Реклама / Ads
0| 3733 |30.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 1 декември

.
Вестниците пишат, че можем да загубим нови 220 млн. евро по САПАРД; че премиерът изритва двама заради еврофондовете; че заплатите замръзват; за бума на разводи заради кризата.
 

 

Заради груби грешки в САПАРД губим нови 220 млн. евро?, твърди Дневен Труд.

След удара с ФАР нови 220 млн. евро, замразени по програма САПАРД, е възможно да не получи България заради конфликт на интереси и грешки в управлението на предприсъединителната програма. Това показва разследване на „Труд“, на което се позовава преди два дни вицепремиерът Меглена Плугчиева. Документ от фонд „Земеделие“ до регионални шефове на Техническия инспекторат сочи, че служителите на фонда са наемани от одитора „Делойт“, за да проверяват обекти, изградени с проекти по САПАРД. Служителите са проверявали сами себе си, което е груба форма на конфликт на интереси, коментират експерти.

Премиерът изритва двама от еврофондовете, разкрива Новинар. 

Трудно решение трябва да вземе министър-председателят Сергей Станишев на политическия съвет на управляващата коалиция в петък, научи „Новинар”. След окончателно отнетите акредитации на двете разплащателни агенции по ФАР БСП и ДПС ще поискат главите на националния координатор на евросредствата Димитър Ивановски и на зам.-министъра на финансите Любо Дацов. И двамата обаче са от квотата на НДСВ и жълтата партия е подготвила капан за премиера, съобщават източниците. Мотивът е, че ако се налагат структурни промени в кабинета, то Станишев трябва да отстрани поне един свой министър. Царистите ще дадат двамата свои зам.-министри, само при положение че премиерът поиска оставката на строителния министър Асен Гагаузов. Началникът на регионалното ведомство е един от най-приближените хора на Станишев в кабинета и той трудно ще склони за неговата оставка, обясняваха червени.

Станимир Илчев: Критиката ни към БСП не е ревизия на коалицията, цитира Дневен Труд. 

“В НДСВ обсъждаме всичко и не е изненадващо, че когато се коментират “виновни” министри, се споменава и думата оставка”, заявява в интервю за “Дневен Труд” говорителят на партията Станимир Илчев. Според него оставките в един кабинет са работа на премиера, но работата на министерствата се обсъжда и сега критично. На заседанието на коалицията тези дни ще бъдат споделени безпокойствата и ще се одобрят предстоящите мерки. Най-селиозните от тях включват структурни промени и санкция за спешни действия в законодателството, казва още Илчев в интервюто.

Брюксел ни обрули ушите за двоен стандарт, коментира 24 часа. 

Членството на България в ЕС е провалено и това беше ясно още през февруари. Затова реакциите тези дни на властта относно окончателно спрените пари са смешен плач. Или – биха били, ако бяха честни. Но те не са. Става дума за поредната вълна от онова, което червената върхушка смята за много тънка ПР акция, а е просто преднамерено пускане на словесна мъгла. Когато дойде неминуемата, неизбежна и видима с просто око разплата, управляващите се бяха лишили от всички разумни ходове. Единственото, което можеха да кажат, бе, че не тяхната версия за реалността е грешна, а че версията на ЕС за действителността е неправилна. Този абсурд е нов рекорд: казаха на Европа, че тя, Европа, не разбира от европейски неща.

Пътната агенция очаква нов шеф, твърди Дневник. 

Главният директор на дирекция "Административно-информационно обслужване и координация" в Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) Янко Янков най-вероятно ще поеме управлението на структурата в края на седмицата, научи "Дневник". Самият Янков не отрече новината, но отказа коментар. Следващата седмица ще има нов шеф на пътната агенция, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева в петък. Янков е единственото предложено име на премиера Станишев, казаха източници от правителството. Сегашният изпълняващ длъжността директор на НАПИ Иван Атанасов пое поста на 21 октомври. Тогава той обяви, че ще бъде начело на агенцията до 5 декември, след което се връща като председател на Надзорния съвет.

Заплатите замръзват, прогнозира Дневник. 

Замразяване и скромно увеличаване на заплатите догодина. Тази тенденция показа допитване на „Дневник“ сред специализираните агенции по човешки ресурси, които проучват възнагражденията в България. За разлика от предишни години обаче нито една от тях не се наема да прогнозира с точност каква ще е динамиката в заплащането на труда през 2009 г. Причината за непредсказуемостта е, че работодателите все още не са наясно до каква степен бизнес резултатите им ще пострадат от стагнацията, причинена от световната финансова криза. Заради несигурността мениджърите ще действат предпазливо и ситуацията на пазара на труда ще контрастира с двуцифрения ръст на заплатите през последните години.

Кризата удря чиновника, съобщава Монитор.

Кризата застигна и чиновниците. Заради стагнацията управляващите ще забранят на министерствата и агенциите да ползват 10% от бюджета си за следващата година. Това е една от антикризисните мерки, които депутати от мнозинството са обсъждали в петък на среща с финансовия министър Пламен Орешарски, научи "Монитор". Според запознати предложението за 10-процентния буфер е на финансовия министър. Фискален буфер, но в размер на 7 на сто, беше предвиден и в първоначалния вариант на бюджета за 2009 г. Той беше гласуван на първо четене в Народното събрание преди 10 дни. Заради главоломно увеличаващите се симптоми на кризата обаче управляващите решили да увеличат средствата, които ще стоят като дълбок резерв. Така 2008 г. беше първата и ще се окаже единствената година, в която министерствата и ведомствата имаха право да изхарчат всичките 100% средства, предвидени в отпуснатия им бюджет

Бум на разводи заради кризата, описва Стандарт.

Семейни войни за пари разпали кризата. Бум на разводите по финансови причини отчетоха съдилищата в София и Варна. 306 двойки в столицата са поискали да разтрогнат брака си през октомври. Това е рекорд, обясниха магистратите. През септември заявленията за развод са били 246, а през август – едва 165. Семейната каса е основната причина за раздяла, обясняват съдиите. Двойките се хващали за косите кой носи повече пари вкъщи. Ябълката на раздора са имоти и общото жилище. Все по-често бащите не искат попечителство над децата при развод, каза Милен Евтимов. По думите му татковците масово се стискали да плащат издръжка, въпреки че по закон тя е едва 80 лв.

1 ден отпуск за лекар, предлага 24 часа.

 Работодателите да пускат работниците един ден годишно в платен отпуск, за да отидат на профилактичен преглед. Това предлага чрез сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Петър Желязков, който има 1500 лични пациенти. Според него промяната трябва да се запише в Кодекса на труда. Сега само 1 от трима ходи на преглед. „Идеята заслужава подкрепа. Условието към работодателите трябва да се впише в трудовата конституция“, каза лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Обявяваме доходите от хазард и акции, пише Стандарт. 

Доходите от хазарт и сделки с акции на борсата да бъдат обявявани в годишните данъчни декларации, предлагат от Националната агенция по приходи. Целта е данъчните да получават пълна картина за доходите на хората. От НАП предлагат в данъчните декларации да се записват и взетите заеми на стойност над 5 хил. лв. Така богаташите няма да могат да обясняват, че са купили колите и имотите си със заеми от роднина или приятел, или с печалба от хазарт и борсата, когато им правят ревизия. По данни на НАП общата стойност на заемите между граждани, отпуснати в България от 2001 г. до 2006 г., е над 2,7 млрд. лв.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4050 |27.11.2008 Петъчната преса на 28 ноември . 0| 4034 |26.11.2008 Пресата на 27 ноември . 0| 4092 |25.11.2008 Пресата на 26 ноември . 0| 3903 |24.11.2008 Пресата на 25 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads