Реклама / Ads
0| 4327 |14.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 ноември

.
Вестниците пишат за изваждането на следствието от фризера; за това, че Вселенската патриаршия не била давала архонтска титла на Слави Бинев; за хотелиерския рекет по празниците.
 

Петков и Тачева вадят следствието от фризера, пише Дневник.

Поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, написани от министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, правят опит да върнат на следствието част от разследванията, които му бяха отнети само преди година и половина. Тогава в отговор на изискванията на ЕС да се създаде действаща криминална полиция беше приет новият НПК, който на практика прехвърли всички дела на дознателите в МВР. Поправките скоро ще бъдат внесени в Министерския съвет, след като веднъж бяха изтеглени по настояване на правосъдния министър Миглена Тачева "за доработване". Проектът дава право на главния прокурор да разпореди всяко дело да се разследва от следовател, ако е от фактическа или правна сложност, или ако го налага общественият интерес. Така той ще може да прехвърли наистина тежките случаи, без значение за какво престъпление са, на следователите. Сега на всеки от 560-имата се падат едва по 1-2 нови дела, докато по 95 на сто от общо над половин милион престъпления годишно работят дознателите.

Броим повече за здраве, по-малко за пенсии, информира Стандарт.

НДСВ и ДПС искат да плащаме с 2% повече за здраве и с две на сто по-малко за пенсия. Царистите и хората на Ахмед Доган ще предложат промените да се въведат между първо и второ четене в бюджета за 2008 г. Това разкриха за "Стандарт" източници от кабинета. Официално зам.-министърът на здравеопазването Емил Райнов потвърди, че се водят преговори в коалицията по втората здравна вноска, но все още няма постигнато съгласие. Преди време премиерът Сергей Станишев обясни, че БСП не е противник на увеличаването на парите за здраве, но настоява да няма увеличаване на общата осигурителна тежест. Здравният министър Радослав Гайдарски обяви, че е съгласен да се събират повече пари за здраве. По думите му, ако парламентът одобри въвеждането на втора здравна вноска от 2%, това ще вкара в системата още над 600 млн. лв. Идеята на Гайдарски обаче е парите да не се разпределят за всички, а да се трупат на "семейни партиди", които да могат да се ползват от цялото семейство и да се наследяват.

Мнозинството отказа да порицае Ахмед Доган, съобщава Дневник.

С гласовете на БСП, НДСВ и ДПС парламентът в сряда отхвърли искането на депутатите от ОДС в седмичната програмата да бъде включен проект за декларация, с която Народното събрание да се разграничи от изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган, че купуването на гласове по време на избори е "европейско явление". В нощта след балотажа на местния вот Доган обясни, че изборната търговия е нещо нормално и че "самата демокрация дава възможност за това нещо". Опозицията се зарече следващата сряда отново да внесе предложението. НДСВ и ДПС пък защитиха Доган, като се впуснаха в пространно обяснение на думите му, които според тях били тълкувани превратно. Думите, че "демокрацията предполага купуването на гласове", уронват престижа на Народното събрание, заяви Екатерина Михайлова (ДСБ) по време на продължилия час и половина дебат. Тя посочи, че вече са гласувани две декларации по сходни поводи - след инцидента на магистрала "Тракия", когато беше осъдено поведението на тогавашния депутат от "Атака" Павел Чернев, и след предизвикалото скандал расистко изказване на евродепутата Димитър Стоянов. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи да бъде създадена временна анкетна комисия, която да разследва "фалшификациите и подмяната на вота на българите на местните избори". От ОДС го подкрепиха и обвиниха Доган, че с изявлението си подстрекава към продължаване на практиката за купуване на гласове.

Депутат комунист паркира като инвалид, критикува Труд.

Първият секретар на ЦК на Комунистическата партия на България и депутат от “Коалиция за България” Александър Паунов в сряда бе паркирал мощния си сребрист джип КИА на мястото за инвалиди пред парламента. По същото време в сградата представители на организациите на хората с увреждания обсъждаха бюджета за догодина с депутати от социалната комисия. Народните представители ползват служебен денонощно охраняем от жандармерията паркинг, за който не плащат и стотинка. Той е на пъпа на София - на 50-ина мера от входа на НС и до храма “Св. Ал. Невски”. Джипът на Паунов обаче се мъдреше върху едно от двете места за инвалиди, определени в синята зона, която пък е съвсем до входа на парламента. На предното му стъкло обаче талон за инвалидност нямаше. За това пък ясно се виждаше служебната карта на единствения депутат комунист, която му дава право да паркира само на служебния парламентарен паркинг. Вероятно заради липсата на свободни места там Паунов си бе харесал такова в синята зона. И определено за хора с увреждания. Те не плащат, но всички останали вадят по левче на час. Вчера една от участничките в срещата - д-р Даниела Данчева, която е инвалид, не успя да се възползва от привилегиите си. А Паунов, предупреден, че журналисти оглеждат джипа му, излезе от НС болезнено куцукайки. На въпрос на “Труд” защо е паркирал като инвалид той ядосано викна: "Аз съм инвалид, не виждате ли"?

3 г. няма мърдане от брачния договор, вещае Монитор.

Съпругът ще запази вилата, дори съпругата да е подала молба за развод още през първия месец от сключването на брака. Това предвиждат промените в Семейния кодекс, отнасящи се за семейни двойки, сключили брачен договор помежду си. В изменението на закона, осигуряващо възможността за изготвяне на споразумение за имуществена делба при развод е залегнала изрична забрана за промяна на клаузите в договора в период до три години след сключване на брака. Тази спорна точка скара депутатите в сряда. “В кодекса е упоменато, че бракът не може да се разтрогва по взаимно съгласие до три години след сключване на брака. Преди изтичането на този период развод може да поиска само една от страните. Юристите са преценили, че за такъв срок двойката може да допусне грешка по емоционални причини”

Вартоломей I: Бинев архонт? Сега чувам!, цитира Стандарт.

Вселенската патриаршия не е давала архонтска титла на Слави Бинев. Това отсече Вартоломей I при пристигането си на летище София. "Слави Бинев дойде на една проява на митрополията на Принцовите острови, разменихме няколко думи, научих, че е станал евродепутат. Това е единственото, което знам за него", заяви Вселенският патриарх. От екипа на Слави Бинев потвърдиха думите на Вартоломей I. "Митрополит Галактион ми даде титлата на церемония в катедралата "Санта Мария Маджоре" в Рим без участието на патриарха, което е естествено", заяви за "Стандарт" Слави Бинев. Два часа след като пристигна в София, Негово светейшество получи титлата "Доктор хонорис кауза" на Висшето училище по библиотекознание. Гости на церемонията бяха лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, и.д. кмет на София Минко Герджиков, омбудсманът Гиньо Ганев, митрополитите от Светия синод, папският нунций Джузепе Леанца и студенти. Още в началото на речта на Негово светейшество обаче настана смут. Родните митрополити взеха малката зала за ръгби игрище и с лакти избутаха студенти и журналисти, за да виждат цялостно Вартоломей I. Премеждията на патриарха продължиха и с преводачката, която обърка тотално речта му. При поредната грешка Вартоломей не издържа и скастри дамата. "Забелязвам, че това, което казвам, не отговаря на превода", каза Негово светейшество. Вартоломей владее 9 езика и очевидно разбира безпроблемно български. След забележката преводачката отказа да превежда повече думите на патриарха. Вартоломей продължи да говори близо час на чист английски. Това смути българските митрополити, които с малки изключения не разбират чужди езици. Словото на патриарха продължи дълго и приспа Симеон, който задряма на стола си. Звън на мобилен телефон с мелодията от филма "Кръстникът" обаче разбуди царя. GSM-ът се оказа на Врачанския митрополит Калиник.

200 наши в наркокартел, изчислява 24 часа.

Над 200 българи са били проследявани от летище на летище в Западна Европа и Латинска Америка по сигнал на нашите служби, че може да пренасят дрога. 2007 година е бум на самолетните мулета от страната ни, коментира вчера източник на вестника, след като ГДБОП и митниците задържаха двама нигерийци, организирали мощен международен канал за трафик на малки количества кока от Южна Америка към Стария континент

2008-а започва строителството на "Белене", тържествува Дума.

В началото на 2008 г. компанията "Атомстройекспорт" ще започне строителството на българската АЕЦ "Белене", е съобщил вчера първият вицепрезидент на компанията Александър Глухов, цитиран от агенция "Росбалт". "В момента тече процес на техническо проектиране на централата и в началото на 2008 г. ще пристъпим към изграждането й", каза Глухов, допълвайки, че новата централа ще разполага с "усъвършенствани системи за сигурност". В края на 2006 г. компанията "Атомстройекспорт" спечели търга за строителство на два блока на АЕЦ "Белене".

6 от студентския съвет на СУ - наети с договор, четем в Новинар.

Шестима представители на студентския съвет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" не са студенти, стана ясно вчера от доклада на председателката на Контролния съвет Красимира Средкова. Със скандали и опити за прекратяване на Общото събрание премина вчерашният изборен ден в СУ. След проведен балотаж за ректор на унивреситета бе избран професорът по история Иван Илчев. Той бе избран с гласовете на 218 от делегатите на Общото събрание. По същото време в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов бе преизбран за ректор на висшето учебно заведение. Според доклада на Средкова шестимата членове на студентския съвет в СУ са били наети чрез граждански договор, сключен с университета. За работата си те са получили съответните възнаграждения, което е недопустимо, обясни още председателката на контролния съвет. Според новия шеф на студентската организация Венцислав Станков обаче просто нямало желаещи. Така на практика новият студентски съвет е избран въз основа на гласовете на 2000 души от 18 000 възможни. Ние сме изпълнили задълженията си по организирането на изборите. Просто няма интерес, аргументира се Станков.

Адвокат Шейтанов кандидат за европейския съд, пише Новинар.

15 са кандидатите за български съдии в Европейския съд по правата на човека, допуснати до езиков юридически тест, съобщиха вчера от Министерството на правосъдието. Сред допуснатите са адвокатът на българските медици в Либия Владимир Шейтанов, Румен Ненков, който сега е зам.-председател на Върховния касационен съд, бившият зам.-министър на правосъдието Мария Серкеджиева, Ана Миленкова и адвокатът Здравка Калайджиева. До конкурс не са допуснати депутатът от ОДС Филип Димитров, Галина Самарас, Катя Тодорова и Мариета Карадимова. Конкурсът ще се проведе за втори път, след като Европейският съд не одобри първите ни кандидати.

Престоят на петте сестри в Либия ще се смята за стаж, информира Труд.

Годините, прекарани от българските медицински сестри и палестинеца Ашраф ал-Хаджудж в затвора в Либия, ще бъдат признати за трудов стаж. Осигуровките им за пенсия и здраве ще бъдат поети от бюджета и ще бъдат внесени до 31 декември т. г. от Агенцията за социално подпомагане. Това предвижда закон, който ще се гледа от кабинета днес. Документът е изготвен заради помилването на петте медсестри и Ашраф с президентски указ № 223 от 24 юли т. г. Към бъдещите пенсии за трудова дейност на помилваните, ще се изплаща всеки месец и добавка, равна на една социална пенсия (76,23 лв. сега). Проектозаконът урежда трудовите и осигурителните права и на д-р Здравко Георгиев, задържан и осъден от съда в Бенгази през 2003 г.

Рекет за празниците, описва Стандарт.

Рекет за празниците ни спретнаха хотелиери. Те принуждават гостите да плащат поне за 4 нощувки, ако искат новогодишна вечеря. В курортите масово отказват резервации за една или две вечери под предлог, че няма места. Така туристите са принудени да броят хилядарка за седмица почивка. Високата цена била заради допълнителните екстри - сауна, фитнес, застраховка и СПА процедури. Оказа се, че не може да се вярва и на празничните оферти по интернет. Там показват хубави картинки и обещават от пиле мляко. Но може да платите скъпо и да пиете една студена вода в празничната нощ, предупреждават от туристическите агенции. Единствената ни утеха е, че и останалите европейци са лъгани. Не от хотелиери, а от авиокомпании, които ги мамят с билетите. Родните фирми обаче били изрядни.

Хазарт ли е играта на “М-Тел”, се пита комисия, цитирана от 24 часа.

Kомисията по хазарта е сезирала прокуратурата заради играта на "М-Тел", при която операторът дава по една кола на ден на абонат, избран чрез томбола. Според комисията играта е хазарт, тъй като цената на съобщенията за участие била по-висока от стандартната. Дава се пример, че един SMS за участие се таксува по 1,20 лв., а по нормална тарифа цената му била до 18 ст. Според комисията това се считало за организиране на хазартна игра със залог. За нея се изисквал лиценз, какъвто "М-Тел" не бил получавал.

33-и сме в Европа по покупателна способност, отчита Дума.

България е на 33-о място сред 40 европейски страни по покупателна способност на населението. Средната покупателна способност на българите е 2453 евро, като страната ни е изпреварена от Турция, която е класирана на 31-о място с 3128 евро и Румъния с 3036 евро. Средното ниво в Европа е 11 998 евро на жител, сочи проучване на германския институт GFK, съобщи "Дарик", цитирайки македонската телевизия А1 и БТА. От балканските страни най-висока е покупателната способност на Гърция, която заема 18-о място в Европа с 12 203 евро. Словения пък е двадесета с 8851 евро. 29-а позиция заема Хърватия, като покупателната способност на хората там е 4565 евро. Сърбия е на 30-о място с 3227 евро. След България се нареждат други три държави от региона - Черна гора с годишна покупателна способност от 2338 евро, Македония е на 35-о място с 2069 евро, а Босна и Херцеговина е 36-а с 2033 евро. Албания пък заема 38-а позиция от 40 изследвани европейския страни с покупателна способност от 1599 евро. Най-богати са Швейцария и Лихтенщайн с покупателна способност от 27 521 евро, следва Норвегия с 24 993 евро и Дания с 21 521 евро, а най-бедна е Молдова с 685 евро. Най-голям скок отбелязва Ирландия, в която покупателната способност от 2003 г. е нараснала с 30 процента на 22 207 евро.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4256 |13.11.2007 Пресата на 14 ноември . 0| 3945 |12.11.2007 Пресата на 13 ноември . 0| 4142 |07.11.2007 Пресата на 8 ноември . 0| 4175 |06.11.2007 Пресата на 7 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads