс", където работят 400 души. В кашоните имало около 40 блузи за всички сезони и цветове. "Като в униформи сме с тия еднакви дрехи, ако ги носим. Ако ги продаваме, може да открием 15 магазина, парите не ни стигат дори за кафета през месеца", казаха работнички. Преди кризата посочват, че били много доволни, изкарвали по 400 - 500 лв. "Блузите ги даваме за по няколко месеца, за да си ги продадат и да си добавят към заплатите. Опитваме се да платим по-ниска социална цена за кризата. Защото конкуренцията е жестока", коментираха от ръководството на фабриката. "Дрехите в кашоните са с огромни размери. Вероятно са останали непласирани на скандинавския пазар, където хората са по-едри. В един пуловер влязохме и аз, и мъжът ми едновременно", каза предачка, пожелала анонимност. "Част от работниците, които са по-усърдни и работят по-качествено, са взели доста по-големи суми в брой плюс дрехи. Само най-мързеливите са с по 35 лева на ръка", каза шефът на "Нитекс" Сергей Чаушев. Според него по-оправните вече са продали пуловерите и блузите. Предприятието изнасяло предимно в Западна Европа стоката си, където се усеща голямата конкуренция на китайците.

Съд, ако не компенсират чиновник и полицай за вноските, заканва се президентът на КНСБ Ж. Христов в интервю за 24 часа.

- Г-н Христов, държавата се готви да абдикира от ангажимента си да осигурява за пенсия и здраве 150 000 чиновници, полицаи, магистрати и военни. Как гледа на това най-големият български синдикат?

- Абсурдно е да се говори за подобно нещо без измислен прецизно механизъм за компенсации. Това е поредната идея, изстреляна на сляпо - без разчети, без предварителен анализ. Още не бях успял да се зарадвам, че успях да разубедя вицепремиера Дянков от повишението на здравната вноска с 2%, което той консултира, слава богу, с мен в конфиденциална среща. И ето! Нова бомба! Чудя се как изобщо ги мислят управляващите тези неща. Първо, в драматична ситуация на задълбочаваща се криза, свита заетост и галопираща безработица се казва, че ще вземем още близо 80 млн. лв. от наетите, за да вържем финансите на здравеопазването. Отказваме се, но пък решаваме да санкционираме 150 хил. души с тежък удар по джоба. Ами ако тези хора поемат личните си вноски за пенсия, майчинство, безработица, трудова злополука и здраве, това значи да загубят 12,9% от заплатите си. Слава богу, министър Дянков не може да избяга от заложеното в осигурителния кодекс съотношение вноските да се делят 60:40 между работодател и работник. Но пак е страшно. Ами като сложим и данък 10%?! Върху брутна заплата от 2000 лв. общата тежест става 21,6%.
- Не е ли справедливо всички работещи в държавата да са при равни условия, и то в тежка криза?

- Равнопоставеността има своята логика. Но тя не може да се реализира току-тъй. И аз се съмнявам, че точно това е целта на този ход. Очевидно интимната мисъл на министър Дянков е била държавата просто да се оттегли от осигуряването на тези групи, за да си спести средства. Но без компенсации и със замразени заплати това не може да стане. Подобна идея отчуждава 150 хил. души от реформите, от подкрепата на кабинета, от подкрепа на българския министър-председател. Нали хората ще запомнят: "По време на властта на ГЕРБ ни намалиха заплатите с 12,9% от здравната вноска и с още толкова от пенсионната." Защо? Аз все още живея с доверие към премиера. Но все повече започвам да го усещам самотен. Разни влъхви се опитват да му вкарват разнопосочни безполезни идеи.

Спрете кражбите от парите за здраве, предупреждава Дневен Труд.

Всичката Мара втасала, до изготвянето на здравни досиета стигнала... Това е оценката на всеки средностатистически българин за извършваните в момента здравни реформи. Затова финансовото и здравното министерство да спрат да “тупат” топката и най-накрая да започнат да печелят точки срещу кражбите от парите ни за здраве...Да приключат със започналото остойностяване на медицинските услуги. Което трябваше да е готово до края на февруари. Защото, когато има точни и ясни цени, шмекериите с източването приключват. Защо обаче тази мярка срещу пробойните още не е въведена? За да продължат кражбите с помощта на клиничните пътеки. При най-апетитните - за по 4500 лв., се оказва, че в 60 % от случаите те не са били нужни. И милиони са влезли в джобовете на оправни доктори. Това трябва да приключи. Никъде по света не е така. Може би защото там не е с благословията на управляващите...

Маджо бил приятел с Големия Маргин, познавал Доктора и бил учтив с Гоцев, описва Дневник.

Младен Михалев - Маджо влезе в съдебната зала с петима бодигарда и двама адвокати да свидетелства по делото срещу Николай и Красимир Маринови - Маргините, за подготовката на три убийства. Явяването на Маджо не беше така зрелищно, както предишното му появяване в съда, когато даде показания по делото за убийството на Милчо Бонев - бай Миле. Във фоайето на Съдебната палата се бяха разположили двайсетина души от личната му охрана, както и няколко десетки представители на съдебната охрана. За разлика от предишното му явяване нямаше тежко въоръжени полицаи и зоната около Съдебната палата не беше отцепена. Разпитът на Михалев мина за минути като той заяви: "От подсъдимите познавам само Красимир Маринов и то от доста години. Бяхме съученици, след това имахме общ бизнес, но после всеки избра свой път в живота." Маджо разказа, че с Големия Маргин винаги са имали "нормални човешки отношения, както преди, така и след раздялата им преди 7-8 години".

Искаме 1.5 млрд. евро за пътищата, за да няма кръпка до кръпка, съобщава Новинар.

ЕНП да помогне чрез лоби през Европейската комисия и Барозу за отпускането на пари за реабилитация и цялостно преасфалтиране на улиците. Това заяви премиерът бойко Борисов след среща с шефа на ЕНП Вилфред Мартенс. По думите на Борисов сумата, която ще ни е необходима, е около 1-1.5 млрд. евро. Той допълни, че средната възраст на асфалта в България е 30 години. "Тук таме има по София, където съм направил, нов булевард. Всичко останало е кръпка до кръпка", обясни премиерът. Според него това е една от мерките, с които можем да се справим с кризата. Подкрепата пък от страна на ЕНП намира израз на солидарност, тъй като "иначе сами не можем да се оправим". По думите на Борисов, ако те ни помогнат, рязко ще се усети, че сме в Европа.

Европа ще помага на Гърция, но само в краен случай, пише Дневник.

Европейските партньори на Гърция се договориха за безпрецедентен в историята на еврозоната механизъм за финансиране на страната в случай на нужда. Те получиха подкрепа и от всичките си колеги от ЕС, обаче не обявиха никакви детайли по плана, кой и как ще участва в него и колко дълго ще продължи действието му. Известно е само, че партньорите ще подготвят средства, а механизмът ще бъде задействан само след одобрение на лидерите на ЕС за евентуално искане за помощ от южната ни съседка. Въпреки това агенция "Стандард енд Пуърс" заяви, че рейтингът на Гърция вече не е застрашен от скорошно понижение, а пазарите реагираха бурно с успокояване на напрежението. Преговорите в Брюксел бяха водени от премиера и финансов министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер - единственият действащ лидер от поколението, което създаде и прокара договора за еврозоната през 1991 г. Вчера той коментира, че договорката не нарушава никой от договорите за съюза на единната европейска валута и ЕС. Най-вероятният вариант е Атина да получи директни държавни заеми от страните в еврозоната.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4492 |15.03.2010 Пресата на 16 март . 0| 4371 |10.03.2010 Пресата на 11 март . 0| 3998 |09.03.2010 Пресата на 10 март . 0| 4391 |08.03.2010 Пресата на 9 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads