Реклама / Ads
0| 4492 |15.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 март

.
Вестниците пишат за това, че режат заплати на 150 000 души; за 10% данък за високите пенсии; че импийчмънтът на Първанов не бил кауза на ГЕРБ, а на Иван Костов.
 

Режат заплати на 150 000 души, съобщава Дневен Труд.


Държавните служители сами ще си плащат осигурителните вноски, които сега се поемат от бюджета. В замяна правителството се отказва от идеята да вдигне вноската за здраве от 8 на 10 на сто. През почивните дни финансовият министър Симеон Дянков е имал няколко срещи с премиера Бойко Борисов и двамата са избрали варианта, който има по-голяма обществена подкрепа. Реално с подготвяната промяна заплатите на засегнатите служители ще намалеят с 9 -12 на сто. Според актуалните данни на Националния статистически институт средната заплата в обществения сектор е 769 лв. Това означава, че орязването ще е средно с 92 лв. на човек. Бюджетът пък ще спести около 150 милиона лева, които ще отидат за подобряване на качеството на здравните услуги, е пресметнал Симеон Дянков.

10% данък за високите пенсии, обявява Стандарт.

Високите пенсии ще се облагат с данък от 10%. Това е една от мерките за пълнене на хазната в кризата, които се обмислят от правителството, научи "Стандарт". Идеята е данък да се сложи само за високите пенсии над някакъв необлагаем минимум - например 350 лв. или 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн., сочат данните на националната статистика. Тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. В същото време ние сме сред най-застаряващите нации в Европа. Именно затова се обмисля в условията на криза пенсионерите с високи доходи да понесат част от тежестта за пълнене на хазната.

Кризисна приватизация ще спасява бюджета, известява Дневник.

На осмия месец от управлението си, притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании. Целта е поне частично да се компенсират липсващите бюджетни приходи и да се избегне опасността от свръхдефицит (над 3% от БВП), което би лишило България от шанса за по-бързо влизане в чакалнята за еврозоната. До края на седмицата ще се сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми. Сред тях са 33-процентните участия в електроразпределителните дружества, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др.

Татяна Буруджиева: Импийчмънтът на Първанов не е кауза на ГЕРБ, а на Иван Костов, цитира Новинар.


„Импийчмънтът на Първанов не е кауза на ГЕРБ, а по-скоро на старото СДС, на Иван Костов, който на практика търпеше точно опозиционната критика на г-н Първанов като лидер на БСП по онова време. Като че ли тук имаме неизживян много тежък личен момент”, коментира пред „Новинар” политологът Татяна Буруджиева. Според нея ГЕРБ в момента се държи по-скоро като партия, която работи под диктат на съвсем други хора. Това е едно от логичните обяснения защо Бойко Борисов се отдръпва. „Ако Бойко Борисов не се отдръпва, би излязло, че той прави онова, което му каже Костов, което в никакъв случай не влиза в разбиранията за това какво трябва да се представя като образ на нашия министър-председател”, казва още в интервюто Татяна Буруджиева.

Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти, информира Дневен Труд.


Всяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт. Това съобщиха от столичната РИОКОЗ. През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши, вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва 125 лева.

1200 с шарка, по 3 деца на легло, установява 24 часа.

Епидемията от морбили връхлетя и столицата. Инфекциозните отделения на болниците са препълнени. Не достигат легла.Болни се пренасочват за лечение другаде. Лекари и медицински сестри работят извънредно. 1004 са регистрираните в Инфекциозната болница в София заразени от 1 февруари досега, каза зам.-директорът й д-р Любена Андонова. 98% от заразените в епидемията са роми. Основната причина за масово плъзналата зараза е, че това малцинство почти не е ваксинирано. Има и болни, които са били фиктивно отчетени като имунизирани. “Страшно е, работим по 12 часа. Децата на ромите спят по 3 на легло поради липса на място”, допълва картината медицинска сестра, пожелала да остане анонимна. Положението е драматично, мургавите фамилии шетат на тумби постоянно из болницата и не зачитат особено вътрешния ред, жалват се още от персонала.

Искат надзор за лихвите по кредити, пише 24 часа.

Ясни правила как се определят лихвите по кредити и в кои случаи се повишават или намаляват поискаха потребителски асоциации и кредитни посредници на дискусия вчера. "У нас увеличението на лихвите се прави едностранно от банките по непрозрачен начин, от което най-често се оплакват клиентите", сочат наблюденията на Богомил Николов от "Активни потребители". База за изчислението можело да са пазарни показатели. Добре било да се следи какъв риск се залага в оскъпяването, каква е цената на ресурса и т.н.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4371 |10.03.2010 Пресата на 11 март . 0| 3998 |09.03.2010 Пресата на 10 март . 0| 4391 |08.03.2010 Пресата на 9 март . 0| 4050 |03.03.2010 Пресата на 4 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads