Реклама / Ads
0| 3941 |10.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за Великденската смяна на министри; за завръщащата се в България бедност; за скока на цигарите; за магическите хапове за лечение на геймъри.
 

Енергийната ни мафия може да опита преврат, сензационно твърди 24 часа.

Енергийната мафия у нас може да пробва преврат, предупреди консултантът Стефан Гамизов. Той нашумя тези дни с твърденията си, че разстреляният шеф на “Атоменергострой” Борислав Георгиев е станал жертва на тази мафия. “24 часа” се свърза с Гамизов късно вечерта в сряда. Оказа се, че той е във Вашингтон. Според консултанта в последната година премиерът Сергей Станишев е предприел ходове за възстановяване на суверенитета на държавата в енергийния сектор и е абсолютно възможно това да му струва поста. От пресслужбата на правителството отказаха коментар. Гамизов не назова имена, но уточни, че става дума за групи, покровителствани от влиятелна спецслужба. Това обаче започнало да приключва със създаването на ДАНС.

Сменят министри по Великден, съобщава Новинар.

След двумесечен отпор премиерът Станишев най-сетне склони за министерските рокади, научи "Новинар". След няколко отказа да прави промени в кабинета министър-председателят най-сетне склонил няколко от креслата в Министерския съвет да сменят своите собственици. Това било основното решение на тримата лидери на управляващите партии, взето под натиска на НДСВ, уговорката между тях обаче била "пролетното почистване" да се състои след гласуването на наказателния вот срещу кабинета, за да не изглежда, че решението е продиктувано от опозицията. Според запознати със сигурност от правителството си отиват трима от жълтите министри - Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев, известни още с "непослушанието" си към царя и симпатиите си към жълтите люспи от БНД. Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще се възползва също от ситуацията, като смени компрометирания със спрените по еврофондовете пари министър на земеделието Нихат Кабил. От БСП вероятно ще "падне главата" на Асен Гагаузов заради скандала с фонд Републиканска пътна инфраструктура. Освен краката на строителния министър друг с разклатена позиция от БСП-министрите е шефът на здравното ведомство Радослав Гайдарски. Най-сложна остава ситуацията с главата на силовото ведомство Румен Петков. Засега той остава на поста си. Според депутати обаче сценарият за него е или да бъде свален веднага, или да го оставят "да се пържи на огъня, който сам си запали", пробвайки да реализира реформите в министерството.

НДСВ раздвоени за вота днес, обявява Дума.

Депутати от НДСВ най-вероятно ще гласуват с “въздържал се” на петия вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев днес. Той бе поискан от опозицията с мотиви за срастване на държавата с организираната престъпност. Дори и ако всички жълти депутати гласуват по този начин, правителството няма да падне. Мотивите на жълтите бяха обяснени от лидера на групата Пламен Моллов. НДСВ подкрепя бързите и радикални промени в МВР, коментира той. Според него министерството е разтърсено от дълбока криза, която заплашва самата държавност. МВР се превърна в терен на междуличностни конфликти, в които прозират интереси на организираната престъпност, каза още Моллов и допълни, че БСП, НДСВ и ДПС носят отговорност за това, че ведомството не е реформирано през мандата на тройната коалиция. ДПС подкрепиха усилията на коалицията за реформи. Ще направим реформата с вас или без вас, но искаме да е с вас, обърна се към опозицията и червеният депутат Младен Червеняков.

Доган: Арогантен си, цитира Стандарт.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган жестоко скастрил МВР шефа Румен Петков по време на съвета на коалицията. Сокола говорил кратко и на "ти" на Петков, разказаха за "Стандарт" участници в съвета. Направи много грешки и гафове. Особено в кадровата политика. Хората, които изтласка нагоре, те предадоха. С тези думи се обърнал Доган към вътрешния министър Румен Петков пред очите на премиера Сергей Станишев. Сокола обяснил също на МВР шефа, че се държи прекалено арогантно, и му препоръчал да бъде по-самокритичен. Оставката на един министър няма да реши проблемите в МВР, заключил Доган.

Световната банка: Бедността може да се върне в Източна Европа, цитира Дневник.

Високите цени на храните и на енергийните носители, както и забавящият се световен икономически растеж заплашват България с ново обедняване. Това предупреждава Световната банка в свой анализ за страните от Източна Европа. Регионът досега оставаше встрани от глобалните финансови трусове, но натрупването на негативните фактори ще забави развитието му още през тази година, предупредиха и от Международния валутен фонд в пролетния си световен икономически преглед. Най-остро промяната ще усетят бедните и социалнослабите в страните от Източна Европа, заяви пред радио "Дойче веле" вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу. Според Палома Касеро, старши икономист на банката, увеличение на цените дори само с 2-3% при сегашните нива на доходи и разходи ще се отрази рязко на жизнения стандарт в региона. Главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Предийп Митра изтъкна, че рисковете са най-големи за държавите с валутен борд, където частното кредитиране е създало големи дисбаланси, ускорило е инфлацията и е създало опасност от прегряване на икономиката. Източна Европа няма да се измъкне суха от кризата заради голямата зависимост на местните банки от чуждо финансиране, смятат още експертите на финансовата институция.

Още един шанс - и след това Брюксел затваря кранчето с парите, информира Дума.

В България почти всяка престижна професия може да ви убие, пише лондонският вестник "Таймс" в материал със заглавие "Още един шанс - и след това Брюксел затваря кранчето с парите". Например - да пишеш книги за българската мафия. Да ръководиш компания, която строи атомни електроцентрали . Да ръководиш футболен клуб (15 президенти на клубове бяха убити през последните 13 години)... Какво се очаква от ЕС да направи с България, пита вестникът. От 2001 г. насам в тази страна бяха извършени над 150 гангстерски убийства. И оттогава нещата станаха още по-зле. Брюксел изсипа жестоки - по неговите стандарти - критики. На 28 март председателят на Европейската комисия Мануел Барозу отиде в София, явно, за да стегне България заради пропуските й. Там той обяви: "Честно казано, не можем да повтаряме непрекъснато, че трябва да бъде направено повече". Въпреки обещанията си, България не е осъдила нито един престъпник и не е уличила нито един високопоставен служител във вземане на подкупи, посочва вестникът. След като прие България и Румъния, ЕС загуби основния си инструмент да ги накара да извършат реформи, продължава "Таймс".

Как Галеви оправят Дупница, описва Дневен Труд. 

Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, бивши барети и “оперативно интересни лица” според МВР, които нашумяха покрай скандала с вътрешния министър Румен Петков, са истинските управници на Дупница. В това са убедени хората в града. “Братя Галеви”, както местните наричат двамата босове, почти не излизат от общината, без тяхното съгласие не се взема нито едно кметско решение, разказват запознати. “Това, което сме обещали за четири години, ще го направим за една”, зарича се Пламен Галев.

Мистерия за пожара във влака убиец, пише Стандарт.

Пожарът във влака София-Кардам не е възникнал от късо съединение. Няма технически причини, които да предизвикат запалване в кушет и спалните вагони на БДЖ. Това е становището на специалистите след извършения на 21 март специален експеримент. Комисия от инженери прави измервания на същия тип кушет вагон като изгорелия край Червен бряг. Специално внимание е обърнато на осветителната и отоплителната инсталация. Включен е експеримент с даване на късо. В резултат на извършените измервания и умишлено предизвикани къси съединения комисията излиза с официално становище в специален протокол. То е - няма технически причини, които биха могли да доведат до възникване на запалвания, заяви инж. Кирил Ангелов, главен ревизор по безопасността на НК "Железопътна инфраструктура". Становището се потвърждава и от внимателния оглед на отоплителното тяло на 6-о купе на изгорелия кушет-вагон.

Слагат бандеролите в прозрачни капсули, научи 24 часа.

Hови суперзащитени бандероли ще заменят сегашните от 1 януари 2009 г. Обсъжда се вариант да се въведат капсул-бандероли, тъй като подправянето им е скъпо и поради това безсмислено, обясниха експерти. Принципът им е хартиените лепенки да се монтират в специални прозрачни капсули, пъхнати в гърлото на бутилките. Това е една от вероятните мерки от общ екшънплан за борба с измамите с алкохол и цигари, който ще пишат няколко институции в държавата. Това са финансовото министерство с двете си основни агенции - "Митници" и Национална агенция за приходите, МВР, прокуратурата и общини. Акцентът щял да падне върху измамите със защитените лепенки, които се слагат върху бутилките с алкохол. В сряда пред депутати шефът на митниците Асен Асенов съобщи, че през 2007 г. хората му са заловили 4 милиона литра нелегален алкохол. Това означава, че 20% от бутилките са нелегални, сметна Асенов. Той уточни, че го произвеждат малки и нелицензирани производители.

Скандал за допълнителни щатове във фонд "Земеделие", оповестява Новинар.

Скандал се развихри вчера заради неотпуснати допълнително работни места в Разплащателната агенция, през която минават всички средства за земеделие от Евросъюза. Шефът на агенцията и на Държавен фонд "земеделие" Димитър Тадаръков обвини министъра на държавната администрация Николай Василев, че не позволява да се назначат още 330 служители, нужни за работата на ведомството. Фонд “Земеделие” да настоява за допълнителни кадри заради критиките на Брюксел, че няма достатъчно персонал, който да разпределя евросубсидиите за земеделие. Тадаръков обясни, че според Василев исканият щат е твърде голям. Министърът на администрацията предложил 255 свободни щатни места от земеделското министерство и да се прехвърлят към агенцията. Според Тадаръков това мнение е некомпетентно. Той допълни, че Василев е министър на администрацията от три години, а все още не прави разлика, че между фонда и земеделското министерство няма връзка. Тадаръков обясни, че в момента са отпуснати работни места за 150 души благодарение на решение, което е взето на заседание на Министерски съвет в отсъствието на Николай Василев. До приключване на броя министърът на държавната администрация не беше открит за коментар относно обвиненията на Тадаръков.

"Булгартабак" вдига цените на слимс цигарите си, трови пушачи с тази информация Дневник.

"Булгартабак" вдига цените на слим цигарите си от 2.00 лв. на 2.40 лв., показва справка в публичния регистър за тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите. По този начин всички слим цигари, произвеждани от българската компания, ще се продават на цената на най-продаваната марка на дружеството от този клас - "Ева". С 0.40 лв. повече ще се предлагат марките "Севън хилс", S slims, "Фемина пинк слимс", "Фемина слимс" и New line slims. Това е второ увеличение на цигари от "Булгартабак" за този месец, след като в началото на април холдингът вдигна цените на ниския си клас цигари. Компанията все още не е променила стойността на най-популярната си марка "Виктори", която се продава на 2.60 лв. Засега от холдинга не очакват да има повишение на цената на тези цигари.

Морето стана мегаполис, заключава Дневен Труд.

Черноморието ни се превърна в огромен мегаполис, който през летния сезон е пренаселен почти като София. Близо 8 пъти се е увеличила легловата база само в Слънчев бряг от зората на демокрацията до сега. През 1990 г. в курорта е имало 112 хотела, 56 ресторанта и 17 атракционни заведения. Цялата леглова база тогава е била 22 хиляди места. За 18 години бурното строителство в курорта е променило съществено мащабите и облика на комплекса. Сега там само хотелите са повече от 200, а леглата са близо 170 хиляди. Един от хитовете през последните години са ваканционните апартаменти. Българи и чужденци купуваха масово тези жилища за втори дом, където да прекарват летните си ваканции. Сега обаче се наблюдава отлив на англичани и ирландци от тези инвестиции. Малко повече от 30 хиляди туристически легла е имало по цялото Южно Черноморие през 1990 г. В момента няма точна статистика колко са нараснали. Представители на бранша обаче коментират, че бройката гони 500 хиляди - в хотели, апартаменти, квартири, бунгала и вили.

Японци лекуват геймъри с магически хапове, разкрива Новинар.

Японска фармацевтична компания е на път да взриви световния пазар на лекарства със своя нов продукт - хапчета, предназначени единствено за компютърни маниаци. От аптеките и магазините в Страната на изгряващото слънце всички геймъри и чат-маниаци вече могат да си закупят на символична цена витаминозната хранителна добавка "Game Suppli". Освен че предпазват очите от дългите часове на облъчване от мониторите, хапчетата могат да направят от всеки геймър-любител истински професионалист, нескромно обясняват от фирмата "Киова-Якухин", производител на чудатия продукт. Магическите хапове се продават в две разновидности - таблетки с вкус на боровинки, които би трябвало да решават проблемите на възпалените очи, а също така и прозрачни капсули с богат набор от витамини, които би трябвало да повишават концентрацията на играчите. В Япония отдавна се продават различни видове енергийни напитки, които по презумпция трябва да помагат на геймърите да не се уморяват.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4317 |09.04.2008 Пресата на 10 април . 0| 4154 |08.04.2008 Пресата на 9 април . 0| 4180 |07.04.2008 Пресата на 8 април . 0| 3770 |06.04.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads