Реклама / Ads
0| 4185 |02.02.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 февруари

.
Вестниците пишат за това, че парите по САПАРД остават във фризера; за масови фалити на автокъщи; за черната дупка на София; за подготвяния изборен провал на Станишев.
 

 

Парите по САПАРД остават във фризера, съобщава Дневник.

Европейската комисия няма да възстанови плащанията по трите мерки от земеделската програма САПАРД, които бяха замразени още пролетта на миналата година, съобщи в понеделник говорителят на главната дирекция "Земеделие" Майкъл Ман. Решението е взето от дирекцията след консултации с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и след анализ на предадения в края на миналата година план за действие на българските власти. Според експертите на комисията България не е успяла да изпълни изцяло две от заложените в собствения й план мерки - вкарването на делата за нарушения в съда и премахването на фирмите фантоми, печелещи финансиране. Според източници от Брюксел блокирани са около 140 милиона евро. По данни на българското министерство на земеделието към края на декември с пари от бюджета са разплатени близо половината от тези средства и реално замразени остават 149 млн. лв. Това са 58 млн. лв. за инвестиции в земеделски стопанства по одобрени проекти, 39 млн. лв. за модернизация на преработвателни предприятия и 52 млн. лв. за алтернативни дейности в общините, в т.ч. и за селски хотели.

Два фермерски протеста в сряда, оповестява Дневен Труд.

В сряда, 4 февруари, два животновъдни протеста ще блокират държавата. Три гранични пункта в Северна България ще бъдат затворени от Асоциацията на млекопроизводителите, обяви вчера Андриян Цаконски. Южна България ще е под обсадата на Националната асоциация на животновъдите, които се събират край Стара Загора и ще блокират магистралата, каза нейният шеф Бойко Синапов. Южняците отказват съдружие с Цаконски, защото той играел по сценарий на министър Цветанов. “Цаконски се похвали пред нас, че е получил 50 000 лв. субсидия, без да е продал и литър мляко. Няма да работим с измамници”, заяви Синапов. От Асоциацията на животновъдите искат оставката на Цветанов, защото ги излъгал, че до края на януари ще изплати субсидиите за ливади и пасища и че ще задейства идентификационната система, за да получат европейски субсидии на глава животно. За 3 г. сме изгубили 600 млн. евро от ЕС, заяви Синапов.

Вила на ужасите в Пирдоп, описва Стандарт.

В истински филм на ужасите се превърна Пирдоп. Малкият град е настръхнал от жестока банда наркомани, която ограбва хората наред. При обирите обаче зловещите бандити, пребиват и дори убиват жертвите си, ако им се изпречат на пътя. Точно така се случи и в неделя. Двама маскирани разстреляха бизнесмен в Златица и малтретираха приятелката му и 10-годишното й дете, търсейки пари. Трагедията се разигра около 21,30 ч в къщата на убития Атанас Милев във вилна зона "Черешака". 

Арестант получил дрога, докато е окован, умира, твърди 24 часа.

Сериозно количество неразграден амфетамин е открито в черния дроб, урината и червата на Пламен Куцаров. Дрогата не е достигнала до кръвта и това дава основания да се предполага, че арестантът я е погълнал час предисмъртта си. Не е ясно дали той е носил наркотика, или му е бил даден от полицаите, които са го конвоирали през деня. В 8 часа сутринта, когато Куцаров е прибран по пижама от дома си, е бил претърсен. В последните си часове живот той е бил пускан до тоалетна без белезници. "Количеството амфетамин е сериозно, но вероятно не е смъртоносно", е било първият извод на съдебния експерт. Вчера той е изпратил заключението, а след това е била назначена фармакологична експертиза. "Не искаме да изтича информация за експертизата, за да не се пречи на разследването", обясни градският прокурор Николай Кокинов. Най-вероятно Куцаров е починал, след като главата му е била притисната силно към краката и някой много тежък човек е седял дълго време върху него. Не се е задушил от качулка, защото такава не е имало. Ръцете му били вързани на гърба. Разследващи случая "Куцаров" са били силно смутени от факта,че някой достатъчно дълго време е седял върху него, защото арестантът през целия ден не се е държал агресивно, напротив - бил е притеснен, изплашен. 

Разследват 8 антимафиоти за смъртта на арестант, четем в Монитор.

Осем служители от бившата ГДБОП са разследвани заради смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Срещу ченгетата са образувани дисциплинарни производства, съобщиха вчера от пресцентъра на МВР. Подведен под отговорност е и началникът на отдел “Контратероризъм” при антимафиотите - Атанас Димитров, а шефът на дирекцията Петър Владимиров и заместникът му Калин Михов са наказани с порицание за срок от една година. Наказан е и водещият разследването инспектор Николай Младенов. Проверка на инспектората на МВР, направена по разпореждане на вътрешния министър Михаил Михов, е показала неправомерни действия на осемте служители. Според заключенията антимафиотите са действали неправомерно в специализираната полицейска операция, при която почина арестантът Пламен Куцаров. 

Само леви и ДПС си “забравили” конфликтите, оповестява 24 часа.

Предимно народни представители от БСП и ДПС са “пропуснали” да си подадат декларациите за конфликт на интереси преди удължаването на срока с 2 месеца. Това заяви депутатът от движение “Напред” Борис Ячев вчера. Той е член на парламентарната комисия, която отговаря за спазването на закона от представителите на централната власт. В същото време почти всички избраници от опозицията са спазили първоначалния срок. “Това удължаване поставя в привилегировано положение именно “разсеяните”. Защо?”, попита Ячев. Той напомни, че към петък 132-ма депутати не са подали декларациите си. Според “Напред” по-добър контрол върху конфликта на интереси би имал закон за лобизма 

АЕЦ "Белене" започва да поскъпва, изчислява Дневник.

Цената на АЕЦ "Белене" е на път да се увеличи още преди строителството на атомната централа да е започнало, на фона на задълбочаващи се неясноти за финансирането на проекта. "Атомстройекспорт" е поискала от Националната електрическа компания (НЕК) да индексира цената на строителните дейности с хармонизираната средногодишна инфлация в България за 2008 г., съобщиха източници, близки до проекта. Показателят, който се отчита и от Евростат, е 7.2%. Преди повече от две години руската компания спечели конкурса с цена от 3.8 млрд. евро. Мотивите на изпълнителя сега са, че условията са се променили и поръчаното оборудване е поскъпнало. Според окончателния договор, подписан с "Атомстройекспорт" в началото на 2008 г., цената може да се индексира по формула, в която най-голяма тежест имат инфлацията и възлагането на допълнителни дейности.  

Черната дупка на София е контролът, съобщава Дума.

Контролът е черната дупка на Столичната община. Това е основният извод от третия пореден доклад по проект “Наблюдение на общинските икономически дейности” на фондация “АКСЕС-София”, представен вчера. Според изследването администрацията на кмета Бойко Борисов няма проблем с парите, а с тяхното управление. На първо място според експертите на АКСЕС съществува системен дефект в публично-частните партньорства. Един от примерите за това е чистотата на София, като за пример се дава отдаването на концесия на чистотата на австрийската фирма “Заулбермахер”. Според фондацията от 1 март София ще има сериозни проблеми с почистването, тъй като на практика е невъзможно да приключат до тази дата двете дела, заведени в Комисията за защита на конкуренцията от досегашния концесионер ВОЛФ и “Титан”. В доклада се засяга и проблемът “Топлофикация”, като изводът е, че “говоренето за него е говорене, което трябва да се харесва на софиянци”. 

Забраняват просията и пиратките в София, информира Дневен Труд.

Просията и врачуването по улиците и площадите на София ще бъде напълно забранено. Както и хвърлянето на бомбички, пиратки и други възпламеняващи се предмети, дори и на Коледа и Нова година. Това предвижда нова наредба за обществения ред, която разглежда Столичният общински съвет. Строги мерки се предвиждат и срещу поизрасналите деца над 14 години, които се люлеят на люлки или се качват по пързалки и катерушки в паркове и площадки. Нарушителите на новата наредба ги очакват глоби от 500 до 2500 лв. Просията е забранена и в други градове в страната като Велико Търново, Плевен, Стара Загора, където също има и възрастово ограничение за децата по площадките. 

Масови фалити на автокъщи, установява Новинар.

Голяма част от автокъщите и търговците в София, които продават автомобили втора ръка, ще фалират до май. Това прогнозираха собственици на автокъщи и продавачи пред „Новинар”. С около 70 процента са се понижили продажбите на автомобили през последните три месеца в сравнение с предходната година. От ноември миналата година бизнесът с коли втора ръка се срива и търговците успявали да реализират едва по 5 продажби на месец. Преди това са се продавали по 30 коли всеки месец. Очакванията им са продажбите на автомобили да продължават да се понижават и за в бъдеще. Основната причина за спада в търговията е затрудненото отпускане на банкови кредити, с които около 60 процента от клиентите купуват автомобили. По думите на търговците в момента българите посещават борсите, оглеждат автомобилите, но рядко купуват. За да реализират поне някакви продажби, автоборсите са се принудили да предлагат на клиентите си големи отстъпки в цените. Затова не само че нямаме достатъчно приходи, но отчитаме и загуби, коментираха търговци. Намаленията остават единственият вариант, който може да накара някой да си купи кола. Отстъпките обикновено се правят за луксозните марки, които могат да бъдат купени от по-заможни българи.

Светият синод се помирява с хората на дядо Инокентий, пише Новинар.

Светият синод на Българската православна църква обмисля специална среща с представители на алтернативния синод, предвождан от митрополит Инокентий, научи „Новинар”. По този начин духовниците ще опитат да се споразумеят помежду си и да намерят начин за излизане от религиозния спор. Решението за разговор с разколниците предстои да бъде взето на някое от следващите заседания на Светия синод. Че има такава идея беше потвърдено и от главния секретар на управителния орган дядо Наум, който обаче не съобщи повече подробности. В алтернативния синод обаче все още не бяха информирани, че предстои такава среща. Там подозират, че поканата ще бъде опит на хората на Максим да поискат отново от духовниците на Инокентий да се покаят. Покаяните ще бъдат назначени на работа, а след окончателното разрешаване на ситуацията отново ще бъдат уволнени, притесняват се отцепниците. 

Плащаме по-високи януарски сметки за ток, ужасява Монитор.

Близо 2/3 от абонатите на EVN-Bulgaria - Електроразпределение Пловдив, ще платят по-високи сметки за консумирана енергия в сравнение с предходния месец. Това съобщи Петър Янков, ръководител "Клиентски сметки" в дружеството. Според него това се дължи на завишената консумация на ток заради празниците и почивните дни, ниските температури през този период, а за някои се е отразила и кризата с газа. За около 10-15 на сто от тях са клиенти, чиито електромери бяха засечени по-рано заради почивните дни в края на годината, обясни Янков. Той подчерта, че се запазват датите за плащането - от 15 до 25 февруари, и допълни, че до изключването на абонатите ще се пристъпва едва след втора неплатена сметка. Най-висока консумация на еленергия EVN-Bulgaria отчита на 13 януари, когато потреблението е било с около 20 на сто по-голямо в сравнение със средната консумация за зимните дни. По-високите сметки за януари са очаквани и обичайни за сезона, каза Петър Янков. Той подчерта, че за това няма организационни проблеми и надписвания от страна на служителите.  

Банкерът на Маджо подготвя изборен провал за Станишев, разкрива Атака.

Нов скандал разтресе БСП, след като стана ясно, че хора на Първанов оглавяват предизборния щаб на БСП. Миналата седмица от червената ценрала заявиха изненадващо, че Евгени Узунов ще е шеф на кампанията, а негови заместници - Румен Петков и Румен Овчаров. През ноември миналата година избирането на Евгени Узунов за делегат на конгреса на БСП бе придружено със скандал. Тогава Татяна Дончева нарече Узунов "Банкера на Маджо" и яростно се противопостави срещу кандидатурата му. Не е тайна, че той е от приятелския кръг на Румен Петков - комсомолски апаратчик, който се издигна до подуправител на БНБ, а след това пое финансите на Маджо като създател и шеф на Първа източна международна банка, където главен акционер е първата дружка на Глъвъта Младен Михалев. Двамата са близки дотам, че абревиатурата МВР се тълкуваше като "Маджо вика Румен". Целта на предизборния щаб, съставен единствено и само от верни на Гоце хора е да работи за дискредитирането на Сергей Станишев като лидер на партията, разкри човек от червената централа. Ние сме наясно, че ще загубим изборите и тогава хората на Гоце от щаба ще хвърлят цялата вина за провала на Сергей. После ще му поискат оставката и ще извършат преврат като за лидер ще бъде избран верен на Първанов човек. Най-вероятно БСП ще оглави Румен Петков, който неслучайно е поставен на втора позиция, като зам.-шеф на предизборния щаб. Узунов ще подаде оставка и така ще отвори пътя към властта на Петков, разказа президентските кроежи нашият информатор. 

Английски на лизинг, изненадан е Стандарт.

Английски на изплащане. Това е хитът сред малки и големи, които искат да научат езика на Шекспир. Екстрата важи и за останалите европейски езици. Новата мода първи въведоха фирми в Русе. Те пуснаха курсовете на лизинг в частен център за професионално обучение. В него се преподават още компютърна грамотност и шофьорски курсове. Плащането накуп на цялата сума е по-евтино, но за повечето хора е изгодно да я дават на вноски. Така едногодишен курс по английски излиза по 25 лева на месец. Вноската за бъдещите шофьори пък е 55 лв. Лизингът удвои наплива, похвалиха се преподаватели. Ноу-хауто ще облагодетелства много безработни, на които им трябва тапия, за да си търсят ново препитание. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4025 |01.02.2009 Понеделнишката преса на 2 февруари . 0| 3903 |28.01.2009 Пресата на 29 януари . 0| 4210 |27.01.2009 Пресата на 28 януари . 0| 4047 |26.01.2009 Пресата на 27 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads