Реклама / Ads
1| 4033 |13.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 14 май

.
Вестниците пишат за това, че все повече българи се лишават от храна и лекарства; че БСП иска министрите да плащат за политическите уволнения;
 

Проучване: Все повече българи се лишават от храна и лекарства, констатира Дневник.


Доходите във всяко трето домакинство в България са спаднали в резултат на икономическата криза, а 21% от хората живеят с по-малко от 211 лв. на месец - колкото е официалният праг на бедност у нас. Свиването на семейния портфейл се дължи предимно на загуба на работа или на намаляване на заплатите, от което са пострадали почти една трета от заетите. Най-негативният резултат от това е, че хората се принуждават да спестяват от разходи за храна, отопление, лекарства и от образованието на децата си. Това показват данните от национално представително проучване на Световната банка и институт "Отворено общество", което беше представено вчера. Анкетата отразява финансовото състояние на 2400 домакинства в периода март 2009 г. - февруари 2010 г. 30 на сто от анкетираните са заявили, че за да компенсират намаляването на доходите си, свиват разходите за храна, а осем на сто са отговорили, че не се хранят редовно. В над 40% от семействата кризисното затягане на коланите е намалило парите за отопление.

БСП иска министрите да плащат за политическите уволнения, информира Новинар.


Министри и шефове на агенции да плащат от джоба си част от обезщетенията при незаконно уволнение на назначени от тях служители. Такива промени предлагат от БСП в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. Според червените напоследък са зачестили политическите уволнения от страна на управляващите. Затова се увеличили и обезщетенията, които държавата трябва да плаща при спечелване на съдебни дела от уволнени чиновници. Това от своя страна натоварвало бюджета допълнително. Според вносителката на поправките Мая Манолова максималната сума, която един министър може да плати като част от обезщетението, е до 3 негови месечни заплати. Според нея една такава мярка би действало превантивно и би накарала управляващите да се въздържат от политически чистки. Червените очакват нова вълна от подобни съкращения. Затова ще питат и отделните министри колко незаконни уволнения има в техните ведомства. Социалистите предлагат още родителите на децата между 1 и 2 години, които ходят на ясла, да могат да работят на намалено работно време през първия месец след записването на детето в яслата, за да успее да се адаптира детето в новата среда.

Трима с доход по 10 млн. лв., оповестява Дневен Труд.


Трима българи са записали в данъчните си декларации, че годишният им доход за 2009 г. е над 10 милиона лева. Това съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Само един от топмилионерите е софиянец, уточниха пред “Труд” от агенцията. Доход за над 1 милион лева са декларирали общо 70 души. През миналата година декларация за милиони, спечелени през 2008 г., са подали 87 български граждани. Въпреки че броят на милионерите е намалял, в хазната от тях ще влязат повече пари в сравнение с миналата година. Причината е, че само от тримата най-богати в бюджета ще влязат 3 млн. лв. Междувременно от статистиката на БНБ става ясно, че хората с банкови депозити за над 1 млн. лв. се увеличават. През март те са 395 - с 35 повече, отколкото през декември м. г. От НАП съобщиха още, че само за един месец са декларирани доходи от наеми в размер на 185 млн. лв. Това е тройно повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо през тазгодишната данъчна кампания декларации са подали 530 000 души. Те са с 13 000 повече в сравнение с миналата година. В същото време данъчните установили, че 100 000 души са “забравили” да подадат декларации за 2008 г. и 2009 г. Работодателите им обаче са заявили пред НАП, че са им изплащали заплати. В интервю за БНР Красимир Стефанов заяви вчера, че проверката на лица, свързани със задържаните по операция “Наглите”, върви с пълна пара. В момента се проверяват 100 човека близки до обвиняемите. “Там има сложни взаимовръзки, правим и запитване по линия на международния обмен”, каза още директорът на НАП. Той подчерта, че проверяваните няма как да скрият капитали, тъй като при данъчна проверка се запорират сметките им.

Борисова: Ако не се справя, си вземам чантата, цитира Дневен Труд.

- Идва ли ви да се откажете от поста, опознавайки в детайли ситуацията, която заварихте в здравеопазването, проф. Борисова?

- Аз много добре знам каква е ситуацията още преди да дойда тук. И не е имало нужда я опознавам, тъй като години наред работя в тези условия. В този кабинет не съм научила нищо повече. Аз живея в това здравеопазване. Винаги съм била заинтересована да променя начина си на работа, защото така мога да дам много повече от това, което съществуващите отношения ми позволяват. Това е било дълбоката ми болка. Това беше и мотивът (въпреки тежките условия) да се хвана тук, да се опитам да направя нещо. Горещо го искам.
- Задават ли се уволнения на директори, след като борчовете на болниците с неплатената апаратура са близо 400 млн. лв., както каза премиерът?
- Ревизията ще покаже дали дълговете са 400 млн. лв. Аз имам информация в писмен вид, абсолютно достоверна, с разбивка на задълженията на всички болници. Вярно, че накрая не ударих чертата, за да видя колко са, но ми се струва, че не са чак толкова. Моята препоръка към болниците е да си изготвят индивидуален бизнес план за погасяване на задълженията. Специално съм обърнала внимание на тези, които са с големи дългове. Прави ми впечатление, че най-зле са тези, които са най-високоспециализирани, с най-много специалисти, където има най-много пациенти, но там отиват най-тежко болните. А те искат най-голямо харчене. Добре са тези болници, които нямат тежко болни. И всъщност какво излиза - когато си добър, означава, че влизаш вътре (смее се). И аз сега да им се карам ли, да не им се карам ли? Всъщност те лесно могат да преодолеят дефицитите си, като спрат да приемат тежко болни. Но какво става с тези хора? Тежко болният тропа на тази врата - а-а (бел. ред. - в смисъл на “не”), тропа на друга, и накрая го вземат точно тези болници - големите. Та засега не им се карам, но ще видя какво ще правя с тези директори. В момента не познавам работата им. А някои от тях са заварили дългове. Как да се караш тогава на новия? Ето, тази сутрин (в сряда, бел. ред.)при мен беше директорът на габровската болница. Защото ще ходя в събота там да откриваме нови структури. За които сме дали 1,5 млн. лв. - ние, министерството. Не спираме да инвестираме, но го правим в болници, където ще ни се върнат парите. За мен обаче беше много мило да чуя, че лекарите от болницата в Дряново искат да се срещнат с мен час по-скоро - утре, в други ден, но нямам часове! Всичко е заето. Ето и Световна банка ще идва, и асоциацията, на която имаме задължения заради апаратурата, и “Подкрепа”, и конфедерации, и... А аз нямам часове! Затова предложих на лекарите от Дряново, които искат да ми благодарят за това, че имам визия да не ги затварям, че няма да има затворена болница, да дойдат на среща в Габрово.

Ин витро само до 44 г., съобщава 24 часа.

Със законова промяна да се постави горна граница на възрастта, на която една жена може да стане майка с помощта на медицината, обяви вчера шефът на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов. Пред “24 часа” депутатът от ГЕРБ уточни, че предлага да се фиксира между 40 и 44 г., когато повечето жени приключват с естествените си фертилни възможности. Поводът бе рекордното раждане на 62-годишната русенка Красимира Димитрова, която онзи ден доби близначета от дарена оплодена яйцеклетка. Според Иванов не било нормално да се ражда на 62 г. Рискът бил необосновано голям както за здравето на майката, така и за децата. В момента има забрана за ин витро със собствена яйцеклетка, но в закона има пропуск, защото не е изрично вписана забрана за раждане от дарена яйцеклетка, от което се е възползвала клиниката в Плевен, осъществила зачеването. Вчера едното от близначетата бе оперирано по спешност заради перфорация на червата вследствие на малкото му тегло. “Постиженията на медицината са прекрасни, но те в никакъв случай не трябва да влизат в противоречие с нравствено-етичните и религиозни разбирания”, каза още председателят на здравната комисия в парламента. Раждането на 62-годишната Красимира Димитрова чрез донорска яйцеклетка е втори случай в света и първи в България. До момента има 6 известни случая на деца, родени от жени над 60 г. с оплодена предварително яйцеклетка и вложена в майката.

ГЕРБ се изгуби в забраната за пушенето, установява Дневник.

И на второ четене депутатите от здравната комисия подкрепиха либералния режим за пушене, при който собствениците на заведения сами ще определят дали в помещенията да се дими или не, но това стана с много грешки и противоречиви текстове. В промените в Закона за здравето беше прието за заведения до 100 кв.м собственикът сам да решава дали да се пуши или не, като това трябва да е обозначено. При над 100 кв.м площ трябва да се обособи отделно помещение за пушачи, което да е добре изолирано. Депутатите приеха нов текст, според който в разрешените за пушене места няма да се допускат деца под 18-годишна възраст. В същото време те записаха, че в дискотеките може да се пуши без ограничения, което във връзка с предходния текст означава, че тийнейджърите не трябва да бъдат пускани в нощни заведения. За да остане поне на хартия пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни, народните представители решиха, вместо да описват в закона къде се забранява тютюнът, да направят списък с местата, на които може да се пуши. Предложението беше направено от Стефани Михайлова и други депутати от ГЕРБ. След объркани дебати обаче се оказа, че повечето народни представители не са разбрали какво точно гласуват и затова са приели противоречащи си текстове.

Непълнолетни на концерта на AC/DC - само с декларация
, известява Новинар.

Деца и непълнолетни тийнейджъри ще могат да влизат на концерта на AC/DC днес, но само с декларация, попълнена от родителя или определен от родителя човек. Тя трябва да е в два екземпляра, като единият остава у придружителя на детето, а другият се предава на охраната при влизането на стадион "Васил Левски". Придружителят трябва да има валиден билет за концерта, а ако детето няма навършени 10 години, може да влезе безплатно. За целта обаче трябва да представи на охраната акт за раждане или ученическа карта. Декларацията с личните данни на детето може да бъде изтеглена от интернет на адрес: www.becbg.com/acdc_2010.htm.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4222 |12.05.2010 Пресата на 13 май . 0| 5139 |11.05.2010 Пресата на 12 май . 0| 4388 |10.05.2010 Пресата на 11 май . 0| 4050 |09.05.2010 Понеделнишката преса на 10 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads