Реклама / Ads
0| 3764 |20.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за ремонта на кабинета; за генерала като сълза в МВР; за "наддаването" за цените на тока; за интернета по български; за "спешното" хапче срещу забременяване.
 

Търси се двойник на Орешарски за еврофондове, твърди Стандарт.

Двойник на Пламен Орешарски ще върти еврофондовете. Бъдещият вицепремиер без портфейл трябва да е копие на финансовия министър - политически независим и по немски дисциплиниран. Това съобщиха за "Стандарт" депутати от преговарящите екипи на БСП, НДСВ и ДПС. Вицето не трябва да е приближен до нито една от трите управляващи партии, както е Орешарски. Совалките за новото правителство продължиха до малките часове снощи. За всеки от постовете премиерът Сергей Станишев предложи на партньорите си по 3 имена. А за вицето по европарите - дузина. Вчера за мястото се завъртяха имената на Красен Станчев, Александър Божков, Стефан Софиянски, Миглена Плугчиева и дори Пламен Панайотов. От "Позитано" обаче отрекоха. Но подхвърлиха, че е възможно самият Орешарски да поеме и този пост.

Чакат Симеон за ремонта, съобщава Дума.

Никаква официална информация не излезе вчера от преговорите за рокадите в кабинета. Очаква се днес Съветът на тройната коалиция да анализира преговорите между контактните групи на трите управляващи партии и да вземе решение за промените в Министерския съвет. Междувременно лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски отново бе зад граница. Той замина за Румъния, за да отбележи заедно с банатските българи от румънския окръг Тимиш 270 години от преселването им там. Заедно със съпругата си той присъства на служба в католическата черква в Дудещи Веки, където живее най-голямата част от българската общност в Румъния. От пресцентъра на НДСВ съобщиха, че лидерът им се прибира днес сутринта.

Чистката в НДСВ била най-голяма, уверява 24 часа.

Тази вечер тримата големи трябва да кажат последната си дума по промените в кабинета. След цяла седмица гадаене кой министър ще си ходи, закани към замовете им и спорадични срещи между представители на контактните групи на трите партии се очаква довечера Симеон, Станишев и Доган окончателно да разпишат имената. Досега никой не е говорил със самите министри, увериха запитани от “24 часа” членове на кабинета. Персоналните промени не се обсъждат в друг формат освен между лидерите, потвърдиха отново партийните им заместници. По-рано днес Сергей Станишев свиква извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Очаква се съветът на тройната коалиция да се събере още във вторник, в сряда промените да минат през соцпленума, а в четвъртък да се гласуват от депутатите в последния им работен ден преди празниците. Официално излъчените преговарящи групи от по 4-ма партийци и вчера, както и в събота, не се събраха в пълен състав. Разговорите се водили само между шестима - по 2-ма от партия. Въпреки загадъчността около това кой всъщност договаря рокадите, откъм БСП все пак стана ясно, че всички претенции на социалистите били удовлетворени. Каквото и да значи това. “Преговорите вървят идеално. До 19 ч. ще сме напълно наясно със структурните промени, но имената ще се обсъждат на по-високо ниво”, съобщи вчера следобед участник в разговорите. Пак днес се очаква да стане ясдно поименно кои заместник-министри ще бъдат жертвани в рамките на договореното 20 до 30% съкращаване на общата им бройка. Последно разговорите вървели около долната граница. Така най-вероятно ДПС ще се раздели с трима Предполага се, че това ще са зам.-министрите от ведомствата, които се оглавяват от ДПС. Сега движението държи земеделието, екологията и борбата с бедствията. “Какви замове, като още не се знае остават ли министрите им”, коментира депутат от движението. БСП трябва да отстрани 6-има замове според предварителните сметки. 

Генерал като сълза взима МВР, разкрива Стандарт.

Генерал от резерва, неопетнен от корупция, ще наследи Румен Петков на поста вътрешен министър. Това довериха за "Стандарт" отлично осведомени източници от властта. Човекът е един от малкото, напуснали МВР без скандал, той е чист като момина сълза, обясниха още те. Четирима души, отговарящи на описанието, се спрягат в кулоарите на властта. Сред тях са ексшефът на НСО Румен Миланов и бившият контраразузнавач №1 Иван Чобанов. Според източници от МВР окончателното решение все още не е взето, но везните се накланяли в полза на Миланов. Причината била, че той е консенсусна фигура, защото се одобрява както от Сергей Станишев, така и от Георги Първанов. През изминалите дни и премиерът, и президентът обясниха, че МВР трябва да бъде поето от човек, който не е компрометиран и познава системата. По жълтите павета вчера се завъртяха също и имената на вътрешния министър в служебния кабинет на Ренета Инджова - Чавдар Червенков, и главният секретар на МВР по времето на Николай Добрев - Георги Ламбов. От "Позитано" 20 обаче категорично отрекоха имената им да имат шанс. 

Искаме от Европа още 550 млн. евро заради АЕЦ, съобщава Дневен Труд.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще поиска от Европейската комисия 550 млн. евро допълнителна компенсация заради преждевременното затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”. Досега чуждестранни дарители са отпуснали общо 550 млн. евро за Международния фонд за закриване на АЕЦ “Козлодуй”. От тях 300 млн. евро вече са изхарчени по проекти за енергийна ефективност. “Парите се усвояват успешно. Исканото удвояване на компенсациите би се изкарало само за година и половина, ако блоковете работеха”, обясни министър Димитров по време на форум във Варна. За тази година фондът разполага с 50 млн. евро. Кредитната линия е за проекти, свързани с енергоспестяване и възобновяеми източници. Средства се отпускат и от програмата “Интелигентна енергия - Европа 2008”.  

Започва "наддаването" за цените на тока от юли, информира Дневник.

След електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания обяви намеренията си да поиска по-високи цени на тока от 1 юли. "Нашите прогнози сочат увеличение с 20-25%", съобщи главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков в интервю пред "Дневник". Според първите експертни изчисления на ЕРП-тата това ще прибави още 10% към искания от тях скок в цената, който варира от 6 до 12 на сто в зависимост от типа потребители на различните компании. Неотдавна стана ясно, че пак от юли със сигурност парното ще поскъпне заради двете поредни увеличения в цените на природния газ от 1 януари и 1 април. От средата на година се задава и увеличение на тарифите за услугите на ВиК-тата. Прогнозата на Велков за новите цени, по които НЕК иска да продава тока на електроразпределителните дружества и на големите потребители, пряко присъединени към мрежата на компанията, се базира на подготвяните от централите корекции в цените. Сметката включва и увеличение на таксата за пренос, което да отчете инвестициите на компанията в мрежата. АЕЦ "Козлодуй" все още не е представила своето искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но вероятно ще настоява за 10% повишение.

Колите под 45 градуса, предлага 24 часа.

Нова революционна система за паркиране и за движение в държавата предлага инж. Кирил Ризов, председател на СНЦ "Съюз Такси". Съавтори са шефове на големи транспортни фирми, съдействие оказват служители на софийския КАТ и на Съвета за безопасност на движението. Основната идея е на всяка улица да се разреши паркирането, но само под 45 градуса и с предницата към сградите. Колите ще заемат част от тротоара и/или от пътното платно. Останалата вътрешна част от тротоара или платното към сградите остава за пешеходците. Мястото за тях трябва да е толкова, че да се разминат две колички за близнаци или за инвалиди. Проектът предвижда премахване на паяците и синята зона в градовете. 

Ало, ало - интернет по български, описва Дневник.

България живее в интернет епохата, но тук ползването на глобалната мрежа не е съвсем това, което би трябвало да бъде. Това накратко е заключението на сравнението на страната с останалите членове на ЕС, направено в публикувано в края на миналата седмица изследване на Европейската комисия. Краските, в които е нарисувана българската картина, не са мрачни, но и не са розови. Българите, които редовно ползват мрежата, са почти два пъти по-малко, отколкото в останалите европейски страни, огромен е броят на тези, които никога не са се докосвали да мрежата, а проектите за електронно правителство, услуги и онлайн финансови операции изостават драстично. Проучването на Брюксел отчита, че българите ползват интернет най-вече за безплатни телефонни и видеоразговори - дейности, които извършват повече от средния европеец. Всеки четвърти използва мрежата за електронна поща, а десет процента - за да четат вестници или новини. Най-голямата разлика с останалата част на ЕС е при онлайн банкирането - средно в съюза една четвърт от хората се възползват от тази възможност, докато в България - едва 2 процента от населението. 

Вълци атакуват Северна България, плаши Дневен Труд.

“Леле, вълците ще ни изядат... Обикалят край къщите, нощем вият като караконджули, не смеем да излезем по полето”, жалват се хората в северозападните села между Дунав и Балкана. От месеци вълчите глутници устремно слизат от скривалищата си в планината и завладяват равнината. Пътят им е белязан с кръв и кости на разкъсани диви и домашни животни. “През последната година броят на вълците в областите Монтана, Видин и Враца е нараснал с една трета. Пролетното преброяване на дивеча установи 133 вълка, докато миналия сезон бяха 99”, казва експертът по лова в Районното управление на горите в Берковица Сашо Каменов. 

"Спешно" хапче срещу забременяване, открива Дума.

Около 46% от жените на 18 до 35 г. не използват никакви методи за предпазване от бременност показват резултатите от анкета, проведена през февруари т.г. сред 600 млади жени от София, Варна и Пловдив. Това съобщи д-р Мариана Ковачева, акушер-гинеколог, по време на обучителен семинар за журналисти през уикенда в Солун. Той бе проведен с подкрепата на фармацевтичната компания "Байер-Шеринг". Всяка десета жена на възраст до 30 години не използва никакви методи за предпазване от бременност в момента. Всяка трета от запитаните не може да определи разликата между хапчетата за дългосрочен и еднократен прием. Поради това често млади жени посягат съм "спешно" хапче, но не си дават сметка, че то може да се взема не по-често от 1 път месечно. Над 52% от младите жени, които не ползват противозачатъчно хапче, нямат намерение да го ползват и решението им се основава на митовете за страничните ефекти и липсата на информация. Обнадеждаващото е, че немалко млади жени знаят за съществуването на съвременните контрацептиви, коментират специалистите и припомнят, че от няколко години на пазара е хапче от четвърто поколение, което съдържа дроспиренон - вещество, благодарение на което в организма не се задържа вода, избягва се и напълняване. В същото време новото хапче няма неприятният ефект на "увеличаване на окосмяването". Приемът на хапчето води до избягване на 1000-3000 смъртни случая от ендометриален и на 3000-5000 смъртни случая от овариален карцином в Европа, се съобщава в медицинското издания La Vecchia от 2005 г. Освен близо 99-процентната сигурност, новото хапче има и други полезни действия при продължително вземане - намалява риска от ревматоиден артрит до 50%, сочат международни проучвания. Хапчето може да се взема от млади момичета, които вече са имали поне 3 цикъла. 

Иде голямото убиване, разсъждава Новинар.

Зададе ли се празник, и иде времето на зверските катастрофи. Има шофьори, които, качат ли се в колата, престават да мислят за живота си и за този на другите, които возят в колата. Те се изживяват като безсмъртни и, разбира се, плащат с живота си за това. И отгоре на всичко закопават и семействата си, както и свои близки. Закъде бърза българинът, който върти волана на собствената си кола? Само за трапезата, която го очаква на другото място. Бърза да се отреже като казак и да забрави всички ядове. А бърза българинът и да се махне от тоя свят, защото вече не е за живеене. Само че не подозира даже, че всяко безразсъдно изпреварване носи огромни рискове и за тези, които е качил в колата си. Изпреварванията по време на празници са най-честата гледка, на която могат да се радват катаджиите. И те наистина се радват. Даже и те, които са призвани да следят за закона, са претръпнали пред изпреварващите автомобили катафалки. По празниците гледката пиян шофьор е нещо обичайно. Защото за нашия водач да се качиш в колата, след като си обърнал няколко чашки, е нещо повече от обичайно. Той не се притеснява от това, даже от прекаления блясък в очите. Карането в такива ситуации муха му се вижда на нашия шофьор. Най-опасни обаче са селските водачи. Те и така и така си карат пияни, но по празниците всичко излиза извън контрол. Накачулват се в колите по десетина души и правят ритуално самоубийство, което завършва земния им път в някоя канавка или в крайпътно дърво. Най-често, за съжаление, това са младежки компании, чиито земен път свършва така нелепо. А уж са празници? 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4192 |17.04.2008 Петъчната преса . 0| 4152 |16.04.2008 Пресата на 17 април . 0| 4166 |15.04.2008 Пресата на 16 април . 0| 4027 |14.04.2008 Пресата на 15 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads