Реклама / Ads
59| 6555 |29.07.2012 НОВИНИ

600 000 домакинства едва оцеляват; цените втрещяват

.
Пламен Димитров
Те живеят с доход от под 205 лева на член от домакинството, което е на прага на оцеляването. Това са бедстващи хора и техният брой се е увеличил с около 3% през последното тримесечие.
 

За това алармира в „Неделя 150” по БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1,5% за 3 месеца, допълни той.

Новите цени наистина втрещяват хората. Виждаме напрежение и в семействата. Ако не бъдат разрешени техните и нужди тревоги, естествено ще избият нещата в някакви протести. През есента е нужно да има към пенсионерите, които са най-бедните в нашата държава, една малка стъпчица. Ние смятаме, че диференцирана добавка, ако се даде еднократно преди Коледа, за между 20 и 50 лева, това ще струва около 60 млн. лева. На фона на 28 милиардния бюджет, с който разполага правителството, на фона на добрите показатели на неговото изпълнение, наистина има преизпълнение, има добри финанси. Ножът обаче вече е във кокала и трябва да се направят стъпчици.

Второто нещо, което трябва да се направи през есента е да се промени гарантираният минимален доход. Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на ел. Енергията, поне. Искаме, освен към енергийната помощ, това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабата.

Има 4 -5 изключително нископлатени категории и в културите и в образованието. Заплатата на учителите отново паднаха под средното за стратага. Някъде около 15 млн. лв. са необходими, за да могат педагогическите заплати трябва да мръднат нагоре с 20-30 лева.

НСТС ще има вероятно до края на лятото. Димитров коментира и ДКЕВР, като каза, че в КНСБ са възприели една идея, която е излязла на преден план и после "изчезнала в пространството" и тя е в Народното събрание да се създаде Парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР. Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5713 |23.07.2012 Цв. Цветанов: Разследването върви при мащабно сътрудничество . 13| 5509 |23.07.2012 Докато не приключи разследването, няма да посочваме виновник . 7| 5653 |20.07.2012 Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас . 20| 5252 |18.07.2012 Н. Кокинов: Никой не може да ни натиска кого да разследваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads