Реклама / Ads
0| 4180 |07.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 април

.
Вестниците пишат за Георги Стоев, който усетил убийците си; за Станишев, редактиращ доклада за МВР; за това, че тримата лидери запазват Румен Петков; за потърпевшите от вдигането на лихвите.
 

Стоев усетил убийците си, четем в Стандарт.

Писателят на мафията Георги Стоев усетил убийците си минути преди фаталния куршум. Нещо става, казал той на адвоката си на излизане от кафене “Киара” в 12.30 на обяд. След няколко крачки Стоев паднал покосен от изстрелите. Двама килъри го гръмнали от упор пред смаяните погледи на неколцина деца. Смъртоносен се оказал куршумът, минал през дясното слепоочие. Още два са извадени от тялото му. Лекарите се бореха 6 часа за живота на бившия борец. Стоев издъхна в 19.20 часа в Пирогов.

Станишев редактира доклада за МВР, информира Новинар. 

Поведението на вътрешния министър Румен Петков е морално укоримо”, такова заключение е направила вътрешната комисия в доклада си за разпространението на синтетична дрога у нас и кризата в МВР, научи „Новинар” от източници близки до управляващите. Първоначалната версия на доклада била по-категорична, но след това била смекчена. Представители на управляващите партии се потили над „омекотяването” на изводите и препоръките, до които вътрешната комисия е стигнала в петък. По-късно в понеделник готовата част от изводите са представени на премиера, който лично е пожелал преди обсъждането на заключението в комисия, данните да минат през него.

Тримата лидери запазват Румен Петков, научил е Дневен Труд. 

Съветът на управляващата коалиция се събира в сряда, за да обсъди кризата в МВР и да договори ремонт на кабинета през май. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се договорили за това на тайна среща в неделя вечерта. При промените в кабинета с постовете си можели да се разделят министрите на здравеопазването и отбраната Радослав Гайдарски и Веселин Близнаков. Креслото на вътрешния министър Румен Петков било почти сигурно след рамото, което той получи в неделя от президента Георги Първанов.

И червената опозиция скочи срещу МВР шефа, съобщава Монитор.

И вътрешната опозиция в БСП скочи срещу вътрешния министър Румен Петков. Лявото крило в червената партия обвини МВР шефа в липса на професионализъм и грубо нарушение на правилата. Според Павел Писарев, член на Обединението на левите социалисти, както официално се нарича фракцията, доказателство за бъркотията във вътрешното ведомство са 10-те хиляди разрешения за използване на СРС-та. По думите му оттук остава впечатлението, че част от апарата на МВР служи на лични, корпоративни и политически интереси на различни групи. Втората страна на скандала в МВР била реакцията на ръководството на БСП към него. "Основният проблем е, че ръководството на червената партия не взе бързо и категорично решение по казуса", заяви Писарев пред Нова телевизия вчера. Въпреки това той смята, че е оправдано изчакването на премиера Сергей Станишев, за да се видят данните на прокуратурата и на ДАНС по случая. "Както и да се развие скандалът в МВР, участниците в него няма да излязат чисто бели от него и няма да могат да си върнат общественото доверие", смята Писарев. Според него обаче, ако Станишев действа прибързано, ще се хвърли голямо петно върху БСП. "Премиерът е притиснат от обстоятелствата, защото ако излезе с категорично кадрово решение по скандала, ще признае, че БСП е свързана частично с организираната престъпност", коментира Писарев. Ако министър-председателят обаче не излезе с категорично кадрово решение, ще поеме отговорността и ще свлече цялата партия надолу, смята той. Проучване на лявото крило в БСП сред актива показва, че близо 70% от партийците смятат, че има корупция по висшите ешелони на червеното ръководство.

Службите за следене и подслушване щели да бъдат извадени от МВР, осведомява Дневник. 

Управляващите започват нов опит да извадят от МВР дирекцията "Оперативно издирване" (ДОИ) и дирекцията "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ), научи "Дневник" от източници във властта. Службите, които отговарят за следенето и подслушването, трябваше да минат към Държавната агенция "Национална сигурност", но след съпротивата на министър Румен Петков останаха към неговото ведомство, напомниха депутати. Политици коментираха, че ако двете служби бъдат извадени от МВР, Румен Петков ще загуби едни от най-силните си властови ресурси. Целта на промяната била да се гарантира, че дори ако министърът се пребори и запази поста си, лостовете му за влияние оттук нататък ще бъдат сериозно свити, заяви народен представител.

Ревизоро чете за кого говорят подслушвани, отбелязва 24 часа. 

Митко Маслинката, Дебелия, Павел и Жоро са основните персонажи в записите от специалните разузнавателни средства, които се появиха преди няколко седмици покрай скандала с арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Те бяха дешифрирани от бившия директор на митниците Емил Димитров – Ревизоро. По думите му Дебелият е високопоставен служител в митниците. Другите двама герои – Павел и Жоро, пък били от Свиленград. По думите на Емил Димитров Митко Маслинката е бизнесмен, който внася цигари на мястото на убития преди 2 години Иван Тодоров – Доктора.

Всеки седми кредитополучател е потърпевш от вдигането на лихвите, осведомява Пари. 

Всеки седми кредитополучател е потърпевш от вдигането на лихвите по жилищните кредити. Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център потребителите ще плащат по-високи месечни вноски за последните шест месеца, като най-сериозна ще бъде разликата при левовите задължения.

Имотите в София поскъпват с 25%, пише Пари.

Цените на недвижими имоти в София най-вероятно ще се увеличат с с нови 25% през 2008 г., прогнозират анализаторите на електронното издание Property Secrets. Основната причина за това според тях е липсата на адекватно предлагане на нови площи.

Засичат и пломбираните радиатори, установява Дума.

След 5 юли абонатите на топлофикационните дружества ще започнат да получават изравнителните сметки за приключващия вече отоплителен сезон. Това обяви вчера шефът на Асоциацията на топлинните счетоводители Тодор Кузманов. От столичната топлофикация съобщиха, че от 10 април поетапно ще бъде спирано парното. Спирането ще върви и в цялата страна, след което ще се изготвят графиците за отчитане, което ще започне през май. След спирането абонатите имат право да поискат друго време, извън графика, за отчитане на техните уреди. От организацията припомниха, че и собствениците, които са със спряно парно, пломбирани радиатори или пък не ползват топла вода, също трябва да осигурят достъп. Ако това не стане, на тях ще им бъде начислена сметка върху максималната мощност на отоплителните тела. От асоциацията обясниха, че по закон и пломбираните радиатори са отоплителни тела и трябва да имат топломери. Около 5 на сто са пломбираните радиатори. След получаването на изравнителните сметки абонатите имат право да поискат корекция. Не се очакват големи промени в сметките в сравнение с миналогодишните, обяви Кузманов.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3940 |02.04.2008 Пресата на 3 април . 0| 4713 |01.04.2008 Пресата на 2 април . 0| 4059 |31.03.2008 Пресата на 1 април . 0| 4168 |26.03.2008 Пресата на 27 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads