Реклама / Ads
0| 3859 |12.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 ноември

.
Вестниците пишат за министър, изскочил в „Лиана"; за увеличаването на депутатската заплата със 195 лева; за зимата на синдикалното недоволство.
 

 

Посланикът на САЩ: Олигарсите - в затвора, цитира Дневник.

България може да стане най-привлекателната страна за бизнес на Балканите, но за това е необходимо да се прекратят корупцията и организираната престъпност, каза американският посланик у нас Нанси Макълдауни. „Не говоря просто за планове, работни групи или публични дискусии, а за конкретни действия. Олигарсите, които стоят така, сякаш са над закона, трябва да бъдат в затвора, зад решетките“, каза Макълдауни на среща с пред ставители на бизнеса, организирана от Американската търговска камара.

Душат 267 честно ли са богати, пише 24 часа.

Парите и имотите на 267 българи са обект на сериозен интерес от страна на данъчните. Проверяваните са били разделени в три примерни групи – политици, които са декларирали участие във фирми, едри предприемачи в сферата на туризма, строителството, недвижимите имоти и банковото дело. Въвежда се нова, трета група – „гранични бизнесмени” – хора от престъпния свят, ориентирали се към легални дейности. Пет години назад е периодът, който интересува данъчните.

Прокуратурата обвини Ковачки, информира Дума.

Софийската градска прокуратура обвини вчера бизнесмена Христо Ковачки в данъчни престъпления в особено големи размери. Обвинението е и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Вчера са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта, в които се помещават офиси на Христо Ковачки. Бизнесменът е бил задържан за кратко, но е бил освободен под парична гаранция в размер на 300 000 лева. Самият той заяви, че тепърва ще търси сумата за гаранцията си, тъй като тя е рекордно висока. По-късно вчера главният прокурор Борис Велчев отговори утвърдително на въпроса дали очаква прокуратурата да бъде упрекната за това, че действа целенасочено срещу Христо Ковачки с оглед на политическите му амбиции. Той допълни, че не би следвало да бъде така, тъй като производството срещу Ковачки не е започнало “от вчера за днес”.  

И министър изскочил в „Лиана", разучил е 24 часа.

И министър от сегашния кабинет е протекъл в разработката „Лиана”, стана ясно, след като депутатите от вътрешната комисия изслушаха главния прокурор Борис Велчев, бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов и доскорошния зам.-директор на ДАНС Иван Драшков. Пред депутатите Танов е потвърдил информацията, че антимафиотите са разследвали престъпни схеми за източване на пари от проекти, като средствата са били наливани в черна каса. Пред депутатите ексшефът на ГДБОП съобщил, че в разработката са засечени 10 служители от екологичното министерство и министерството на земеделието, които притискали бизнесмени, спечелили проекти, да отделят пари за черна каса.

И Бухово с университет, тръби Дневен Труд.

С университет ще се сдобие град Бухово, който се намира в столичният район Кремиковци. Академичната придобивка за близо четирите хиляди души, които живеят там, е одобрена от Националната агенция за оценяване и акредитация. „Дали сме положителна оценка, предстои решение на народното събрание”, съобщи шефът й проф. Иван Панайотов. Университетът ще се занимава с дистанционна форма на обучние по всички научни специалности. Какъв ще е преподавателският му състав ще става ясно тепърва. Висшето училище ще е частно. Ако бъде отворено, ще стане 53-ият университет у нас.

Депутатската заплата се увеличава със 195 лева, изчислява Дневен Труд.

Заплатата на депутатите ще скочи с цели 195 лева и от 1884 лв. вече ще е 2079 лв. Това стана ясно, след като НСИ обяви данните за средните възнаграждения. Според правилата основната заплата на народен избраник е равна на три средни заплати в обществения сектор в последния месец на всяка тримесечие. През септември тази година в обществения сектор са взимали 693 лв. при 628 лв. през юни. Увеличават се месечните пари на президента. По условие той получава две депутатски заплати и вече ще слага подпис под 4158 лв., а не под 3768 лв. Според правилника на народното събрание, допълнен в края на миналата година, заплатата на председателя на парламента Георги Пирински е равна на една депутатска плюс 55% отгоре, т.е.на 3222.45 лв. вместо 2920 лв., както до сега. На същия принцип се изчислява и заплатата на премиера Сергей Станишев.

Тръгва битката за най-апетитното парче от Тракия, известява Пари.

Националната агенция Пътна инфраструктура най-вероятно ще обяви и търга за последната отсечка от автомагистрала Тракия. Фирмите, които искат да участват в него, вече са започнали да готвят своите оферти, твърдят запознати. Става въпрос за участъка от Ямбол до Карнобат. Както писа в. Пари, това е и най-атрактивният лот от аутобана, защото е най-дълъг и ще бъде най-скъп. Все още не са отворени ценовите оферти за Лот 2, конкурсът за който стартира на 2 октомври. Осем компании се борят да строят отсечката от Стара Загора до Нова Загора. Сред тях са основните играчи в пътностроителния бизнес у нас - Холдинг Пътища, Мостстрой, Главболгарстрой, Трейс Груп Холд, както и австрийски, турски и гръцки фирми.

Задава се зима на синдикално недоволство, твърди Новинар.

Двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ „Подкрепа”, ще организират национален протест в средата на зимата заради управленската и експертна немощ на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Това обявиха от ръководствата на двата синдиката, след като съобщиха, че се оттеглят и от Националния съвет за тристранно сътрудничество.Профсъюзите ще запазят участието си само на експертно ниво. Синдикатите оттеглиха подписите си и от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. с аргумента, че правителството системно не изпълнява договорености от документа. Властта продължава да не стимулира и да не гарантира колективното трудово договаряне, смятат от КНСБ и „Подкрепа”.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3982 |11.11.2008 Пресата на 12 ноември . 0| 3923 |10.11.2008 Пресата на 11 ноември . 0| 4031 |09.11.2008 Понеделнишката преса на 10 ноември . 0| 4002 |06.11.2008 Петъчната преса на 7 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads