Реклама / Ads
0| 4174 |24.03.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 25 март

.
Вестниците пишат за това, че БНБ предупреди БСП да не вреди на банковата система; че депутат ходил при МВР шеф за милиционерски номер; че червените захапаха Борисов и половинката му.
 

Брюксел проверява и замените на ниви, съобщава Дневник.

Месец и половина след като поиска отговор от правителството дали замените на гори край курортите са нерегламентирана държавна помощ, Европейската комисия започна подобна процедура и след сигнал на екозащитници за заменените земеделски земи по Черноморието. Ако се докаже нарушение на европейското законодателство, обект на бъдещата санкция ще са само сделките, сключени след 1 януари 2007 г. Засега няма яснота какъв би бил размерът на глобата, но се очаква да е десетки милиони евро. А в сравнение с казуса с горите защитата на страната може да се окажа много по-сложна заради по- голямото застрояване на терени от държавния поземлен фонд. Във вторник главна дирекция "Конкуренция" на ЕК е изпратила писмо до земеделското ведомство, в което иска становище дали заменките на ниви в периода 2001-2009 г. по Черноморието са държавна помощ, съобщи министър Мирослав Найденов.

БНБ предупреди БСП да не вреди на банковата система, пише Дневник.


Българската народна банка предупреди партийните централи да не използват в нападките помежду си никоя от българските банки. Повод за съобщението на централната банка стана предложението на БСП да се отнеме на "Сибанк" правото да извършва преводите към бюджета. Левицата предлага парите да се превеждат чрез държавната Българска банка за развитие, но конкретно спомена единствено "Сибанк", а не всички финансови институции, които обслужват бюджета. Българската банкова система е ключов фактор за финансовата стабилност на страната, напомни централната банка. Всеки опит една или друга банка да бъде въвлечена в междупартийни нападки пряко вреди на банковата система, се казва в съобщението на БНБ. Още повече, когато се атакува голяма банка като "Сибанк", с опит на пазара над 15 години, с активи над 2 млрд. лв. и със солиден мажоритарен собственик като KBC груп, авторитетна банково-застрахователна група в Кралство Белгия, посочват оттам.

Депутат ходил при МВР шеф за милиционерски номер, известява 24 часа.

МВР шеф лично разрешавал всички молби на по първи хора във Велико Търново за автомобилни номера с еднакви цифри.
Вчера това призна депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, който посетил не началника на КАТ, а лично директора Милен Манолов. Още преди да влезе в парламента, той бил на лична среща за VIP табели за собствения автомобил и джипа на сина си. "Правиш молба при него, той ти казва “Да, разрешавам” и отиваш в КАТ да ти ги поставят", обясни технологията Хаджихасан. Политикът обаче е категоричен, че нито за тройките на неговото БМВ, нито за четворките в регистрационния номер на сина си е платил нещо над установената цена от 1000 лв. "Дори съм пил кафе и кола за сметка на шефа на дирекцията", смее се Хаджихасан. Във вторник министър Цветан Цветанов отстрани от длъжност шефа на ОД на МВР, след като беше претърсена полицейската служба. "Милен Манолов очевидно не е знаел за готвената операция, тъй като предишния ден - на 22 март, когато е празникът на Търново, е играл радостно хора", разказват негови колеги. Полицейският началник е предаден на прокуратурата, която проверява вземал ли е той от 5000 до 10 000 лева за табели с еднакви цифри и вози ли се действително в луксозна кола, предоставена му от съмнителен тип. Между притежателите на VIP регистрации са големите производители на вафли в Търново и строителни предприемачи, депутати от настоящата и бившите управляващи партии, футболни величия. Освен депутата Хаджихасан от ДПС към тройките има предпочитание и семейството на бившата царска депутатка Мариана Костадинова.

Червените захапаха Борисов и половинката му, оповестява Новинар.


Цветелина Бориславова да обяви като антикризисна мярка всички свои имоти, активи и фирми, за това настояват от БСП. Същото трябва да направи и премиерът Бойко Борисов. По думите на червения депутат Антон Кутев жената до премиера притежава активи около 1 млрд. лв., което я прави „най-голямата антикризисна мярка” в България. За периода от 2001 до 2005 година тя е придобила 37 на сто от СИБанк, което се равнява на 300 млн. лева. Червените са изчислили, че Цветелина Бориславова печелила по 200 000 лева на ден, докато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР. Червените настояват да бъдат проверени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила, откакто ГЕРБ е на власт. Активите на големите държавни предприятия пък да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие и по този начин да се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити.

Докладът е точен въпреки опитите за натиск, казва в интервю за Дневен Труд Стоян Мавродиев, шеф на временната комисия "Анти-Станишев.

- Г-н Мавродиев, днес или утре парламентът ще изслуша доклада от проверката на временната комисия, която вие оглавихте, за сделките и назначенията през последната година на кабинета "Станишев". Кои са най-скандалните случаи?

- Не бих могъл да ги степенувам, защото всеки един от тях е парче от пъзела, който дава представа за цялостната стратегия и подход на тройната коалиция към парите на българските данъкоплатци. Ако може да обобщим накратко - методът е бил безогледно харчене на публични средства, без никаква прозрачност и положителен ефект за обществото. Вместо за инфраструктура, екология, чистота или изграждане на детски градини например, милиони левове са потънали в единични съмнителни проекти, като тоталът на налетите в тях пари възлиза на милиарди левове. Изпълнителите на тези проекти са били фирми, близки до партийните централи.
- Например?
- Няма да навлизам в детайли, докладът ще бъде качен на сайта на Народното събрание, така че, който се интересува, може да го прочете. Но няма как да не спомена големите енергийни проекти - "Цанков камък", особено актуален през последните дни и покрай консултантския договор на Ахмед Доган за 1,5 млн. лева. Отделно ще ви дам един пример, за да разберете как са се харчили средствата - от датата на сключване на договорите по проекта до момента на извършване на проверката стойността му се е увеличила със 169 млн. евро. Ако можем да направим сравнение, договорената първоначално сума е скочила с над 90 %. Само инфлационната добавка е в размер над 60 млн. евро.
Или пък АЕЦ "Белене", за който се знае вече толкова много. За този проект ще кажа само, че НЕК ЕАД е платила до 30.06.2009 г. 395 227 887 евро. Впрочем, и за "Белене" са плащани доста сериозни консултантски услуги. Например има договор за 10 млн. евро с "Делойт Сентрал Юръп" - за консултантска помощ във връзка с финансови, икономически и правни аспекти на проекта "Белене". Или пък договора с инженера по проекта Парсънс - за 16 млн. и 800 хил. евро. Т.е. общо само по тези две пера имаме похарчени около 30 млн. евро, а АЕЦ "Белене" е само една гола поляна. Друга шокираща инвестиция е проектът за корекция на р. Арда, т.нар. водно огледало в района на Кърджали. За него са похарчени над 90 млн. лева, като са констатирани фрапиращи примери за погазване на Закона за обществените поръчки, многократно финансиране на едни и същи дейности, неуредени права по отношение на земята, върху които се реализира проектът.
- Сред констатациите в доклада е и тази, че премиерът Сергей Станишев е подхождал скандално по отношение на харчене на пари от бюджета...
- Да, точно така. И то в условията на криза, когато той убеждаваше всички български граждани, че криза няма, че България е някакъв оазис на стабилност. И в същото време кабинетът му е бил напълно наясно със сериозността на ситуацията. Правителството е имало сериозен проблем със събираемостта на приходите, но въпреки това е харчило ударно огромен ресурс. Като само за два месеца - през ноември и декември 2008 г. стопяват фискалния резерв с близо 30 %. От 12,1 млрд. лева през октомври на същата година до 8,4 млрд. в края . И всичко това по абсолютно непрозрачен начин.

Висше ще се взема и за 3 години, информира Дневен Труд.

Висше образование с бакалавърска степен ще може да се получава и за 3 години. Промяната е записана в проект на закона за университетите, представен вчера. Младежите ще получават диплома по професионално направление. След това имат право да учат още 2 г. за магистри по същата професия. Четиригодишната бакалавърска степен се запазва, като последната година се учи за специалност и се получава правото да се придобие магистратура в друго професионално направление.
Добрите висши училища ще получават повече пари. А тези, които не успяват да се справят - или ще бъдат принудени да отидат към друга структура, или направо ще бъдат закрити. Това е в основата на работния проект на новия Закон за висше образование. Той бе разработен по заръка на правителството от група ректори, начело с шефа на УНСС проф. Борислав Борисов, и бе представен вчера. Документът предвижда всички университети да бъдат акредитирани - институционално и по професионални направления. Самата процедура обаче ще трае до 6 месеца, а не както е сега да се точи и до 7 г. Слага се край и на досегашната система, при която всички вузове бяха отличници. Това ще стане с въвеждането на ясно разписани критерии и поставяне на оценки от 0 до 10. Тези, които получат оценка от 9 до 10 ще получават акредитация до 6 г. и повече пари от бюджета. Реално те могат да си увеличат парите над 3 пъти. Тези, които имат бележки от 0 до 2,99, ще им се даде право на 1 г. да се поправят, ако не - се закриват. Неакредитираните вузове няма да имат право да приемат студенти. А тези, които продължат да издават дипломи не по закона, ще бъдат глобявани с по 1000 лв. за всеки неправомерно приет младеж.

Още една жертва на бияча от ЦСКА, информира 24 часа.

Петя Вълчанова, която работи в Италия, разказа, че футболистът на ЦСКА Орлин Орлинов пребил и нея, като я блъскал с юмруци. Според нея биячът бил бисексуален. Вчера Орлинов бе освободен от ареста, където бе заради жалбата на Катрин Вачева. Втора жена се оплака, че е била бита, обиждана и почти изнасилена от младия футболист на ЦСКА Орлин Орлинов. Онзи ден срещу него оплакване за същото подаде втората от конкурса “Мис Силикон” Катрин Вачева. След излизането на информацията в “24 часа” вчера в редакцията се обади живеещата в Италия Петя Вълканова. Тя разказа, че това се е случило преди няколко месеца. Според нея футболистът е бисексуален и страда от раздвоение на личността. Вчера Орлинов бе пуснат след 24 часа в ареста. Той бе задържан след жалба на момичето, която то подало във вторник в Шесто РПУ в София. От МВР обаче обясниха, че към момента преписката се води за лека телесна повреда, а по-късно от Софийската районна прокуратура уточниха, че срещу Орлинов е образувано досъдебно производство за принуда. “Получи се някакъв конфликт, но не е имало никакви удари. В рамките на допустимото бе всичко. Скарахме се и всичко беше дотам, но явно тя е имала някаква предварителна цел, но я разбрах късно. Нейната цел е да ме провокира и е постигнала своето знаела е, че съм по-импулсивен. Аз съм такъв характер, че не обичам да ми се говори много, да ми се правят някакви на мен и избухвам по-лесно”, каза самият Орлинов пред bTV. “Всичко това е голяма лъжа от нейна страна - за бой и абсолютно всичко. На нищо не ме научи тази нощ в районното. Какъвто съм бил вчера, такъв съм и днес. Да, удрял съм жена. Не е нужно да обяснявам при какви обстоятелства”, завърши футболистът.

Глобиха Стоичков за обида, взимат книжката на Лечков, четем в Новинар.

Христо Стоичков бе осъден да плати глоба от общо 113 000 ранда (11 500 евро) на футболната федерация на ЮАР. Камата, който доскоро бе треньор на местния "Мамелъди Съндаунс", си изпусна нервите след мач срещу "Морока Суолоус" и заплаши с жест, че ще пререже гърлото на делегата. Освен това той определи футболната федерация като корумпирана, с което си навлече гнева на клубните шефове и в крайна сметка бе уволнен. Стоичков бе задължен и публично да се извини за деянията си. Неприятности има и съотборникът му в националния отбор от САЩ '94 Йордан Лечков. Кметът на Сливен е заплашен с отнемане на шофьорската книжка от 1 до 6 месеца, след като се забърка в конфликт със столични катаджии. Както е ясно, той е разследван за това, че показал среден пръст и хвърлил документите си по полицаи, спрели го за нарушение. Вчера градоначалникът трябваше да се яви в Първо РПУ в София, където бе чакан повече от половин час. Той обаче се оправда с ангажименти и отложи срещата за петък. Нещо повече - настоял е да си получи обратно документите по пощата, за да не се разкарва излишно, разкри директорът на СДВР комисар Валери Йорданов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3969 |23.03.2010 Пресата на 24 март . 1| 3912 |22.03.2010 Пресата на 23 март . 0| 4280 |17.03.2010 Пресата на 18 март . 0| 4523 |16.03.2010 Пресата на 17 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads