Реклама / Ads
0| 4246 |25.03.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата 25 март

.
Вестниците пишат за това, че България получи тройка за усвояването на фондовете за инфраструктура; за над 1 млн българи без достъп до медицинска помощ; че султан и емир идват на ерегийния форум във София.
 
България получи тройка за усвояването на фондовете за инфраструктура, известява Дневник.

Зам.-началникът на звено в България на Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карсен Расмусен постави на България средна оценка за усвояването на средствата от еврофондовете за инфраструктура. Той участва днес в София в конференцията "Инфраструктурни проекти - пътища, България 2009". Като слабости експертът отчете недостатъчно добрата подготовка на проектите. Расмусен призова управляващите да подготвят повече проекти и да наваксат изоставането, за да не загуби България средства. Председателят на строителната камара Симеон Пешов отправи специална молба към Расмусен да предаде на Европейската комисия, че в Националната агенция за пътна инфраструктура сега няма корупция. " За година и половина ръководството на агенцията не е поискало нито един лев", каза той. "Освободете фондовете, за да помогнете не на строителите и фирмите, а на българския народ, защото той го заслужава", призова Пешов. Агенцията замени пътния фонд, от който тръгнаха разкритията за нарушения при усвояването на евросредства, а заради конфликта на интереси в него Еврокомисията замрази над 100 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА. "Аз не управлявам България", отговори му Расмусен. Според него той се е отнасял дори прекалено любезно към България, но страната е стъпила в началото на криво и сега й предстои много работа, за да изчисти лошия си политически имидж. "За да повярва Европа на България е необходимо да се разделите със старомодния начин на печелене на търгове от не най-добрите компании", каза експертът.

Напук на кризата: Тузари наемат апартаменти и вили у нас за 11 000 евро на месец, цитира Новинар.

Въпреки падането на цените на имотите в страната работата на агенциите, които отдават под наем луксозни жилища, е в разцвета си. Наемите на първокачествените апартаменти струват от 400 до 2000 евро на месец, като колкото по-лъскаво е обзавеждането, толкова по-висока е и цената. Цената на луксозните вили в полите на Витоша може да мине и 11 000 евро на месец. Брокерите прогнозират, че наемите на лъскавите жилища особено в столицата ще се вдигнат въпреки икономическата криза, която разтресе пазара за недвижимости. Повечето луксозни имоти, които се отдават под наем, носят и екстравагантни имена, които издават аристократизъм и вкус към красивото, разказват брокери. Най-често те се наемат от българи, работили в чужбина, които през последната година са привлечени от големи компании с представителства в България, казаха от столична агенция за недвижими имоти. Това са клиенти, които макар и с българска националност, вече имат профила на чуждия клиент. Това означава, че са с вкус и отношение към блясъка и удобството едновременно, хвалят клиентите си агенти на недвижими имоти. Много често такива жилища се избират за временен дом от дипломати. Холивудските звезди, които все по-често посещават страната ни, също често пребивават в първокачествените апартаменти.

Левчето купува с 25 % повече, изчислил е 24 часа.

В началото на март с 1 лев може да се купят с 25% повече храни, отколкото преди година. Това показва изчисление на икономиста от “Индъстри Уоч” Георги Стоев за покупателната способност на лева. Обяснението е в дефлацията на хранителните продукти. Анализът на икономиста е направен на база цените на международно търгуваните хранителни суровини. Общото поевтиняване на всички суровини е 42%, изчислява Стоев. Сметките ми важат за цените на храните на борсата, а какво става с тях по пътя към щандовете на търговските вериги, е друг въпрос, казва Стоев.

Новото време е на крачка да влезе в коалицията на СДС и ДСБ, установява Дневник.

Новото време на Емил Кошлуков е на път да се присъедини към коалицията на СДС и ДСБ. Това стана известно днес по време на разговори, проведени в парламента между Кошлуков и представители на ръководствата на двете партии. Разговорите продължиха близо час. Пред "Дневник" зам.-председателят на СДС Тони Даскалов, заяви, че инициативата за срещата е взаимна. След като излязоха, зам.-председателят на парламентарната група на ДСБ Веселин Методиев обяви, че Новото време не са показали принципни различия с политиките, които предлагат партиите в коалицията. "Ние оценяваме политическата ситуация по един и същи начин и сме готови да си сътрудничим в дългосрочен план, включително в едно дясно правителство", коментира Методиев.

С една бариера два заека, коментира Стандарт.

8 на сто по-евтино парно от 1 април, 8% праг за влизане на коалиции в парламента. Ясно е коя цифра интересува повече хората. От втората обаче ще зависи цената на топлото и през следващата зима, и поне още три след това. Защото промяната, ако влезе в действие за вот 2009, предрешава в не малка степен кой ще определя какви сметки да плащаме. Тоест - кой ще управлява след изборите през лятото. Двойният скок на бариерата за депутати всъщност е като онзи куршум от поговорката, дето поразява два заека едновременно

Ще удари дори повече, но основната му мишена е една - Бойко Борисов да остане гол като пушка откъм възможни десни партньори за коалиране в следващото Народно събрание. Главните потърпевши са коалиция "Сини+" и Движение "Напред".
Първо: поправката е "Анти-Костов" не толкова защото е сигурно, че съюзът на СДС и ДСБ ще остане без депутати. За "Раковски" 134 обаче всякакво коалиране губи смисъл - социолозите вече са почти единодушни, че синята партия прескача 4% сама.

Предизборният съюз обаче е на ръба със сегашния си резултат от около 6 на сто - тоест общите листи с Иван Костов ще се окажат по-скоро пречка за влизане на СДС в парламента или поне рискът това да се случи изглежда толкова голям, че обезсмисля скандалите сред хората на Мартин Димитров. И дават сериозен коз на недоволните от споразумението с ДСБ да променят позицията на лидера и партията.

ДПС преглътна увлечението на партньора, съобщава 24 часа.

ДПС най-после даде официален знак, че ще приеме част от депутатите да са избрани мажоритарно. Направи го Лютви Местан в пространна реч на дебатите по 12-те проекта за промени в закона за излъчване на народни представители. По-рано вчера парламентът пусна на 1-о четете поправките в правилата за евровота. "Увлечение" е предложението на БСП за 58 едномандатни избирателни района, а останалите - по пропорционалната система, каза строго Местан. Но 31 мажоритарни е "разговор за второ четене", знаково и загадъчно се изрази той. До миналата седмица в работната група по законите начело с шефа на левите Ангел Найденов от ДПС бяха остро против. След като показа склонност да преглътне "увлечението" на левите, човекът на Доган бе доста рязък с другия партньор. Всички говорите какъв порок е приемането на правилата за вота в последния момент и е така - вкупом ставаме порочни, призна той. Но нямало как иначе, след като НДСВ поискал избори “2 в 1” и получило подкрепа от десните за това. Местан се зарече до 15 април поправките да са факт. Не промените в конституцията и не НДСВ сме виновни, възмути се Марина Дикова. Разделителна линия между царистите и останалите двама партньори е и отхвърлянето на жълтите предложения да има изборни гишета вместо тъмни стаички и да се гласува преференциално за листи при 5% праг.

БСП иска избори за НС в началото на юли, научаваме от Дума.

Изборите за Народно събрание да бъдат през първата седмица на юли. Това предлагат от Изпълнителното бюро на БСП, което проведе редовното си заседание вчера. Досега се споменаваха дати около средата или края на юни, защото вотът за евродепутати най-вероятно ще е на 7 юни. Вчера обаче всички партии от Коалиция за България се обединили около мнението, че двете гласувания трябва да са по-отдалечени едно от друго във времето, защото става въпрос за "два качествено различни избора с различна мотивация на избирателите". БСП има нагласа за въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система, заяви след заседанието на бюрото говорителят на партията Корнелия Нинова. По думите й, ако не се приеме мажоритарното гласуване, партията ще настоява за чиста пропорционална листа без преференции. Според БСП малко е времето, за да се въведе електронното гласуване на предстоящите избори. Партньорите им в Коалиция за България от БКП обаче подкрепят въвеждането на електронен вот. Комунистите предлагат вместо да се печатат бюлетини, всяка партия или коалиция, регистрирана в ЦИК, да има съответен номер. Избирателят ще отива в тъмната стаичка за гласуване, ще въвежда съответния номер в електронна машина, от която ще излиза малка бюлетина с номера на избраната партия. Избирателят ще взима бюлетината и ще я пуска в урната. Социалистите потвърдиха, че са твърдо против премахването на тъмните стаички, защото така може да се наруши тайната на вота. Стана ясно още, че при гласуванията на промените в изборния закон в парламента левицата ще държи на преференциално гласуване с бариера от 10%, без тя да е задължителна.

Алфа Рисърч: Популярността на АТАКА е съизмерима единствено с ГЕРБ, твърди Атака.

Доверието в ПП АТАКА расте, след като националистите напуснаха парламента. Това установи последното социологическо проучване на Алфа Рисърч, осъществено от 9 до 18 март. В сравнение с февруари АТАКА бележи устойчив растеж от 6.4 на 7.6 пункта.
Ранно започналата обиколка по места прави АТАКА една от най-силно разпознаваемите от избирателите партия, посочва Геновева Петрова от Алфа Рисърч, цитирана от в. "Дневник". 55% на сто от пълнолетните жители на страната заявяват, че през последния месец са виждали проява на формацията. Публичната популярност на АТАКА е съизмерима единствено с ГЕРБ и е значително по-висока от тази на останалите претенденти за място в европейския и национален парламенти. Електоралният потенциал на АТАКА нараства до около 8% през последния месец, но по-важното предимство за националистите е в консолидацията на привържениците им.

Силно раздутия в някои медии и агенции личен PR на Яне Янев е лишен от преки електорални дивиденти за партията му, която през март се ползва с подкрепа под 1%, сочи проучването. Така РЗС се нарежда на опашката, като преди нея се класират дори НДСВ - с 1,8% и Движение "Напред" - с 2%, което също ги оставя далеч под избирателния праг. Това, че уж нарастващото доверие към Янев не лежи на реални данни, потвърждава и изследване на агенция "Медиана", направено за

в. "Труд" в периода 7 - 14 март. В него името на Янев дори не фигурира сред 25-те водещи политици.

Бивш зам.-министър взе 93 дка до Евксиноград, разкрива Дневен Труд.

Ден преди да падне мандалото на мораториума върху заменките на държавни гори с частни имоти, бившият зам.-министър на вътрешните работи от кабинета “Костов” Явор Хайтов удари джакпота. Съветникът на движение “Напред” на 26 януари т.г. е заменил 93,793 дка, опиращи до оградата на резиденция “Евксиноград” край Варна, срещу парчета горски терени, пръснати из Балкана около Тетевен, Троян, Априлци и Трявна.

Над 1 милион българи без достъп до медицинска помощ, установява Новинар.

Над 1 000 000 българи са с прекъснати здравни права заради неплатени осигуровки за здраве. Това стана ясно вчера на дискусия за здравеопазването, организирана от КНСБ. Според данните на синдиката само през последния месец броят на българите без право на безплатна лекарска помощ се е увеличил с близо 40 000 души. Цифрата на неосигурените ще нараства заради финансовата криза, тъй като все повече хора остават без работа и сигурни доходи, прогнозираха синдикалистите. Заради липсата на пари хората не си внасят осигуровките и не ходят на лекар, защото не могат да си платят прегледите. Неосигурените пациенти трупат разходи и на болниците. Обикновено приетите в болница с най-тежките диагнози са именно хората, които не са ходили на лекар редовно. Тяхното лечение се поема от ръководството на лечебните заведения и така не остават пари за консумативи, коментираха директори на болници. За да си набавят консумативите пък, болничните ръководства обявяват тарифи за ползваните консумативи, дори и за „обличане на труп”, казаха от КНСБ. Според експертите в болниците не достигат дори чували за трупове. Такъв проблем тормози и столичната морга, където телата на десетки клошари гният, увити в одеяла. Освен това има една огромна група от 150-200 хил. души, които нямат лични лекари. Това са предимно бедни хора, роми или работници „на черно”. Когато те починат и нямат личен лекар, който да издаде съобщение за смърт, телата им се откарват директно в Съдебна медицина, дори и да няма следи от насилствена смърт, за да се направи аутопсия и тялото да бъде погребано.

Парното поевтинява между 5 и 8 на сто, съобщава Дума.


С 11,18 процента ще бъде намалена цената на природния газ от 1 април, обяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Константин Шушулов по време на обществено обсъждане в сградата на комисията. Вследствие намалението на цената на природния газ членовете на комисията посочиха пред представители на топлофикационните дружества предложенията си за по-ниски цени на топлинната енергия и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите от когенерации. Средно между 5 и 8 процента ще поевтинее парното в цялата страна, според предложенията на ДКЕВР. В София намалението на цената на парното и топлата вода, предвидено от ДКЕВР, е със 7.96 процента спрямо цената, постановена от ДКЕВР от 1 януари 2009 г., а намалението на преференциалната цена за електроенергия от комбинирано производство е с 11,57 процента. Шушулов поиска да научи от представители на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) как ще се продава топлинната енергия в София от 1 април. Експертите на МИЕ отговориха, че не са упълномощени да посочат това. Министърът на икономиката и енергетиката като принципал на дружеството "Топлофикация-София" може да реши да продава и на по-ниска от обявената пределно допустима цена на топлинната енергия в столицата.

Султан и емир на енергийния форум, съобщава Стандарт.

София ще събере на едно място султана на Оман Кабус бен Саид и емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани. Двамата са сред 15-ината държавни и правителствени ръководители, които пристигат за енергийния форум на 24 и 25 април. Идеята за срещата на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство" е на президента Георги Първанов. Преди седмица пък премиерът Сергей Станишев получи подкрепа от шефа на Еврокомисията Жозе Барозу за предложението си София да бъде домакин всяка година на мегафорум, който да ни направи "енергиен Давос".
Очаква се по време на форума на върха страната ни да се превърне в арена за битките между износители, транзитьори и потребители на газ. След кризата от януари българската дипломация пробива, като събира на едно място всички страни, от които зависят безпроблемните доставки на синьото гориво. На една маса в НДК заедно ще седнат руският премиер Владимир Путин, както и президентите на Украйна Виктор Юшченко, на Турция Абдулах Гюл, на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Във форума ще участват още държавните глави на Узбекистан Ислам Каримов, на Таджикистан Емомали Рахмонов, както и на Киргизстан Курманбег Бакиев. От "Дондуков" 2 все още очакват потвърждение за визитата на френския президент Никола Саркози, както и на специалния пратеник на немския канцлер Ангела Меркел.

10 г. служба във войската = евтин дом, обявява Дневен Труд.

Министерството на отбраната вади на тезгяха евтини апартаменти. Жилищата няма да се търгуват на свободния пазар, а ще се продават само на военни, които живеят под наем в тях. Ведомството обяви за продан 2499 домове в страната. Цената за униформените е с 20 000 до 60 000 лв. по-ниска от пазарната. “Стойността на квартирите, които предлагаме, се определя по формулата данъчна оценка на имота, завишена с 20%, ако е в областен център, с 10% - ако е в общински, и с 5% за всички останали населени места”, каза Мери Саханджиева, шефка на изпълнителна агенция “Социални дейности на МО”. Сметките сочат, че за жилище от армейския фонд в София, жк “Младост”, със застроена площ от 85 кв. м от три стаи, кухня и сервизни помещения МО иска около 100 000 лв. Същото на свободния пазар се търгува за около 160 000 лв.
Апартамент в Пловдив от 70 кв. м - с две стаи и кухня, се дава за близо 70 000 лв. Подобна квартира на пазарни цени в града под тепетата върви за 90 000 лв. Тези благини обаче не са за всички пагони. От тях ще се възползват най-вече униформени, които са навъртели 10 г. служба във войската, като правилото не важи за уволнените заради съкращаване на щата или ликвидиране на поделението.

Седмокласник се обеси като в риалити, описва Монитор.


Седмокласник се обеси на катерушка на детска площадка, имитирайки игра от популярното предаване "Страх". Драмата се разигра около 20 часа в понеделник в град Козлодуй. Тринадесетгодишният Мартин Маринов заедно с трима по-малки свои приятели играели режисираната от него игра. Детето само се завързало през врата, а след това за катерушката с механизъм за заключване на велосипед. Целта на играта била да се провери колко време е способен да издържи и дали ще успее навреме да достигне намиращия се в близост ключ, за да се освободи. Отивайки към близката интернет зала, Пламен, познат на Мартин, става свидетел на гледката на висящото тяло и веднага съобщава на приятелите си в залата какво се е случило. Никой обаче не му вярва. Едва когато Пламен започнал да се кълне, връстниците му усетили, че е истински уплашен и хукнали към площадката. Междувременно живеещи до мястото на трагедията виждат безжизненото тяло да виси от катерушката и реагират светкавично. Пламен Зайков с помощта на младо момче и двамата живеещи в блока, непосредствено до площадката, свалили тялото от примката. Оказало се обаче твърде късно. Полицията и лекарите от Спешна помощ успели единствено да констатират смъртта на детето. Свидетели на жестоката гледка разказват, че приятелите на Мартин (8-9-годишни деца) са се уплашили и са избягали.

90% от българите се хранят нездравословно, осведомява Монитор.

90% от българите се хранят нездравословно според критериите и правилата на диетолозите. Това съобщи вчера проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. "Нашите съграждани редовно не слагат в стомасите си храна четири пъти дневно, както повелява здравословният режим на хранене, или поемат повече въглехидрати, мазнини, белтъци за сметка на плодовете и зеленчуците. За да не се трупат излишни килограми, е важно да се постигне баланс между храненето, умереното спортуване и преборване със стреса. Напрежението често кара хората да ядат неконтролирано", обясни проф. Попов.

Затова не са изненада последните данни, които изнесоха специалистите, че 56 на сто от възрастните у нас са с наднормено тегло, а една трета вече и със затлъстяване. Проблемът често тръгва от детските години, тъй като 18% от българчетата също са с килограми над нормата. Затлъстяването сред учениците обхваща 7-8 на сто от тях.
Изследванията доказват, че българинът масово не закусва, обядът е тестена закуска, чипс или ястия от типа "бързо хранене". Така вечерта хората се прибират прегладнели и се започва със софрата пред телевизора и биричката. Именно вечерното прехранване води до наднорменото телесно тегло, което е причина за затлъстяване, диабет, атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркти и инсулти.
Нов хит в определяне на диетата е изследването инпедансометрия, което представлява сканиране структурата на тялото. Целта е да се види каква част от него са мускули, мазнини или костна тъкан. "Няма универсална диета, която да влияе еднакво на всички хора", заяви проф. Попов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4366 |23.03.2009 Пресата на 24 март . 0| 4356 |22.03.2009 Пресата на 23 март . 0| 4174 |18.03.2009 Пресата на 19 март . 0| 4456 |17.03.2009 Пресата на 18 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads