Реклама / Ads
0| 4096 |30.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 август

.
Вестниците пишат за Доганито – питието на тройната коалиция; за новото контраразузнаване на Румен Петков; за притискането на търговците чрез потребителите; за това кой е виновен за смъртта на Даяна.
 

Доганито – питието на тройната коалиция, шегува се 24 часа.

Последният писък сред пиячите е коктейлът, наречен с любов и преклонение “Доганито”. Макар още трудно да се открива в менютата, който разбира, поръчва от него. Това е смес от ирландско уиски с енергийна напитка. Названието на новото питие е игра на думи с името на Ахмед Доган и популярния коктейл “Мохито”. Доган е най-известният почитател на смеската ирландско + енергийна напитка. Той меси бушмилс с редбул, но не слага зелен лимон. 

Румен Петков си прави ново контраразузнаване, установява Дневник.

Месеци преди да се раздели с контрола над Националната служба "Сигурност", която ще влезе в бъдещата агенция по сигурността към премиера, вътрешният министър Румен Петков предприе изпреварващ ход, за да запази лостовете си на влияние. Във вторник той е убедил колегите си от ръководството на БСП да одобрят поправки в закона за МВР, с които ще се създаде нова структура, която на практика ще замести контраразузнаването. Това разказа участник в заседанието. Според говорителя на БСП Ангел Найденов, цитиран от БТА, не става въпрос за компенсиране на МВР след отделянето на НСС, а за обезпечаване на дейностите, които остават в министерството, както и на чисто полицейски функции, свързани с агенцията за сигурността. В предложението на Петков се казвало, че новото звено ще разузнава и ще прави разследвания за нуждите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на "Икономическа полиция". Според експерти става дума за същинско контраразузнаване, но умишлено се говорело за "разузнавателни дейности", каквито може да има само извън страната, за да бъдат преглътнати по-лесно текстовете. Вижданията на вътрешния министър били приети от ръководството на най-голямата от управляващите партии без възражения. Не се възпротивил и премиерът Сергей Станишев, който беше основният инициатор за изваждане на НСС от министерството. 

Бандитите спипаха МВР по бели гащи, анализира Стандарт.

Битката между силите на реда и престъпниците навлезе тия дни в решителна фаза. Трагикомичното е, че май всеки момент бандитите ще се справят със силите на реда. А за капак родната Темида ще се прочуе като най-милозливата и грижовна към уличените в престъпления. Документацията на Дирекцията на националната полиция стана плячка на подземния свят - за по-бързо през прозореца. Ако някой си мисли, че бандитите са нагли - сбъркал е! Просто са предприемчиви. След като дела от обществен интерес отлежават в полицията, все някой трябва да предприеме нещо А и че работата им е чиста, говори и версията, че апашите са подпомагани от ченгета. Загрижени служители, как иначе! В решителна фаза е и делото срещу вече "националния герой" Вальо Топлото. Решителна е, как не! След като се стигна до решаването на тежки социални проблеми, понеже явно всичко останало е наред. Социално слабият се оказва бившият шеф на столичната "Топлофикация", а тежкият проблем е, че не може да си плати парното. Няма пари човекът. Закъсация. Сметките му са блокирани, а е и безработен. И от майка си не може да поиска, и нейните сметки дават заето. А и тя също виси на "Топлофикация" с неплатени суми. "Всичко останало" обаче не е съвсем наред. След като все пак дълго очакваното дело срещу Валентин Димитров се отложи. Оказа се, че прокурорите са си свършили работата през пръсти. Но отлагането решително може да се тълкува и по друг начин. Изпълнен със съчувствие към бедния Димитров, съдът старателно намери пропуски в обвинителния акт и върна делото на прокуратурата, която също се държи като самарянка. 

Дали сме се провалили, ще покаже присъдата, казва прокурорът Божидар Джамбазов в интервю за 24 часа.

В никакъв случай не мога да приема решението на съда като провал, при условие, че все още делото не е приключило - всяко едно дело приключва с присъда. Съдът не прекрати наказателното производство, а съдебното. Става въпрос за преценка на магистратите, с която аз съм длъжен да се съобразя и ще се съобразя. Още вчера (във вторник - бел. ред.) казах, че обвинителният акт в този вариант, в който ние сме го изготвили, е в състояние да бъде разгледан. Но в крайна сметка съдията има последната дума и щом като той счита, че трябва да се допълни с някои факти и да бъде по-обстоятелствен, ние ще направим това. Няма никакъв проблем, твърди Джамбазов.

Комисията "Димитров" ще притиска търговците чрез потребителите, четем в Дневник.

В условията на пазарна икономика не можем да регулираме цените - целта ни е да информираме потребителите и да създадем обществена система за натиск върху продавачите. Така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни вчера идеята на правителството всяка седмица да обявява цените на 15 основни стоки в 15-те най-големи градове в страната. Преценката е за два вида хляб, брашно, краве кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, яйца, свинско и пилешко месо, кренвирши и олио. В началото на август правителството свика Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените. Тя инструктира Комисията за защита на потребителите да прави постоянни проверки на търговски вериги и магазини и да публикува средните цени за 15 основни стоки, изчислени по определена методика. Бизнесът възнегодува срещу идеята с мотива, че тя подвежда потребителите, защото производствените разходи в различните региони на страната са твърде променливи и трудно може да обобщят с единни цени.

Сиренето - 6,40, отсича Стандарт.

Сиренето струва 6,40 лева, изчислиха експертите на икономическия министър Петър Димитров. Това е средната цена, получена при сравнение на стоките от 14 магазина в 15 града. Кило кашкавал излиза 10,33 лв., а яйцата са по 23 стотинки. "Цените са средни, не са на Петър Димитров. Аз няма да нареждам отгоре, нито да препоръчвам. Искаме само да покажем на хората кое колко струва”, коментира министърът. И подкани хората да влизат в магазините. При проверките експертите са установили, че някои търговци надуват цените над 10 пъти. Има и разминавания между етикета на щанда и баркода на стоката, който се разчита на касата. В Европа вкарват в черен списък търговците, които мамят клиентите си. Така че мерките ни са оправдани, отсече Димитров.

Кашкавалът гони 13 лева за килограм, добавя Монитор.

По данни на Системата за агропазарна информация продължава увеличението на цените на млечните продукти. Цените на дребно на прясно мляко плик за страната са в диапазона от 0,98 лв./л до 1,75 лв./л. Средната цена за страната е 1,42 лв./л и остава без промяна спрямо миналата. Цените на краве кисело мляко в кофичка от 0,400 кг с масленост 3,6% са в границите от 0,47 до 0,78 лв./бр. Увеличение е регистрирано в: Габрово: 5 на сто и Плевен: 1 на сто. Понижение на цената се наблюдава само в Пловдив с 6 на сто. Цените на едро на краве кисело мляко 2-3 % кофичка се движат от 0,58 лв./бр. до 0,80 лв./бр., като средната цена за страната е 0,69 лв./бр. В магазинната мрежа на страната кравето сирене се търгува на цени от 5,40 до 7,59 лв./кг (средна цена на дребно за страната: 6,41 лв./кг). Повишение е регистрирано във Видин, Габрово, Ловеч, Смолян, Монтана, Шумен, София, Ямбол, Варна, Враца, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Велико Търново и Пазарджик. Намаление е регистрирано в две области - Плевен и Кърджали.

Втората пенсия - далечна надежда, попарва надеждите Дневен Труд.

Проверка на “Труд” в няколко случайно избрани фирми показва, че голяма част от служителите им не знаят кой е частният фонд, където се събират парите им за втора пенсия. Нещо повече, някои реагираха по схемата “такова животно нема”, т. е. дори не предполагаха, че съществуват подобни фондове. А става дума за пари, които всеки месец излизат от джоба им и се трупат като влог по лична партида в т. нар. универсални фондове, които вече са девет. В тях постъпват месечно по 5 процента от осигурителния доход на работещите, родени след 31 декемри 1959 г. Тези 5 на сто са част от общата вноска за пенсия у нас, която сега е 23 %. От 1 октомври т. г. се предвижда тя да стане 22 %. Откакто започнаха да действат универсалните фондове през 2002 г. до сега, по личните партиди на много от осигурените са натрупани хиляди левове.

СДС и ДСБ търсят общ кандидат за София, пише Новинар.

СДС и ДСБ ще имат общ кандидат за кмет в София, обяви вчера лидерът на ДСБ-София Атанас Атанасов след разговори с ръководството на столичната структура на сините. Според него избраникът на двете партии трябва да е демократ, да е известен на софиянци и да обещае, че ще се занимава с проблемите на София, а няма да става премиер, президент или нещо друго. От столичните организации на двете партии са обсъдили номинациите си. Като свой фаворит от СДС са представили Иван Нейков, а от ДСБ са посочили 5-6 имена, издигнати от районните структури. На заседание на председателския съвет на ДСБ в четвъртък ще се обсъди кандидатурата на Нейков и ще го покани за разговор, независимо от критиките към него. Атанасов подчерта, че общата кандидатура на ДСБ и СДС в София ще бъде човек, който не членува в нито една от двете партии. Желанието ни за общо явяване на тези избори е над всичко, заяви депутатът и добави, че съвместното явяване на изборите може да доведе до успех в София. Ако има балотаж, единият от кандидатите, който ще стигне до него, ще е нашият общ кандидат, бяха категорични председателите на столичните организации на ДСБ и СДС.

Стоян Сталев прие предизвикателството, ликува Дума.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции и бивш посланик в Германия и Турция Стоян Сталев е приел поканата на БСП да бъде издигнат за кандидат-кмет на столицата. По принцип съм дал съгласие да участвам, заяви вчера той пред “Дарик радио” в отговор на въпрос дали е готов да се изправи срещу Бойко Борисов на вота през октомври. Утре следобед на закрито заседание Градският съвет на БСП в столицата ще определи кандидата, когото ще подкрепи за кмет на София. Очаква се на пленума да бъде и председателят на БСП Сергей Станишев. Вчера Сталев обяви, че няма да присъства на заседанието. По-логично е една кандидатура да излиза извън рамките на БСП, коментира по-рано пред БНТ секретарят на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП Антон Кутев. Според него в столицата е по-добре кандидатът на левите да е непартиен.

Пазят лозята с пушки, информира Дневен Труд.

Въоръжена охрана на гроздето от крадци стягат собственици на лозя из цялата страна, показа вчера проверка на “Труд”. В селата на Благоевградска област лозарите са вдигнали ръце от апаши. Затова се договориха, ако се наложи, да използват и пушки, за да бранят реколтата. Дванадесет собственици на над 2500 дка масиви от Бучино и Българчево уточниха членовете на охранителните отряди и техните наряди. По 3 осемчасови дежурства ще дават постовите, въоръжени с ловното си оръжие.

Два ромски рода се биха в Димитровград, съобщава Дума.

Над 30 униформени полицаи предотвратиха масов побой в ромската махала в Димитровград, съобщиха от пресцентъра на ОДП - Хасково. Седем димитровградчани са задържани за 24 часа в ареста на местното полицейско управление. Около 18,30 часа във вторник при честване на празника Богородица на бул."Съединение" е възникнал пиянски скандал, прераснал в побой между два ромски рода. Охраняващият мястото автопатрул предвидил опасността и сигнализирал в дежурната част за пристигане на допълнителни полицейски сили за предотвратяването му. Задържаните лица са нападнали 24-годишния С.З., който от побоя е с порезна рана, и 30-годишния В.И. - с контузни рани по глава и тяло. Пострадалите са настанени в местната болница, без опасност за живота.

През септември ще е топло, прогнозира Новинар.

Най-високите температури през следващия месец ще бъдат между 28 и 33 градуса и като цяло времето ще бъде малко по-горещо и сухо от обикновено, съобщи вчера метеорологът Латин Латинов. Според него през септември ще има и по-малко валежи от обичайното количество за месеца. Времето ще бъде слънчево, валежи ще има предимно в началото на месеца. Най-ниските температури пък се очаква да бъдат между 8 и 13 градуса.

Кой е виновен за смъртта на Даяна, пита Монитор.

Преди 10 г. стана най-сензационната автокатастрофа на миналия век. В парижки тунел загина легендарната лейди Ди, английската принцеса, жената-символ. На 31 август 1997 г. в 0 ч. и 27 мин. автомобилът, в който са принцеса Даяна, приятелят й Доди ал Файед, шофьорът Анри Пол и телохранителят на Даяна Тревър Рийз-Джоунс се врязва в 13-я пилон на моста над тунела Алма. Доди и шофьорът загиват на място. Принцеса Даяна умира в болница около 4 ч. сутринта. Версия № 1 Папараци-убийци Първата версия изказана от следствието е, че за катастрофата са виновни неколцина форорепортери, които са се движили на мотопеди. Те са преследвали черния мерцедес на Даяна и може би един от тях е попречил на автомобила на принцесата. Шофьорът на мерцедеса, опитвайки се да избегне сблъсъка, се е врязал в бетонния пилон на моста. Но според очевидци те са влезли в тунела няколко секунди след Мерцедеса и следователно не са могли да причинят катастрофата. Адвокатката им Виржини Барде твърди: "Всъщност няма никакви доказателства за вината на фотографите". Версия № 2 Тайнственият Фиат Уно Следствието изтъква нова версия: причината за катастрофата е автомобил, който вече е бил в тунела. В непосредствена близост до катастрофиралия мерцедес следователите намират остатъци от Фиат Уно.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4391 |29.08.2007 Пресата на 29 август . 1| 4313 |28.08.2007 Пресата на 28 август . 0| 5113 |22.08.2007 Пресата на 23 август . 3| 4339 |22.08.2007 Пресата на 22 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads