Реклама / Ads
0| 4282 |22.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 октомври

.
Вестниците пишат, че Доган не познавал добре Емин; за предизборна коалиция между СДС и “Новото време”; за Горсов, който изхарчил 170 хил. лева, дарени за лечението на дъщеря му Мануела в Израел.
 

Доган не познавал добре Емин, твърди Дневен Труд.

“Дори самият аз не съм допускал колко личности живеят в Емин.” Това каза вчера за “Труд” лидерът на ДПС Ахмед Доган. “Притиснат ли е за нещо, поставен ли е натясно, обработван ли е, не знам! Но не мога да си представя каква е тази ценност, която може да се окаже по-висша от трите му деца, коя кауза е надделяла над бащиното му чувство”, недоумява Доган. Шест дни след трагедията с шефа на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, в сарая на ДПС в столичния квартал “Бояна” още стоят следите от последните му минути, научи “Труд”. Не са раздигнати вещите, които покойникът е оставил, преди да посегне на живота си - чаша недопита вода, кутия цигари, жълта обикновена запалка и пепелник с един фас, разказаха очевидци. Преди трагедията Емин е чакал Доган в новите помещения на сарая - три сепарета са изградени в коридора, който свързва ресторанта със стълбището, водещо към подземието с турската баня и басейна. Д-р Пенчо Кожухаров е бил дежурният съдебен лекар, който първи отишъл на мястото на произшествието на ул. “Беловодски път”. Намерил е тялото на Ахмед Емин да лежи по гръб на площадка, от която се стигало до баня и сауни. Доган е бил разпитан още в петък късно вечерта. Шокиран от случая, лидерът на ДПС е гледал в една точка час и половина и е отказвал да приеме трагедията, разиграла се в дома му. Още тогава е научил, че съратникът му Емин е оставил предсмъртно послание, което генералният комисар на МВР Павлин Димитров обяви чак 48 часа по-късно. В ДПС щателно проучват всички връзки и детайли от живота на Емин. Оказва се, че той е имал двойственост в поведението си - пред лидера си е бил лоялен, пред останалите колеги - недостъпен, пред подчинените си - изненадващо авторитарен.

Огледът на Емин заснет с камера, разкрива 24 часа.

Огледът и всички процедури по изземването на веществени доказателства за инцидента с Ахмед Емин са заснети с видеокамера. Входно-изходната рана на главата му пък е запазена от съдебните медици, за да не се налага в бъдеще ексхумация на тялото му, съобщиха вчера запознати с разследването. Особено внимателно, включително и с фотоапарат освен камерата, е документиран моментът на намирането на предсмъртното писмо на началника на кабинета на Ахмед Доган. Не става въпрос за тефтер, а за няколко сгънати листа, написани на ръка със син химикал. Писмото е извадено от вътрешния джоб на сакото му от участник в първоначалния оглед. Резултатът от кръвната проба за наличие на алкохол у Емин е отрицателна, съобщи вчера доц. Станислав Христов. Но пробата за опиати в кръвта ще бъде готова едва в началото на другата седмица, допълни той и отказа подробности.

Погват Горсов за 130 770 лв., съобщава Дневен Труд.

Бащата на Мануела - Красимир Горсов, е пропилял за комар и други развлечения три месеца от лечението й в клиниката в Израел. Това стана ясно вчера, след като прокуратурата повдигна срещу него обвинение за злоупотреба с доверие. 19-годишното момиче пострада на 5 август м.г. при тежка катастрофа, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. При пътната злополука загина Петър Петров от Сливен. Горсов, който е бивш футболист, е изтеглил и пръснал от дарителската сметка на детето си точно 130 770 лв. Крупната сума излезе наяве след изготвена счетоводна експертиза, назначена от обвинението. Парите са теглени в период от няколко месеца и за тях Горсов не е представил документи за какво са изхарчени. 

Търгове за пътища са анулирани изненадващо, пише Дневник.

Всичките 21 търга по оперативна програма "Регионално развитие" за пътища втори и трети клас на стойност близо 320 млн. лв. са анулирани от Националната агенция "Пътна инфраструктура" и са върнати за провеждане на нови процедури. Това съобщи в сряда новият и.д. директор на агенцията Иван Атанасов. Причината са съществeни пропуски в проведените общeствени поръчки, както и съмнения за някои от фирмите. Половината от всички търгове са спечелени от фирми от пътния холдинг на Васил Божков на обща стойност 120 млн. лв. Вторият голям печеливш са фирмите на "Трейс груп" на Николай Михайлов с близо 25 млн. лв. Сред останалите победители са "Инфрастрой", в която 51% са на Васил Божков, а останалите държат братя Галеви, Христофорос Аманатидис - Таки, и Феодор Феодоров, както и компанията на съпругата на бившия шеф на пътния фонд Велико Желев, който сега е съветник на строителния министър Асен Гагаузов. "Дневник" научи, че след канселирането на процедурите от бившия пътен шеф Димитър Иванов той е бил заплашен, за да оттегли искането си. Иванов не се е поддал и е предпочел да напусне агенцията. Новият шеф декларира, че НАПИ ще настоява за нови процедури. Атанасов твърди, че те не са продиктувани под ултиматум от Брюксел, а защото вътрешният одит на агенцията установил някои съмнителни факти около фирмите. Компании, спечелили търговете, обаче заявиха, че са получили обяснение за натиск от Еврокомисията, в резултат на който са спрени парите.

Градският транспорт в столицата пред фалит, тревожи се Стандарт.

Градският транспорт в София е пред фалит. Рейсовете ще изпаднат в пълен колапс догодина. Загубите за 2009 г. ще са 45 млн. лева. За това алармираха в доклад експерти в общината. Резкият скок на горивата, вдигането на шофьорските заплати и хилядите гратисчии вещаят фалит. Кризата пък означава разреждане на движението на автобусите и съкращаване на линии. А шофьорите няма да търпят и ден без заплата. На практика това предсказва непрекъсната опасност от стачка. В края на тази година загубата ще е около 8 млн. лева. Бомбата обаче е заложена за догодина, обясниха общинари. Икономическите разчети на "Московска" 33 показват, че инфлацията и скокът на цените ще донесат допълнителни загуби за столичния електро и автотранспорт от 29,5 млн. лева. 

Етем се загрижи за трафика през зимата, информира Дневник.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем в сряда обяви "бедствено положение" за зимната поддръжка на пътищата. Пред парламентарната комисия по бедствия и аварии тя заяви, че готовността на ведомствата и отговорните институции за зимния сезон не е достатъчно добра и е по-слаба от минали години. Като основна причина Етем посочи незавършените ремонти по важни пътни артерии, липсата на маркировка, както и неасфалтирани участъци. "Ако не се вземат спешни мерки от Националната агенция "Пътна инфраструктура", при един снеговалеж през следващите седмици би могло да се блокира пътната мрежа", каза Етем. Ще поставя този сериозен и тревожен въпрос на заседанието на Министерския съвет на 30 октомври, добави тя. 

Доларът полудя, отчита Стандарт.

Кризата докара до лудост долара. Вчера щатската валута удари 1,53 лева, като само за ден сложи три стотинки отгоре. Еврото пък падна до $1,2736, като стигна финансовото дъно от ноември 2006-а. Стремителният възход на "гущерите" започна през август, когато сривът прескочи океана и се прехвърли в Европа. Тогава един "Вашингтон" се разменяше за около 1,23 лева. Причина за рязкото поскъпване на американските пари са опасенията, че европейската икономика влиза в рецесия. Не е изключено еврото да падне още, прогнозират анализатори. Според тях единната валута може да стигне до $1,26 до Коледа. Това означава, че у нас доларът ще струва 1,55 лева. Скокът от вчера обаче е знак за по-бърза промяна. Скъпите американски пари означават евтин петрол. Така цената на бензина у нас трябва да падне още. Вчера А-95 струваше 1,96 лв. 

Готвят предизборна коалиция между СДС и “Новото време”, известява Монитор.

След почти година преговори за общо явяване на парламентарните избори през 2009 г. СДС и "Новото време" почти са постигнали съгласие за това. Запознати твърдят, че хората на Емил Кошлуков почти са склонили на условието на сините да се явят с марката СДС. Депутатът от ОДС и вероятен кандидат за председател на партията Иван Сотиров коментира, че е важно да се постигне пълноценно партньорство между двете партии. Окончателното решение от страна на сините за подобно явяване на вота трябва да бъде взето от Националния съвет. Според Сотиров значение ще имат и поправките в изборното законодателство в зависимост от това дали ще се гласува със задължителна преференция. По този начин няма да е фатално кой на какви позиции ще е в листите, смята той. 

Само 8 на сто от българите вярват на властта, твърди Новинар.

Само 8 на сто българите вече имат доверие в представителите на властта у нас - политици, партии, НС, МС, съдебна система и МВР. Това сочат последните проучвания, обяви вчера проф. Георги Карасимеонов пред участниците в семинар на тема „Политически сценарии в навечерието на изборната година”, организиран от фондация „Фридрих Ерберт”. Участниците във форума говориха както за евентуалните политически сценарии на изборите за нов парламент догодина, така и за отражението на световната финансова криза, която е не само икономическа, а и политическа. Четиримата общественици се консолидираха около мнението, че кризата е крах за неолиберализма. И че това ще има неминуеми последици за разместването на политическите пластове у нас, като се очертава мрачната прогноза да изплуват маргинални фракции и силно радикални нови партии, както от лявото, така и от дясното политическо пространство. Според политолозите са възможни от два до четири изборни сценария догодина, като основни участници в тях се очертават коалициите БСП-ДПС и ГЕРБ, СДС и ДСБ.

Френската гимназия се вдигна в защита на директорката си, описва Дума.

Френската езикова гимназия в София от вчера отново вдигна бунт - една година, след като учителите знак на протест срещу ниските заплати и лошото отношение към тях написаха шестици на целия завършващ випуск. Този път бунтът е в защита на директорката Пенка Малинска, на която преди ден Регионалният инспекторат на МОН е издал заповед за пенсиониране. Пенсионирането е без предизвестие и с компенсация. Гимназистите направиха вчера протестно шествие от училището до МОН с искане да им върнат директорката. Целият учителски колектив стои зад Малинска, а т.нар. пенсиониране е отмъщение за нейната миналогодишна доблест, твърдяха учителите, които вървяха заедно с децата. Според всички в гимназията внезапното и спешно отстраняване на директорката "от утре" при започнала учебна година е наказателна акция. Учениците викаха, че ще протестират всеки ден, докато не им върнат директорката. Самата Малинска преди шествието призова в него да не участват деца под 16 г. Тя не е подписала заповедта за пенсиониране и ще я обжалва пред съда. Проблемът е, че директорката, която е на 57 г. с 35 г. трудов стаж, не е навършила определената от Кодекса на труда възраст 60 г. за пенсионирането на жените. Инспекторатът обаче я праща в заслужен отдих по член от Кодекса за социалното осигуряване, според който учителките имат право да се пенсионират 3 години по-рано. В гимназията вчера пристигна с букет цветя зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова, а кметът Бойко Борисов се обадил на Малинска по телефона и утре ще се срещне с нея. Според Фандъкова проблемът не бивало да се политизира. 

Частник ще вади шофьорските книжки, съобщава Монитор.

Изпитите за шофьорска книжка вече изцяло минават в частния сектор. Това ще гласува днес Министерският съвет с промените в Закона за движението по пътищата. Изпитите вече ще минават без служител на Държавната автомобилна инспекция в колата, както беше досега. Дали бъдещият шофьор е изкарал или не, ще зависи изцяло от преценката на изпитващия инструктор и частната организация, която той представлява. Тази дейност ще бъде възлагана след конкурс. Държавата обаче ще контролира въпросите на листовките, както и цените, които ще се договарят предварително и ще се повишават максимум веднъж годишно. Психотестовете за шофьори също ще се извършват на частно, като държавата ще регистрира издържалите теста, ще определя по какви правила и с какви апарати да се извършва той. В момента подобен изпит държат шофьорите, които кандидатстват за категория "С".  

Скенери ще ни събличат по летища в Европа, гневи се 24 часа.

Европейската комисия се подготвя да разреши от 2010 г. на европейските летища да се монтират скенери, показващи човешката плът. За това алармираха евродепутати, които предупредиха, че изображенията са унизителни и нарушават личната неприкосновеност. Скенерите, които вече са тествани на лондонското летище “Хийтроу”, на аеропортите в Амстердам и в Цюрих и работят в САЩ, показват всички предмети, намиращи се по тялото, но и органите, и тъканите, включително очертанията на половите органи. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3993 |21.10.2008 Пресата на 22 октомври . 0| 3854 |20.10.2008 Пресата на 21 октомври . 0| 4030 |19.10.2008 Понеделнишката преса на 20 октомври . 0| 4054 |16.10.2008 Петъчната преса на 17 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads